Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları yatırımcıların günümüz rekabet koşulları altında ihtiyaç duyduğu devlet desteğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu sayede ülkemizde bulunan tasarrufların yatırıma dönüşmesi teşvik edilmekte, ülkemizde üretim potansiyeli daha etkin bir biçimde değerlendirilebilmekte ve yerli üreticiler küresel ölçekte rekabet gücü elde etmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Destek Unsurları teşvik mekanizmasına, teşvik sistemine ve uygulama biçimine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca belirtilen teşvik mekanizmalarının amaçları da birbirinden farklıdır. Bu nedenle günümüzde uygulanan Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Destek Unsurları zaman içerisinde çeşitlendirilmiş ve bugün uygulanan halini almıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları Nelerdir

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları halihazırda yürürlükte bulunan güncel yatırım teşvik mevzuatı hükümleri çerçevesinde uygulanan birçok avantaj, istisna, muafiyet, destek ve diğer her çeşit nakdi ve gayrinakdi devlet yardımıdır. Bu yardımlardan yararlanılabilmesi için mutlaka Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olunması şarttır. Sahip olunan Yatırım Teşvik Belgesi türüne göre uygulanacak Destek Unsurları da değişmektedir. Bu nedenle, Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurlarını daha net anlayabilmek için belge türleri hakkında detaylı bilgi almak faydalı olacaktır. Aşağıda yer alan linke tıklayarak ilgili sayfamızı ziyaret ederek belge türleri hakkında detaylı bilgi alınabilecektir.


>>> Yatırım Teşvik Belge Türleri


Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları Kaç Çeşittir

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları teşvik sisteminde 9 başlık altında tanımlanmıştır. Bunlar yatırım yeri ihtiyacının karşılanması, istihdam ile ilgili yardımlar, finansman destekleri, vergisel avantajlar, vergi iadesi, vergi istisnası ve vergi muafiyetlerinden oluşmaktadır. Genel, Bölgesel, Öncelikli ve Stratejik Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Uygulanan Destek Unsurları aşağıdaki yer almaktadır.

Aşağıda yer alan destek unsurlarından her birine tıklayarak ilgili sayfalar aracılığıyla detaylı bilgi alabilirsiniz. Lütfen detaylı bilgi almak istediğiniz destek unsurunun adının üzerine tıklayınız.


  1. 1- KDV İstisnası
  2. 2- Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3- Vergi İndirimi
  4. 4- SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
  5. 5- SGK Primi Desteği
  6. 6- Gelir Vergisi Stopajı Desteği
  7. 7- Faiz Desteği
  8. 8- Yatırım Yeri Tahsisi
  9. 9- KDV İadesi
  10. 10- Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası
  11. 11- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında Sağlanan Diğer Destekler

1. KDV İstisnası

Katma Değer Vergisi ya da kısaca KDV ülkemizde ticarete konu malın türüne göre %1, %8 veya %18 oranında uygulanmaktadır. Yatırımlar düşünüldüğünde, üretimde kullanılacak makine teçhizat %18 KDV uygulanan ticaret mallarındandır. Bir şirket veya kişi herhangi bir makine temin edeceği zaman %18 oranında KDV tutarı malın bedeli üzerine eklenecektir. Yatırımcıların üretimde kullanacakları demirbaş niteliğindeki makine teçhizat için KDV İstisnası uygulanacaktır. Bu sayede mal bedeli üzerindeki %18 oranındaki KDV yükü yatırımcı açısından ortadan kalkacaktır. Genel, Bölgesel, Öncelikli ve Stratejik olmak üzere tüm Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında bu Destek Unsuru uygulanmaktadır.


2. Gümrük Vergisi Muafiyeti

İthalat Rejimi Kararı çerçevesince Türk gümrük bölgesine giriş sırasında tüm mallara belirli oranlarda veya tutarlarda gümrük vergisi uygulanmaktadır. Yatırım malları veya üretimde kullanılacak makine teçhizat için de aynı durum geçerlidir. Bilindiği üzere, ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği bulunmaktadır. Bu sayede sanayi ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri sıfırlanmıştır. Ancak Avrupa Birliği ülkeleri haricinde bir çok ülkeden, özellikle Çin Halk Cumhuriyetinden çok fazla ithalat yapılmaktadır. Bu durum da yatırım malları üzerinde çok büyük bir gümrük vergisi yükü oluşturmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurlarından gümrük vergisi muafiyeti sayesinde bu yük ortadan kalkmaktadır. İthal temin edilecek makine teçhizata hem KDV hem de gümrük vergisi uygulanmayacaktır.


3. Vergi İndirimi

Türkiye sınırları içerisinde ticaret yapan ve gelir elde eden gerçek ya da tüzel kişiler tüm dünyada olduğu gibi gelir üzerinden nispi bir vergi vermekle yükümlüdür. Gerçek kişiler gelir vergisi, sermaye şirketleri de kurumlar vergisi ödemek durumundadır. Gelir üzerinden %22-25 oranında bu türde vergi ödenmesi gerekmektedir. Ancak, Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Destek Unsurlarından biri olan vergi indirimi bu yükü çok büyük oranda hafifletmektedir. Toplam sabit yatırım tutarı üzerinden yatırımın gerçekleştildiği bölgeye göre %55'e kadar uygulanabilmektedir. Buradaki toplam sabit yatırım tutarı ifadesi bina inşaat harcamaları, makine ve teçhizat harcamaları ve diğer harcamaların toplam tutarıdır. Bu bedelin %55'ine kadar olan bir meblağ devlete ödenecek gelir vergisi ya da kurumlar vergisinden düşülebilecektir. Devletin tahsil etmediği bu meblağ da yatırıma uygulanan devlet katkısıdır.


4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Personel çalıştıran tüm işletmelerin her kişi için SGK primi ödemesi gerekmektedir. SGK primleri ile ilgili 2 temel bileşen bulunmaktadır. Bunlar SGK Primi İşveren Payı ve SGK Primi İşçi Payı. SGK Primlerinin İşveren Payının asgari ücrete tekabül eden kısmı 2 yıl ile 12 yıl arasında değişen bir süre için yatırımcı tarafından ödenmeyecektir. İstihdam yoğun sektörler için Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki Destek Unsurlarından en önemlisi SGK Primi İşveren Hissesi Desteğidir.


5. SGK Primi Desteği

Bir önceki başlıkta ifade edildiği üzere, SGK primlerinin ikinci bileşeni de SGK primi işçi payıdır. Yatırım Teşvik sistemi açısından bu desteğin adı SGK Primi İşçi Hissesi Desteği yerine kısaca SGK Primi Desteği olarak adlandırılmıştır. SGK Primi desteği dendiğinde, SGK primlerinin işçi payının Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları kapsamında 10 yıl boyunca ödenmeyeceği düşünülmelidir. Ancak bu destek unsuru yalnızca 6. bölgede yapılan yatırımlar için uygulanmaktadır.


6. Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği de Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurlarından biridir. Yalnızca 6. bölgede gerçekleştirilen yatırımlar için 10 yıl süreyle uygulanmaktadır. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği, SGK Primi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği bir bütün olarak istihdam destekleri olarak değerlendirilebilir ve istihdam yoğun sektörler için çok büyük önem taşımaktadır.


7. Faiz ya da Kar Payı Desteği

Yatırım yapmak isteyen ancak finansman ile ilgili ihtiyacı bulunan yatırımcılar için önemli bir teşviktir. Ulusal bankaların tamamı ile Genel Müdürlük arasında protokol bulunmaktadır. Bu sayede, yatırım kredisi kullanılması halinde uygulanan faiz ya da kar payının belirli bir bölümü desteklenecektir. Yatırım teşvik sisteminin tek nakdi yardım unsuru faiz desteği olarak kabul edilmektedir. Faiz ya da kar payı desteği haricinde Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları arasında nakdi hiçbir yardım bulunmamaktadır. Faiz desteği 1. ve 2. bölgelerde uygulanmamakta, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde sırasıyla yerli ve yabancı krediler için 3-1, 4-1, 5-2 ve 7-2 puan olarak uygulanmaktadır.


8. Yatırım Yeri Tahsisi

Yatırım yeri bulunmayan ya da avantajlı koşullarda yatırım yerine sahip olmak isteyen kişiler için önemli bir destektir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile koordinasyon halinde uygulanmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcıların projelerine 49 yıllığına irtifak hakkı tahsis edilmektedir. Bu sayede birçok önemli yatırım Hazine arazileri üzerinde gerçekleşebilmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi doğrudan düzenlenebilecek olan yatırımlar için belge düzenlenmekte, yatırım yeri belirlendikten sonra alınması şart olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED Belgesi) gibi bir belge ihtiyacı olması halinde ise Yatırım Teşvik Belgesine eşdeğer ön tahsis yazısı düzenlenmektedir. Her iki durumda da alınan belge ile birlikte Milli Emlak Genel Müdürlüğü nezdinde işlemlerin takibi ve sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra hem Yatırım Yeri Tahsisi hem de Yatırım Teşvikleri ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun hareket etmek yatırımcının en önemli sorumluluğudur.


9. KDV İadesi

KDV İadesi ile ilgili bir madde aslında Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları arasında doğrudan yer almamaktadır. Düzenlenmiş bir belgenin teşvikleri arasında bakıldığında bu destek görülmez. Ancak, 2020-2021 yılları için imalat sanayi yatırımlarında yapılacak bina inşaat harcamalarında ödenen KDV tutarının iade alınması imkanı bulunmaktadır. Doğrudan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmayan bu destek, belge üzerinde yer almıyor olsa da dikkatle takip edilmeli ve ilgili mali yıl içerisinde yapılan bina inşaat harcamaları ile ilişkili KDV tutarının iadesi için gereken işlem yapılmalıdır.


Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları Nasıl Belirlenir

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları sahip olunan belgenin türüne ve yatırımın yapıldığı bölgeye göre belirlenir. Öncelikle belirlenmesi gereken yatırımın Genel veya Bölgesel sistemlerden hangisi kapsamında olduğudur. Genel Teşvik Sistemi kapsamında yatırımın bölgesine bakılmaksızın KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti, yalnızca 6. bölgede yer alan yatırımlar için ilave olarak Gelir Vergisi Stopajı Desteği uygulanacaktır. Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında ise diğer destek unsurlarından yararlanılabilmesi imkanı bulunmaktadır. Bu defa yatırımın yapıldığı bölgeye il ve ilçe olarak bakılması gerekmektedir. Yatırımın bölgesine göre faiz desteği uygulanabilir ya da uygulanmaz. Ayrıca, diğer desteklerin uygulanma süresi, oranı ve üst sınırları değişecektir. Bu nedenle, Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurlarının tespitini mutlaka konunun uzmanı bir kişi yapmalıdır.


Yatırım Teşvik Belgesi Sistemlerinde Destek Unsurları

Halihazırda yürürlükte bulunan teşvik sistemi kapsamında çeşitli destek yoğunluklarına sahip birçok belge türü bulunmaktadır. Bunlar destek yoğunluğu sırasına göre; Genel, Bölgesel, Öncelikli ve Stratejik Yatırım Teşvik Belgesidir. Her belge türü kapsamında farklı destekler uygulanmaktadır. Her belge kapsamında uygulanan desteklerin ne olduğunu gösterir liste aşağıda verilmiştir.


Genel Yatırım Teşvik Belgesi Sisteminde Destek Unsurları


  1. - KDV İstisnası
  2. - Gürmrük Vergisi Muafiyeti
  3. - Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Sadece 6. bölgede)

Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi Sisteminde Destek Unsurları


  1. - KDV İstisnası
  2. - Gürmrük Vergisi Muafiyeti
  3. - Vergi İndirimi
  4. - SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
  5. - SGK Primi Desteği (Sadece 6. bölgede)
  6. - Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Sadece 6. bölgede)
  7. - Faiz Desteği (3., 4., 5. ve 6. bölgelerde)
  8. - Yatırım Yeri Tahsisi

Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi Sisteminde Destek Unsurları


  1. - KDV İstisnası
  2. - Gürmrük Vergisi Muafiyeti
  3. - Vergi İndirimi
  4. - SGK Primi İşveren Hissesi Desteği
  5. - Faiz Desteği
  6. - Yatırım Yeri Tahsisi

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image