Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Güncel Yatırım Teşvik Belgesi Sistemi ülkemizde uygulanmakta olan yatırım teşvikleri ve devlet destekleri hakkında temel bilgiler ile birlikte mevzuat ve uygulama değişikliklerini içermektedir. Yatırım Teşvik Sistemi, yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda sık sık güncellenmekte, uygulamalar ise çeşitli yönlerden sık sık değiştirilmektedir. Mevzuat değişiklikleri genellikle sistemin daha etkin bir biçimde yönetilebilmesi ve günümüz gerekliliklerinin daha iyi karşılanması amacıyla yapılmaktadır. Ancak bu değişikliklerin yakın takibi ve gerekli uyumlaştırma çalışmasının yapılmaması durumunda yararlanılan teşvikler azalabileceği gibi, yatırım birçok yönden zarar görebilecektir. Bu nedenle güncel durumun takibi ve gerekli uyumlaştırma çalışmaları sistematik olarak yürütülmelidir.


Güncel Yatırım Teşvik Sistemi Nedir

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi aslında 2012 yılında yürürlüğe giren 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile 2012/1 sayılı Tebliğ hükümlerinde yapılan çok sayıda değişiklikten oluşmaktadır. Bu değişiklikler temelde iki çeşittir. Bunlardan ilki mevzuat güncellemeleri, diğeri de uygulama güncellemeleridir. Mevzuat güncellemeleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Karar ve Tebliğ değişikliklerinden oluşmaktadır. Uygulama değişiklikleri ise Bakanlık veya Genel Müdürlük tarafından alınan kararlar neticesinde teşvik düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin usulde yapılan bazı güncellemelerdir. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi tüm yatırımcılar her iki değişiklikten de sorumludur.


Güncel Yatırım Teşvik Belge Sisteminin Kapsamı

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sisteminin kapsamında mevzuat ve uygulama değişiklikleri yer almaktadır. Bu değişiklikler genellikle yatırımcıların lehine alınan kararlar olmakla birlikte güncel avantajlardan yararlanabilmek için söz konusu değişikliğin takip edilmesi ve uygun zamanda uyumlaştırma işleminin yapılması gerekmektedir. Bu güncellemeleri takip etmek ve gerekli işlemi yapmak yatırımcıların sorumluluğundadır.


Güncel Yatırım Teşvik Belgesi Sistemi kapsamında; genel, bölgesel, öncelikli, stratejik ve proje bazlı yatırım teşvikleri uygulanmaktadır. Bu sistemler aşağıda destek yoğunluğuna göre (en az destek uygulanan sistemden en çok destek uygulanan sisteme doğru sıralancak şekilde) başlıklar halinde listelenmekte ve detayları da ilgili başlıkların altında verilmektedir.

  1. 1- Genel Yatırım Teşvik Sistemi
  2. 2- Bölgesel Yatırım Teşvik Sistemi
  3. 3- Öncelikli Yatırım Teşvik Sistemi
  4. 4- Stratejik Yatırım Teşvik Sistemi
  5. 5- Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi

1. Genel Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Genel Yatırım Teşvik Belge Sistemi aslında temel olarak bölgesel kapsamda belirtilmemiş ve mevzuata göre yasak olmayan konularda, yine mevzuatta konu bazında belirtilen şartları taşıyan yatırımlara uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulanan birçok destek unsuru bulunmakla birlikte, bu desteklerden en önemlileri; Katma Değer Vergisi İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetidir. Bu destekler ya da teşvikler yatırım malları için uygulanmaktadır. Yani sanayi yatırımları için üretimde kullanılacak makine, teçhizat ve ekipmanlar; hizmet sektörleri için ise hizmetin sunulması için gereken tüm donanım ve ekipmanlardır.


Güncel Genel Yatırım Teşvik Belge Sistemi kapsamında 2020 ve 2021 yılları için uygulanan KDV İadesi destek unsuru ile birlikte dört farklı destek unsurları ve teşvikler uygulanmaktadır. Bunlar;

  1. 1. Katma Değer Vergisi İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. KDV İadesi
  4. 4. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılara uygulanan diğer destekler. (Detaylar için lütfen buraya tıklayın.)

2. Bölgesel Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Bölgesel Yatırım Teşvik Belge Sistemi yatırımın yapıldığı bölgeye göre değişen yoğunluklarda ancak her koşulda genel sistemden daha yoğun desteklenen bir sistemdir. Bölgesel sistem dahilinde finansman amaçlı teşvikler, vergisel muafiyetler, yatırım yeri tahsisi ve istihdamı desteklemek amaçlı birçok özel teşvik unsuru uygulanmaktadır. Bunların temel amacı bölgesel gelişmişlik düzeyini eşitlemektir. Önceden il bazlı farklılıklara göre yapılandırılan sistem Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi ile birlikte artık ilçe bazında da değerlendirme kriteri uygulamaktadır. Buna göre; bir ile bağlı ilçelerden bazıları diğerlerinden daha fazla desteklenebilmektedir. İl ve ilçe özelindeki ayrımın ötesinde Bölgesel kapsamlı uygulanan teşvikler ve destek unsurları aşağıda listelenmektedir. Bunlar;

  1. 1. Katma Değer Vergisi İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. Vergi İndirimi ve Yatırıma Devlet Katkısı
  4. 4. SGK Prim Teşvikleri
  5. 5. Faiz veya Kar Payı Desteği
  6. 6. Yatırım Yeri Tahsisi
  7. 7. Gelir Vergisi Stopajı Desteği
  8. 8. KDV İadesi
  9. 9. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılara uygulanan diğer destekler. Detaylar için lütfen buraya tıklayın.

3. Öncelikli Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Öncelikli Yatırım Teşvik Belge Sistemi ülkemiz için özel öneme sahip yatırım türleri veya yatırım konuları ile ilgili ilave avantajlar sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamdaki yatırımlar hangi ile veya ilçede yapıldığına bakılmaksızın 5. bölge desteklerinden, 6. bölgede yapılan yatırılar ise kendi bölgesinde uygulanan desteklerden yararlanmaktadır. Güncel Öncelikli Yatırım Teşvik Belge Sistemi kapsamında ilaç, ileri teknoloji yatırımlar, savunma ve havacılık sanayi, termal oteller gibi çok sayıda yatırım konusu bulunmaktadır. Bu sistem hakkında detaylı bilgi almak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


4. Stratejik Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Stratejik Yatırım Teşvik Belge Sistemi ise ülkemizin ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin millileşmesi ve ülkemizde üretilmesi amacıyla katma değerin ülkemizde kalmasını teminen sağlanan teşviklerdir. Bu kapsamda, incelenen dört önemli kriter bulunmaktadır. Bunlar; yatırım tutarı, üretilecek ürünün bir önceki yıla ait ithalat değeri, yerli üretim miktarı ve nihai ürünle ilişkili katma değer oranıdır. Tüm koşulları sağlayan yatırımlar için stratejik teşvikler uygulanabilmektedir. Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi ile birlikte yaşanan gelişmeler neticesinde Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında da stratejik teşvikler uygulanmaya başlamıştır. Bu sayede stratejik yatırım teşvik uygulamalarında artış görülmektedir.


5. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belge Sistemi

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belge Sistemi ülkemizde uygulanan en nitelikli ve en yüksek yoğunluklu desteklerdir. Bu kapsamda yatırıma özel belirlenen destek mekanizmaları uygulanabilmektedir. Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi ve ilgili mevzuat hükümleri bu esnekliği uygulayıcı kuruma vermektedir. Bu sayede çok nitelikli ve büyük ölçekli yatırımların hızlandırılması, katma değerli ürünlerin ülkemizde üretilmesi ve istihdam yaratılması teşvik edilebilmektedir. Proje Bazlı Teşvikler web sayfamızda ayrı bir başlık altında detaylı olarak açıklanmaktadır.


Güncel Yatırım Teşvik Belge Sisteminin Avantajları

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi aslında ilave avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajların en başında 2020 ve 2021 yılları arasında imalat sanayi yatırımları için uygulanan KDV iadesi gelmektedir. Bu güncelleme ile birlikte 2020 ve 2021 yılları arasında Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımcılar imalat sanayi olmak kaydıyla yapılacak bina inşaat harcamalarında KDV tutarının iadesinden yararlanabilmektedir. Bununla birlikte, öncelikli yatırım konularında yapılan değişiklikler, çevre ve ar-ge yatırımları, il ve ilçe bazlı yeniden yapılandırma, asgari sabit yatırım tutarlarındaki güncelleme gibi çok sayıda değişiklik bulunmaktadır. Güncel Yatırım Teşvik Belge Sisteminin takip edilmesi sayesinde ilave bir teşvik unsurundan yararlanılması mümkün olmakla birlikte takip edilmemesi veya yanlış bir işlem yapılması neticesinde bu destekten yararlanılamayacağı gibi halihazırda sahip olunan bir destek de etkisini kaybedebilmektedir.


Güncel Yatırım Teşvik Sistemi Detayları

Güncel Yatırım Teşvik Sistemi detayları ve doğru yorumlanması oldukça önemlidir. Öncelikle ilgili değişikliklerin takibi ve usulüne uygun işlemlerin yapılması gerekmektedir. Yatırım Teşvik Sistemi yatırımları desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. Güncel düzenlemeler ise sistemin etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır. Ancak bu sistemden doğru yararlanılması için izlenmesi gereken bir yol bulunmaktadır.


Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi Danışmanlığı

Güncel Yatırım Teşvik Belge Sistemi ile ilgili danışmanlık faaliyetleri öncelikli sistemin takip ve uygulanmasını içermektedir. Bu faaliyetler, teşvik mevzuatı, tamamlayıcı mevzuatlar ve bunlarda yapılan değişiklikler ile birlikte, Genel Müdürlük tarafından yapılan uygulama düzenlemeleri ve değişiklikleri kapsar. Danışmanlık hizmetlerinin temel amacı; bu değişikliklerin sürekli takibinin ve lehe gelen hükümlerden yatırımcıların etkin bir biçimde yararlandırılmasıdır. Öte yandan, olumsuz sonuçlar doğurabilecek değişikliklere karşı zamanında tedbir alınması da danışmanlık hizmetlerinin bir başka amacıdır. Bu faaliyetlerin sürekli, sistematik ve etkin bir biçimde yapılması ise yatırımcılar için çok önemli avantajlar sağlamakta, birçok olumsuz durumu ise önlemektedir.

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Güncel Yatırım Teşvik Sistemi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.



image
image
image
image
image