Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı günümüzde çok önemli bir hal almıştır. Her ay 1000-1500 aralığında belge verilmektedir. Bu belgelerin bir çoğu danışmanlar aracılığıyla temin edilir. Doğru yatırım teşvik sisteminden yararlanmak için yatırım danışmanı önemli bir rol oynar. Bunun farkına varan yatırımcıların bir çoğu danışmanlık hizmeti alarak daha fazla teşvikten yararlanmaktadır. Ancak, bu danışmanlık ile ilgili dikkat edilmesi gereken çok önemli bilgiler vardır. Tüm yönleriyle Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı bu sayfada açıklamıştır.



Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı yatırımcıların sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir danışmanlık hizmeti türüdür. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar yatırımın planlama ile başlayarak tüm yatırım dönemi boyunca sürer ve yatırım tamamlama vizesi ile son bulur. Devlet destekleri birçok farklı kurum tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca, bu desteklerin her biri ayrı mevzuat hükümlerine tabidir. Dahası bu mevzuat hükümlerinin bazıları karşılıklı etkileşim içerisindedir. Durum bu şekilde olduğundan, yatırım teşvikleri ve devlet desteklerinden hızlı, etkin ve tam olarak yararlanmak için danışmanlık hizmeti bir zorunluluk haline gelmiştir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı hizmetinin çok önemli bir yönü de yatırım dönemi boyunca karşılaşılabilecek birçok ciddi bürokratik ya da hukuki sorunun önüne geçmektir.


Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Şirketleri Ne Yapar?

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Şirketi ya da Şirketleri ülkemiz yatırımcılarının, yerli ya da yabancı sermayeli farklı olmaksızın tüm teşvikler ve devlet desteklerinden yararlanmaları için gerekli projelendirme, belgelendirme, fizibilite, proje yönetimi, araştırma, geliştirme ve uygulama işlemlerini yürütür. Yatırım Teşvik Belgesi temininden ve hatta planlama aşamasından başlamak üzere yatırım tamamlama vizesi aşamasına ve sonrasında ihtiyaç duyulacak diğer işlemlere kadar tüm sürecin sorumluluğunu alarak süreci yönetir ve yürütür.


Yatırım Teşvik Sistemi Danışmanlığı

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı aslında yalnızca belge ile sınırlı değildir. Genel anlamda yatırım teşvikleri ve devlet destekleri ile ilgili uygulamaların bir bütün olarak tek noktadan etkin bir biçimde yönetilmesidir. Bu çalışmaların amacı da yatırımcının ihtiyaç duyduğu teknik, hukuki, mali ve bürokratik desteği sunmaktır. Sunulan bu destek sayesinde yatırımcı kendi işine odaklanarak, teşvik uygulamaları ile ilgili tüm sorumluğu danışmana bırakmaktadır. Danışman ise tüm sürecin sorumluluğu üstlenerek mevzuat değişiklikleri ve uygulama farklılıklarını dikkatle takip eder, yatırımcının tüm desteklerden en üst seviyede yararlanmasını ve yatırım dönemi boyunca hukuki sorunlarla karşılaşmamasını garanti eder.


Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığının Amaçları

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığının temel amacı tüm sürecin sorumluluğunu almak ve tek noktadan etkin bir yönetim hizmeti sunmaktır. Devlet desteklerinin çeşitliliği, farklı sistemlere bağlı olmaları ve farklı mevzuat hükümlerine tabi bulunmaları bu konuda bir hizmetin teminini günümüzde zorunluluk haline getirmiştir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığının amaçları şunlardır;

  • 1. Yatırım teşvikleri ve diğer devlet desteklerinden eksiksiz yararlanmak.
  • 2. Yatırım Teşvik Belgesi temini ve diğer işlemlerin hızlı, etkin ve sorunsuz bir biçimde yürütülmesi.
  • 3. Hukuki, teknik, mali ve bürokratik destekten faydalanmak.
  • 4. Mevzuat hükümlerinin takip edilmesi ve yatırımcıyı etkileyen hükümlerle ilgili gerekli işlemi zamanında yapmak.
  • 5. Önemli tarihleri ve mevzuatın zorunlu kıldığı işlemleri vaktinde ve eksiksiz tamamlamak.
  • 6. İhtiyaç olması halinde Yatırım Teşvik Belgesi dışında diğer devlet desteklerinden bir bütün olarak yararlanmak.
  • 7. Yatırım dönemi boyunca karşılaşılabilecek her türlü sorunun öngörülmesi ve önüne geçilmesi.


Buradan anlaşıldığı üzere Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı bir iş takip hizmeti değildir. Yalnızca evrak alışverişini yürüten kişi ya da kuruluşlar aslında bu hizmeti doğru sunan kişiler değildir. Bu amaçlar doğrultusunda yürütülecek her türlü araştırma, uygulama, yönetim, projelendirme, fizibilite gibi sistematik çalışmalar bütünüdür.


Yatırım Teşvik Belge Danışmanlığının Kapsamı

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığının kapsamı aslında yatırımın ve yatırımcının ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmelidir. Daha doğru bilgi sunabilmek için öncelikle yatırımların aşamalarına değinmek faydalıdır. Yatırım aşamaları şu şekildedir;

  • 1. Yatırım Planlama Aşaması
  • 2. Yatırım Dönemi
  • 3. İşletme Dönemi
  • 3. Yatırım Tamamlama Aşaması
  • 4. Tamamlama Sonrası Dönem


Yatırım Teşvik Belge Danışmanlığı hizmetlerinin kapsamına her aşama için ayrı ayrı bakılması gerekir. Her aşama içerisinde sunulabilecek hizmetler aşağıda başlıklar halinde detaylandırılmıştır.


1. Yatırım Planlama Aşamasında Danışmanlık

Yatırım teşvikleri ve diğer devlet desteklerinden eksiksiz olarak yararlanılabilmesi için Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı hizmetini planlama aşamasında başlatmak gerekir. Yatırım planlama aşaması gelecekteki ortalama 5 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Planlama dönemi ne kadar düzgün yapılırsa yatırım dönemi içerisinde sorun yaşama olasılığı da o kadar azalacaktır. Benzer biçimde Yatırım Teşvik Belgesi ve diğer devlet destekleriyle ilgili planlama ne kadar düzgün yapılırsa o derece fazla destekten yararlanılması da mümkün olmaktadır.

Yatırım planlama aşamasında ön fizibilite, fizibilite veya araştırma faaliyetleri sırasında devlet destekleri ile ilgili mevzuat hükümleri ve uygulamalar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Genel bir kural olarak tüm süreci mevzuat hükümlerine uygun planlamak ve yürütmek en az %25-30 oranında daha fazla destek almak anlamına gelir. Bu da yatırım maliyetlerinin aynı oranda düşürülmesi anlamına gelir. Bu sürecin yatırım danışmanı ile birlikte planlanması özellikle tavsiye edilmektedir. Bu aşamada sunulacak Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı faaliyetlerinin en önemli ve nihai sonucu da belgenin temin edilmesidir. Yatırım Teşvik Belgesi temin edildikten sonra plana uygun biçimde harcamalara başlanabilir. Ancak, belge temininden önce yatırım harcaması yapmaktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.


2. Yatırım Döneminde Danışmanlık

Yatırım planlama aşamasının ardından yatırım dönemi başlamaktadır. Bu dönem planlanan iş ve işlemlerin uygulandığı ve tamamlandığı aşamadır. Temin edilen Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım döneminde uygulanan desteklerden yararlanılabilir. Bu aşamada sunulacak Yatırım Teşvik Belge Danışmanlığı makine ve teçhizatın teşvikli temin edilmesi, faturalandırma, faturaların kontrolü, sistem üzerinde makine-teçhizat gerçekleşmelerinin yapılması, muhasebe sistemi ile teşvik sisteminin uyumlaştırılmasıdır. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde belge revizyonları, ithal ve/veya yerli makine-teçhizat liste revizyonları, talep edilmesi halinde satın alma yönetimi gibi hizmetler sunulmaktadır. Bazı desteklerin yatırım döneminde uygulanmaya başlaması veya yatırım tamamlandığında uygulanması kararı yatırımcıya bırakılmıştır. Ancak, bu karar yanlış verildiğinde yararlanılan destekten daha fazla ceza ödenmesi de olasıdır. Bu nedenle, en doğru kararın verilmesi için yatırım planına hakim olan bir uzman yani yatırım danışmanı gerekli incelemeyi yapar ve gerekçeli kararı yatırımcıya iletir. Uygun bulunması halinde bu karar doğrultusunda gerekli işlemler uygulanır.


3. İşletme Döneminde Danışmanlık

İşletme döneminde de önceki dönemlerde olduğu gibi çeşitli mevzuat hükümlerinin takip edilmesi gerekmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı hizmetini sunan taraf işletme döneminde gerekli teşvik işlemlerini yürütmeye devam etmelidir. Bu aşamada, personel temini, finansman işlemleri, vergilendirmeler ve ilgili işlemlerdeki teşvik düzenlemeleri takip edilir ve uygulanır. Ayrıca, bu dönem boyunca yatırım tamamlama aşamasına hazırlıklar usulüne uygun bir biçimde yapılır. Yatırım döneminde olduğu gibi işletme döneminde de bazı desteklerden yararlanılması ile ilgili karar danışman ve yatırımcı ile birlikte verilmelidir.


4. Yatırım Tamamlama Aşamasında Danışmanlık

Yatırım tamamlanıp tüm harcamalar yapıldığında artık yatırım tamamlama vizesi işlemlerinin yürütülmesi gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi tüm yatırımcılar mutlaka işlemler tamamlandığında yatırım tamamlama vizesi adı verilen işlemi yapmak üzere bakanlığa müracaat etmek zorundadır. Bu aşamaya kadar yapılan işlemlerin kontrolü, yatırımın yerinde denetimi, varsa verilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmelidiğinin kontrolü bu aşamada yapılacaktır. Bu aşamada, yatırım yerinde bir ekspertiz yapılır ve bakanlık eksper heyeti yatırımın gerçekleşme değerlerini inceler. Uygun bulunması halinde nihai değerlerin işlendiği, varsa düzeltmelerin yapıldığı, verilmiş taahhütlerin kapatıldığı bu aşama tamamlandığında sahip olunan belge güncellenir. Gerekiyorsa ilgili kurum ve kuruluşlara yazılar iletilir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı hizmetleri bu aşamada bahsi geçen tüm adımların takip edilmesinden ibarettir. Yatırım tamamlama vizesi ve ekspertiz dosyasının hazırlanması, başvurunun yapılması, ekspertiz organizasyonu ve eksper heyetinin ulaşım, konaklama gibi ihtiyaçlarının karşılanması, heyete eşlik edilmesi gibi gereksinimler yatırımcı ve danışmanın sorumluluğundadır.


5. Tamamlama Sonrası İşlemlerde Danışmanlık

Yatırım tamamlama vizesinin yapılmasının ardından istihdam destekleri, varsa faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi ile ilgili işlemler devam etmektedir. Ayrıca, teşvikli temin edilen makine teçhizatın bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 5 yıl süreyle satışı yasaktır. Bazı durumlarda satışı zorunlu olan makine teçhizatın satılabilmesi bakanlığın iznine tabidir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı kapsamında bu aşamada yapılacak işlemler; satış izni, ihraç izni, devir, belge revizyonları, istihdam desteklerine ilişkin işlemler, faiz ya da kar payı desteği ödemelerine ilişkin işlemlerdir.

Ayrıca, yatırım tamamlandıktan sonra tevsi yani kapasite artışı veya moderizasyon yatırımları yapılması muhtemeldir. İstihdam desteklerinden daha fazla ve etkin bir biçimde yararlanılabilmesi için genellikle yatırımlar birden çok faz halinde planlanmaktadır. Çeşitli fazlara bölünerek tamamlanan yatırımlar bu sayede daha etkin bir istihdam desteğinden yararlanmaktadır. Bu aşamada yeni Yatırım Teşvik Belgesinin planlanması için de danışmanın görüşlerine başvurulması faydalı olacaktır.


Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık İşlemleri

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı ile ilgili iş ve işlemler planlama, başvuru ve tamamlama gibi tüm adımları kapsamaktadır. Bunları bir liste olarak belirtmekte fayda vardır. Bu kapsamda yürütülebilecek danışmanlık faaliyetleri;

  • 1. E-TUYS sistemi yetkilendirme, firma tanımlama, firma bilgileri işlemleri
  • 2. Projelendirme, ön fizibilite, fizibilite ve yatırım planlama
  • 3. Yatırım Teşvik Belgesi Temini
  • 4. Yerli ve/veya İthal Makine Teçhizat Temini, Faturalandırma, Muhasebeleşme
  • 5. Makine ve Teçhizat Liste Revizyonları
  • 6. Yatırım Teşvik Belgesi Revizyonları
  • 7. Kullanılmış Makine ve Teçhizat ya da Komple Tesis İthal İzinleri
  • 8. Satış İzni veya İhraç İzni İşlemleri
  • 9. Finansal Kiralama İşlemleri
  • 10. Ekspertiz ve Yatırım Tamamlama Vizesi İşlemleri
  • 11. Tamamlama Sonra İşlemler ve Devir İşlemleri


Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Ücretleri

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı ile ilgili fiyatlandırma yatırımın özelliklerine, büyüklüğüne, destek sınıfına ve ihtiyaca göre yatırımcı ile birlikte planlanmalıdır. Ancak en önemlisi mutlaka fiyatların adil, şeffaf ve kıyaslanabilir olmasıdır. Genellikle danışmanlık hizmetlerinde doğru fiyat politikası önemlidir. Yatırımcı üzerinde ilave yük oluşturmayacak şekilde, ancak danışmanın hizmetlerini de eksiksiz bir biçimde sunabileceği maliyetleri ve makul seviyede bir kar payını karşılayacak şekilde belirlenmelidir. Ödeme planı ise yatırımcı ihtiyaçlarına göre karşılıklı müzakere edilmelidir. Bu sayede, nitelikli, adil, şeffaf bir fiyat ile danışmanlık hizmetleri sunulabilmektedir.


Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Şirketi Ankara

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık şirketleri ülkemizin tüm bölgelerinde konumlanmıştır. Bazıları bölgesel ölçekte hizmet vermek üzere yerel yapılanmış, bazıları ulusal hizmet sunmak üzere ulusal yapılanmıştır. Sınırlı sayıda Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık şirketi de uluslararası ölçekte hizmet sunabilecek şekilde yapılanmıştır. Teşvik Merkezi olarak firmamız bugüne kadar çok sayıda yerli ve yabancı şirketin küçük, orta, büyük ve çok büyük ölçekli projelerine danışmanlık hizmeti ve profesyonel yatırım geliştirme faaliyetleri sunmaktadır. Teşvik Merkezi Ankara konumunda Bakanlıkların ve kamu kurumlarının yakınında faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak, Ankara merkezi olan şirketimiz bugüne kadar Türkiye'nin tüm illerinde ve hatta ilçelerinde hizmet sunmuştur.


Ankara Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Şirketi

İlkelerimiz ve Müşteri Memnuniyeti

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık şirketleri arasında önemli bir yeri bulunan ve sektörün öncülerinden Teşvik Merkezi bu hizmeti rakiplerinden bir adım önde sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, deneyimli uzman danışmanlar, teknolojik altyapı, yazılım desteği, hukuki destek, sürekli mevzuat takibi, düzenli eğitimler ve uzmanlık temeline dayalı ekip oluşumu Teşvik Merkezini bir adım öne taşımaktadır.

Bunlara ilave olarak doğru ve şeffaf fiyatlandırma politikası, Türkiye'nin başkenti Ankara'da konumlanan bir Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık şirketi olması, binler ile ifade edilebilen referansları, yıllık birkaç milyar dolar düzeyindeki yatırım portföyü ile Teşvik Merkezi Şirketine kurumsal hizmetlerde büyük fark yaratmaktadır. Bu hizmetlerinde, müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır. Bu kapsamda, hizmet sunduğu kurumsal müşterilerinin daima memnuniyetini garanti eder.



© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı", "Yatırım Teşvik Belge Danışmanlık Şirketi" ve "Ankara Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Şirketi"hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image