Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

SGK Primi Desteği yalnızca 6. bölgede yer alan yatırımlar için uygulanmaktadır. Bu destek unsuru işveren hissesi desteğinden farklıdır. İşveren payı tüm bölgelerde uygulanmakta olup, işçi payı olarak da adlandırılabilecek olan SGK Primi Desteği yalnızca 6. bölgede uygulanmaktadır. Uygulanmasına ilişkin azami yıl ise 10 yıldır. Bu süre için herhangi bir koşul altında ekleme yapılması da söz konusu değildir. 6. bölge sınırları içerisinde yapılacak bölgesel nitelikli, stratejik nitelikli ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında desteklenen stratejik yatırımlar için 6 bölge dışı illerde uygulanmaktadır.



SGK Primi Nedir?

SGK Primi, çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları ve diğer sosyal hakları için işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen primdir. SGK primleri kişinin sağlık giderleri, iş kazası veya meslek hastalıklarının tedavileri, malul olma ve ölüm ile emeklilik geçimi için kullanılır. SGK Primi şu sigorta kollarından oluşur:


  1. Genel sağlık sigortası
  2. İş kazası ve meslek hastalıkları sigortası
  3. Mamullül, yaşlılık ve ölüm sigortası
  4. Kısa vadeli sigorta kolları

SGK Primi; işveren hissesi, işçi hissesi ve işsizlik payı olmak üzere 3 temel bileşenden oluşur. 2023 yılında SGK primi işçinin brüt maaşının %37,5'ine denk gelir.


SGK Primi İşçi Hissesi Nedir?

SGK Primi İşçi Payı ya da İşçi Hissesi ise Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek sigorta primlerinin çalışan tarafından karşılanan kısmıdır. Bu kısım işveren tarafından çalışan adına devlete ödenir. 2023 yılında SGK Primi İşçi Hissesi %14'tür. Daha açık bir ifadeyle SGK priminin işçi hissesi çalışanın brüt maaşının %14'üne denk gelir. Bu bedel her ay düzenlenen bordroda görülür. Ödemeler aylık bazda yapılır.


SGK Primi (İşçi Hissesi) Desteği Nedir?

SGK Primi Desteği aslında SGK primlerinin işçi payına denk gelmektedir. SGK Primi İşçi Payı desteği olarak da adlandırılan bu destek unsuru yatırım kapsamında oluşan istihdamın SGK primlerinin işçi payından muafiyet sağlar. Bu destek yalnızca 6. bölge illerinde yapılan yatırımlarda uygulanmaktadır. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 6. bölge illerinde uygulanmaktadır. Bu destek unsuru yalnızca asgari ücrete tekabül eden kısım için uygulanmaktadır. Asgari ücret üzerinde maaşla çalışan personel için de uygulanabilecek olup, yalnızca asgari ücrete tekabül eden kısım için muafiyet sağlanacaktır. Bu tutarın üzerindeki kısım için herhangi bir muafiyet uygulanmayacaktır.


Yatırım Teşvik Sisteminde SGK Primi Teşvikleri

Ülkemizde halihazırda, SGK primleriyle ilgili çok sayıda teşvik uygulanmaktadır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırımcılara uygulanan SGK prim teşviklerinden ikincisi de SGK Primi Desteğidir. Bu destek unsurunun diğer SGK prim teşviklerinden farkı primin belirli bir miktarını değil işveren payının tamamını bakanlığın ödemesidir. Diğer SGK prim teşviklerinde ödenmesi gereken primin belirli bir bölümünden indirim sağlanırken, yatırım teşvik sistemi kapsamında uygulanan bu destek neticesinde işçi payının tamamından muafiyet sağlanmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan istihdam teşvikleri şu şekildedir;



SGK Primi Desteği Uygulanan Yatırım İlleri

Daha önce de belirttiğimiz üzere SGK Primi Desteği yalnızca 6. bölge illerinde uygulanmaktadır. Bu iller; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van illeridir.


SGK Primi Desteği Nasıl Uygulanır?

SGK Primi Desteği 2012/3305 sayılı Karar uyarınca yalnızca 6. bölgede yapılan stratejik ve bölgesel kapsamda değerlendirilen yatırımlar için uygulanmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında öngörülen yatırım tamamlandığında, bakanlık uzmanlarından oluşan eksper heyeti yerinde inceleme yapar ve yatırım tamamlama vizesi adı verilen bir işlem yapılır. Tamamlama vizesi yapılmış olan belgeler için bu destek unsuru uygulanmaktadır. Yatırım tamamlama vizesini müteakip 10 yıl süreyle SGK Primi Desteği uygulanacaktır.


Bu destek aynı zamanda Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için, 6. bölge dışında kalan tüm bölgelerde, yatırıma konu olan ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise 7 yıl, diğer seviyelerde 5 yıl süreyle uygulanacaktır.


SGK Primi Desteğinden yararlanılabilmesi için aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve Bakanlıkça karşılanmayan işçi hissesine ait tutarların yasal süresi içerisinde ödenmiş olması şarttır.


SGK Primi Desteğinden yararlanan yatırımcıların ödemesi gereken primlerin geç ödenmesi durumunda, gecikme zammı ve ilgili diğer ödemeler işveren tarafından karşılanacak olup, bu gecikme ödemeleriyle ilgili Bakanlık ilave bir ödeme yapmayacaktır.


Prim destekleri uygulanan yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleşen yatırım ile ilişkili tesiste, işverenin sosyal güvenlik işyeri sicil numarası altında ilgili mevzuatta belirlenen alt işverenler tarafından istihdam edilen işçi var ise bu işçilerin de dikkate alınması ve destekten yararlanması mümkündür.


Yatırımın devri halinde uygulamadan devir tarihine kadar devreden, devir tarihi itibariyle ise aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla devralan yararlanır. Bu durumda, bölgesel ve stratejik belgeli bir yatırımı devralan yatırımcılar, devralma tarihi itibariyle kalan destekten yararlanabilecektir. Eğer devir tarihi itibariyle prim desteği hakkı tamamlanmış ise ilave bir destekten yararlanılması söz konusu değildir.


SGK Primi Desteği İlgili Bakanlık

SGK Primi Desteği ile ilgili 2 bakanlık yetkilidir. Bunlardan birincisi teşvik sistemiyle ilgili yetkilendirilen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumunun bağlı bulunduğu T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Bu işlemler her iki kurumun koordinasyonunda yürütülmektedir.



 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "SGK Primi Desteği" ya da "SGK Primi İşçi Payı Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image