Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları bir belge kapsamında uygulanan teşvik unsurlarının üst sınırları, süreleri veya uygulanma oranlarıdır. Her belge kapsamında ve her bölgede farklı biçimlerde uygulanır. Teşvik sisteminde desteklerin son derece karmaşık bir yapısı vardır. Ancak, net olan şey tüm yatırımcıların en üst seviyede destek oranlarından yararlanmak istemesidir. Bunu elde etmek isteyen tüm yatırımcılar destek oranlarıyla ilgili detayları çok net bir biçimde bilmelidir. Bu yazımızda, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destek oranlarına dair bilinmesi gereken tüm detaylara yer verilmiştir.



Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları temin edilen belge kapsamında yararlanılabilecek toplam destek miktarını belirleyen çok önemli bir göstergedir. Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı birçok destek unsuru bulunmaktadır. Bu destek unsurlarının uygulanma biçimi oransal, süre bazlı ya da miktar bazlı belirlenmiştir. Her destek unsuru için yatırımın yapıldığı bölgeye bağlı olarak değişen oranlar uygulanmaktadır. Bunlara ilave olarak çeşitli dönemlerde yapılan Karar değişiklikleri ile geçici dönemler halinde ilave destek uygulanması mümkündür. Bu nedenle teşvik sisteminin bütüncül bir yaklaşım ile ele alınması gerekmektedir.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Güncel Destek Oranları

Yatırım Teşvik sistemi yıllar içerisinde birçok değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikler genellikle yatırımcıların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak amacıyla yapılmaktadır. Bunların takip edilmesi ve uygulanması ile ilgili sorumluluk da belge sahiplerindedir. Güncel durumda Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları tüm bilgileri içerecek şekilde aşağıda yer alan çizelgede özetlenmiştir. 2023 yılı içerisinde uygulanacak olan destek oranları bu tablodadır. Belge almak isteyen ya da halihazırda belgesi olan tüm yatırımcıların bu tabloda yer alan desteklere ilişkin oranları detaylı incelemesi ve buna uygun olarak uygulaması gerekmektedir.


Güncel Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları 2023

Destek Oranlarının Bileşenleri

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destek oranlarının 3 temel bileşeni bulunur. Bunlar vergi indirimi, SGK primi desteği ile faiz veya kar payı desteğidir. Her bileşenin uygulanacağı oran, süre ve puanlar aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.


1. Vergi İndirimi Destek Oranları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları ile ilgili en önemli unsurlardan biri vergi indirimi ve bu indirimin oranıdır. Vergi indirimi desteğini tanımlayan iki bileşen bulunmaktadır. Bunlar vergi indirimi oranı ile yatırıma katkı oranıdır. Aşağıda yer alan tabloda 2022 yılı güncel bölgelere göre uygulanacak vergi indirimi ve yatırıma katkı oranı verilmektedir. Ayrıca, bu iki kavramın net olarak ifade edilmesi gerektiğinden destek oranları ile ilgili kavramlar da tablonun devamında detaylı bir biçimde açıklanmıştır.


Bölgeler

Vergi İndirimi

Yatırıma Katkı Oranı

OSB/EB İçi

OSB/EB Dışı

OSB/EB İçi

OSB/EB Dışı

1. Bölge

%55

%50

%20

%15

2. Bölge

%60

%55

%25

%20

3. Bölge

%70

%60

%30

%25

4. Bölge

%80

%70

%40

%30

5. Bölge

%90

%80

%50

%40

6. Bölge

%90

%90

%55

%50

Yatırıma Katkı Oranı adı verilen unsur belge kapsamında devletin yatırımcıya sağlayacağı toplam katkı miktarını belirlemek için oluşturulmuştur. Vergi indirimi ile ilgili desteğin hangi miktara kadar uygulanacağının sınırını yatırıma katkı oranı belirlemektedir. Belge kapsamında öngörülen yatırım çeşitleri; bina ve inşaat harcamaları, makine ve teçhizat harcamaları ve bunlarla ilgili nakliye, montaj, gümrükleme, yardımcı makine ve ekipman, tesisat, projelendirme ve mühendislik gibi hizmetlere ilişkin harcamalardır. Tüm bu harcamaların toplam tutarı ise toplam sabit yatırım tutarı olarak adlandırılmaktadır. Toplam sabit yatırım tutarı ile yatırıma katkı oranının çarpımı ile elde edilen miktar vergi indiriminden yararlanılabilecek üst sınırdır.


Vergi İndirimi Oranı ise her yıl gelir vergisi veya kurumlar vergisinin ne kadarlık bir kısmının indirileceği ve ne kadarlık kısmının ödeneceğii göstermektedir. Vergi indirimi oranı ile ödenmesi gereken gelir ya da kurumlar vergisi oranı çarpıldığında indirilecek vergi oranı elde edilir. Geri kalan kısım da ödenecek olan vergi oranıdır.


Hepsini bir örnek ile açıklayalım. 1 milyon TL toplam sabit yatırım tutarına sahip bir belgede %90 vergi indirimi ve %50 yatırıma katkı oranı kayıtlı olduğunu varsayalım. Bu durumda, %25 oranında ödenmesi gereken kurumlar vergisinde %90'lık bir indirim yapılacak ve sadece geri kalan %10'luk kısım devlete ödenecektir. Yani %25'lik kurumlar vergisi oranının %10'u olan %2,5 ödenecektir. 1 milyon TL tutarındaki yatırım tutarının yatırıma katkı oranı olan %50 ile çarpılması da toplam indirilecek vergi miktarını verir. Bu örnekte, 500 bin TL tutarında vergi indirimi uygulanması mümkündür.


2. SGK Primi Destek Oranları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları ile ilgili özellikle istihdam yoğun sektörlerin en çok ilgilendiği unsur istihdam destekleridir. Bir başka deyişle, SGK prim teşvikleridir. Bu teşvikler 3 farklı bileşene sahiptir. Bu bileşenler; SGK Primi İşveren Hissesi Desteği, SGK Primi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteğidir. Bunlardan ilki olan SGK Primi İşveren Hissesi Desteği tüm bölgelerde uygulanmaktadır. Yatırımın yer aldığı bölgeye bağlı olarak farklı oranlarda uygulanmaktadır. Diğer istihdam destekleri ise yalnzıca 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlarda uygulanmaktadır. Ayrıca, bu desteklerle ilgili farklı bir oran uygulaması yoktur. Her ikisi de sabit 10 yıl süreyle uygulanmaktadır. İstihdam destekleri ile ilgili oranlar aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.


Bölgeler

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği

SGK Primi Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

OSB/EB İçi

OSB/EB Dışı

1. Bölge

3 YIL

2 YIL

YOK

YOK

2. Bölge

5 YIL

3 YIL

YOK

YOK

3. Bölge

6 YIL

5 YIL

YOK

YOK

4. Bölge

7 YIL

6 YIL

YOK

YOK

5. Bölge

10 YIL

7 YIL

YOK

YOK

6. Bölge

12 YIL

10 YIL

10 YIL

10 YIL


3. Faiz ve Kar Payı Destek Oranları

Finansman ihtiyacı olan yatırımcılar için ise en önemli destek unsuru faiz desteği ya da kar payı desteğidir. Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları ile ilgili unsurlardan faiz ya da kar payı ile ilgili değerler aşağıdaki çizelgede bulunmaktadır. Bu destek unsuru güncel mevzuat hükümlerine göre 1. ve 2. bölgelerde uygulanmamaktadır. Yalnızca 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde uygulanmaktadır.


Bölgeler

Faiz Desteği

TL Kredi

Döviz Kredisi

Üst Sınır (TL)

1. Bölge

YOK

YOK

YOK

2. Bölge

YOK

YOK

YOK

3. Bölge

3 Puan

1 Puan

1 Milyon

4. Bölge

4 Puan

1 Puan

1.2 Milyon

5. Bölge

5 Puan

2 Puan

1.4 Milyon

6. Bölge

7 Puan

2 Puan

1.8 Milyon


Alt Bölge Destek Oranları

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları daha önce de belirtildiği üzere bölgesel bazda yapılan sınıflandırmaya göre belirlenmektedir. Yatırımın yapılacağı bölgeye göre değişen oranlarda uygulanmaktadır. Ancak mevzuat hükümlerine göre bulunduğu ilin bağlı bulunduğu yatırım bölgesine göre ilave avantajlardan yararlanması da mümkündür. Bu durumda bir alt bölge desteklerinden yararlanmak adı verilir. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında bir alt bölge desteğinden yararlanılmasını sağlayan durumlar tanımlanmıştır.

  • 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ya da Endüstri Bölgesi (EB) sınırları içerisindeki yatırımlar bir alt bölge destek oranlarından yararlanır.
  • 2. Aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 gerçek ya da tüzel kişinin ortağı olduğu bir yatırımcı tarafından yapılacak yatırımlar ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak yatırımlar bir alt bölge desteğinden yararlanır.
  • 3. Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçeler listesinde bulunan bir ilçede yapılacak yatırımlar, ilin tabi bulunduğu yatırım bölgesine göre bir alt bölgede uygulanan destek oranlarından yararlanır.
  • 4. Hem OSB/EB hem de alt bölge desteğinden yararlanacak ilçelerde yapılacak yatırımlara toplamda iki alt bölge destek oranları uygulanacaktır.
  • 5. Alt bölge destek oranları yalnızca vergi indirimi ve SGK primi işveren hissesi desteği için geçerlidir. Faiz ya da kar pay desteği ile diğer destekler açısından oranlarda herhangi bir fark uygulanmaz.


Destek Oranları Mevzuatı

Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları ile ilgili bilgiler 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın vergi indirimi ile ilgili 15. Maddesi, istihdam destekleri ile ilgili 12., 13. ve 14. Maddeleri, faiz veya kar payı desteği ile ilgili 11. Maddesi ve alt bölge desteklerinden yararlanacak yatırıma ilişkin 18. Maddesi hükümlerine tabidir. Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçeler ise aynı Karar'ın Ek-7 Alt Bölge Desteğinden Yararlanabilecek İlçeler tablosunda yer almaktadır.



© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.

* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Destek Oranları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image