Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yabancı Personel Çalışma İzni

Yabancı Personel Çalışma İzni

Yabancı Personel Çalışma İzni istihdam edilecek veya istihdam edilmek istenen yabancılar için işletmelerin usulüne uygun bir şekilde başvuru yaparak almaları gereken izindir. Yabancı personelin çalışma izni ve vizesinin bulunması şarttır. Türkiye’de bulunan yabancının 6 aylık ikamet izni varsa yurtiçinde başvuru yapmalıdır oturma izni bulunmayan yurt dışındaki personelin ise yurt dışında başvuru yaparak ülkemize girmesi gerekmektedir. Tüm başvurular elektronik ortamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne yapılır.


Yabancı Çalışma İzni Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir

Yabancı personel çalışma izni için öncelikle yabancı personel ile işveren arasında imzalanmış bir iş sözleşmesi bulunmalıdır.


Yabancı personele ait pasaportun bir suretinin ibraz edilmesi gerekir. Bu pasaportun süresinin başvuru tarihi itibariyle bitimine en az 2 aylık (60 gün) sürenin bulunması gerekir. Eğer pasaport Latin harfleri taşımıyor ise mutlaka yeminli mütercim tercüman tarafından çevirisi yapılmalıdır. Aksi taktirde pasaport geçerli sayılmamaktadır.


Yabancı personele ait diploma veya geçici mezuniyet belgesinin mütercim tercüman tarafından çevirisi yapılmalıdır. Mesleki hizmet kapsamından getirilen yabancı personel için diploma zorunludur fakat ev hizmetleri yapacak yabancı için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.


Şirket kuruluşunun ve ortaklık yapısının gösterildiği Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi. Şirketin son yılını gösteren yeminli mali müşavir onaylı bilanço.


Yabancı Personel Hangi Hizmetlerde Çalıştırılabilir

Ev Hizmetleri için, sadece çocuk, hasta veya yaşlı bakımı için yabancı çalışma izni verilebilmektedir. Çalıştırılacak yabancı personele en az asgari ücret kadar maaş verilmelidir.


Turizm Sektöründe çalışacak yabancı için Turizm işletme belgesi olan işyerleri için Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan İşletme ve Yatırım belgesi eğer işletme belgeli değil ise Ticaret odasından alınan Faaliyet Belgesi gereklidir. Çalıştırılacak yabancı personele en az 1,5 kat asgari ücret maaş verilmelidir.


Eğlence Sektöründe çalıştırılacak yabancılar için mütercim tercüman tarafından tercüme edilmiş, çalışma izni talebi olan kişinin sanatçı olarak uluslararası üne sahip veya yabancı işletmelerde program yaparak daha önce çalıştığını gösteren Bonservis belgesi ve Türkçe ve yabancı çalışma izni alacak kişinin dilinde hazırlanan iş sözleşmesi düzenlenmiş olması gereklidir. Ayrıca Turizm sektöründe olduğu gibi işletmenin Kültür ve Turizm Bakanlığından alınmış işletme belgesi bulunmalıdır.


Havacılık Sektöründe çalıştırılacak yabancı personel için yine mütercim tercüman tarafından çevirisi yapılmış pilotluk belgesi bulunmalıdır. Yabancı çalışma izninin geçerli kılınması için Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden alınan Validasyon Belgesinin de bulunması gerekmektedir. Çalıştırılacak yabancı personele en az 5 kat asgari ücret maaş verilmelidir.


Mühendis ve Mimarlar ülkemizde en çok yabancı çalışma izni belgesi verilen alanlardan olan yabancı mühendis ve mimarlar için yurt dışı yükseköğrenim belgelerine denklik alınmış olması gereklidir. Yabancı mühendis ve mimar istihdam edecek işletmelerin aynı mesleki konuda Türk personel istihdam ettiğini ispat etmesi gerekmektedir. Çalıştırılacak yabancı personele en az 4 kat asgari ücret maaş verilmelidir.


Yabancı Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancı çalışma izni başvurusu işveren veya yetkilendirilen kişinin e devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde e imza ile işyeri kaydı oluşturulur. İşveren veya yetki verilen kişi e imza ile istenilen belgeleri sisteme yükler ve onaylar. Yabancı çalışma izni başvurusu Bakanlık tarafından onaylanırsa işveren, onay tarihinden itibaren 30 gün içinde sosyal güvenlik merkezine başvurularak sigortalı işe giriş bildirgesi vermelidir. Yabancı personel çalışma izni için gerekli olan harç ve ücretler işveren tarafından karşılanır. Bu ücretler yabancı personelin maaşından kesilemez, yabancı personelden talep edilemez.


Yurt Dışındaki Yabancı Personelin Çalışma İzni Nasıl Alınır

Öncelikle işveren ve yabancı personel arasında Türkçe ve yabancı personelin dilinde hazırlanmış iş sözleşmesi bulunmalıdır. Yabancı personel ülkesindeki Türkiye Temsilciliğinden 16 haneli referans numarası alıp işverene bildirmelidir. Yabancı çalışma izni başvurusu işveren veya yetkilendirilen kişinin e devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde e-imza ile işyeri kaydı oluşturulur. İşveren veya yetki verilen kişi e imza ile istenilen belgeleri sisteme yükler ve onaylar. Başvurunun bakanlık tarafından olumlu bulunması durumunda çalışma izni harcının ve kâğıt bedelinin banka hesaplarına yatırılması gerekir. Daha sonra yabancı personel Türkiye Cumhuriyeti temsilciliğine giderek çalışma vizesi alabilir. Yabancı personel çalışma izni başvurusu Bakanlık tarafından onaylanırsa işveren, onay tarihinden itibaren 30 gün içinde sosyal güvenlik merkezine başvurularak sigortalı işe giriş bildirgesi vermelidir. Yabancı personel Türkiye’ye girdiğinden itibaren 20 gün içinde adres kaydını yaptırmalıdır.


Yabancı Çalışma İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmiş yabancı çalışma izin süresin uzatılabilmesi için bu sürenin bitiminden 60 gün öncesinden başvuru yapılmalıdır. Eğer bu süre içinde başvuru yapılmaz ise ilk kez yabancı çalışma izni başvurusu yapıyor olarak değerlendirilerek yeni başvuru talep edilir. Yabancı çalışma izni uzatma başvurusu Bakanlık tarafından olumlu değerlendirilir ise ilk uzatma başvurusunda iki yıl daha sonrakiler için üçer yıl olacak şekilde uzatma izni verilebilir. Eğer yabancı personel iş değişikliğinde bulunup farklı bir işveren bünyesinde çalışacak ise ilk kez yapılan yabancı personel çalışma izni başvuru usul ve esaslarına tabi tutulur. Yabancı personel çalışma izni uzatma başvuruları işveren veya yetkilendirilen kişi tarafından e-devlet üzerinden e-imza sahibi tarafından yapılır.


Yabancı Personel Çalıştırmak İsteyen İşverenin Yükümlülükleri Nelerdir

Bir yabancı personel için şirkette sigortalı çalışan en az 5 Türk vatandaşı bulunmalıdır. Çalıştırılacak her bir yabancı için ayrı ayrı en az 5’er Türk vatandaşı çalıştırılmalıdır. Şirketin brüt satış tutarı en az 800.000-TL veya son yıl ihracat tutarı 250.000 ABD Doları olmalıdır. Şirketin ödenmiş sermayesi en az 100.000-TL olmalıdır. Çalıştırılacak yabancı personelin niteliğine göre belirlenen asgari maaş koşulu sağlanmalıdır. İzin alınacak yabancının şirketi ortağı olması halinde, asgari 5 Türk istihdam etme koşulu çalışma izninin son 6 ayına kadar yerine getirilmelidir.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yabancı Personel Çalışma İzni" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image