Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

KDV istisnası makine ve teçhizat temini sırasında yatırımcılara ilave avantaj sağlanması amacıyla uygulanmaktadır. Yatırım mallarının daha avantajlı koşullarda temin edilmesine imkan tanıyarak yatırımları teşvik etmek amacı taşımaktadır. Yatırım Teşvik Belgesine sahip olan tüm yatırımcılar, onaylı makine ve teçhizat listelerinde yer alan satırların temin edilmesi aşamasında (eğer aksine bir şerh listeye ya da belgeye düşülmemişse) bu destekten yararlanabilmektedir. KDV İstisnası destek unsuru tüm teşvik sistemlerinde ve Yatırım Teşvik Belgelerinde kayıtlı olan temel bir destek unsuru ve teşvik mekanizmasıdır.



Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?

KDV ya da Katma Değer Vergisi, üretilen bir mal veya sunulan hizmet üzerinden hesaplanan katma değer miktarına bağlı olarak nispi oranda alınan vergidir. KDV aslında malın ya da hizmetin teslim edildiği tarafa yüklenir ancak bu tarafın yerine teslim eden tarafından ödenir. Ülkemiz kanunlarına göre günümüzde KDV %1 ila %18 aralığında uygulanmaktadır. KDV uygulamalarını düzenleyen ulusal mevzuat;

  1. 1. Katma Değer Vergisi Kanunu: 2/11/1984 tarihli ve 18563 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3065 sayılı KDV Kanunu
  2. 2. KDV Genel Uygulama Tebliği

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir

Yatırımlar söz konusu olduğunda, KDV bir yatırım malının yatırımcıya teslim edilmesi sırasında ödenebilecek vergidir. Yatırım Teşvik Belgesi bulunmadan yapılacak yatırım harcamalarında mal bedeline KDV bedeli ilave edilmek suretiyle elde edilecek tutar ile mal teslimi yapılacaktır. Yani daha açık bir ifade ile bir yatırımcı bir yatırım malı (makine, teçhizat, ekipman ve diğer donanımlar) temin etmek istediğinde mal bedeli üzerinde oransal (nispi) temelde hesaplanacak Katma Değer Vergisinin de yükü bulunacaktır. Faturalandırma işlemi mal bedeli + KDV şeklinde yapılmak zorundadır.


Önemli Duyuru: 07/07/2023 tarihinde yapılan bir Karar değişikliği ile birçok mal ve hizmette %8 ve %18 oranında uygulanan KDV oranı %20 olarak revize edilmiştir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın.


KDV İstisnasından Nasıl Yararlanılır?

KDV İstisnasından yararlanmak için öncelikle yatırım projesinin usulüne uygun bir biçimde başvuru yapılarak projenin Yatırım Teşvik Belgesine bağlanması gerekmektedir. Bu proje kapsamında temin edilecek makine ve teçhizatın yerli ve ithal listeler halinde bakanlık onayına sunulması ve onaylatılması gerekmektedir. Eğer proje bakanlıkça uygun görülür ve listeler onaylanırsa, bu kez yatırımcı internet vergi dairesi üzerinden başvuru yaparak bağlı bulunduğu vergi dairesi aracılığıyla KDV İstisna yazısı almalıdır. Ardından, E-TUYS sistemi üzerinden satıcılara bildirim göndermek suretiyle makine ve teçhizatın KDV'den muaf bir biçimde teminine imkan bulunmaktadır. Öte yandan, onaylı listelerde bulunmayan hiçbir makine-teçhizat için Katma Değer Vergisinden müstesna faturalandırma yapılmamalıdır. 4 basit adımda KDV İstisnası desteğinden yararlanmak için yapılması gerekenler aşağıdaki görselde verilmiştir.


4 Adımda KDV İstisnasından Nasıl Yararlanılır

KDV İstisnası Türleri

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13. Maddesi, KDV İstisnası uygulanabilecek halleri tanımlamaktadır. Katma Değer Vergisinden müstesna teslim ve hizmetler;

  1. a. Deniz, hava ve demiryolu taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçlara ilişkin işleticilere yapılan teslimler
  2. b. Deniz ve hava taşıtlarıyla ilgili liman ve hava meydanlarında sunulan hizmetler
  3. c. Altın, gümüş, platin ve petrol arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerini yürütenlere sunulan mal ve hizmetler
  4. d. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine, teçhizat, yazılım ve gayri maddi hak satış, kiralama ve teslimleri
  5. e. Milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için temin edilecek araç, savunma malzemeleri, silah, mühimmat, makine, teçhizat ve sistem
  6. f. Diplomatik istisnalar
  7. g. İhracat istisnaları


Yatırım Mallarında KDV Oranı Kaçtır?

Yatırım mallarının temini sırasında uygulanacak Katma Değer Vergisi ya da kısaca KDV oranı %18'dir. Eğer yatırım malını temin edecek olan yatırımcı KDV İstisnası uygulanmasını sağlayacak bir nitelikte değilse, temin edilecek tüm malların bedeline %18 oranında KDV eklenecektir. Bunu ödemek istemeyen yatırımcılar Yatırım Teşvik Belgesi almak ve belge kapsamında yerli ve/veya ithal makine teçhizat listeleri onaylatmak zorundadır.


KDV İstisnası Yasal Dayanakları

25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, Yatırım Teşvik Belgesine sahip olan yatırımcılar, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edecekleri makine ve teçhizat (ithal ve yerli alımlar için geçerli olmak kaydıyla), yazılım ve gayri maddi hak satışları ve kiralamaları KDV İstisnasından yararlanabilecektir. 15/06/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın 10. Maddesi uyarınca KDV İstisnası uygulanmaktadır. İlgili mevzuatlar aşağıdaki gibidir;

  • 1. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın 10. Maddesi
  • 2. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/d Maddesi


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında KDV İstisnası

Yatırım Teşvik Belgesini haiz yatırımcılar belgede kayıtlı destek unsurları arasında eğer KDV İstisnası destek unsuru bulunuyor ise gerek yerli gerekse ithal makine ve teçhizatı %18 oranındaki KDV tutarını ödemeden alma hakkına sahiptir. Yatırımlar farklı birçok teşvik sistemi kapsamında desteklenmektedir, bunlar; genel, bölgesel, öncelikli, stratejik ve proje bazlı teşvik sistemleridir. KDV İstisnası destek unsuru tüm teşvik sistemleri kapsamında uygulanmaktadır. Eğer belgede veya makine ve teçhizat listelerinde aksine bir hüküm ya da şerh bulunmuyor ise çok büyük olasılıkla bu destek unsuru uygulanmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sağlanan KDV İstisnası desteğinden yararlanmak için belge onayının ardından bağlı bulunulan vergi dairesinden KDV İstisna Yazısı alınmalıdır. KDV İstisna Yazısının alınması ile ilgili süreç hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayın.


>> KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır


KDV İstisnası ve İadesi Farkı Nedir?

KDV İstisnası ve KDV İadesi iki farklı destek unsurudur. İstisna ya da muafiyet alım sırasında bu verginin hiç ödenmemesi şeklinde uygulanır. Öte yandan, KDV İadesi destek unsurunda önce ödenen vergi daha sonra geri alınır. Bu geri alma genellikle mahsuplaşma usulü ile yapılmaktadır. KDV İadesi destek unsuru genellikle Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bina inşaat harcamalarında uygulanmaktadır. Ayrıca istisnai olarak bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında; 2020,2021 ve 2022 yılları içerisinde Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılar tarafından yapılacak bina ve inşaat harcamalarında KDV İadesi uygulanmaya başlamıştır. Belirtilen tarihler içerisinde yapılan harcamalardan yalnızca yatırım ile doğrudan ilişkili olan harcamalar için geçerlidir. KDV İadesiyle ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.


>>> KDV İadesi


Hangi İllerde ve İlçelerde KDV İstisnası Uygulanır?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan KDV İstisnası yatırımın bulunduğu il ya da ilçeye, bölgeye ve yatırım yerinin türüne bağlı olmaksızın tüm bölgelerde eşit şartlarda uygulanmaktadır. Ancak, bakanlık tarafından uygun görülmeyen harcama kalemleri için özel şartlar ya da listeye düşülen şerhler aracılığıyla bazı satırlar bu uygulamanın dışında tutulabilir. Aksine bir hüküm yoksa, tüm listede bulunan satırlar için KDV İstisnasından yararlanılmasına imkan bulunmaktadır.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Katma Değer Vergisi KDV İstisnası" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image