Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Hizmet Sektörü Destekleri

Hizmet Sektörü Destekleri

Hizmet Sektörü Destekleri ülkemiz için önemli görülen döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere sağlanan devlet destekleridir. Bu destekler, hizmet ihracatını kolaylaştırıcı, hızlandırıcı ve teşvik edici bir dizi tedbirden oluşmaktadır. Desteklenen hizmet sektörleri; bilişim, eğitim, fuarcılık, gayrimenkul, film, yapım, dağıtım hizmetleri, lojistik ve taşımacılık, sağlık turizmi, spor turizmi, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler, teknik müşavirlik ve diğer hizmetlerden oluşmaktadır. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların uluslararası rekabet gücünün artırılması amacıyla sektöre özel çok sayıda ihracat desteği ve teşvik uygulanmaktadır.


Hizmet Sektörü Destekleri Nelerdir

Hizmet Sektörü Destekleri uygun bulunan sektörlerde faaliyet gösteren firmaların aşağıdaki faaliyetlerine ilişkin giderlerin desteklenmesidir;

  1. 1. Marka Tescil ve Koruma Giderleri Desteği
  2. 2. Pazara Giriş Belgeleri Desteği
  3. 3. Komisyon Destekleri
  4. 4. Tanıtım Faaliyetleri Destekleri
  5. 5. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
  6. 6. Rapor Alım Desteği
  7. 7. Yurt Dışı Birim Kira Desteği
  8. 8. Yurt Dışı Fuar / Sanal Fuar Katılım Desteği
  9. 9. Ürün Yerleştirme Desteği
  10. 10. Sektörel Alım Heyetleri ve Ticaret Heyetleri Desteği
  11. 11. Hizmet Sektörlerine Özgü İlave Destekler


Hizmet Sektörü Desteklerinden Kimler Faydalanabilir

Hizmet Sektörü Desteklerinden 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş hizmet ihracatçısı şirketler ve işbirliği kuruluşları faydalanabilir. Hizmet ihracatçıları, yurt dışında yerleşik kişi ya da şirketlere gerek yurt içinde gerekse yurt dışında üretilen, sunulan veya gerçekleştirilen hizmetleri sağlayan şirketlerdir. Hizmet ihracatı 4 farklı yolla sağlanabilmektedir, bunlar;

  1. 1. Sınır Ötesi Hizmet İhracatı: Yurt içinde sağlanan hizmetin ülke sınırları dışında yerleşik kişiler ve kuruluşlarca yurt dışında faydalanılacak şekilde sunulmasıdır.
  2. 2. Yurt İçi Hizmet İhracatı: Ülke sınırları dışında yerleşik kişi ve kuruluşlara yurt içinde hizmet sunulmasıdır.
  3. 3. Yurt Dışında Ticari Varlık Oluşturulan Hizmet İhracatı: Yurt içinde yerleşik kişi ya da şirketlerin yurt dışında bir ticari varlık oluşturarak yabancılara hizmet ihracatı yapmasıdır.
  4. 4. Gerçek Kişiler Tarafından Yapılan Hizmet İhracatı: Yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin, ülke sınırları dışında kendi hesabına ya da bir şirket namına hizmet sunması şeklinde gerçekleştirilen ihracattır.


Hizmet Sektörü Desteklerinden Nasıl Yararlanılır

Hizmet Sektörü Desteklerine yönelik başvurular elektronik ortamda Destek Yönetim Sistemi ya da kısaca DYS adı verilen sistem üzerinden yürütülür. Mal ihracatına sağlanan ihracat desteklerine benzer şekilde Hizmet Sektörü Destekleri de tamamen DYS sistemine entegre edilmiş durumdadır. Hizmet Sektörü Desteklerinden yararlanmak için izlenmesi gereken yol;

  1. 1. DYS sistemine kayıt ve yetkilendirme.
  2. 2. Hizmet sektörüne veya destek başvurusuna uygun projenin DYS sisteminde oluşturulması.
  3. 3. Ön onay gerektiren projeler için gerekli bilgi ve belgelerle birlikte bakanlık ön onayının alınması.
  4. 4. Ticaret müşavirliği/ataşeliği onayı veya incelemesi gerektiren destekler için belge onayı ve incelemelerin tamamlanması.
  5. 5. Temin edilen onaylı ve diğer tüm başvuru evraklarının projeye eklenmesi.
  6. 6. Gerekli hallerde toplantı, sunum ve yüz yüze görüşmelerle projenin anlatılması.
  7. 7. Başvurunun elektronik ortamda takibi ve sonuçlandırılması.
  8. * Mevzuatta belirlenmiş başvuru sürelerinin dışında yapılacak başvurular kesinlikle bakanlık tarafından kabul edilmeyecektir.

Hizmet Sektörü Destekleri Nasıl Ödenir

Hizmet Sektörü Desteklerine ilişkin tüm ödemeler Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)'ndan karşılanır. Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetki verilen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri müracaatları toplama, değerlendirme ve ödemelerin takibini yapmaktadır. Ödeme yapılmasına karar verilen yararlanıcılar için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirim yapılır. Hizmet Sektörü Desteklerine ilişkin tüm ödemeler Türk Lirası cinsinden yapılır. Ödeme belgesi tarihindeki "Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları" listesinde bulunan çapraz kurlar ve döviz alış kurları esas alınarak hesaplanan Türk Lirası cinsinden ödeme yapılır. Listede yer almayan para birimleri için Bakanlıkça uygun bulunan veri kaynakları kullanılarak gerekli çevrim yapılır ve tutar bu şekilde bildirilir. Destek Limitleri her takvim yılının başında TÜFE + ÜFE aritmetik ortalamasına göre yeniden hesaplanır.


Hizmet Sektörü Desteklerini Hangi Bakanlık Veriyor

Hizmet Sektörü Desteklerini T.C. Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü vermektedir.


Hizmet Sektörü Destekleri Bakanlık

Hizmet Sektörü Desteklerinin Amaçları

Hizmet Sektörü Desteklerinin uygulanmasındaki temel amaç döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin teşvik edilmesi, ülkemiz hizmet sektörlerindeki şirketlerin ihracat kapasitesinin desteklenmesidir. Hizmet ihracatının sınıflandırılmasında, Birleşmiş Milletler Genişletilmiş Ödemeler Dengesi Hizmetler Sınıflaması esas alınmıştır. Hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin;

  1. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş: Yeni pazarlar bulmak üzere yapacakları araştırma faaliyetleri, raporlar, danışmanlık gibi çalışmalara ilişkin masrafları desteklenmektedir. Daha sonra tespit edilen pazarlara giriş sırasında ihtiyaç duyulan belgeler ve sertifikalar ile pazara girişte faydalı olabilecek her türlü bilgi ve belgenin temini desteklenmektedir.
  2. Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri: Gerek pazara giriş gerekse pazarda tutunma aşamasında ihtiyaç duyulan her türlü reklam, tanıtım, pazarlama, ürün yerleştirme gibi fiziksel ve dijital faaliyetler destek kapsamındadır.
  3. Pazarda Tutunma: Girilen pazarda tutunma ve pazar payını artırma amacıyla yürütülecek faaliyetler, hedef ülkedeki marka tescil, ilave tanıtım işleri ve kira desteği sağlanmaktadır.
  4. Markalaşma: uluslararası hizmet ticareti markalarımızın oluşması amacıyla katma değerli marka yaratma amaçlı faaliyetler desteklenmektedir. Mal ticaretindeki Turquality programı ile benzer nitelikteki faaliyetler hizmet sektörlerinin ihtiyaçlarına göre farklılaştırılmıştır. Ülkemi şirketlerinin katma değerleri markalar yaratabilmesi amacıyla hizmet sektöründe ve bilişim sektöründe uygulanan markalaşma destekleri, Turquality veya E-Turquality programları bu kapsamda uygulanmaktadır.


Hizmet Sektörü Destek Unsurları

Hizmet Sektörü Destekleri ilgili sektörün ihtiyaçlarına özel esnek bir biçimde belirlenmiştir. Tüm sektörlerin ihracat odaklı ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle, bakanlık bu destekleri uygularken sektörel ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate alarak mevzuat çalışmalarını tamamlamıştır. Ayrıca, uluslararası piyasalar ve rekabet koşulları da dikkate alınarak hizmet ihracatının önünü açacak çok ciddi ihracat teşvikleri düzenlenmiştir. Döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine sağlanan ihracat odaklı destek unsurları ile bu desteklerin oranları ve üst sınırları başlıklar halinde aktarılmıştır.


A. Eğitim Hizmetleri Sektörüne Sağlanan İhracat Destekleri

Eğitim hizmetleri sektöründe yararlanıcı olarak kabul edilen kuruluşlar; Türkiye'de yerleşik üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri ve vakıflar tarafından kurulan meslek yüksek okulları, eğitim sektöründe faaliyet gösteren ve bakanlık tarafından uygun görülen diğer tüm şirket, kurum ve kuruluşlardır. Bu sayılan yararlanıcılar ile bakanlıkça desteklenmesi uygun görülen eğitim sektörü firmalarının yararlanabileceği destek unsurları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


Eğitim Hizmetleri Sektörü Destekleri

B. Fuarcılık Hizmetleri Sektörüne Sağlanan İhracat Destekleri

Fuarcılık hizmetleri sektörüne sağlanan desteklerden yararlanabilecek olan firmalar ürün ya da hizmetlerin tanıtımı, pazarlaması, yeni pazarlarda bulunabilirliği ve satın alımları ile ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek her türlü fuar organizasyon hizmeti sunan kurum ve kuruluşlardır. Bu desteklerden hem fiziki hem de sanal fuar organizatörü şirketler ile diğer kurum ve kuruluşlar yararlanabilmektedir. Fuarcılık Hizmetleri Sektörü Desteklerine ilişkin tablo aşağıda verilmiştir.


Fuarcılık Hizmetleri Sektörü Destekleri

C. Gayrimenkul Hizmetlerine Sağlanan İhracat Destekleri

Gayrimenkul hizmetleri sektörüne sağlanan destekler temel anlamda yabancılara yönelik sunulan her türlü konut, ticari ve diğer taşınmazlar için sunulacak gayrimenkul hizmetlerinin desteklenmesidir. Bu kapsamda uygun bulunan yararlanıcılar gayrimenkul hizmeti veren şirketler ile diğer kurum ve kuruluşlardır. Gayrimenkul hizmetleri sektörüne yönelik uygulanan destek unsurları aşağıdaki tabloda oranlar ve üst sınırlarıyla birlikte verilmiştir.


Gayrimenkul Hizmetleri Sektörü Destekleri

D. Film, Dizi ve Dijital Yapım Yayın ve Dağıtım Sektörü Destekleri

Kültürel ve yaratıcı endüstriler olarak adlandırılan dizi, film ve dijital içeriklerin yapımı, yayını ve dağıtımıyla ilgili faaliyetlerin uluslararası pazarlanması amacıyla yapılacak harcamalar üzerinden devlet desteği sağlanmaktadır. Bu kapsamda, film ve dizi yapımcısı ve dağıtımcısı olan şirketler, dijital medya, video, interaktif sanat, bilgisayar grafikleri ve animasyonlar dahil olmak üzere dijital içerik üreticisi şirketler, internet yayın platformları bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu kapsamda uygulanan destekler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

KÜLTÜREL VE YARATICI ENDÜSTRİ HİZMET SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınırı
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %50 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %50 1.202.000
Acente Komisyon Yararlanıcı %50 1.442.000
Birim Yararlanıcı %50 1.202.000
Korsanla Mücadele Yapımcı/Dağıtımcı %50-60 480.000
Dublaj veya Altyazı Yapımcı/Dağıtımcı %50-60 480.000
Film Platosu ve Stüdyosu Kullanım Giderleri Film platosu  %20 4.809.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı %50 9.618.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama İşbirliği Kuruluşu %60 12.023.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50 360.000
Yurt Dışı Prestijli Etkinlik Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60 721.000
Milli Katılım Tanıtım İşbirliği Kuruluşu/ Milli Katılım Organizatörleri %60 2.404.000
Ürün Yerleştirme Yararlanıcı %50 2.404.000
Ürün Yerleştirme İşbirliği Kuruluşu %70 4.809.000
Sektörel Alım Heyeti İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000
Sektörel Ticaret Heyeti İşbirliği Kuruluşu %50 1.803.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 9.618.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 3.607.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000
Yarışma ve Etkinlik İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000

E. Lojistik ve Taşımacılık Hizmetlerine Sağlanan İhracat Destekleri

Lojistik ve taşımacılık hizmetleriyle ilgili devlet desteklerinden yararlanabilecek olan şirketler ülkemiz sınırları içerisinde yerleşik lojistik ve taşımacılık şirketleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Bu şirketlerin ihracata yönelik olarak yürütecekleri faaliyetlerin destek kapsamında değerlendirilmesi mümkündür. Lojistik ve taşımacılık hizmetlerine sağlanan destek unsurları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %50 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %50 3.607.000
Birim Yararlanıcı %50 1.442.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50 3.607.000
Bireysel Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50 601.000
Milli Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60 601.000
Milli Katılım Organizasyon İşbirliği Kuruluşu/Milli Katılım Organizatörleri %60 2.404.000
Ürün Yerleştirme Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000
Sektörel Alım Heyeti Programları İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000
Sektörel Ticaret Heyeti Programları İşbirliği Kuruluşu %50 1.803.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %50 1.202.000
Yarışma/Etkinlik İşbirliği Kuruluşu %50 2.404.000

 


F. Sağlık ve Spor Turizmi Hizmetlerine Sağlanan Destekler

Türkiye'de yerleşik olan her türlü sağlık kuruluşu, hastane, klinik, poliklinik ile sağlık ve spor turizmi alanında faaliyet gösteren şirket, aracı kuruluş ve konaklama tesisleri gibi firmalar yararlanıcı olarak kabul edilmiştir. Sağlık ve spor turizmi hizmetlerine sağlanan destekler aşağıda tablodadır.

 

SAĞLIK VE SPOR TURİZMİ HİZMETLERİ SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlnıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma   Yararlanıcı %60 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri/Belge Başına Yararlanıcı %60 1.202.000
Acente Komisyon Sağlık Kuruluşu ve Spor Turizmindeki Yararlanıcı %60 2.404.000
Acente Komisyon Muayenehane ve Poliklinik %60 480.000
Acente Komisyon Diğer sağlık kuruluşları ve konaklama tesisi %60 2.404.000
Komplikasyon ve Seyahat Sağlık Sigortası Yararlanıcı %70 4.809.000
İstihdam Personel Başına %60 36.000
İstihdam Muayenehane ve Poliklinik %60 1.202.000
İstihdam Diğer Sağlık Turizmi Yararlanıcıları %60 4.809.000
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Muayenehane ve Poliklinik %60 480.000
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Diğer Sağlık Turizmi Yararlanıcıları %60 1.923.000
Hasta Yol Hasta Başına %60 24.000
Hasta Yol Muayenehane ve Poliklinik %60 1.202.000
Hasta Yol Diğer Sağlık Turizmi Yararlanıcıları %60 12.023.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama (Muayenehaneler ve Poliklinikler) Muayenehane ve Poliklinik %60 4.809.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama (Diğer Sağlık Turizmi Yararlanıcıları) Diğer Sağlık Turizmi Yararlanıcıları %60 12.023.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama(İşbirliği Kuruluşu) İşbirliği Kuruluşu %60 19.237.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama  Spor Turizmi Sektöründeki Yararlanıcı %60 2.404.000
Birim (1) Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60 2.885.000
Birim (2) Muayenehane ve Poliklinik %70 1.202.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60 601.000
Yurt Dışı Prestijli Etkinlik Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %70 1.202.000
Milli Katılım Organizasyon İşbirliği Kuruluşu/Milli Katılım Organizatörleri %70 2.885.000
Yurt İçi Etkinlik Katılım Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60-70 601.000
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Yararlanıcı %60 1.202.000
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim İşbirliği Kuruluşu %70 2.404.000
Ürün Yerleştirme Yararlanıcı %60 2.404.000
Ürün Yerleştirme İşbirliği Kuruluşu %70 4.809.000
Sektörel Alım ve Ticaret Heyeti İşbirliği Kuruluşu %70 3.607.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 12.023.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 3.607.000
HİSER Projesi (İstihdam) İşbirliği Kuruluşu %75 36.000
Sanal Fuar Organizasyonu İşbirliği Kuruluşu %70 1.923.000
Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerinin Geliştirilmesi ve Tanıtılması Birlik %100 19.237.000
Yarışma ve Etkinlik İşbirliği Kuruluşu %70 4.809.000

G. Yönetim Danışmanlığı Hizmetlerine Yönelik Devlet Destekleri

Ülkemizde faaliyette bulunan yönetim danışmanlığı ve işletme geliştirme faaliyetleriyle iştigal eden danışmanlık şirketleri ile benzer konularda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar bu desteklerden yararlanmaktadır. Yönetim danışmanlığı hizmetlerine sağlanan devlet destekleri aşağıdaki tabloda aktarılmaktadır.

 

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %50 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %50 1.202.000
Veri Tabanı Üyeliği Yararlanıcı %50 1.202.000
Birim Yararlanıcı %50 1.442.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50-60 2.404.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı %50 360.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım İşbirliği Kuruluşu %60 601.000
Milli Katılım Tanıtım İşbirliği Kuruluşu/Milli Katılım Organizatörleri %60 2.885.000
Sektörel Alım ve Ticaret Heyeti İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 9.618.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 2.404.000
HİSER Projesi (İstihdam) İşbirliği Kuruluşu %75 36.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000
Yarışma ve Etkinlik İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000

H. Yeşil Hizmetler Sektörüne Sağlanan Destekleri

Yeşil hizmetler, altyapıya ilişkin olmayan; çevre kirliliğinin önlenmesi ve meydana geldiği hallerde kirliliğin durdurulması, azaltılması ve etkilerinin giderilmesi amacıyla yürütülen hizmetlerdir. Ayrıca, iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin önlenmesi ile ilgili alınan teknik önlemler, bunlara uyum sağlanması, sürdürülebilirlik alanlarında verilen danışmanlık, teknik destek, belgelendirme ve uygunluk değerlendirme hizmetleri bu kapsamda desteklenen yararlanıcılardır. Yeşil hizmetler sektörüne sağlanan devlet destekleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

 

YEŞİL HİZMETLER SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %60 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %60 1.202.000
Veri Tabanı Üyelik Yararlanıcı %60 1.202.000
Birim Yararlanıcı %60 1.442.000
İstihdam Yararlanıcı %50 12.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %60-70 2.404.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı %60 360.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım İşbirliği Kuruluşu %70 601.000
Milli Katılım Tanıtım İşbirliği Kuruluşu/ Milli Katılım Organizatörleri %70 2.885.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %70 2.404.000
Sektörel Alım Heyeti/Sektörel Ticaret Heyeti Programları İşbirliği Kuruluşu %70 2.404.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 9.618.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 2.404.000
HİSER Projesi (İstihdam) İşbirliği Kuruluşu %75 36.000

I. Diğer Hizmet Sektörlerine Sağlanan Destekleri

Diğer hizmet sektörleri olarak destek kapsamına alınan faaliyetler;


  1. 1. İşletme ve tesis bünyesinde temizlik, bakım, çöplerin bertarafı, koruma ve güvenlik, posta dağıtımı, çamaşırhane, resepsiyon ve benzeri hizmetlerin birlikte sunulduğu kombine destek hizmetleri
  2. 2. Gemi klaslama müesseseleri
  3. 3. Patent danışmanlık faaliyetleri
  4. 4. Uygunluk değerlendirme faaliyetleri
  5. 5. Uluslararası ticaret ve yatırımlar konusundaki hukuki danışmanlık faaliyetleri

olarak belirlenmiştir. Bu faaliyetlerle iştigal eden yararlanıcılara uygulanacak destekler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


DİĞER HİZMET SEKTÖRLERİ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %50 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %50 1.202.000
Birim Yararlanıcı %50 1.442.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50-60 2.404.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı %50 360.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım İşbirliği Kuruluşu %60 601.000
Milli Katılım Tanıtım İşbirliği Kuruluşu/Milli Katılım Organizatörleri %60 2.885.000
Sektörel Alım ve Ticaret Heyeti İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 9.618.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 2.404.000
HİSER Projesi (İstihdam) İşbirliği Kuruluşu %75 36.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Hizmet Sektörü Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image