Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası

Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası imalat sanayi ve turizm sektörü yatırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilecek binalara ilişkin mal ve hizmetlerde KDV İstisnası uygulamasıdır. Bu destek unsuru 2022-2025 yılları arasında uygulanacak şekilde yürürlüğe girmiştir. Bina inşaat harcamaları nelerdir, hangi harcamalar KDV istisnasından yararlanır, şartlar nelerdir tüm yönleriyle açıklanmıştır.



Bina İnşaat Harcaması Nedir?

Bina inşaat harcaması, bir yatırım için ihtiyaç duyulan ana binalar, yardımcı tesisler ve idari binalar için yapılan inşaat harcamalarıdır. Bu harcamalar içerisinde zemin düzenlemeleri, inşaat malzemeleri, işçilik giderleri, makine ve ekipman kiralama giderleri, projelendirme ve mühendislik çalışmaları bulunur. Kısaca, yatırım konusu ile ilgili her türlü binanın inşaatına yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin harcamalardır.


Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası Nedir?

Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası imalat ve turizm sanayi yatırımlarında teşvik belgesi kapsamı yapılacak inşaat harcamalarına verilen KDV istisnasıdır. Önceden KDV iadesi şeklinde uygulanan bu destek unsuru 2022 yılı itibarıyla istisna şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Buna göre, 2022-2025 yılları arasında Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcıların inşaatını yapacakları binalara ilişkin mal ve hizmet sunuları KDV istisnasından yararlanmaktadır. Bu destek unsurundan ancak imalat sanayi ve turizm yatırımları yararlanmaktadır. Ayrıca, bu destek unsuru yalnızca yeni yapılacak bina inşaatları için geçerlidir.


İstisnadan Nasıl Yararlanılır?

Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnasından yararlanmak isteyen mükellefler sahip oldukları yatırım teşvik belgesi ile birlikte bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmalıdır. Başvuruda, belgede kayıtlı tüm bilgiler, proje detayları, harcamalar listeleri, proforma faturalar ibraz edilir. Vergi dairesince yapılan inceleme neticesinde listeler elektronik ortamda onaylanır.


Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası uygulamasında esas alınan yatırım teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarı ve bina inşaat harcamalarıdır. Eğer burada kayıtlı miktar gerçekleşmesi planlanan tutarı karşılamıyorsa revizyon yapılarak belgede kayıtlı tutarın güncellenmesi gerekir. Daha sonra revize bilgiler ile birlikte yeniden vergi dairesine başvuru yapılır.


Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnasından yararlanmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki görselde özetlenmiştir.


Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası Nasıl Uygulanır

İstisnanın Yasal Dayanakları

2022 yılında yatırım teşvik mevzuatında yapılan değişikliğin ardından uygulama usullerinin tespiti için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No.42) yayımlanmıştır. Bu tebliğ değişikliği ile söz konusu desteğin uygulanma biçimi belirlenmiştir.


Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası kapsamı ile ilgili aşağıdaki bilgilere dikkate edilmesi gerekir.

  1. 1. 2022-2025 yılları arasında yapılacak yatırımlar için geçerlidir.
  2. 2. İmalat sanayi ve turizm yatırımları için geçerlidir.
  3. 3. Önceden yapımı başlanan inşaatlar için uygulanmaz.
  4. 4. Önceden inşaat ruhsatı, yapı izni veya ruhsatı alınmış olan yatırımlar için uygulanmaz.
  5. 5. Temin edilecek makine ve teçhizat için uygulanmaz.
  6. 6. Bina ve inşaat ile ilgili her türlü mal ve hizmet için uygulanır.
  7. 7. Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı tutarlar esas alınarak uygulanır. (Bu tutar uygun değilse revize edilmesi gerekir.)
  8. 8. Bölgesel teşvik uygulamalarından doğan 5 yıllık faaliyet zorunluluğu bina inşaat için de geçerlidir. Teşvikli yapılan bina 5 yıl boyunca satılamaz, devredilemez, kiralanamaz. Gerekli hallerde ön izin alınması için başvuru yapılması gerekir.


KDV İstisnası Nasıl Uygulanır?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında imalat sanayi ile turizm sektörlerinde Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnasından yararlanmak için izlenmesi gereken yol aşağıdaki adımlardan oluşur;

  1. 1. Yapılacak harcamalara ilişkin mal ve hizmet listeleri oluşturulur.
  2. 2. Bu listeler elektronik ortamda vergi dairesine sunulur. Her yatırımcının kdv yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesi inceleme yapar ve uygun bulunması halinde listeleri onaylar.
  3. 3. Yatırımcı adına KDV İstisna Belgesi düzenlenir.
  4. 4. Yatırım Teşvik Belgesi ile KDV İstisna Belgesi tedarikçilerle faturalandırma sırasında paylaşılır.
  5. 5. Tüm faturaların açıklama kısmında Yatırım Teşvik Belgesi tarih ve sayısı ile KDV İstisna Yazısı tarih ve sayısı belirtilir.
  6. 6. Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı süreye dikkat etmek esastır. Bu süre yeterli değilse bir defaya mahsus süre uzatımı yapılarak devam edilmesi mümkündür. Ancak, toplam yatırım süresi içerisinde bina ve inşaat işleriyle birlikte yatırım mallarının tedarik süreçlerinin de tamamlanması gerekir.
  7. 7. Tüm yatırım tamamlandığında mutlaka yatırım taahhüdünün kapatılması gerekir. Bu taahhüt bina inşaat harcamaları yönünden vergi dairesine, yatırım teşvik belgesinin bütünü yönünden ise teşvik uygulama birimine verilmiş sayılır.
  8. 8. Revizyon ihtiyaçlarında öncelikle yatırım teşvik belgesi revize edilir, daha sonra vergi dairesi KDV İstisna listesi revize edilir. Bu uygulama için esas olan yatırım teşvik belgesinde kayıtlı bilgilerdir.


Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası Beyanı

Tüm vergi usullerinde olduğu gibi burada da istisnanın beyanı gerekmektedir. Tüm harcamaların öncelikle firmanın muhasebe sisteminde doğru bir biçimde kaydı tutulmalıdır. Arından, beyan döneminde, "İmalat Sanayi ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerine İlişkin Teslim ve Hizmetler" kısmından beyan yapılır.


Bina İnşaat Harcamalarındaki KDV İstisnası Kapanışı

Tüm devlet desteklerinde olduğu gibi yatırım taahhüdünün kapanış işlemleri yapılmalıdır. Burada, teşvikli yatırım tamamlandığında bina inşaat yönünden vergi dairesine gerekli belgelerle başvuru yapılması gerekir. Bunun yanı sıra, yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesinin yapılması için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru yapılmalıdır.


Eğer herhangi bir nedenle yatırım tamamlama vizesi yapılamaz ise, belgenin iptali cihetine gidilebilecektir. Bu durumda, bina inşaat harcamalarında yararlanılan kdv istisnası ile ilgili tüm destek miktarı vergi ziyaı cezası olarak uygulanacak müeyyide ve yasal faizleriyle birlikte geri alınacaktır.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image