Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler, belgede kayıtlı olmasa da dolaylı olarak uygulanabilecek istisna ve muafiyetlerdir. Bunlar genellikle devletin çeşitli işlemlerden alacağı harçlar ve vergilerden muafiyet sağlar. Bu desteklerden yararlanmak için Yatırım Teşvik Belgesinin ilgili kamu otoritesine beyan edilmesi gerekir. Elbette ibraz edilen belgede kayıtlı bilgilerin talep edilen destek ile örtüşmesi esastır. Yatırım Teşvik Belgesine sahip olan kişi ve firmaların yararlanabileceği diğer destekler tüm detaylarıyla aşağıda açıklanmıştır.



Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler yatırımcılara ilave avantajlar sağlanmasını teminen çeşitli kurumlar nezdinden uygulanan bazı istisna ve muafiyetlerdir. Bundan yararlanmak için herhangi bir sistem dahilinde düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmak yeterlidir. Belgenin ilgili kuruma ibrazı neticesinde söz konusu harcama üzerinden alınacak vergilerden muafiyet doğrudan uygulanır. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler aşağıdaki verilmştir.


  1. 1. Emlak Vergisi Muafiyeti
  2. 2. Bina İnşaat Harcı Muafiyeti
  3. 3. Damga Vergisi ve Harç İstisnası
  4. 4. Parselasyon Harcı Muafiyeti
  5. 5. İfraz ve Tevhit Harcı Muafiyeti
  6. 6. Plan ve Proje Tasdik Harcı Muafiyeti
  7. 7. Zemin Açma İzni ve Toprak Hafriyat Harcı Muafiyeti
  8. 8. Yapı Kullanma İzni Harcı Muafiyeti


Şimdi bu desteklerin hepsini kapsam, tanım, uygulama biçimi ve yasal mevzuat hükümleri çerçevesinde detaylı inceleyelim. Böylece her desteğin kapsamını ve nasıl yararlanılacağını anlayabiliriz. Bu sayede Yatırım Teşvik Belgesinin potansiyelinden tam olarak yararlanabiliriz.


1. Emlak Vergisi Muafiyeti

Emlak Vergisi Muafiyeti Yatırım Teşvik belgesi kapsamında inşaatı tamamlanan binalardan 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmamasını sağlar. Emlak Vergisi, yatırımcının sahip olduğu binalarla ilişkili ciddi bir vergi yüküdür. Bu destek unsuru, binaların tamamlanmasını takip eden 5 yıl boyunca emlak vergisi ödenmemesine imkan verir.


Emlak Vergisi Muafiyeti; 29/9/2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:69) kapsamında uygulanmaktadır.


2. Bina İnşaat Harcı Muafiyeti

Bina İnşaat Harcı Muafiyeti sayesinde yatırımcılar, teşvik belgesi kapsamında inşa edecekleri binalardan Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında tahsil edilen bina inşaat harcını ödemezler. Bunun için, herhangi bir sistemde düzenlenmiş Yatırım Teşvik Belgesi bulunması gerekir. Hazır bina kiralayarak bu binalarda tadilat yapanlar bu destekten yararlanamaz. Yalnızca yeni inşa edilen binalar için uygulanır.


3. Parselasyon Harcı Muafiyeti

Parselasyon Harcı Muafiyeti, bir mülk veya taşınmazın bölünmesi ya da parsellere ayrılması sırasında belediyeye ödenmesi gereken harçtan muafiyet sağlar. Parselasyon işlemi arazi ya da arsa üzerindeki mülkiyet sınırlarının değştirilmesi, yeni parseller oluşturulması veya mevcut parsellerin sınırlarının değiştirilmesi anlamına gelir. Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı arazide sayılan parselasyon işlemleri yapılması halinde belediyeye harç ödenmez. Belediye'de parselasyon işlemi yapılırken harç aşamasında Yatırım Teşvik Belgesinin ibraz edilmesi muafiyetin uygulanması için yeterlidir.


4. İfraz ve Tevhid Harcı Muafiyeti

İfraz ve Tevhid Harcı Muafiyeti, taşınmaz mülklerin birleşimi ya da bölünmesi sırasında belediyeye ödenen harçtan muafiyet sağlar. "İfraz" kelime anlamı olarak bölmek, "tevhid" ise birleştirmek anlamına gelir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki taşınmaz mülkler üzerinde ifraz veya tevhid işlemi yapıldığında belediyeye ödenecek harçtan muafiyet uygulanır. Bunun için resmi işlem sırasında belediyeye Yatırım Teşvik Belgesinin ibraz edilmesi gerekir.


5. Plan ve Proje Tasdik Harcı Muafiyeti

Plan ve Proje Tasdik Harcı Muafiyeti, bir yapı veya inşaat projesinin resmi otoritelerce onaylanması ve tasdik edilmesi sırasında belediyeye ödenen harçtır. Harcın miktarı inşaat projesinin büyüklüğüne, proje türüne, yasal düzenlemelere, bölgeye ve yapı niteliğine göre değişiklik gösterir. Yatırım Teşvik Belgesinin ibraz edilmesi kaydıyla yatırımcılar oldukça yüksek miktarlara ulaşabilen bu harçtan muaf tutulacaktır.


6. Zemin Açma İzni ve Toprak Hafriyat Harcı Muafiyeti

Zemin Açma İzni ve Toprak Hafriyat Harcı Muafiyeti inşaat öncesi kazı işlemlerine başlamak için toprak zeminde yapılacak işlemler ve hafriyat faaliyeti için ödenecek harçtan sağlanan muafiyettir. İnşaat aşamasına geçilmeden önce zemin düzenlemeleri yapılır. Toprak zeminde yapılacak her türlü kazı ve düzenleme işleminde belediyeye ödenecek harç "Zemin Açma İzni Harcı", bu zemin işlemleri sırasında yapılacak kazılardan doğan toprağın taşınması için belediyeye ödenecek harç ise "Toprak Hafriyat Harcı" olarak adlandırılır.


7. Yapı Kullanma İzni Harcı Muafiyeti

Yapı Kullanma İzni Harcı Muafiyeti, bir yapının inşaat tamamlandıktan sonra kullanıma başlamadan önce alınması gereken izin ile ilişkili belediyeye ödenecek harçtan muafiyet sağlar. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşaatı tamamlanan yapılar için ödenecek harçlar için muafiyet sağlanır. Bu muafiyet uygulanırken belgede kayıtlı adres, ada ve parsel detayında dikkate alınır.


Bina inşaat harcı muafiyeti, parselasyon harcı muafiyeti, ifraz ve tevhid harcı muafiyeti, plan ve proje tasdk harcı muafiyeti, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı muafiyeti ile yapı kullanma izni harcı muafiyeti yalnızca Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı adres için uygulanır. Yatırımcının diğer bölgelerde ya da farklı faaliyetler için yapacağı inşaatlarda muafiyet sağlamaz. Yatırım Teşvik Belgesi yatırım yerine özel düzenlenir ve yalnızca bu adres için geçerlidir. Bu nedenle, söz konusu muafiyetlerin tamamı yalnızca bu adreste yapılacak yatırım faaliyetleri ile sınırlıdır.


Belediyelere ödenecek bu harçlardan sağlanan muafiyetler; 29/9/2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No:48) kapsamında uygulanmaktadır.


8. Damga Vergisi ve Harç İstisnası

Damga Vergisi ve Harç İstisnası, Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılara mal ve hizmet sunanlar arasında akdedilecek sözleşmelerden doğan damga vergisi ve harçlardan muafiyet sağlar. Bu muafiyet Yatırım Teşvik Belgesi konusu ile sınırlıdır. Yani, yatırımcı firmanın diğer faaliyetlerinden doğan damga vergisi ve harçlardan muafiyet sağlamaz. Yalnızca, belge kapsamı yatırım konusu ile ilgili ve belgede kayıtlı yatırım yerinde kullanılacak mal ve hizmetlere uygulanır. Yatırımcının satış sözleşmeleri ise kesinlikle muafiyet kapsamının dışındadır.


Damga Vergisi ve Harç İstisnası desteği; 29/9/2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:60) çerçevesinde uygulanmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Desteklerden Nasıl Yararlanılır?

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Desteklerden Yararlanmak için aslında Yatırım Teşvik Belgesinin ilgili kamu otoritesine ibraz edilmesi yererlidir. İlgili harcın yatırım konusu ve yatırım yeri ile ilişkilendirilmesi muafiyetin uygulanması için yeterlidir. İbraz edilecek belgenin elektronik ortamda düzenlenen sureti ancak E-TUYS sistemi üzerinden alınabilir. Bu e-belge suretini ilgili kamu otoritesi Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama yoluyla kontrol eder.


Bu destekler genellikle az bilinen ve az uygulanan destekler olduğu için bazı uygulayıcıların bilgisi dışında kalabilir. Bu durumda, yukarıda açıklanan yasal dayanakların, belge ile birlikte ibraz edilmesi halinde söz konusu harçlardan muafiyet sağlanacaktır. Söz konusu yasal dayanaklar aşağıdaki görselde özetlenmiştir.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki Desteklerin Yasal Dayanakları

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Desteklerden Kimler Yararlanabilir?

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Diğer Desteklerin yararlanıcıları yatırım projesi kapsamında zemin düzenlemeleri, hafriyat, inşaat, plan ve proje gibi yatırım harcamaları yapan yatırımcılardır. Bu desteklerden yararlanmak için aktif bir belgeye sahip olmak, yatırım faaliyetlerini belgede kayıtlı konu ve adreste yapmak, belgede kayıtlı tutar ve diğer koşullara uygun yapmak yeterlidir. Bu şartları yerine getiren her türlü yerli ve yabancı gerçek kişi ile yerli ve yabancı sermayeli şirket, kooperatif, birlik, vakıf, dernek, belediye, kamu kurumu, oda ve diğer tüzel kişiler bu desteklerden yararlanabilir.



© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image