Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

TÜBİTAK Destekleri

TÜBİTAK Destekleri

TÜBİTAK Destekleri ağırlıklı olarak bilimsel araştırma, inovasyon ve ar-ge projelerine uygulanan destekler olmak üzere bilimsel temelli sanayi çalışmalarına sağlanan desteklerdir. Sanayi ile akademinin işbirliğini sağlamak amacıyla çeşitli program yürütülmektedir. TÜBİTAK genellikle belirli bir dönem için çağrı usulü ile projeleri kabul eder ve değerlendirir. Bu değerlendirme neticesinde uygun bulunan projeler için önemli destekler sağlanır. TÜBİTAK Destekleri çoğunlukla %75 oranında ve hibe usulü ile destek sağlamaktadır. Bu destekler nelerdir, kimler yararlanabilir, nasıl başvuru yapılır detaylı bir biçimde açıklanmıştır.


TÜBİTAK Nedir

TÜBİTAK, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumudur. Bu kurum T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili kuruluşudur. Kamu, akademi ve özel sektörün bilimsel çalışmalarını, ar-ge faaliyetlerini, teknoloji geliştirme ve inovasyon projelerini teşvik etmek ve destek amacı taşıyan çeşitli ulusal destek programları uygulamaktadır. TÜBİTAK oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. 24 Temmuz 1963 tarihli ve 11462 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun ile kurulmuştur.


TÜBİTAK Destekleri Nelerdir

TÜBİTAK Destekleri hem kamu, hem üniversite hem de özel sektöre uygulanmaktadır. Ulusak destek programları listesi aşağıdaki gibidir;

  1. 1. 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
  2. 2. 1503 - Proje Pazarları Destekleme Programı
  3. 3. 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
  4. 4. 1511 - TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik P. D. P.(Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı)
  5. 5. 1512 - Girişimcilik Destek Programı (BiGG)
  6. 6. 1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı
  7. 7. 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı (Tech-InvesTR)
  8. 8. 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
  9. 9. 1601 - Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı
  10. 10. 1704 - SAYEM Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması
  11. 11. 1602 - TÜBİTAK Patent Destek Programı
  12. 12. 1707 - Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı
  13. 13. 1702 - Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı
  14. 14. 1711 - Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı
  15. 15. BİGG+ KOBİ Mentor Arayüzü


TÜBİTAK Desteklerinden Kimler Yararlanabilir

TÜBİTAK Desteklerinden hem kamu kurum ve kuruluşları, hem özel sektör kuruluşları hem de üniversiteler yararlanabilir. Bunun için, güncel çağrılar ile duyurulan destek programlarına uygun projelerin oluşturulması gerekir. Özellikle ar-ge projeleri için destekler sağlanmaktadır. TÜBİTAK Desteklerinden yararlanmak için mutlaka mevzuata ve bilimsel çalışma ilkelerine uygun bir ar-ge projesinin hazırlanması gerekir.


TÜBİTAK Desteklerine Nasıl Başvurulur

TÜBİTAK Desteklerine başvurular dönemsel olarak kabul edilmektedir. Öncelikle TÜBİTAK tarafından çağrılar yapılır. Bu çağrılar kapsamında başvuru usul ve esasları ile değerlendirme kriterleri belirlenir. Açık ve uygun çağrılar kapsamında yapılacak başvurular çevrimiçi ortamda TÜBİTAK web sitesi üzerinden yapılır. Bunun için şu adımlar izlenmelidir;

  • 1. TÜBİTAK Destek çağrıları belirlenir.
  • 2. TÜBİTAK sistemine kayıt yapılır.
  • 3. Proje Başvuru Sistemine giriş yapılır.
  • 4. Proje tüm detaylarıyla sistemde tanımlanır. Varsa projeyi destekleyici bilgi ve belgeler eklenir. Başvuru iletilir.
  • 5. Komisyon/Kurul koordinasyonu sağlanır.


TÜBİTAK Desteklerinin Kapsamı

Ağırlıklı olarak ar-ge faaliyetlerini teşvik eden TÜBİTAK Desteklerinin kapsamı programa göre değişiklik göstermektedir. Ancak, genel anlamda desteklerin kapsamı aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

  1. 1. Personel Giderleri: Halihazırda çalışan, yeni işe alınacak veya firma ortakları
  2. 2. Alet, Teçhizat ve Cihaz: Laboratuvar, kalite kontrol ve test ekipmanları
  3. 3. Malzeme Giderleri: Geliştirilmesi planlanan ürüne ilişkin hammadde ve bileşenleri
  4. 4. Sarf Malzemeleri: Ürün testleri ve denemelerde kullanılacak sarf malzemeleri
  5. 5. Bilgisayar ve sunucu
  6. 6. Yazılımlar: Çizim, CAD, modelleme ve simülasyon, tasarım ve analiz gibi amaçlara hizmet eden teknik yazılımlar
  7. 7. Seyahat Giderleri: Bilişsel araştırma, toplantı veya eğitim gibi nedenlerle yapılacak seyahatler
  8. 8. Danışmanlık: Teknik içerikli Ar-Ge faaliyetleri danışmanlık hizmetleri
  9. 9. Hizmet ve İşçilik Alımı: Prototip üretimi amaçlı firma dışı hizmet ve işçilik alımı
  10. 10. Ürün Analizi ve Laboratuvar Çalışmaları: Ülke içi üniversiteler, TÜBİTAK'a bağlı bulunan ar-ge birimleri ve özel sektör ar-ge kuruluşlarına yaptırılacak işlemler
  11. 11. Yeminli Mali Müşavirlik Hizmeti: YMM hizmeti alımına ilişkin giderler


Ar-ge çalışmaları neticesinde elde edilen ürünün seri üretime geçişi sırasında ilave destekler sağlanmaktadır. TÜBİTAK Destekleri üretim süreçlerinden ziyade tasarım ve ar-ge faaliyetlerini kapsamaktadır. TÜBİTAK Destekli tamamlanan bir ar-ge projesi neticesinde öncelikli nitelikte Yatırım Teşvik Belgesi alınması mümkündür. Bu kapsamda, tüm bölgelerde yapılan yatırımlar için çok önemli bir destek olan 5. bölge destekleri uygulanır.


TÜBİTAK Destekleri Proje Danışmanlığı

TÜBİTAK Desteklerinden yararlanılması çağrıya uygun bir projenin hazırlanması ve bilimsel proje yönetim ilkeleri çerçevesinde yönetilmesine bağlıdır. Bu kapsamda, mevzuat bilgisi, uygulama bilgisi ile firmamız proje danışmanlığı, proje yönetimi ve desteklerin takibi dahil olmak üzere sürecin yönetimi ele almaktadır. Yararlanıcı asıl ar-ge faaliyetlerine odaklanma imkanı bulurken, firmamız bürokratik süreçleri hızlı bir şekilde tamamlamaktadır.


Bunun yanı sıra ar-ge faaliyetlerinin tamamlanmasının arından Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmesi için zamanında harekete geçilerek seri üretime geçiş aşamasında ihtiyaç duyulan ilave devlet desteğinden yararlanılması sağlanmaktadır. Tüm devlet desteklerini bir bütün olarak yöneten firmamız TÜBİTAK ve diğer tüm devlet destekleri konusunda doğru hizmet sunmaktadır.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "TÜBİTAK Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image