Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

KOSGEB Destekleri

KOSGEB Destekleri

KOSGEB Destekleri ekonominin temelini oluşturan kobilerin yani küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duyduğu devlet yardımları, teşvikler ve desteklerdir. Bu desteklerin kapsamı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kuruluş, gelişim ve büyüme, kurumsallaşma, uluslararasılaşma aşamalarına göre düzenlenmiştir. Ayrıca, girişimcilik, devlet destekli finansman ve kredi gibi özel programlar da sunulmaktadır. Özellikle yeni kurulan ve büyüme yolunda ilerleyen işletmelerin ilk yılları on derece kırılgandır. Bu yıllarda ihtiyaç duyulan destek devlet tarafından sağlanmaktadır. KOSGEB Destekleri çoğunlukla hibe şeklinde nakdi usulde uygulanmaktadır. Bu destekler nelerdir, kimler yararlanabilir, nasıl alınır, başvuru nereye yapılır gibi tüm yönleriyle detaylandırılmıştır.


KOSGEB Nedir

KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığıdır. Bu kurum başkanlık statüsüne sahip olmakla birlikte T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili kuruluşudur. Temel işlevi mikro işletmeler, küçük işletmeler ve orta ölçekli işletmeler için çeşitli destek programı uygulamaktır. Bu programlar dönemsel çağrı usulü ile ya da sürekli başvuru yapılabilir usulde uygulanmaktadır. Ayrıca, KOSGEB bünyesinde başta girişimcilik eğitimi olmak üzere birçok önemli eğitim bulunmaktadır. KOSGEB, 1990 yılında, 20 Nisan 1990 tarihli ve 20498 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3624 sayılı "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun" ile birlikte faaliyete başlamıştır. Bu tarihten günümüze kadar KOBİ ihtiyaçları doğrultusunda ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kapsamları farklılaştırılmış onlarca KOSGEB Destek programı uygulamaktadır.


KOSGEB Destekleri Nelerdir

KOSGEB Destekleri mikro, küçük veya orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda kapsamı belirlenen çok sayıda teşvik ve yardım mekanizmasından oluşur. Güncel durumda, 2023 yılında yürürlükte bulunan KOSGEB Destek programları aşağıdaki gibidir;

  1. 1. Girişimcilik Destekleri
  2. 2. AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
  3. 3. İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
  4. 4. KOBİ Finansman Destekleri
  5. 5. İŞMER/TEKMER Destekleri
  6. 6. Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri
  7. 7. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı


KOSGEB Desteklerinden Kimler Yararlanabilir

KOSGEB Desteklerinden yararlanabilecek işletmeler KOBİ statüsüne sahip işletmelerdir. KOBİ olmak için gerekli kriterler net satış hasılatı ya da mali bilanço limiti olarak tanımlanan mali kriter ile çalışan sayısıdır. Güncellenen limitlere göre KOBİ sınıflandırma sistemi aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.


KOBİ Çalışan Sayısı Mali Kriter
Mikro İşletme 10'dan Az Çalışan 5 Milyon TL
Küçük İşletme 50'den Az Çalışan 50 Milyon TL
Orta Büyüklükte İşletme 250'den Az Çalışan 250 Milyon TL

KOSGEB Desteklerinden KOBİ statüsüne sahip olan, KOSGEB sistemine kayıt olmuş, KOBİ beyannamesi doldurmuş ve beyannamesi KOSGEB uzmanlarında onaylanmış işletmeler yararlanabilmektedir. Ayrıca, program özelinde bazı eğitim programlarının tamamlanmış olması gibi detay kriterler de bulunmaktadır.


KOSGEB Desteklerine Nasıl Başvurulur

KOSGEB Desteklerine başvuru için kurum tarafından duyurulduğu şekliyle izlenmesi gereken yol öncelikle KOSGEB sistemine kayıt olmak, KOBİ Beyannamesi doldurmak, KOSGEB uzmanı tarafından onaylanmak ve ardından destek programına göre proje hazırlayarak başvuru yapmaktır. KOSGEB Desteklerine başvuru süreci aşağıdaki görselde özetlenmiştir.



KOSGEB Destekleri Başvuru Süreci

KOSGEB Destek Programlarının Kapsamı

Şu an yürürlükte bulunan güncel KOSGEB Destek Programları ve bu programlar kapsamında sağlanan destek unsurları aşağıda yer almaktadır.


A. Girişimcilik Destek Programı: Bu program kapsamında, girişimcilik değitim programını tamamlayan işletmelere kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği olmak üzere toplamda 65.000-TL'ye kadar destek sağlanmaktadır.


B. AR-GE ve Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destek Programı: Bu kapsamda yenilikçi teknolojiler geliştirmek, inovasyon kültürünü yerleştirmek, yüksek katma değerli ürünler üretimi yapmak, ithalat bağımlı ürünlerin yerli üretimini desteklemek ve uluslararası rekabet gücü oluşturmak amacıyla destekler sağlanmaktadır. Bu program dahilinde; makine, teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alım giderleri, nitelikli persoel desteği, sınai mülkiyet hakları giderleri, test, analiz ve belgelendirme masrafları, eğitim, proje tanıtım, proje danışmanlık, yurtiçi ve yurt dışı kongre, konferans, fuar katılım giderleri ve işletme kuruluş masrafları desteklenmektedir. Destek oranları %75-%100 aralığında belirlenmiştir. Üst sınırlar ise 6.000.000-TL'ye kadar yükselebilmektedir. Ayrıca, KOSGEB Destekli yürütülecek bir AR-GE projesinin başarılı bir biçimde tamamlanması halinde Öncelikli nitelikte olan oldukça avantajlı bir Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmesine imkan tanınmıştır.


C. İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri: İşletmelerin geliştirilmesi, büyümesi, kurumsallaşması ve yurt dışı pazarlara açılabilmesi için gereken faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bu kapsamda, belirli bir süre için oluşturulacak projeler %70 geri ödemesiz, %30 geri ödemeli usulde en fazla 300.000-TL'ye kadar desteklenir. Personel giderleri, teçhizat ve donanım giderleri, yazılım, tanıtım, yurt dışı fuar ve seyahat, test/analiz ve belgelendirme ile hizmet alım giderleri destek kapsamındadır.


D. KOBİ Finansman Destekleri: İşletmelerin ihtiyaç duyduğu uygun faiz koşullarına sahip kredi ve finansman desteği imkanı vardır. Kar payı veya faizin önemli bir bölümü KOSGEB tarafından desteklenmektedir. İşletme kredisi veya makine-teçhizat kredileri bu kapsamda kullanılabilmektedir. 3 ila 12 puan arasında değişen oranlarda faiz veya kar payı KOSGEB tarafından karşılanır. Yararlanılabilecek finansman desteği üst sınırı ise 2.500.000-TL olarak belirlenmiştir.


E. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı: Adından da anlaşılacağı gibi mikro ve küçük işletmelere personel istihdamını desteklemek amacıyla yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000-TL olmak üzere destek verilecektir. COVİD-19 etkisiyle başlayan bu destek programı, istihdama devam eden ve yeni istihdam oluşturmaya çalışan işletmelere hızlı bir destek çözümüdür. Bu destek; imalat sanayi ve bunun tamamlayıcısı öncelikli sektörler ile baı hizmet ve ticaret sektörlerine uygulanmaktadır.


KOSGEB Veritabanına Nasıl Kayıt Olunur

KOSGEB Desteklerinden yararlanılmasının ön koşulu KOSGEB veritabanına kayıtlı olmaktır. Bunun için öncelikle kosgeb.gov.tr adresinde yer alan e-Hizmetler sayfasına erişim sağlanır. Bu ekranda yer alan kayıt olma bölümü yardımıyla İşletme Kaydı kısmı tercih edilir. Vergi Kimlik No veya TC Kimlik No ile İşe Başlama Tarihi kısımları doldurularak kayıt sürecine başlanır. Diğer şirket bilgileri eksiksiz girilir. KOSGEB Müdürlüğü seçimi yapılarak başvuru tamamlanır. KOSGEB veritabanına kayıt ekranına erişim için aşağıdaki görselde yer alan bilgilerden yararlanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken girilen sitenin kosgeb.gov.tr adresinde olduğuna dikkat etmektir.


KOSGEB Veritabanına Nasıl Kayıt Olunur

KOSGEB Destekleri Danışmanlığı

KOSGEB Destekleri danışmanlık hizmetleri aslında projelendirme ve proje yönetim faaliyetleridir. KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından proje kültürünün oluşturulması, proje faaliyetlerinin geliştirilmesi ve genel kabul görmüş proje yönetim ilkelerinin uygulanmasını amaçlar. İşletmeler bir gelişim projesi oluşturarak KOSGEB'e sunar. Şekli inceleme neticesinde uygun bulunanlar için komisyon değerlendirmesi yapılır. Daha sonra proje kapsamındaki destekler uygulanır.


KOSGEB Destekleri danışmanlığı projenin oluşturulması, kuruma sunulması, takibi, gerekli hallerde revize edilmesidir. Proje onaylandıktan sonra ise projenin yönetilmesi, desteklerin başvurularının yapılması ve takibini içerir. Bazı projeler için projenin bitiminde kapanış yapılmasına da ihtiyaç vardır. Ayrıca, bazı projeler neticesinde diğer kurumlar nezdinde destek almak da mümkündür. Desteklerin bir bütün olarak yönetilmesi, maksimizasyonu ve takibi danışmanlık hizmetlerinin temelini oluşturur.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "KOSGEB Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image