Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği tüm bölgelerde uygulanan istihdam desteklerinden en önemlisidir. Bu destek unsuru bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında oluşan ilave istihdam için tüm bölgelerde uygulanmaktadır. Komple yeni yatırımlar, tevsi ya da modernizasyon yatırımları gibi birçok yatırım türünde uygulanmaktadır. Bölgesel nitelikte bir Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmak bu destek unsurundan yararlanmanın ön koşuludur. Gerek yeni istihdam olanaklarının teşvik edilmesi gerekse yatırımcıları desteklemek amacıyla SGK Primi İşveren Hissesi Desteği tüm bölgelerde çok yoğun bir biçimde uygulanmaktadır.



SGK Primi İşveren Hissesi Desteği Nedir?

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği yatırım teşvik belgesi kapsamında 3 bileşenli biçimde uygulanan istihdam desteklerinden ilki ve en yaygın olanıdır. Bu kapsamda uygulanan diğer bileşenler ise SGK Primi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteğidir. Ancak bu destek unsurları SGK Primi İşveren Hissesi Desteğinin aksine tüm bölgelerde uygulanmaz. Yatırım kapsamında çalışan personelin SGK primlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmının yatırımın bulunduğu bölgeye göre 2 yıl ile 12 yıl arasında değişen süreler için ödenmemesine imkan verir.


Bölgesel, Öncelikli, Stratejik ve Proje Bazlı sistemde düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamında uygulanmaktadır. Ayrıca, büyük ölçekli yatırımlar için de uygulanan bu destek unsuru, günümüzde büyük ölçekli belge düzenlenmediği için bu kapsamda değerlendirilmemektedir.


Yatırım Teşvik Sisteminde SGK Primi Teşvikleri

Ülkemizde güncel düzenlemeler kapsamında, SGK primleriyle ilgili çok sayıda teşvik uygulanmaktadır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırımcılara uygulanan SGK prim teşviklerinden en önemlisi SGK Primi İşveren Hissesi Desteğidir. Bu destek unsurunun diğer SGK prim teşviklerinden farkı primin belirli bir miktarını değil işveren payının tamamını bakanlığın ödemesidir. Diğer SGK prim teşviklerinde ödenmesi gereken primin belirli bir bölümünden indirim sağlanırken, yatırım teşvik sistemi kapsamında uygulanan bu destek neticesinde işveren payının tamamından muafiyet sağlanmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan istihdam destekleri şu şekildedir;



Bölgelere Göre SGK Primi İşveren Hissesi Desteği

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği yatırımın bulunduğu bölgeye göre değişen sürelerde uygulanmaktadır. En gelişmiş olan 1. bölgede yer alan illerde daha kısa süre uygulanmakta, en az gelişmiş 6. bölgeye doğru ilerledikçe daha uzun sürelerde uygulanmaktadır. Güncel yatırım teşvik sistemi kapsamında bölgelere göre uygulanmakta olan SGK Primi İşveren Hissesi Desteği azami süreleri aşağıda yer alan tablodadır.

Bölgeler

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği

SGK Primi Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

OSB/EB İçi

OSB/EB Dışı

1. Bölge

3 YIL

2 YIL

YOK

YOK

2. Bölge

5 YIL

3 YIL

YOK

YOK

3. Bölge

6 YIL

5 YIL

YOK

YOK

4. Bölge

7 YIL

6 YIL

YOK

YOK

5. Bölge

10 YIL

7 YIL

YOK

YOK

6. Bölge

12 YIL

10 YIL

10 YIL

10 YIL

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği uygulama usul ve esasları ile ilgili önemli açıklamalar;


  • 1. Yalnızca bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında uygulanmaktadır.
  • 2. OSB sınırları içerisinde yer alan yatırımlar bir alt bölge desteğinden yararlanacaktır.
  • 3. Bir alt bölge desteğinden yararlanacak ilçelerde yapılan yatırımlar bir alt bölge desteğinden yararlanacaktır.
  • 4. Hem belirtilen ilçelerde hem de OSB sınırları içerisindeki yatırımlar 2 alt bölge desteğinden yararlanacaktır.
  • 5. SGK Primi ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği için alt bölge veya ilave süre uygulaması bulunmamaktadır.

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği Tavan Tutarları

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği ile ilgili tavan tutarlar belirlenmiştir. Bu tutarlar, yatırım tutarı ile orantılı olacak şekilde düzenlenmiştir. Buna göre yatırımın bulunduğu bölgeye göre uygulanabilecek SGK Primi İşveren Hissesi Desteği üst sınırları bölgesel yatırım teşvik belgesi için toplam sabit yatırım tutarının;

  • 1. Bölgede: %10'una (vergi indiriminden yararlanılmazsa %17,5'ine) kadar,
  • 2. Bölgede: %15'ine (vergi indiriminden yararlanılmazsa %25'ine)kadar,
  • 3. Bölgede: %20'sine (vergi indiriminden yararlanılmazsa %32,5'ine)kadar,
  • 4. Bölgede: %25'ine (vergi indiriminden yararlanılmazsa %40'ına)kadar,
  • 5. Bölgede: %35'ine (vergi indiriminden yararlanılmazsa %55'ine)kadar,
  • uygulanmaktadır.
  • * 6. bölgede üst sınır bulunmamaktadır.


SGK Primi İşveren Hissesi Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

SGK Primi İşveren Hissesi Desteğinden yararlanılabilmesi için öncelikle bölgesel nitelikte bir yatırım teşvik belgesi temin edilmesi gerekmektedir. Bölgesel nitelikli belgenin destek unsurları arasında bu destek de bulunmaktadır. Bu destek unsurundan yararlanılabilmesi için yatırım tamamlama vizesi yapılmalı ve yatırım kapsamında gerçekleşen ilave istihdam bakanlık uzmanlarından oluşan eksper heyeti tarafından tespit edilmelidir. Yatırım tamamlama vizesi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak bildirim neticesinde destekten yararlanılması mümkün olacaktır.


Vergi İndirimi Yerine İlave SGK Prim Desteğinden Yararlanmak

Bilindiği üzere yatırım teşvik belgesi kapsamında uygulanan SGK prim teşvikleri 2012/3305 sayılı Karar kapsamında uygulanmaktadır. 21 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile uygulamaya konan yeni bir SGK prim teşvik mekanizması bulunmaktadır. Buna göre, istihdam yoğun sektörlerde faaliyette olan yatırımcılar vergi indirimi destek unsurundan vazgeçmek koşuluyla ilave SGK prim teşviğinden yararlanabilecektir. Bu durumda, yatırımın bulunduğu bölgede uygulanan yatırıma katkı oranının yarısı SGK Primi İşveren Hissesi Desteği üst sınırına eklenecektir. Bu durumda, hangi destek unsurunun daha avantajlı olacağı hususunun yatırım özelinde hesaplanması gerekmektedir.


Resmi Gazete: İlgili Karar değişikliğine erişim için tıklayın.


SGK Primi İşveren Hissesi Nedir?

Bir işletmenin personelinin SGK sistemine kaydı ve primlerinin ödenmesi yasal bir zorunluluktur. SGK primleri en temel biçimde sınıflandırıldığında işveren payı ve işçi payı olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde SGK primlerinin işveren payı brüt ücret üzerinden %20,5 oranındadır. Bu tutar personelin sosyal güvenlik sistemi kapsamına dahil olması için devlete ödenmesi gereken prim tutarıdır. Kısaca, bir yatırım kapsamında veya bir işletmede çalışan personelin SGK primlerinin işveren kısmıdır.


SGK Primi İşveren Hissesi Desteği İlgili Bakanlık

SGK Primi İşveren Hissesi Desteği ile ilgili 2 bakanlık yetkilidir. Bunlardan birincisi teşvik sistemiyle ilgili yetkilendirilen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumunun bağlı bulunduğu T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Bu işlemler her iki kurumun koordinasyonunda yürütülmektedir. Bunların yanı sıra, ilave istihdam, normalleşme, işbaşı eğitim programı, engelli istihdamı, genç ve kadın istihdamı gibi koşullar altında, SGK tarafından doğrudan uygulanan teşvikler için buraya tıklayın.


 

© 2000-2021 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "SGK Primi İşveren Hissesi Desteği" ya da "Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image