Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Destek Yönetim Sistemi (DYS)

Destek Yönetim Sistemi ya da kısaca DYS ülkemizde uygulanan ihracat desteklerinin yönetildiği platformdur. Web tabanlı oluşturulan DYS üzerinden ihracatçıların tüm işlemleri yürütülebilmektedir. Destek Yönetim Sistemi, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmuştur. Hem mal hem de hizmet ticaretine ilişkin tüm destekler bu sisteme taşınmıştır.



Destek Yönetim Sistemi Nedir?

Destek Yönetim Sistemi mal ve döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine sağlanan devlet desteklerinin başvurularının alındığı, projelerin değerlendirildiği, sonuçlandırıldığı ve destek ödemelerine ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü sistemdir. Dahilde işleme rejimi ve hariçte işleme rejimi izinleri de dahil olmak üzere günümüzde tüm işlemler DYS üzerinden yürütülmektedir. Başvuruların tamamı elektronik ortamda yapılmakta, gereken tüm işlemler yine elektronik ortamda tamamlanmaktadır. Bakanlık, fiziksel başvuruları artık kabul etmemekte, işlemler tamamlandığında da fiziksel herhangi bir belge düzenlememektedir.


Destek Yönetim Sistemine Giriş

Destek Yönetim Sistemine girişler bakanlık web sayfasında bulunan e-imza uygulamaları sayfasından yapılmaktadır. Bu sayfada bulunan giriş yöntemlerinden biri tercih edilerek DYS Giriş yapılabilir. Giriş yapmak için 3 yöntem mevcuttur. Bunlar; e-imza, mobil imza ve e-devlet şifresiyle giriş seçenekleridir. E-imzası veya mobil imzası bulunan kişiler bu yolları tercih edebilir veya e-devlet şifresini kullanarak güvenli giriş yapabilir. Tercih edilen giriş yönteminin işlemler yönünden herhangi bir farklı bulunmamaktadır.

DYS Giriş ekranı aşağıdaki görselde açıklanmış olup, buraya tıklayarak doğrudan giriş sayfasına erişim sağlayabilirsiniz. buraya tıklayabilirsiniz.


DYS Giriş Ekranı

Destek Yönetim Sistemine Nasıl Kayıt Olunur

Destek Yönetim Sistemini yalnızca yetki verilen kişiler kullanabilir. DYS üzerinde işlem yapmak üzere belirlenen bir temsilci için bakanlık tarafından yetki verilmekte, daha sonra bu kişi sisteme giriş yaparak firma adına tüm işlemleri yürütmektedir. Şirketin imza yetkilisinden bağımsız olarak belirlenebilmektedir. Şirketin sahibine, ortaklarından birine, çalışanlarına veya dışarıdan bağımsız bir danışmana yetki verilebilir. Destek Yönetim Sistemine kayıt olmak için;

  1. 1. DYS Kayıt Dilekçesi: Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalı ve kaşeli olarak düzenlenmesi gerekir. DYS Kayıt Dilekçesi doc formatlı örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
  2. 2. Ek A - Sistem Kullanım Taahhütnamesi: Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalı ve kaşeli olarak hazırlanır. DYS Sistem Kullanım Taahhütnamesi pdf formatlı örneğine ulaşmak için buraya tıklayın.
  3. 3. Ek B - Yararlanıcı Bilgi Formu: Yararlanıcı ve temsilci bilgilerinin eksiksiz bir biçimde doldurulması, şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalı ve kaşeli olarak düzenlenmelidir. DYS Yararlanıcı Bilgi Formu word dosyası doc formatlı örneğini indirmek için buraya tıklayın.
  4. 4. Ek-C - DYS Kullanıcı Yetkilendirme Formu: Şirket bilgileri ile verilecek yetkinin kapsamı, süresi ve niteliğinin detaylı yazıldığı bu form, şirket dışından birine verilecek yetki için düzenleniyorsa noter onaylı olmalıdır. Şirket ortaklarından biri için düzenlendiğinde ortaklığı gösterir Ticaret Sicili Gazeteleri, şirket çalışanı için düzenlendiğinde ise SGK bildirgelerinin eklenmesi gerekir. DYS Kullanıcı Yetkilendirme Formu doc formatlı örneğini indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  5. 5. İmza Sirküleri ya da imza yetkilerini gösterir Yönetim Kurulu Kararının noter onaylı sureti
  6. 6. Ticaret Sicil Gazetesi
  7. 7. Kapasite Raporu (varsa)
  8. 8. Yetkilendirilecek kişinin kimlik belgesi
  9. 9. İşlemler şirket adına vekaleten yürütülüyor ise noter onaylı Vekaletname
  10. * Tüm belgeleri imza sirkülerindeki yetki kullanım şekline dikkat ederek doldurmak gerekmektedir. Ayrıca, imza yetkilisi birden fazla olduğu durumlarda tüm belgeleri aynı yetkililerin imzalaması gerekmektedir.


DYS Yetki Süresi Ne Kadardır?

Destek Yönetim Sisteminde verilecek yetki için mevzuata göre bir süre yoktur. Burada önemli olan yararlanıcının tercihidir. Eğer karşılıklı güven ilişkisi bulunuyorsa yetkinin uzun süre verilmesi daha avantajlıdır. Kısa süreli yetkilendirmelerde yeniden yetkilendirme işlemi yapılması gerekmektedir. İhracat destekleri ve hizmet sektörü destekleri ile ilgili projeler genellikle uzun soluklu, ortalama 4-5 yıllık projelerdir. Bu nedenle, DYS yetkisinin 5 yıllık verilmesi tavsiye edilmektedir.


Destek Yönetim Sistemi Kapsamındaki İşlemler

Destek Yönetim Sistemi kapsamına alınan işlemler aslında ihracat destekleri ve hizmet sektörü destekleriyle ilgili tüm işlemlerdir. DYS kapsamında yapılabilecek başvuru ve işlemler;

  1. 1. İhracat Destekleri
  2. 2. Dahilde İşleme İzni ve Dahilde İşleme İzin Belgesi
  3. 3. Hariçte İşleme İzni ve Hariçte İşleme İzin Belgesi
  4. 4. Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgesi
  5. 5. Turquality ve Markalaşma Destekleri
  6. 6. Hizmet Sektörü Destekleri
  7. 7. Bilişim Hizmetleri Sektörü Destekleri
  8. 8. Hizmet Sektörü Markalaşma Destekleri
  9. 9. E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı
  10. 10. HİSER Proje Destekleri


DYS Yetkisi Nasıl İptal Edilir

Destek Yönetim Sisteminde verilen bir yetkinin birçok nedenle süresinden önce iptal edilmesi gerekebilir. Bu durumda DYS Yetkilendirilmiş Kullanıcı Azil Formu doldurulmalıdır. Bu form önceden verilmiş bir yetkinin iptal edilmesi yani azli anlamı taşır. DYS Yetkilendirilmiş Kullanıcı Azil Formu doc formatlı örneğini indirmek için buraya tıklayın.


Destek Yönetim Sistemi Danışmanlığı

Destek Yönetim Sistemi ya da kısaca DYS adlı sistemde yapılacak her türlü işlem çok sayıda ihracat ve hizmet ticareti mevzuatı hükmüne tabidir. Bu nedenle, yapılacak işlemler için mevzuat uyumunun gözetilmesi, ayrıca mevzuat değişikliklerinin düzenli takibi gereklidir. Tüm aşamalarda yararlanıcılara entegre hizmetler sunmaktayız. DYS sisteminin takip ve yönetimi de bu kapsamda eksiksiz bir biçimde sunduğumuz bir danışmanlık hizmetidir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Destek Yönetim Sistemi" ve "DYS"hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image