Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği yalnızca 6. bölgede uygulanmaktadır. Bu destek unsuru yatırım teşvik belgesi kapsamında istihdam edilen ilave personelin brüt ücretleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi stopajlarından muafiyet sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Destek unsuru asgari ücrete tekabül eden kısım için uygulanmaktadır. Bölgesel ve stratejik yatırımlar kapsamında, 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için uygulanmaktadır. Ayrıca, 6. bölge dışındaki illerde, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında stratejik yatırım teşvik belgesi kararı verilmiş yatırımlar için de uygulanmaktadır. Bu durumda, yatırıma konu üretim yüksek teknoloji seviyesinde azami 500, diğer seviyelerde azami 300 kişi için uygulanır.


Gelir Vergisi Stopajı Desteği Nedir

Gelir Vergisi Stopajı Desteği belgede kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, çalışan personelin alacağı ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir. Bu uygulama on yıl süreyle uygulanır. Yatırımın kısmen veya tamamen işletmeye geçmesini müteakip 10 yıl süreyle uygulanır. Bu destek unsuru bölgesel ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında, ayrıca Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında uygulanmaktadır.


Bölgesel, Öncelikli, Stratejik ve Proje Bazlı sistemde düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamında uygulanması mümkündür. Ayrıca, büyük ölçekli yatırımlar için de uygulanan bu destek unsuru, günümüzde büyük ölçekli belge düzenlenmediği için bu kapsamda değerlendirilmemektedir. İstisnai olarak 6. bölgede yapılan genel teşvik sistemi kapsamında desteklenen yatırımlar için de Gelir Vergisi Stopajı Desteği uygulanması imkanı bulunmaktadır.


Yatırım Teşvik Sisteminde SGK Primi Teşvikleri

Ülkemizde günümüzde SGK primleriyle ilgili çok sayıda teşvik uygulanmaktadır. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırımcılara uygulanan SGK prim teşviklerinden üçüncüsü de Gelir Vergisi Stopajı Desteğidir. Bu destek unsurunun diğer SGK prim teşviklerinden farkı primin belirli bir miktarını değil işveren payının tamamını bakanlığın ödemesidir. Diğer SGK prim teşviklerinde ödenmesi gereken primin belirli bir bölümünden indirim sağlanırken, yatırım teşvik sistemi kapsamında uygulanan bu destek neticesinde işveren payının tamamından muafiyet sağlanmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan diğer istihdam teşvikleri şu şekildedir;



Gelir Vergisi Stopajı Uygulanan İller

Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Desteği uygulanacak iller 6. bölgede yer alan Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van illeridir.


Gelir Vergisi Stopajı Desteğinden Nasıl Yararlanılır

Gelir Vergisi Stopajı Desteğinden yararlanılması için öncelikle bölgesel teşvik sistemi kapsamında desteklenecek yatırım konularından birinde veya mümkün olması halinde birkaçında gerçekleştirilecek bir yatırım planı oluşturulmalıdır. Bu plan kapsamında ilk olarak teşvik belgenin temin edilmesi gerekir. Bu belge kapsamı yatırım kısmen veya tamamen faaliyete geçtiğinde, destekten yararlanmak üzere başvuru yapılması mümkündür. Yatırım tamamlama vizesinin yapılmasının ardından veya tamamlama vizesi beklenmeksizin işletmeye geçiş itibariyle destek unsuru uygulanmaya başlayacaktır.


Yatırımın tamamlanamaması veya teşvik belgesinin iptal edilmesi halinde, gelir vergisi stopajı desteği uygulaması nedeniyle terkin edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir. Bu nedenle, yatırım tamamlama vizesinin yapılmasının ardından istihdam desteklerinden yararlanılması daha doğru ve risksiz olacaktır.


Yatırımın faaliyete geçişinden sonra devri söz konusu olduğunda, devralan aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla bu destekten yararlanmaya devam eder. Devredenin yararlandığı süre, toplam destek süresinden düşer ve devralan kalan süre kadar yararlanmaya devam eder.


Gelir Vergisi Stopajı Desteği içeren teşvik belgesine sahip yatırımlar kapsamında, eğer yatırım harcaması yapılmamış ise herhangi bir destekten de yararlanılmamış ise cezasız ve müeyyidesiz olarak belgenin iptal edilmesi mümkündür. İptal durumunda dikkatli bir inceleme yapılması gerekir. Olası bir cezai müeyyide ile karşılaşmamak için iptal işlemi öncesinde alınması gereken önlemler vardır. Bunların dikkatle izlenmesi ve ardından iptal işlemiyle ilgili başvurunun yapılması gerekir. Aksi halde cezai işlemler ve geri alım süreci başlatılacaktır.


Gelir Vergisi Stopajı Desteği İlgili Bakanlık

Gelir Vergisi Stopajı Desteği ile ilgili doğrudan ve dolaylı olmak üzere 3 bakanlık yetkilidir. Bunlardan birincisi teşvik sistemiyle ilgili yetkilendirilen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumunun bağlı bulunduğu T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Ayrıca, muhtasar beyannamelerin verildiği ve stopaj ödemelerinin yapıldığı vergi daireleri de yetkilidir. Vergi dairelerinin bağlı bulunduğu bakanlık ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. Bu işlemler her üç kurumun koordinasyonunda yürütülmektedir.



 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Gelir Vergisi Stopajı Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image