Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

4. Bölge Yatırım Teşvikleri (Orta-Yüksek Teknoloji)

4. Bölge Yatırım Teşvikleri Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından belirlenmiş orta-yüksek teknoloji sınıfında yapılacak yatırımlara verilen teşviklerdir. Bu konulardan birinde veya mümkün olan durumlarda entegre bir biçimde birkaçında gerçekleştirilecek yatırımlar teşvik mevzuatının diğer hükümleriyle de uyumlu olması halinde 4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanır. 4. Bölge Yatırım Teşvikleri ya da Orta Yüksek Teknoloji Yatırım Teşvikleri olarak bilinen sistem ile ilgili tüm detaylar sayfamızda açıklanmıştır.



4. Bölge Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

4. Bölge Yatırım Teşvikleri orta-yüksek teknoloji alanında yapılacak yatırım için sağlanacak teşviklerdir. OECD tarafından tanımlanmış orta ve yüksek teknoloji düzeyindeki yatırımları daha fazla desteklemek amacı taşır. Bu yatırımlar yüksek katma değerli, inovatif ürünlerin üretimine odaklanmıştır. Yüksek katma değerli ürünlerin yerli üretimi, milli teknolojilerin hızla gelişmesi kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, ülkemizde de orta-yüksek teknoloji yatırımlar için İstanbul ili hariç olmak üzere 1., 2., 3. ve 4. bölgelerde istisnai olarak 4. bölgenin teşvikleri verilir.


4. Bölge Yatırım Teşvik Unsurları Nelerdir?

Orta Yüksek Teknoloji sınıfına ait yatırımlara uygulanan 4. Bölge Yatırım Teşvikleri Unsurları şunlardır;

  1. 1. KDV İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. Vergi İndirimi: Toplam yatırım tutarının %30'u kadar vergi indirimi sağlanır.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: 6 yıl süreyle asgari ücrete tekabül eden kısma uygulanır.
  5. 4. Faiz ya da Kar Payı Desteği; Yerli kredilerde 4 puan, yabancı kredilerde 1 puan faiz ya da kar payı desteği uygulanır.
  6. 5. Yatırım Yeri Tahsisi
  7. 6. Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası*
  8. 7. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Uygulanan Diğer Destekler


* Bu destek unsuru yalnızca imalat sanayi ve turizm yatırımlarındaki bina inşaat harcamalarına uygulanmaktadır. Bina inşaat harcamalarıyla ilgili mal ve hizmetlerin yer aldığı listeler alımlara başlamadan önce vergi dairelerince onaylanmalıdır.


4. Bölge Yatırım Teşviklerinden Nasıl Yararlanılır?

4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanmak için yatırım konusu kritik öneme sahiptir. Bölgesel sistemde uygulanan kriterlerle birlikte yatırım konusunun OECD tarafından belirlenmiş olan orta-yüksek teknoloji sınıfında yer alan ürünlerden bir ya da birkaçının üretimine yönelik olması gerekmektedir. Bu ürünlerin üretilmesi tek başına yeterli değildir. Teşvik mevzuatında yer alan diğer koşulların da eşzamanlı olarak sağlanması gerekir. 4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanılması için izlenmesi gereken adımlar;

  1. 1- E-TUYS Yetkilendirme: E-TUYS adlı sistemde başvuru yapabilmek için yetkilendirme işlemlerini tamamlanır.
  2. 2- Firma Bilgileri Kaydı: Yetkilendirmenin ardından yatırımcı bilgilerinin sisteme tanıtılması için E-TUYS Firma Tanımlama yapılır.
  3. 3- Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Yatırım projesine uygun bilgi ve belgeler eşliğinde elektronik ortamda başvuru tamamlanır.
  4. 4- Başvuru Takibi: Değerlendirme aşamasında başvuru dikkatle takip edilir. İstenen proje revizyonları ile ilave bilgi ve belge talepleri karşılanır.
  5. 5- Yatırım Teşvik Belgesi Temini: Yatırım projesi mevzuat çerçevesinde uygun bulunduğunda belge düzenlenir.

4. Bölge Teşviklerinden Yararlanacak Yatırım Konuları

4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanacak OECD orta-yüksek teknoloji yatırım konuları;

  1. - 24 Kodu: Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı (İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasallar ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı hariç)
  2. - 29 Kodu: B.Y.S. Makine ve Teçhizat İmalatı
  3. - 31 Kodu: B.Y.S. Elektrikli Makine ve Cihazların İmalatı
  4. - 34 Kodu: Motorlu Kara Taşıtları İmalatı
  5. - 352 Kodu: Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ile Vagonların İmalatı
  6. - 359 Kodu: B.Y.S. Ulaşım Araçları İmalatı


4. Bölge Yatırım Teşvikleri Nasıl Uygulanır?

4. Bölge Yatırım Teşvikleri temel olarak yatırım konusuna göre kurgulanmıştır. Bu destekler, İstanbul ili hariç 1., 2. ve 3. bölgelerde yer alan illerde yapılacak yatırımlar için 4. bölgede uygulanan teşvik ve destek unsurlarından yararlanma imkanı tanır. Bunun yanı sıra, 4., 5. ve 6. bölge yatırımlar ise kendi bölgesinin destek oranlarına tabidir.


İstanbul ilinde çok fazla yatırım yoğunluğu bulunduğu için bu teşvik mekanizmasının dışında tutulmuştur. Ancak bu durumun da bir istisnası bulunur. İstanbul ilinde, komple yeni yatırımlar hariç olmak üzere, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) veya Endüstri Bölgelerinde (EB) asgari 5 milyon TL, OSB/EB dışında asgari 10 milyon TL sabit yatırım tutarına sahip yatırımlar için 1. bölgenin bölgesel destekleri uygulanır.


4. Bölge Yatırım Teşviklerinin Avantajları

4. Bölge Yatırım Teşvikleri birçok il ve ilçe için normal şartlarda sağlanmayan avantajlar sağlar. Bunlar, finansman yönünden, istihdam yönünden, yatırım yeri yönünden veya vergisel yönden önemli avantajlar sağlar. Normal şartlarda ülkemizin en gelişmiş illerinden oluşan ilk 3 bölgede çok daha düşük destekler uygulanmaktadır. Buna rağmen bu iller için tüm yönlerden ilave avantajlar sağlanmıştır.

Finansman maliyetinin çok önemli olduğu günümüz rekabet koşulları altında faiz ya da kar payı desteğinin uygulanması büyük bir avantajdır. Normal şartlar altında faiz desteği verilmeyen 1. ve 2. bölgelerde dahi orta yüksek teknoloji yatırımlarına faiz desteği sağlanmaktadır.


Ayrıca, vergi indirimi ve istihdam destekleri gibi önemli birçok destek sağlanmaktadır. Normal şartlar altında çok daha düşük seviyelerde uygulanacak bu destek unsurları 4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanacak konulardan birinde yapılacak yatırımlar için çok daha yüksek seviyelerde uygulanmaktadır.


Özellikle gelişmiş illerin yer aldığı ilk 3 bölgede yatırım yeri temin etmenin maliyeti çok yüksektir. Bu yüzden normal şartlarda bölgesel teşvikler kapsamında uygulanan vergi indiriminden yararlanmayan yatırımlar bile bu teknoloji sınıfındaki ürünlerin üretilmesi kaydıyla yatırım yeri tahsisi desteğinden yararlanır. Bu destek, çok yüksek maliyeti olacak büyük yatırım yerine ihtiyaç duyan yatırımlara uygun koşullarda 49 yıllığına yer tahsisi yapılmasına imkan tanır. Yatırım Yeri Tahsisi desteği unsuru, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan önemli bir destek unsurudur. Hazine arazilerinde yatırımcı lehine irtifak hakkı kurulması suretiyle uygulanmaktadır.


4. Bölge Yatırım Teşviklerinden Yararlanma Şartları

4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanma şartlarının en başında yatırım konusu gelir. Yatırım konusunun mutlaka orta-yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik olması gerekir. 4. bölge desteklerinden yararlanacak yatırım konularının US-97 kodları; 24, 29, 31, 34, 352 ve 359 olarak belirlenmiştir.


Bununla birlikte, tüm teşvik belgeleri için getirilmesi gereken ilave bilgi ve belgeler bulunmaktadır. İster genel ister bölgesel nitelikte olsun, diğer kurumlardan temin edilmesi gereken her türlü izin, lisans, ruhsat, yazı veya belgenin temin edilmesi esastır. Bunlardan en önemli olan iste Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi ve ÇED Görüş Yazısıdır. Çevresel yönden yatırımın uygunluğu olmaması durumunda teşvik de edilmesi mümkün olmayacaktır.


4. Bölge Yatırım Teşvikleri Danışmanlığı

Orta Yüksek Teknoloji alanındaki yatırımların sınıflandırılması ve karakterize edilmesi karmaşık bir süreçtir. Bu projenin uygun bir biçimde hazırlanması ve teşviklerden yararlanması ise derin bir mevzuat bilgisi ve deneyim seviyesi gerektirir. Bu yatırımların yararlanacağı desteklerin yoğunluğu arttıkça, yatırımcı üzerindeki sorumluluk da artmaktadır. Bu nedenle, yatırımın tüm aşamalarının iyi yönetilmesi şarttır. Aksi durumda desteklerden yararlanılamayacağı gibi yanlış yararlanılan destekler de geri alınabilecektir. Herhangi bir nedenle, düzenlenen belgenin iptali gerektiğinde yararlanılan tüm teşvikler cezai müeyyideler ve yasal faizleriyle birlikte geri alınmaktadır. Bazı durumlarda iptalin kaldırılması mümkün olmakta, bazı durumlarda ise bu mümkün olmamaktadır.


Orta Yüksek Teknoloji yatırımların 4. Bölge Yatırım Teşviklerinden yararlanması için hazırlanacak projelerin uygun bir biçimde tamamlanması, onaya sunulması ve belgenin onaylanması için Teşvik Merkezi bütüncül hizmetler sunmaktadır. Başvuru öncesinden başlamak kaydıyla yatırım tamamlanana kadar tüm süreç boyunca işlemleri kolaylaştırmak ve doğruluğunu sağlamak için yatırımcıların yanındadır. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı ile birlikte diğer kamu faaliyetleriyle ilgili tüm alanlarda uzmanlarımızın bilgisi ve deneyimi yanınızdadır.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "4. Bölge Yatırım Teşvikleri" ve "Orta-Yüksek Teknoloji Yatırım Teşvikleri"hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image