Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Stratejik Yatırım Teşvikleri

Stratejik Yatırım Teşvikleri, teşvik sisteminin çok önemli bir bölümüdür. Ülkemiz ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin yerli üretimini desteklemek amacıyla kurgulanmıştır. Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi genellikle büyük ya da çok büyük yatırımlar için düzenlenmektedir. Ülkemiz ihtiyaçlarının ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılandığı stratejik ürünlerdir. Bu nedenle teşvik unsurları ve destek oranları, stratejik yatırımların ihtiyaç duyabileceği şekilde yeniden yapılandırılmıştır.



Stratejik Yatırımlar Nelerdir?

Stratejik Yatırımlar, ülkemizin ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerin yerli üretimini teşvik etmeyi amaçlar. Ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılanan ve yerli üretimin yeterli olmadığı ürünlerin ülkemizde milli teknolojilerle üretilmesini amaçlar. Yatırımın stratejik nitelik taşıması için ithalat bağımlığını ve üretim yetersizliğini belgeler birlikte ortaya koymak gerekir.


Stratejik Yatırım Değerlendirme Kriterleri

Stratejik Yatırım Teşviklerinden yararlanılabilmesi için yatırım projesi 4 ana kritere göre değerlendirilmektedir. Stratejik yatırımların tabi olduğu kriterler;

  1. 1. Asgari sabit yatırım tutarının en az 50 milyon Türk Lirası olması,
  2. 2. Yurt içi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması,
  3. 3. Ürünle ilgili katma değerin en az %40 olması*,
  4. 4. Son bir yıl içerisinde gerçekleşen ithalat tutarının en az 50 milyon ABD Doları olması,


* Petrol rafinerileri ve petrokimya yatırımlarında katma değerin asgari %40 olması şartı aranmaz.

** T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (TOSHP) kapsamında stratejik yatırım olarak belirlenen konularda yapılacak yatırımlar için bu kriterler aranmaz.


Stratejik Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Stratejik Yatırım Teşvikleri genel anlamda yalnızca 6. bölgede değişiklik göstermektedir. İstanbul ili de dahil olmak üzere, 6. bölge dışındaki bölgelerde yer alan illerde yapılacak stratejik yatırımlar için destek unsurlarında farklılık yoktur. Ayrıca, stratejik yatırımlar için OSB/EB farkı da bulunmamaktadır. Stratejik yatırımlara uygulanan destek unsurları aşağıdaki görselde yer almaktadır.


Stratejik Yatırım Destek Unsurları

Stratejik Yatırım Teşvikleri kapsamında sağlanan destek unsurları ile ilgili açıklamalar ve istisnai durumlar aşağıdaki maddeler halinde açıklanmıştır.

  1. 1. KDV İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. Vergi İndirimi*: Toplam sabit yatırım tutarının %50'si kadar yatırıma katkı oranı uygulanmaktadır.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: Asgari ücrete tekabül eden SGK primlerinin işveren payı 7 yıl süreyle desteklenir. 6. bölgede yer alan stratejik yatırımlar için bu süre 10 yıl olarak uygulanır.
  5. 5. SGK Primi Desteği**: 10 yıl süreyle uygulanır.
  6. 6. Faiz ya da Kar Payı Desteği: Yerli kredilerde 5 puan (TOSHP kapsamında yüksek teknoloji ürünlerde 10 puan, diğer ürünlerde 8 puan), yabancı kredilerde 2 puan uygulanır.
  7. 7. Yatırım Yeri Tahsisi: Tüm bölgelerde stratejik yatırımların ihtiyaç duyabileceği yatırım yerine uygun Hazine arazisi mevcutsa, yatırımcı lehine 49 yıllığına irtifak hakkı kurulması mümkündür.
  8. 8. KDV İadesi:*** Sadece 500 milyon TL ve üzeri yatırımlar için bina inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulanmaktadır.


* İmalat sanayi yatırımlar için 2017-2023 yılları arasında yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmekte, vergi indirimi ise %100 oranında uygulanmaktadır.

** SGK Primi Desteği: SGK primlerinin işçi payına 10 yıl süreyle uygulanır. Stratejik yatırımın yalnızca 6. bölgede yer alması halinde verilmektedir.

*** KDV İadesi yerine günümüzde imalat sanayi ve turizm sektörlerinde yapılacak yatırımların bina inşaat harcamalarına doğrudan KDV İstisnası uygulanmaktadır.


Stratejik Yatırım Teşviklerinden Nasıl Yararlanılır?

Bunun için öncelikli yatırım projesinin stratejik yatırı şartlarını taşıyıp taşımadığının tespiti gerekmektedir. Yukarıda anılan 4 kriterin sağlandığından emin olunmalı ve Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi almak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir;

  1. 1. Adım: E-TUYS Yetkilendirme işlemi yapılmalıdır. Bunun ardından Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılabilmesi için gereken E-TUYS kullanım yetkisi alınmış olacaktır.
  2. 2. Adım: E-TUYS Firma Tanımlama yapıldıktan sonra başvuru ekranları aktifleşecektir. Ancak bu işlemden sonra yatırım projesinin oluşturulması ve onaya sunulması mümkün olacaktır.
  3. 3. Adım: Fizibilite çalışmasının yapılması gerekmektedir. Diğer yatırım projelerinden farklı olarak stratejik yatırımlar için mutlaka fizibilite çalışması yapılmalıdır. Bu çalışma kapsamında aynı zamanda stratejik yatırım değerlendirme kriterlerinin tamamının sağlandığının kanıtlanması gerekir.
  4. 4. Adım: Yatırım projesi E-TUYS sisteminde oluşturulur. Ekine fizibilite raporu, kriterlerin sağlandığını tevsik eder nitelikte belgeler eklenir. Diğer başvuru evraklarıyla birlikte bakanlığa iletilir.
  5. 5. Adım: Başvuru biraz daha uzun bir incelemeden geçirilecektir. Bu süre içerisinde gerektiğinde toplantılar yapılır ve gereken bilgiler aktarılır. İhtiyaç olması halinde başvuru dosyasında revizyona gidilir. İlave bilgi ve belge ihtiyacı olması durumunda giderilir. Proje eksiksiz hale getirilerek yeniden onaya sunulur. Stratejik yatırım projelerinde takip çok daha önemlidir.


Stratejik Yatırım Teşvik Danışmanlığı

Stratejik Yatırım Teşviklerinden yararlanılması için yapılacak çalışma teşvik sistemi içerisindeki en önemli çalışmalardan biridir. Çünkü neticede alınacak Stratejik Yatırım Teşvik Belgesidir. Bu kapsamda sağlanan avantajlar çok fazladır. İthalat bağımlılığı yüksek ürünlerin yerli üretimini desteklemek amacıyla sağlanan Stratejik Yatırım Teşviklerine hazırlık aşamasında karmaşık çalışmalar yapılır. Bu başvurunun reddedilmesi hiçbir yatırımcı tarafından istenmez. Bu nedenle fizibilite çalışması ve yatırım projesinin birlikte yürütülmesi faydalıdır.


Teşvik Merkezi, gerek stratejik yatırımla gerekse teşvik mevzuatıyla ilgili deneyim düzeyi ve bilgi birikimi sayesinde birçok yatırımcının ihtiyaçlarına çözümler sunmaktadır. Portföyünde önemli birçok stratejik yatırım bulunması nedeniyle birçok konuda yatırımcıların süreçlerini kolaylaştırma imkanına sahiptir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık hizmetlerinde müşteri memnuniyetini en fazla önemseyen danışmanlık şirketlerinden biridir. Tüm süreçleri yatırımcılar adına en doğru ve hızlı şekilde sonuçlandırmayı, tüm koşullarda müşteri memnuniyetini sağlamayı görev edinmiştir.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Stratejik Yatırım Teşvikleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image