Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

KEP Kullanım Rehberi

KEP sistemi günümüzde son derece yaygın bir hal almıştır. Kamunun çok yaygın bir biçimde kullandığı bir sistemdir. Son yıllarda E-TUYS sistemine geçişle birlikte teşvik sistemi de dijitalleşmiştir. Elektronik sistemde Yatırım Teşvik Belgesi almak için bazı gereksinimler vardır. Bunlardan biri de KEP adresidir. Bu sayfada KEP nedir, nasıl kullanılır ve özellikle teşvik sisteminde KEP kullanımı açıklanacaktır.


KEP Nedir

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), elektronik iletişimde kullanılan ve hukuki geçerliliği olan bir sistemdir. KEP, elektronik posta iletilerinin alıcıya güvenli ve sağlam bir şekilde iletilmesini, gönderilen içeriğin değişmediğini, imzalı ve zaman damgalı olduğunu kanıtlar. Bu sayede, resmi belgelerin elektronik ortamda güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlar.


KEP, kayıtlı elektronik posta adresi kullanılarak gönderilen iletileri, elektronik posta iletilerinden ayıran ve özel bir sistem üzerinden iletişimi sağlayan bir teknolojidir. KEP iletileri hem gönderen hem de alıcı için hukuki geçerliliğe sahiptir ve yasal delil olarak kabul edilir. KEP iletileri, gönderildiği anda zaman damgası alır ve içeriği değişmez bir şekilde saklanır.


KEP Nasıl Kullanılır

KEP sistemi elektronik posta gibi doğrudan kayıt olup kullanılabilecek bir sistem değildir. Yasal karşılığı olması nedeniyle KEP sisteminin kullanımı özel bir düzenlemeye tabidir. Bunun için aşağıdaki adımlar izlenir.


  1. Kayıt Olma: İlk olarak, bir KEP sağlayıcısından KEP hesabı temin edilmesi gerekir. Türkiye'de farklı KEP sağlayıcıları bulunmaktadır. Günümüzde yetkisi bulunan sağlayıcıların listesi aşağıda verilmiştir. Bunlardan birinden KEP hesabını temin edebilirsiniz.
  2. Kimlik Doğrulama: Kayıt işlemi sırasında KEP sağlayıcısı tarafından kimlik doğrulama süreci yapılacaktır. Gerçek kişiler için kimlik yeterli olurken, şirketler için imza sirküleri, ticaret sicil gazeteleri gibi şirket evraklarının da incelenmesi gerekir.
  3. KEP Adresi Oluşturma: Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra KEP sağlayıcısı tarafından size özel bir adres oluşturulur. Bu adresin kullanımı ile özellikle kamuyla ilişkiler düzenlenir.
  4. Bakiye Yükleme: KEP sisteminde ileti göndermek ücretlidir. Bu ücret genellikle KEP hesabına giriş yapıldıktan sonra bakiye yükleme sekmesinde gerçekleştirilir. Kredi kartı ile elektronik ortamda hızlı bir şekilde yükleme yapmak mümkündür. Gönderim yapmak ancak sistemde yeterli bakiye olduğunda mümkündür.
  5. KEP İletisi Gönderme: Sisteme giriş yapıldıktan sonra ileti oluşturulur, alıcının KEP adresine gönderim yapılır. Bu gönderimlerde yüklü bulunan bakiye veya krediden düşüm yapılır.
  6. KEP Delili Alma: Gönderim yapıldıktan sonra KEP Delili adı verilen bir ileti gelir. Karşı tarafın iletiyi aldığına dair bir elektronik iletidir. Ancak ileride olası sorunlarda karşı tarafın iletiyi aldığına dair bir delil yasal olarak geçerlidir.
  7. KEP İletilerinin Saklanması: KEP iletileri, gönderildikleri andan itibaren özel bir sistemde saklanır. Bu sayede, iletilerin zaman damgası ve bütünlük bilgileri korunur. Bu iletilere gerektiğinde saklama ve erişim sağlama imkanı bulunur.

Teşvik Sisteminde KEP Kullanımı

Teşvik sisteminde de KEP iletileri yerini almıştır. Bilindiği üzere yaklaşık 5 yıldır tüm yatırımcılar E-TUYS sistemini kullanmaktadır. Bu sistemin kullanılması için E-TUYS Yetkilendirme adı verilen bir işlem yapılmalıdır. Bu işlemin ardından yetki alan kullanıcılar E-TUYS sistemini kullanmaktadır.


Yetkinin alınabilmesi için gereken tüm evraklar KEP sistemi üzerinden bakanlığın KEP adresine iletilir. Bu sayede yetkilendirme evraklarının tamamı güvenli olarak elektronik ortamda iletilir. Bu iletim bakanlığa ait olan [email protected] adresine yapılır.


Yetkilendirme işlemlerinde bakanlık yalnızca KEP üzerinden yapılacak gönderileri kabul etmektedir. Bunun haricinde yapılacak hiçbir gönderim kabul edilmemektedir.


KEP Üzerinden E-TUYS Yetkilendirme Nasıl Yapılır

E-TUYS Yetkilendirme yapılabilmesi için öncelikle yetkilendirme evrakları hazırlanır. Bunlar; dilekçe, taahhütname ve kullanıcı yetkilendirme formudur. Bu dosyalar usulüne uygun bir biçimde hazırlandıktan sonra her biri pdf formatında taranır. Ayrı birer PDF olacak şekilde bilgisayara kaydedilir.


İkinci adımda ise KEP sistemine giriş yapılır. KEP sağlayıcısı girişin nasıl yapılacağına dair bilgilendirme sağlayacaktır. KEP iletisine bakanlık KEP adresi yazılır. Açıklama bölümüne yetkilendirme evraklarının iletimi yapılacağı kısaca yazılır. Eklerin her biri ayrı ayrı kaydedilir. Daha sonra gönderim yapılır.


Bakanlık teşvik yetkilendirmelerinde elektronik imzalı yazışma paketini kabul etmektedir. Bunu sağlamak için de şirket yetkililerinin geçerli bir elektronik imzaya sahip olması gerekir. Elektronik imzaların nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgi için E-İmza Rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


KEP Sağlayıcıları Listesi

KEP hizmet sağlayıcıları devlet tarafından yetkilendirilmiştir. Bu yetkilendirmeyi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yapar. Günümüzde yetkisi bulunan KEP sağlayıcıları listesi aşağıdaki gibidir.


PTT: Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.
  1. Şirket Adı: Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.
  2. Adres: Tüm PTT müdürlükleri
  3. Tel: 0312 509 5000
  4. Web: https://www.ptt.gov.tr
  5. Alan Adı: hs01.kep.tr
TNB Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.
  1. Şirket Adı: TNB Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.
  2. Adres: Sögütözü Cad.No:4 Sögütözü / ANKARA
  3. Tel: 0312 218 8100
  4. Web: https://www.tnbkep.com.tr
  5. Alan Adı: hs02.kep.tr
Türkkep Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Tic. A.Ş.
  1. Şirket Adı: Türkkep Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Tic. A.Ş.
  2. Adres: 19 Mayıs Mah. 19 Mayıs Cad.No:4 Nova-Baran Plaza Kat 18 34360 Şişli/İSTANBUL
  3. Tel: 0212 368 6000
  4. Web: https://www.turkkep.com.tr
  5. Alan Adı: hs03.kep.tr
INTERTECH Bilgi İşlem ve Pazarlama Tic. A.Ş.
  1. Şirket Adı: INTERTECH Bilgi İşlem ve Pazarlama Tic. A.Ş.
  2. Adres: Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No: 141 34394 Şişli / İSTANBUL
  3. Tel: 0212 340 3 444
  4. Web: https://www.inter-kep.com.tr
  5. Alan Adı: hs04.kep.tr
EFINANS Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.
  • Şirket Adı: EFINANS Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş.
  • Adres: Mecidiyeköy Mahallesi Büyükdere Caddesi No: 85 Stadhan Kat:1 34387 Şişli/İSTANBUL
  • Tel: 0212 370 4200
  • Web: http://www.efinans.com.tr
  • Alan Adı: hs05.kep.tr
  • KEPKUR Yazılım Bilişim Kayıtlı Elektronik Posta Himetleri San. ve Tic. A.Ş.
    1. Şirket Adı: KEPKUR Yazılım Bilişim Kayıtlı Elektronik Posta Himetleri San. ve Tic. A.Ş.
    2. Adres: Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Gözde Plaza No: 130/49-50 Balgat / ANKARA
    3. Tel: 0312 920 0302
    4. Web: https://www.kepkur.com.tr
    5. Alan Adı: hs06.kep.tr
    F.I.T. Bilgi İşlem Sistemleri Servileri San. ve Tic. A.Ş.
    1. Şirket Adı: F.I.T. Bilgi İşlem Sistemleri Servileri San. ve Tic. A.Ş.
    2. Adres: Gold Plaza, Altayceşme Mh. Öz Sk. No: 19 Kat: 4-7 Daire: 21-22-34 Maltepe / İSTANBUL
    3. Tel: 0216 445 9379
    4. Web: http://www.fitsolutions.com.tr
    5. Alan Adı: hs07.kep.tr
    Mikro Yazılımevi Yazılım Hizmetleri Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş.

    28/04/2022 tarihinden itibaren faaliyetine son vermiştir.

    EDM Bilişim Sistemleri Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
    1. Şirket Adı: EDM Bilişim Sistemleri Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.
    2. Adres: Bomonti Business Center Cumhuriyet Mah. Yeni Yol 1 Sok. No:7 Kat: 7&9 Şişli/İSTANBUL
    3. Tel: 0850 723 6336
    4. Web: http://www.edmbilisim.com.tr
    5. Alan Adı: hs09.kep.tr

     

    © 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
    * Bu sayfa "KEP Kullanım Rehberi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

    image
    image
    image
    image
    image