Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

İthalat İşlemleri

İthalat İşlemleri

İthalat İşlemleri ülkemiz dış ticaret politikaları çerçevesinde uygulanan izin, lisans, kota ve kontenjan ile gümrük vergisi düzenlemeleridir. Ayrıca, ithal şehadetnamesi, gözetim belgesi, ithalatta uygunluk belgeleri, kayıt belgesi gibi çeşitli işlemler gereklidir. Bunların yanı sıra, koruma önlemleri, damping ve sübvansiyon araştırmaları gibi haksız rekabete karşı önlemler alınması mümkündür. Bunların yanı sıra, bir yatırım projesi kapsamında kullanılmış makine teçhizatın ithalatında izin alınmasına ihtiyaç vardır. Ülkemizde uygulanan ithalat uygulamalarının tamamı bir bütün olarak aşağıda maddeler halinde özetlenmeye çalışılmıştır.


İthalat İşlemleri Nedir

İthalat İşlemleri aslında ithal bir malın ülkemize girişi sırasında ihtiyaç duyulabilecek her türlü izin, lisans ve belgenin temini ile fiili ithalat sırasında ihtiyaç duyulan çalışmalardır. Bunların yanı sıra, gümrük vergisi düzenlemeleri ile ithal eşyanın serbest dolaşıma girişinde uygulanacak tedbirlere ilişkin talepler de yapılabilmektedir. Son olarak haksız rekabete karşı önlem alınması mümkündür. Günümüz, ithalat ve gümrük mevzuatı kapsamındaki ithalat İşlemleri şunlardır;

  1. 1. Gümrük Vergisi Düzenlemeleri
  2. 2. İthal Şehadetnamesi
  3. 3. Kullanılmış Makine İthal İzni
  4. 4. Tarım Ürünlerinde Tarife Kontenjanı Uygulaması
  5. 5. Sanayi Ürünlerinde Tarife Kontenjanı Uygulaması
  6. 6. Gözetim Uygulamaları ve Belgesi
  7. 7. Haksız Rekabete Karşı Önlemler
  8. 8. İthalatta Kayıt Belgesi
  9. 9. İthalat Uygunluk Yazısı ve Uygunluk Belgesi


İthalat İşlemleri Nasıl Yapılır

İthalat işlemleri genellikle tek pencere sistemi veya ithalat bilgi sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu sistem, gümrük idareleri ile entegredir ancak diğer kurumlarla entegrasyonu bulunmaz. Bu nedenle, ithalat belge işlemlerinin yapıldığı bu sistemin kullanımı için ayrıca yetkilendirme yapılması gerekir. Yetkilendirme için gerekli belgeler;

  1. 1. Dilekçe: Bakanlıkça belirlenen formatta ithalat belge işlemleri sistemi yetkilendirme dilekçesinin örneğini indirmek için buraya tıklayın.
  2. 2. Taahhütname: Taahhütname şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalanır ve noter onaylı düzenlenir. Örneğini indirmek için buraya tıklayın.
  3. 3. Firma Tanımlama Formu: Eksiksiz bir biçimde doldurularak imzalı ve kaşeli hazırlanmalıdır. Örneğini indirmek için buraya tıklayın.
  4. 4. Sicil Tasdiknamesi


Bu belgeler KEP sistemi üzerinden bakanlık KEP adresine gönderilmelidir. İthalat yetkilendirmeleri için kullanılacak KEP adresi [email protected] olarak kullanılmalıdır. Hemen ardından bakanlık e-imza uygulamaları sayfasına erişim sağlanır. Burada yer alan "İthalat Belge İşlemleri" KEP ile gönderimi yapılan belgelerdeki bilgiler ile birebir uyumlu olacak şekilde doldurulur. Bu adımların tamamlanmasının ardından kısıtlı yetki verilir. E-imza kullanılarak sisteme giriş yapılır ve belgeler yüklenir. Bu adımdan sonra tam yetki alınmış olur. Artık sistem üzerinden birçok konuda başvuru yapılması mümkündür. İthalat Belge İşlemleri kısmının nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler aşağıdaki görselde yer almaktadır.


İthalat Belge İşlemleri

Önceden verilmiş bir yetkinin iptal edilebilmesi için noter onaylı azilname düzenlenmelidir. Bu azilname KEP sistemi üzerinden bakanlığa iletilmelidir. Yetki iptali durumunda kullanılması gereken azilname örneği için buraya tıklayın.


İthalat İşlemlerinin Kapsamı Nedir

İthalat Belge İşlemleri gümrük ve ithalat mevzuatları kapsamında sağlanan birçok işlemin yapılabildiği bir platformdur. İthalat işlemleri günümüzde tamamen elektronik ortamda yürütülmektedir. Bu sistem üzerinden yapılabilecek işlemlerin kapsamı;

  1. - TPS-0951-İthal Lisansı (Korunma)
  2. - TPS-0954-İthal Lisansı (Tarım-Otonom)
  3. - TPS-0956-İthal Lisansı (Tarım-Ülke Bazlı)
  4. - TPS-0955-İthal Lisansı (Sanayi)
  5. - TPS-0958-İthal Lisansı (Ozon)
  6. - TPS-0962-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Listedışı)
  7. - TPS-0970-İzin Belgesi (Kullanılmış Eşya-Liste)
  8. - TPS-0875-İzin Belgesi (KSS)
  9. - TPS-0983-İzin Belgesi (Kıymetli Kağıt)
  10. - TPS-0340-İzin Belgesi (Kamu İthalat)
  11. - TPS-0963-Gözetim Belgesi (Tarım)
  12. - TPS-0964-Gözetim Belgesi (Sanayi)
  13. - TPS-1082-İthal Şahadetnamesi
  14. - TPS-1083-Nihai Kullanım Sertifikası


İthalatta Gözetim Uygulaması Nedir

İthalat işlemleri arasında yer alan gözetim belgesi ve gözetim uygulamaları düşük birim fiyatlı ithalata karşı alınan tedbirlerden biridir. Ülkemiz için önemli görülen ürünlerin belirli bir fiyatın altında serbest dolaşıma girebilmesi için gözetim belgesi alınması gerekir. Bu fiyata ise gözetim kıymeti adı verilir. Gözetim kıymetinin üzerindeki birim fiyatlarda yapılacak ithalat için gözetim belgesi alınmasına gerek bulunmamaktadır. Gözetim uygulamalarıyla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.


Kullanılmış Makine İthal İzni

Kullanılmış bir makinenin ithalatı ancak T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün izni ile yapılabilmektedir. Bu izin alınmaksızın kullanılmış ithal makinelerin ülkemize girişi mümkün değildir. Kullanılmış makine ve teçhizat iki farklı usulde ithal edilebilir, bunlar; kullanılmış münferit makine ve kullanılmış komple tesis mahiyetinde ithalattır. Kullanılmış münferit makine ithal izni sistem üzerinden yapılan başvuru ile alınır. Kullanılmış komple tesis izni ise T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü izni ile yapılır. Her iki durumda da teşvik tedbirlerinden yararlanılabilmesi için Yatırım Teşvik Belgesi alınması mümkündür. Bu durumda, devlet yardımları kapsamında KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetlerinden yararlanılmasına imkan bulunmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için ilgili sayfayı buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.


Tarife Kontenjanları

Gerek ülkemiz ile diğer ülkeler arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmaları ve tercihli ticaret anlaşmaları kapsamında gerekse ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda açılan tarife kontenjanlarından yararlanmak mümkündür. Tarife kontenjanı kapsamında düşük ya da sıfır gümrük vergisi ithalat yapılmasına imkan tanınırken kontenjan miktarı tamamlandığında yeniden uygulanan gümrük vergisine dönüş yapılır. Tarife kontenjanları sektörlere göre aşağıdaki gibi oluşturulmuştur;

  1. > Tarım Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanları
  2. > Sanayi Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanları


İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler

Bir malın ülkemizde olması gerekenden daha düşük bir birim fiyat ile satılması halinde, yerli üretim dalının zarar görmesi halinde ya da yeni kurulmuş bir bebek endüstrinin gelişiminin engellenmesi durumunda korunma önlemleri, damping ve sübvansiyon soruşturmaları yürütülebilir. Söz konusu ürünlere çeşitli ilave vergiler uygulanabilir. Özellikle yerli üreticilerin zarar görmemesi amacıyla uygulanan bu tedbirler milli sanayi için çok önemlidir. Eğer bir bölgenin, bir ülkenin veya bir firmanın haksız rekabet koşulları yaratacak şekilde hareket ettiğini düşünüyorsanız, buna karşı tedbir uygulanması ihtimali bulunmaktadır. Haksız rekabete karşı önlemler hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "İthalat İşlemleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image