Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

KDV İadesi teşvik uygulamaları kapsamında inşaatı yapılacak binalar için ödenecek Katma Değer Vergisi tutarının belirli koşullar altında geri alınmasına imkan veren destektir. Genellikle bir yatırım projesi kapsamında bina inşaat sıfırdan yapılır. Bu durumda birçok mal ve hizmet temini gerekir. Bu harcamalar üzerindeki KDV yükünü yatırımcıya iade eden bir sistem yapılmıştır. Bunun için öncelikle bir Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmesi gereklidir.



KDV İadesi Nedir?

KDV İadesi, genel tanımı ile Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcıların bina inşaat harcamalarındaki KDV tutarının mevzuatına uygun biçimde geri alınmasıdır. Bu destek unsuru 2012/3305 sayılı Karar kapsamında önceden yalnızca 500 milyon Türk Lirası ve üzerindeki stratejik yatırımlar kapsamındaki bina ve inşaat harcamalarına uygulanmakta idi. Daha sonra yatırımları hızlandırmak amacıyla imalat sanayi ve ardından turizm sektörü yatırımlarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu genişleme hem sektör hem de belge türü yönünden yapılmıştır. Günümüzde, tüm yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki imalat ve turizm sektörü yatırımları bu desteklerden yararlanabilmektedir.


KDV İadesi Nasıl Uygulanır?

KDV İadesi tüm teşvik sistemleri kapsamında imalat sanayi ve turizm konulu yatırımlarda sağlanır. Yatırım mahalinde yapılacak bina ve inşaat harcamalarına ilişkin KDV tutarı önce ödenir daha sonra geri alınır. Bu geri alım sürecine ise KDV İade süreci adı verilir. KDV İadesi uygulamasını vergi daireleri uygular. Burada nakdi bir iade söz konusu değildir. Mahsuplaşma usulü adı verilen bir uygulama vardır. Buna göre işletmenin diğer faaliyetlerinden doğan KDV yükünün ödenmesi sırasında bu tutar dikkate alınır. İşletmenin KDV alacağı ile KDV ödemesi arasında dengeye dikkat edilerek yalnızca kalan meblağ ödenir. Eğer KDV İade miktarı, ödenecek KDV tutarından fazla ise bir sonraki dönemlerde alacak hakkı saklı kalır ve düşümler meblağ tamamlanana kadar devam eder.


KDV İadesinden Nasıl Yararlanılır?

Bunun için öncelikle bir Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmelidir. Eğer, yatırım projesi kapsamında bina inşaat öngörülüyor ise projeleri hazırlanır. Temin edilecek mal ve hizmetler tespit edilir. Bu mal ve hizmetlerin tedarikçileri belirlenir. Ardından şu adımlar izlenir;

  1. 1. Mal ve hizmetlere ilişkin proforma faturalar temin edilir
  2. 2. Yaklaşık toplam bina inşaat maliyeti elde edilir
  3. 3. Bu tutar teşvik belgesine kaydedilir
  4. 4. Faturalar +kdv usulü ile kesilir ve tedarikçilere ödenir
  5. 5. Yıl boyunca yapılan harcamalarla birlikte yıl sonunda vergi dairesine başvuru yapılır
  6. 6. Bina inşaat m2 birim fiyatları, bakanlık poz numaraları ve fiyatları ile yapılan harcamalar dikkate alınarak KDV İadesine esas tutar tespit edilir.
  7. 7. KDV ödeme dönemlerinde bu tutar, ödenecek KDV miktarından düşülerek uygulanır.


KDV İadesi Gerekli Belgeler

KDV İadesi için yapılacak başvuruda gerekli belgeler;

  1. 1. Yatırım Teşvik Belgesi: Yatırım konusu, yeri, tutarı gibi karakteristik özelliklerin net bir biçimde görülebildiği, geçerli ve yatırım süresi devam eden bir yatırım teşvik belgesi.
  2. 2. Yatırım Harcamaları Listesi: KDV İadesine konu edilecek mal ve hizmetlerin yer aldığı detaylı harcama listeleri
  3. 3. Faturalar: Harcamalara ilişkin düzenlenmiş faturaların suretleri
  4. * Bunlar genel uygulamalar kapsamında yeterli görülürken, bazı durumlarda yatırım projesiyle ilgili ilave bilgi ve belgeler talep edilebilmektedir.


KDV İadesiyle İlgili Önemli Güncelleme

Önceden KDV İadesi şeklinde uygulanan bu destek unsuru geçici bir süre için KDV İstisnası şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Burada belirtilen istisna makine ve teçhizat listelerindekinden farklıdır. Bina ve inşaat harcamalarında KDV istisnasından nasıl yararlanılır detaylı incelemek için lütfen aşağıdaki linke tıklayın.


>>> Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "KDV İadesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image