Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belge Başvurusu

Yatırım Teşvik Belge Başvuruları bir yatırım planlandığında ve detaylar ortaya konduğunda araştırılması gereken ilk adımdır. Ülkemizde yatırımlara birçok önemli devlet desteği uygulanmaktadır. Bunlar küresel ve ulusal rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir. Maliyet avantajı da yaratan bu destekler ve teşviklerden doğru miktarda ve oranlarda yararlanmak çok önemlidir. Bunun için bir yatırımcının yapması gereken birinci işlem Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu yapmaktır. Konuya ilişkin tüm detaylar kapsamlı bir biçimde bu sayfada ele alınmıştır.



Yatırım Teşvik Belge Başvurusu Nedir?

Yatırım Teşvik Belge Başvurusu, bir işletmenin veya yatırımcının, belirli bir yatırım projesini gerçekleştirmek için devletten teşvikler almak amacıyla ilgili devlet kurumuna yaptığı resmi bir başvurudur. Bu tür başvurular, yatırımcıların belirli bir bölgede, sektörde veya projede yatırım yapmalarını teşvik etmek, istihdam yaratmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla sunulan çeşitli teşviklerin başvurularını içerir.


Yatırım Teşvik Belge Başvurusu Nereye Yapılır?

Yatırım Teşvik Belges Başvuruları günümüzde doğrudan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılır. Bu bakanlık bünyesinde yer alan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü başvuruların değerlendirilmesi ile ilgili yetkilendirilmiş birimdir. Bu yetkinin kaynağı ise tüm teşviklerin de yasal dayanağı olan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'dır.


Yatırım Teşvik Belge Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yatırım Teşvik Belge Başvuruları için bugüne kadar uygulanmış iki usul bulunmaktadır. Bunlar ilki teşvik sisteminin ilk uygulamaya alındığı günden itibaren uygulanan fiziksel başvuru yöntemidir. İkinci yöntem ise 2018 yılı itibariyle yürürlüğe konulan E-TUYS sistemi ile birlikte başlayan elektronik başvurulardır. E-TUYS yürürlük tarihi itibariyle fiziksel başvuru kabul edilmemektedir. Ancak, önceden fiziksel ortamda düzenlenmiş bir belgeye sahip olan yatırımcıların işlemleri yine fiziksel ortamda yürütülmeye devam edecektir. Her iki Yatırım Teşvik Belge Başvuru yöntemi de aşağıda detaylı biçimde açıklanmaktadır.


  1. 1- Fiziksel Yatırım Teşvik Belge Başvuruları
  2. 2- Elektronik Yatırım Teşvik Belge Başvuruları

1. Fiziksel Ortamda Yatırım Teşvik Belge Başvurusu

Kamu ile ilgili tüm ilişkilerin yürütülme biçimi önceden bir dilekçe ekinde gerekli evrakların sunulması biçimindeydi. Bu durum Yatırım Teşvik Belge Başvuruları için de geçerliydi. Sektör ve teşvik sistemi özelinde gerekli belgeler mevzuat hükümleri kapsamında tanımlanmıştır. En geniş çerçeve Karar kapsamında çizilmiş, detaylar Tebliğ ile belirlenmiştir. Bunlarla birlikte, uygulamalara ilişkin Genelgeler ve ayrıca teamülen uygulanan bazı hususlar aman içerisinde önem kazanmıştır. Tüm bu hususlar dikkate alınarak titizlikle hazırlanan başvuru dosyaları elden ya da posta yoluyla bakanlığa ulaştırılır, değerlendirme sonrası düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri de A3 boyutlarında mavi veya pembe renkli kağıtlar halinde basılarak yatırımcılara teslim edilirdi. Bu belgelerin günümüzde bile süren işlemleri fiziksel ortamda yürütülmektedir.


2. Elektronik Ortamda Yatırım Teşvik Belge Başvurusu

02/07/2018 tarihi itibariyle E-TUYS Sistemi yürürlüğe girmiş ve bu tarih itibariyle tüm Yatırım Teşvik Belge Başvuruları da elektronik ortama taşınmıştır. E-TUYS sistemi yani Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemi ile birlikte yatırımcıların ihtiyacı olan tüm iş ve işlemler elektronik ortamda daha etkin ve hızlı bir biçimde yürütülebilmektedir. Bunun için öncelikle E-TUYS sisteminde yetkilendirme yapılması gerekmektedir. Yetkilendirilen bir kişi artık yatırımcının teşvik uygulamaları ile ilgili gerekli tüm işlemlerini bu sistemi kullanarak yürütebilecektir. E-TUYS Yetkilendirme işlemleri için lütfen aşağıdaki linke tıklayarak ilgili sayfamızı inceleyiniz.


>>> E-TUYS Yetkilendirme İşlemleri


Yatırım Teşvik Belgesi Başvurularının Önemi

Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu proje detaylarının değerlendirmeye sunulduğu çok önemli bir işlemdir. Bu aşamada yapılan yanlışlıklar, yatırımcıların genellikle alabileceklerinden daha düşük oranlarda veya miktarlarda teşvikten yararlanmalarına neden olmaktadır. Eğer Yatırım Teşvik Belge Başvuru aşamasında bir hata yapıldığını düşünüyorsanız, bu konuda uzman kişi ya da kişilerce inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz. Doğru zamanda hatanın tespiti sağlanabilirse, düzeltilmesi de mümkün olacaktır. Eğer yanlış alınan bir belge kapsamında fazla destekten yararlanılırsa bu durum mutlaka tespit edilir ve belge iptal edilir. Bu nedenle, doğru bir Yatırım Teşvik Belgesi almak ve doğru kullanmak için azami dikkat şarttır.


Yatırım Teşvik Belge Başvuru Dönemleri

Devlet desteklerini uygulayan çok sayıda kamu kurumu bulunmaktadır. Bunlardan her birinin farklı başvuru usul ve esasları bulunmaktadır. Bazı teşvikler çağrı usulü, bazıları davet usulüdür. Yatırım Teşvik Belgesi Başvuruları yılın 365 günü yapılabilmektedir. Çağrı veya davet mekanizması bulunmadığı gibi başvuru dönemi de yoktur. Tüm yıl boyunca Yatırım Teşvik Belgesi Başvuruları açıktır.


Kimler Yatırım Teşvik Belge Başvurusu Yapabilir?

Yerli ve yabancı farklı olmaksızın tüm yerli ve yabancı şahıslar, her çeşit şirketler, kooperatifler, ortaklıklar, vakıflar, dernekler, kamu kurumları, belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar ve yabancı sermayeli şirketlerin ülkemizdeki iştirakleri Yatırım Teşvik Belge Başvurusu yapma hakkına sahiptir. Kısaca, ülkemiz sınırları içerisinde yatırım yapma planı olan tüm yatırımcıların aslında başvuru yapma hakkı bulunmaktadır.


Başvuruların Değerlendirilmesi

Sunulan tüm Yatırım Teşvik Belge Başvuruları genellikle 1 (bir) hafta kadar kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Elektronik ortamda yapılan başvuruların inceleme etkinliğinin artması sayesinde işlemler hızlanmıştır. Kamuda son yıllarda kırtasiyeciliğin azaltılması politikaları da sonuç vermiş ve bürokratik süreçler artık çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Benzer biçimde Yatırım Teşvik Belgesi Başvurularının da süresi kısalmıştır. Eksiksiz ve doğru bir proje dosyasının oluşturulması, usulüne uygun biçimde onaya sunulması ve etkin bir biçimde takibinin yapılması süreyi kısaltmaktadır. Ancak, yanlış ya da eksik yapılan başvurular değerlendirme süresini uzatacağı gibi olumlu sonuçlanma olasılığını da büyük ölçüde düşürecektir. Günümüzde ne yazık ki konunun uzmanı olmayan kişiler çeşitli biçimlerde proje dosyaları oluşturmakta ve bir şekilde başvuru yapmaktadır. Bu durumda başvuruların olumlu sonuçlanması mümkün olmadığı gibi kamu kaynakları üzerinde de gereksiz iş yükü oluşturulmaktadır. Oluşan bu iş yükü nedeniyle kamu kaynaklarının yanlış yönlendirilmesi sonucunda yatırımcıların ihtiyaç duyduğu noktalarda destek alması zorlaşmaktadır. Yukarıda sayılan bu nedenlerden dolayı mutlaka başvuruları bu konuda uzman kişilerin yürütmesi büyük bir önem taşımaktadır.


Başvuruların Sonuçlandırılması

Yatırım Teşvik Belgesi Başvuruları doğru veya yanlış, eksik ya da tam yapılmasına bağlı olarak üç farklı şekilde sonuçlanabilmektedir. Bunlar; onaylanma, eksik evrak bildirimi ve reddedilme biçimindedir. Eğer bir proje dosyasında usule ve uygulamalara tam uyumlu hareket edilmişse bu durumda çok kısa sürede Yatırım Teşvik Belge Başvurusu olumlu biçimde sonuçlanacak ve belge düzenlenecektir. Ancak, dosyada eğer giderilebilir eksiklikler bulunuyorsa bu defa eksik evrak bildirimi yapılacak ve 1 ay kadar eksik tamamlama süresi verilecektir. Bu yasal eksik tamamlama süresi içerisinde proje dosyası tamamlanabilirse olumlu bir sonuç alınması da mümkün olacaktır. Ancak tamamlanması mümkün bulunmayan veya mevzuata aykırılık teşkil eden önemli hatalar veya eksiklikler bulunması durumunda başvuru dosyası tamamen reddedilecektir. Bu durumda Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi imkanı bulunmamakta ve herhangi bir devlet desteğinden yararlanılması imkanı da kalmamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mutlaka konunun uzmanı kişiler tarafından hazırlanan dosyalar ile çalışmak büyük önem taşımaktadır.


Yatırım Teşvik Belge Başvurularında Danışmanlık Hizmeti

Yatırım Teşvik Belgesi Başvuruları için danımşmanlık hizmeti alınması mümkündür. Proje dosyasının hazırlanmasında deneyimli ve yetkin kişilerin varlığı çok büyük avantajlar sağlar. Bu deneyim neticesinde yatırımcılar genellikle gözden kaçırdıkları birçok destekten yararlanma imkanı bulurlar. Bu hizmetin alınmasından önce danışmanın yetkinlik durumu sorgulanmalı, ücretlendirme koşulları detaylı incelenmelidir. Danışmanlık hizmeti sunan firmanın mutlaka sunduğu hizmetlerle ilgili garanti verebilecek kurumsal gelişmişlik seviyesinde olması gerekmektedir. Teşvik Merkezi, Yatırım Teşvik Belgesi Başvurularında sunduğu danışmanlık hizmetlerinde mutlaka garanti vermekte, tüm işlemlerin ilk aşamadan tamamlanana kadar gözetimi altında doğru sonuçlanmasını taahhüt etmektedir.


⦿ Danışmanlık hizmetlerimize ilişkin detaylı bilgi: Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belge Başvuruları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image