Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama

Finansal Kiralama ya da Leasing sık kullanılan bir finansman modelidir. Bu modelde yatırımcı makine teçhizatın bir bölümünü kiralama modeliyle uygun ödeme planı ile temin etme fırsatı elde eder. Finansal Kiralam modelinde aracı finans kuruluşu makineyi satın alarak finansal kiralama sözleşmesi kapsamında yatırımcıya teslim eder. Ödemeleri tamamlandıktan sonra kesilecek devir faturasıyla makine mülkiyeti yatırımcıya geçer. Üstelik bu işlemlerde Yatırım Teşvik Belgesinden doğan haklardan da tam olarak yararlanma imkanı vardır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında finansal kiralama işlemleri tüm yönleriyle anlatılmıştır.



Finansal Kiralama Nedir?

Finansal Kiralama ya da Leasing, yatırım malının aracı finansal kuruluş vasıtasıyla taksitle alınmasına imkan veren bir finansman modelidir. Yatırım malının doğrudan satın alımı sırasında oluşan finansal yükü yıllara bölerek taksitler halinde üstlenmek daha kolaydır. Yatırımın başında sınırlı sermaye ile hareket eden yatırımcılar için esneklik ve kolaylık sağlar. Finansal kiralama işlemini teşviksiz veya Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapmak mümkündür. Şüphesiz mümkün olduğu durumlarda tüm yatırımcılar teşvikli finansal kiralama yapmayı tercih ederler.


Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama ise Yatırım Teşvik Belgesi sahiplerinin onaylı listelerindeki makine teçhizatı leasing yoluyla temin etmesidir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yerli veya ithal makinelerin finansal kiralama yoluyla temin edilmesi mümkündür. Her iki durumda da yatırımcı Teşvik Belgesinden doğan haklarını kaybetmez. Hem yatırım dönemi hem de işletme dönemi teşviklerin tamamı leasinge konu makineler için de aynı şartlarda uygulanır.


Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında finansal kiralama yapılması için izlenecek adımlar aşağıda sıralanmıştır.


  1. 1. Finansa kiralama sözleşmesi yapılır.
  2. 2. Finansal kiralama yöntemiyle satın alınacak makineler E-TUYS sisteminde finansal kiralama şirketine devredilir. Bunun için finansal kiralama sözleşmesinde yer alan makine tanımları, adet, birim, miktar ve tutarlarına birebir uyumlu olmak gerekir.
  3. 3. Makine finansal kiralama şirketi tarafından satın alınır. Düzenlenecek Teslim ve Tesellüm Belgesiyle birlikte yatırım yerine teslim edilir. Ödemelere uyduğu sürece makinelerin kullanım hakkı yatırımcıda kalır.
  4. 4. Ödeme planına uygun şekilde makine taksitleri düzenli olarak ödenir. Ödeme planları genellikle aylık ya da 3 aylık esasta yapılır.
  5. 5. Ödemeleri tamamlanan makineler için %1 KDV'li devir faturası kesilerek mülkiyeti yatırımcıya aktarılır.

Teşvikli Finansal Kiralama Nasıl Yapılır

Teşvikli Finansal Kiralamada Sınır Ne Kadardır?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sınırsız sayıda finansal kiralama şirketi ile anlaşmak mümkündür. Ancak her finansal kiralama işleminde sözleşmeye konu makine teçhizatın asgari tutar sınırı şu şekildedir;


  1. • 1., 2., 3. ve 4. bölgelerde 750 bin Türk Lirası
  2. • 5. ve 6. bölgelerde 500 bin Türk Lirası

Öte yandan, finansal kiralama işlemleri için herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Bu tutarın altında teşvikli finansal kiralama sözleşmesi yapılamaz.


Finansal Kiralama Sözleşmesi

Finansal Kiralama Sözleşmesi aracı kuruluş ile yatırımcı arasında imzalanır. İmza sirkülerinde belirtilen yetki kullanım şekli dikkate alınarak sözleşme imzalanır. Finansal kiralama sözleşmeleri aşağıdaki bilgileri içerir.


  1. 1. Finansal kiralama yoluyla temin edilecek varlığın tanımı, miktarı, birimi ve tutarı
  2. 2. Kiralama süresi, ödeme planı, taksit sıklığı, uygulanan faiz veya kar payı oranı
  3. 3. Mal bedeliyle birlikte nakliye, bakımi onarım, tamirat ve sigorta yükümlülükleri
  4. 4. Kiralama süresince malın kullanımı ve kiralama sonunda devri ya da iadesi
  5. 5. Anlaşmazlık durumunda yapılacaklar ve yetkili merci

Finansal Kiralamada Hangi Teşvikler Uygulanır?

Bir yatırımcı eğer finansal kiralama işlemini Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirirse birçok önemli avantaj elde eder. Finansal kiralama yönteminde yatırımcıların yararlanabileceği teşvikler şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. 3. Vergi İndirimi
  4. 4. Faiz ya da Kar Payı Desteği
  5. 5. İstihdam Destekleri (SGK Prim Teşvikleri)

1. KDV İstisnası

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında finansal kiralama yoluyla temin edilecek yerli makine ve teçhizatın tamamı KDV İstisnasından yararlanır. Yatırımcının sahip olduğu KDV İstisnası finansal kiralama şirketi lehine devredilerek kullanılır. Makineler finansal kiralama şirketi tarafından KDV'siz temin edilir. Teslim ve Tesellüm adı verilen bir belge düzenlenerek yatırımcıya teslim edilir. Finansal Kiralama Sözleşmesinde ödeme planı yer alır. Bu plana uygun şekilde yatırımcı ödemelerini tamamladığında makine mülkiyeti %1 KDV'li fatura kesilerek alınır.


2. Gümrük Vergisi Muafiyeti

İthal temin edilecek makine teçhizat için finansal kiralama yolu tercih edilirse hem KDV İstisnası hem de Gümrük Vergisi Muafiyeti uygulanır. bu defa, ithal listedeki makineler yatırımcı adına finansal kiralama şirketine devredilir. Fiili ithalatı ve gümrükleme işlemlerini finansal kiralama şirketi yapar. Yatırımcının teşvikten doğan haklarının tamamı leasing şirketi lehine saklıdır. İthalatı yapılan makineler yatırımcıya Finansal Kiralama Sözleşmesi kapsamında teslim edilir. Ödemeleri tamamlanan makinelerin mülkiyeti yatırımcıya devredilir.


3. Vergi İndirimi

Finansal Kiralama yoluyla temin edilen makinelerin ödeme yükümlülüğü tamamlanıp mülkiyet alındığında leasing sözleşmesi son bulur. Söz konusu makinelerin tutarı toplam sabit yatırım tutarına ilave edilir. Bu durumda, yatırımın yer aldığı bölgede uygulanan Vergi İndirimi finansal kiralama yoluyla temin edilen makineler için de aynen uygulanır.


4. Faiz ya da Kar Payı Desteği

Finansal Kiralama yöntemi de aslında bir finansman modelidir. Bu nedenle, kendi içerisinde bir faiz ya da kar payını içerir. Daha açık bir ifadeyle ödeme planı oluşturulurken leasing şirketi belirli bir miktar faizi veya kar payını aylık ödemelere yansıtır. Yatırım Teşvik Belgesinde Faiz Desteği bulunan yatırımcılar finansal kiralama faizinde bu destekten yararlanabilir. Bu sayede finansal kiralama sözleşmesinde yer alan faiz ya da kar payının bir bölümü devletçe karşılanmış olur.


5. İstihdam Destekleri

Yatırım Teşvik Belgesinde uygulanan SGK primi destekleri makineler dikkate alınarak uygulanır. Ekspertiz sırasında tesiste çalışan personel sayısı tespit edilir. Bu aşamada, finansal kiralama yöntemiyle alınan makineler de aynı şekilde dikkate alınır. Ayrıca, yatırımın bölgesine göre SGK prim desteklerinin üst sınırı vardır. Bu sınır toplam sabit yatırım tutarına göre belirlenir. Finansal kiralama ile temin edilen makineler SGK prim desteği tavanını da etkiler.


Finansal Kiralama Başvurusu

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında finansal kiralama ya da leasing işlemi yapılması için E-TUYS sisteminde finansal kiralama başvurusu yapılır. Makine listelerinde yer alan satırlar finansal kiralama için işaretlenir. Leasing şirketinin vergi numarası, vergi dairesi ve unvanı girilerek seçim yapılır. Aynı satır için finansal kiralama şirketinin de eşzamanlı başvurusu yapılır. Bakanlıkça yapılan değerlendirmenin ardından finansal kiralama onayı verilir.


Önemli Uyarı: Finansal kiralama şirketi için ayrı bir Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmez!!!


Finansal Kiralama başvurularında, finansal kiralama sözleşmesi, SGK borcu yoktur belgesi ve makinelerin proforma faturaları yer alır. Başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus listede yer alan makinenin adı, adedi, miktarı, birimi ve tutarının tam uyumlu olmasıdır. Eğer sözleşmede yer alan bilgilerle teşvikli satır uyumlu değilse liste değişikliği yapılması gerekir.


Finansal Kiralamada Liste Değişikliği

Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı makine bilgileri finansal kiralama sözleşmesi ile birebir uyumlu olmalıdır. Genellikle, bu uyum için Makine ve Teçhizat Liste Değişikliği yapılması gerekir. Bu değişiklik sırasında makinenin Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP), makine adı, adet bilgisi (miktarı ve birimi), adet-set ayrımı, birim fiyatı ve toplam fiyatı tam olarak uyumlu hale getirilmelidir.


Teşvikli İşlem Yapılabilecek Finansal Kiralama Şirketleri

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında leasing yoluyla makine alımı yapılabilecek finansal kiralama şirketleri bakanlıkla protokol imzalayanlardır. Bu protokol aynı zamanda faiz desteğini belirler. Protokolde yer alan şirketlerle yapılacak finansal kiralama sözleşmeleri faiz desteğinden de yararlanacaktır. Protokolü imzalayan şirketler şunlardır:


  1. • FFK Fon Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  2. • Siemens Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  3. • Anadolu Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  4. • Ziraat Finansal Kiralama Anonim Şirketi.
  5. • Halk Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  6. • Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı
  7. • I.N.G. Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  8. • EFG Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  9. • İş Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  10. • Vakıf Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  11. • Ak Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  12. • Kaynak Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  13. • Deniz Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  14. • Garanti Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  15. • Alternatif Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  16. • BNP Paribas Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  17. • A&T Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  18. • Burgan Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  19. • Finans Finansal Kiralama Anonim Şirketi
  20. • Şeker Finansal Kiralama Anonim Şirketi

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama" ve "Yatırım Teşvik Belgesi Leasing"hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image