Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı, en sık yapılan teşvik işlemlerinden biridir. Genellikle yatırımlar öngörülen süreler içerisinde tamamlanamaz. Bu da yatırım dönemi içerisinde bir defalık süre uzatımı yapılmasını gerektirir. Yatırım Teşvik Belgelerinin çok büyük bir bölümü süre uzatımına ihtiyaç duyar. Bu yaygın işlem nedir, nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir detaylı biçimde açıklanmıştır.



Süre Uzatımı Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı, Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiğinde belirlenen sürenin yarısı kadar ilave süre verilmesi işlemidir. Bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım dönemi içerisinde yalnızca bir kez süre uzatımı yapılması mümkündür. Burada ifade edilen olağan koşullar altında yapılacak süre uzatımı ile ilgili olup, mücbir sebeple ikinci kez de süre uzatımı almak mümkündür.Her iki işlem ile ilgili de detaylı bilgiler aşağıda aktarılmıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında öngörülen yatırım süresi genellikle 3 yıldır. Özellikle uzun sürecek büyük ölçekli veya farklı niteliklerdeki yatırımlar için 4 veya 5 yıl kadar süre verilmesi de mümkündür. Talep edilmesi durumunda, verilen orijinal sürenin yarısı kadar süre uzatımı alınması mümkündür. Bir kez süre uzatımı uygulanan bir belge kapsamında ikinci kez ilave süre alınması mümkün değildir. Bu durumda yapılması gereken işlem Yatırım Tamamlama Vizesi başvurusu yapmaktır.


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Nasıl Yapılır?

Süre Uzatımı ile ilgili başvuru bakanlığa yapılır. Bu başvurunun yapılabilmesi için öncelikle belgede kayıtlı orijinal yatırım süresinin tamamlanmış veya tamamlanmaya yakın olması beklenir. Örneğin, 1 yıl daha süresi bulunan bir belge kapsamında süre uzatımı başvurusu yapmak doğru olmadığı gibi, yapılması halinde de onaylanmayacaktır. Bu nedenle başvuru zamanı oldukça önemlidir. Belirtilen sürenin tamamlanmasının ardından yatırım kapsamında yapılan harcamaların ve bu harcamaların finansman bilgilerinin yer aldığı yatırım takip formu* ile birlikte başvuru yapılır ve bakanlıkça da onaylanması halinde belgede kayıtlı süre, orijinal sürenin yarısı kadar uzatılacaktır.


* Yatırım Takip Formu günümüzde aranmamaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatım Yöntemleri

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı işlemiyle ilgili iki farklı yöntem bulunur. Bunlardan ilki olağan koşullar altında normal bir süre uzatımı yapılmasıdır. Diğeri ise mücbir sebep ile yapılacak ilave bir süre uzatımıdır. Her ikisi ile ilgili detaylı bilgiler aşağıda başlıklar halinde aktarılmaktadır.


1. Normal Süre Uzatımı

Normal koşullar altında ihtiyaç duyulması halinde belgede kayıtlı sürenin yarısı kadar süre uzatımı alınması işlemidir. Genellikle kısaca süre uzatımı ifadesi kullanıldığında, bu işlem akla gelir. Yatırım Teşvik Belgesi 3 yıl süreyle verilir. Bu durumda, talep edilmesi halinde bu sürenin yarısı kadar yani 1.5 yıl daha süre ilave edilir. Bu sayede, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan toplam süre 4.5 yıl olarak gerçekleşmektedir.


2. Mücbir Sebeple Süre Uzatımı

Mevzuat hükümlerinde mücbir sebep olarka tanımlanan olağandışı hallerden bir ya da birkaçı nedeniyle, süre uzatımı da dahil olmak üzere, öngörülen süre içerisinde yatırım tamamlanamadığında, mücbir sebep ile ilgili maddeye dayanarak yeniden yatırım teşvik belgesi süre uzatımı talep edilebilir. Bu durumda elbette nihai karar yetkisi bakanlıktadır. Mücbir sebep sayılacak haller şunlardır;

  • 1. Doğal afetler, deprem, yangın, sel, fırtına ve benzeri,
  • 2. Faaliyetin kamu idaresi veya hukuki yollarla durdurulması,
  • 3. Grev veya lokavt,
  • 4. Firmanın iflası,
  • 5. Firma sahibinin vefat etmesi,
  • 6. Pandemi ve yaygın hastalık halleri,
  • 7. Savaş, olağanüstü hal, sıkı yönetim gibi haller,
  • 8. Kayıp, çalınma ya da icra gibi yollarla yatırımcı iradesi dışında yatırım mallarının elden çıkmış olması,
  • 9. Yatırım veya yatırım yerinin kısmen ya da tamamen devletleştirilmesi, kamulaştırılması ya da diğer şekillerde el konulması,
  • 10. Yatırım mallarının terör gibi yatırımcı iradesi dışında kullanılamaz hale gelmiş olması,
  • 11. Olağan dışı iklim koşulları nedeniyle yatırımın yerinde devam ettirilemeyecek durumda olması,


Mücbir sebeplerin gerçekleştiğini kanıtlayıcı bilgi ve belgeleri sunmak yatırımcı sorumluluğundadır. Gerekli bilgi ve belgeler, varsa mahkeme kararları, kamu idarelerinin yaptırım ve uygulamalarına ilişkin kararlar, icra ve iflas kararları ile birlikte mücbir sebep ile ilgili durumu gösterir detaylı bir rapor hazırlanarak bakanlığa sunulmalıdır. Kabul edilmesi halinde mücbir sebep ya da sebeplere dayalı süre uzatımı alınması mümkündür.


Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatım işlemi basit bir işlem olarak görünse de dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Bunlara dikkat etmeden yapılacak başvurular neticesinde süre uzatımı elde etmek mümkün olmayacaktır. Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:


  1. 1. Yeterli süresi bulunan belgeler için süre uzatım talebi yapılmaz.
  2. 2. Süra uzatımı hakkının tüm yatırım dönemi boyunca yalnızca bir kez olduğunu hatırlamak ve süreleri iyi planlamak önemlidir.
  3. 3. Normal koşullar altında yatırımcının hakkı olan ilk süre uzatımını kullanmadan mücbir sebep talebinde bulunulmaz.
  4. 4. Mücbir sebep için gerekli koşulların sağlanması, bu durumun belgelendirilebilir olması gerekir.
  5. 5. Tüm süre uzatımları tamamlanan belgeler ile ilgili kapanış işlemini zamanında yapmak gerekir.

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Danışmanlığı

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında ihtiyaç duyulması halinde süre uzatımı ile ilgili tüm iş ve işlemler tarafımızca hızlı ve doğru bir biçimde sonuçlandırılacaktır. 2018 yılı itibarıyla E-TUYS adı verilen elektronik sistem üzerinde yürütülen faaliyet için ya da önceden düzenlenen fiziksel belgeler için süre uzatımı işleminin hızlı ve doğru sonuçlanması için bize danışabilirsiniz. Olağan dışı bir durum ile karşılaşmanız halinde, mücbir sebep ile ikinci kez süre uzatımı ihtiyacınız olduğunda, hukuki inceleme, araştırma, delillerin toparlanması ve sürecin sorunsuz bir biçimde tamamlanması için Teşvik Merkezi uzmanlarına danışabilirsiniz.


⦿ Danışmanlık hizmetlerimize ilişkin detaylı bilgi: Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Sık Sorulan Sorular

Yatırım Teşvik Belgesinde öngörülen yatırım süresi ve bu sürenin uzatım koşulları son derece önemli bir konudur. Bu süre yatırımcılar için kritik öneme sahiptir. Mevzuat kapsamında detaylı tanımlanmış ve birçok istisnası bulunan karmaşık bir süreçtir. Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı hakkında sık sorulan sorular ve mevzuat bilgisi ışığında verilen cevaplar aşağıda sunulmuştur.


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı, belgenin bitiş tarihine en geç 1 ay kala yapılmalıdır. Belgenin bitiş tarihini geçirmeden süre uzatımı yapılmalı, uzatım dahil toplam sürenin sonunda mutlaka tamamlama vizesi başvurusu yapılmalıdır.

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Ne Kadar Yapılır?

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı, belgede kayıtlı toplam yatırım süresinin tam yarısı kadar yapılır. Özel belgeler dışında genel kural olarak 3 yıl yatırım süresi verilir. Süre uzatımı ise bu sürenin %50'si kadar yani 1,5 yıl yapılır.

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Yapılmazsa Ne Olur?

Yatırım Teşvik Belgesinde öngörülen yatırım süresi içerisinde tamamlanmayan yatırımlar için süre uzatımı yapılmazsa yatırım tamamlanmadan teşvik belgesi aktifliğini yitirir. Bu da yatırımın tamamlanamamasına, teşviklerden eksik yararlanılmasına ve hatta belgenin iptaline gider.

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Başvurularında Neler Gerekir?

Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı sürenin uzatılabilmesi için yapılacak başvurularda SGK borcu yoktur belgesinin başvuruya eklenmesi, süre uzatım talebinin elektronik ortamda iletilmesi ve daha önce süre uzatımı yapılmamış olması şarttır.

Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatım Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

2024 yılında uygulanan süre uzatım başvuru ücreti 1.500-TL olarak belirlenmiştir. Süre uzatımı bir revizyon işlemidir. Tüm revizyonlar gibi süre uzatımı başvurularında da revizyon ücreti bakanlık döner sermaye işletmesi hesabına yatırılmak zorundadır.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image