Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni genellikle yurt dışından teşvikli temin edilen bir makinenin 5 yıl boyunca satışı yasak olmasına rağmen, bu süre dolmadan yurt dışına satılabilmesine imkan veren uygulamadır. Yatırımın bütünlüğünün bozulmayacak olması hususu dikkate alınarak bazı makinelerin yurt dışına satılmasına ancak bakanlıkça izin verilebilir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında ihraç iznine ilişkin tüm detaylar sayfamızdadır.



Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın 5 yıl süreyle satışı yasaktır. Ancak temin edilen makineler belirli durumlarda yatırım bütünü ile uyuşmayabilir. Bu durumda mevcut belgelerin elde çıkarılması ve yerine yenilerinin alınması gerekir. Bazı özel durumlar altında söz konusu makinelerin ihracına izin verilebilir. Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni bu şartlar altında 5 yılını doldurmayan makinelerin yurt dışı satışına izin alınmasıdır.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Mahrece İade Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni ile ilgili farklı bir uygulama da "Mahrece İade" olarak adlandırılan işlemdir. Yurt dışından temin edilen bir yatırım malının istenen şartlarda olmaması halinde mahrece iade uygulanır. Bu işlem aslında malın geldiği yere yani çıkış ülkesine geri gönderilmesidir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilen bir malın mahrece iade işlemi için izin alınmasına gerek yoktur. Bu işlem gümrük idarelerinde doğrudan tamamlanabilecek bir işlemdir. Mahrece iade uygulamasıyla sorun olması durumunda bakanlığa bildirimde bulunarak, işlemin uygunluğuna ilişkin bir yazı da temin edilebilir. Bu yazıyla gümrük idaresine başvurulması halinde mahrece iade işlemi tamamlanır. Normal şartlar altında mahrece iade işlemi için ihraç izni ya da görüş yazısı alınmasına gerek yoktur.


Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni Nasıl Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni genellikle yurt dışından ithalatı yapılmış makineler için talep edilir. Bu makinelerin temini sırasında KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti uygulanmıştır. Teşvikli temin edilen bu makinelerin ihracında bakanlık izni aranır.


Bilindiği üzere, 2018 yılından itibaren teşvik belgesi ile ilgili tüm uygulamalar E-TUYS adlı sisteme taşınmıştır. Bu sistem üzerinde alınmış olan elektronik belgeler kapsamında her çeşit izin ve revizyon talepleri de yine aynı sistem üzerinden yapılacaktır. Bu kapsamda, yetkilendirilen kişi ya da kişiler E-TUYS sistemi üzerinden gerekli bilgi ve belgeler eşliğinde Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni başvurusu yapabilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken tüm bilgi ve belgelerin doğru ve eksiksiz bir biçimde hazırlanması ve sunulmasıdır. Her başvuru özel olarak makinelerin niteliği, yatırımın türü ve kapasitesi, bütünlüğün bozulup bozulmayacak olması hususları çerçevesinde değerlendirilmektedir.


Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. İhraç izni söz konusu olduğunda satış yurt içi yerine yurt dışına gerçekleştirilecektir. Eğer söz konusu makinenin satışı yurt içinde bulunan teşvik belgesi bulunmayan bir yatırımcıya yapılacaksa, ihraç izni yerine "satış izni" alınması gerekir. Eğer bu makine teşvik belgesi bulunan bir yatırımcıya verilecekse bu defa "devir işlemi" yapılmalıdır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında satış izni ya da devir izni hakkında detaylı bilgi almak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


>>> Yatırım Teşvik Belgesi Satış İzni
>>> Yatırım Teşvik Belgesi Devir İşlemleri


Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzniyle İlgili Yaptırımlar

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni ile ilgili yaptırımlar da en az satış izni yaptırımları kadar ağırdır. Gerek KDV istisnası gerekse Gümrük Vergisi Muafiyeti uygulanmak suretiyle temin edilen makine teçhizatın ihracı ile ilgili yapılacak bir hata neticesinde birçok yaptırımla karşılaşılması mümkündür. Bunlardan ilki yararlanılan desteklerin geri alınmasıdır. Diğeri ise Yatırım Teşvik Belgesinin iptal edilmesi ve belge kapsamında yararlanılan tüm desteklerin bir kat müeyyide ve yasal faizleri ile birlikte geri alınmasıdır. Bu yaptırımlar ile karşılaşmamak için mutlaka satış izni ya da ihraç izni ile ilgili adımların dikkatle atılması gerekir.


Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni Danışmanlığı

Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni ile ilgili tüm işlemlerde hızlı ve doğru sonuçlar almak için, gerekli tüm hazırlıkların, incelemenin ve başvuru işlemlerinin kolayca tamamlanması için Teşvik Merkezi uzmanlarına danışabilirsiniz. Öncelikle mevcut durumun analizi, hukuki boyunların incelenmesi ardından sizin için en doğru çözüm oluşturulacaktır. Teşvikli malların satışı ve ihracı ile ilgili adımlar olumsuz sonuçlar doğurabilecek işlemlerdir. Yararlanılan bazı desteklerin geri alınmasına, hatta belgenin iptaline kadar gidebilecek işlemlerdir. Bu nedenle, cezai hükümlerle karşılaşmamak için satış izni, ihraç izni veya devir işlemlerinin uzman kişilerce yürütülmesi çok önemlidir. Teşvik uygulamalarıyla ilgili konularda uzmanlarımıza danışabilirsiniz.


⦿ Danışmanlık hizmetlerimize ilişkin detaylı bilgi: Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı



© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi İhraç İzni" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image