Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Tamamlama Vizesi

Yatırım Tamamlama Vizesi teşvik mevzuatı kapsamında öngörülen en önemli işlemlerden biridir. Yatırım Teşvik Belgesi temini sırasında henüz proje aşamasında bulunan yatırımın gerçekleşen değerlerinin değerlendirildiği, denetlendiği ve uygulanacak teşviklerin nihai değerlerinin hesaplandığı bir işlemdir. Öngörüye dayalı olarak düzenlenen bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım gerçekleştiğinde, yatırım yerinde yapılan bir denetim neticesinde bu işlem gerçekleştirilmektedir.



Yatırım Tamamlama Vizesi Nedir?

Yatırım Tamamlama Vizesi yatırım dönemi son bulduğunda belgenin kapanış işlemlerinin yapılmasıdır. Yatırım Teşvik Belgesi bir yatırım taahhüdü ile proje aşamasında verilir. Harcamalar son bulduğunda yatırım yerinde bir inceleme yapılarak belgenin taahhüdü kapatılır. Bu nedenle, tamamlama vizesi işlemlerine kapatma adı da verilir. Yatırım Tamamlama Vizesi yapıldıktan sonra belge kapalı duruma getirilir ve artık bu belge kapsamında yatırım harcaması yapılamaz.


Yatırım Tamamlama Vizesi Ne Zaman Yapılır?

Yatırım harcamaları tamamlandığında veya Yatırım Teşvik Belgesinin süresi tamamlandığında Yatırım Tamamlama Vizesi yapılmalıdır. Yatırım Teşvik Belgesinin süresi genel bir kural olarak 3 yıldır. Talep üzerine 1,5 yıl kadar süre uzatımı alınması mümkündür. Yani toplamda bir belgenin öngörülen yatırım süresi 4,5 yıldır. Bu süre tamamlandığında ya da yatırım harcamaları bittiğinde bu sürenin tamamlanmasını beklemeden bakanlığa kapanış başvurusu yapılır. Süresi biten belgeler için en geç 1 ay içinde Yatırım Tamamlama Vizesi başvurusu yapmak gerekir.


Yatırım Tamamlama Vizesi Süreci

Yatırım Tamamlama Vizesi Süreci, bakanlığa yapılacak başvuru, eksper heyetinin belirlenmesi, yatırım yerinde yapılacak inceleme ve belgenin kapanış işlemleri yapılarak vize edilmesi aşamalarından oluşur. Eksper heyeti bakanlık uzmanlarından oluşur. Heyette en az 2 kişi en fazla 3 kişi bulunur. Ekspertiz sırasında teşvikli makinelerin tümünün yatırım yerine tepiti yapılır. Yatırım Tamamlama Vizesinin yapılmış olması belgeden doğan gereklilikleri ortadan kaldırmaz. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında temin edilen makinelerin 5 yıl boyunca satışının yasaktır. 5 yılı dolmadan satılması veya ihraç edilmesi gereken makine teçhizat için satış izni ya da ihraç izni alınması gerekir.


Yatırım Tamamlama Vizesi Nasıl Yapılır?

Yatırım Tamamlama Vizesi yapılması için öncelikle tüm yatırım harcamalarının tamamlanması gerekir. Bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında artık hiçbir yatırım harcaması yapılmayacak ise belgenin kapatılması gerekir. Yatırım Tamamlama Vizesi için tüm yatırım harcamaları, faturalar, gümrük beyannameleri, yevmiye kayıtları ve ayrıca yatırımla ilgili diğer bilgi ve belgeler bir dosya halinde hazırlanır. Eksiksiz bir dosya bakanlığa sunulur. Ancak, bu şekilde talep edilen yatırım yerine eksper heyeti çıkarılabilecektir. Teşvik mevzuatı hükümleri çerçevesinde, eksper heyetinin ulaşım ve konaklama gibi masrafları yatırımcıya aittir. Genellikle eksper heyeti bu organizasyon için ihtiyaç duyulan harcamaları yatırımcılar arasında bölerek, ekspertiz masraflarını mümkün olduğunca eşit bir biçimde yatırımcılara böler. Yerinde incelemenin ardından eksper heyetinin içerisindeki bir uzman dosyayı üstlenerek Yatırım Tamamlama Vizesi işlemlerinin neticelendirilmesi için gerekli çalışmayı yapar.


Yatırım Tamamlama Vizesi Türleri Nelerdir?

Önceden yalnızca bakanlık uzmanları tarafından yapılan ekspertiz ve Yatırım Tamamlama Vizesi işlemleri için günümüzde birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bunlar; bakanlık uzmanları tarafından, bölgedeki kalkınma ajansı tarafından veya yeminli mali müşavir tarafından yapılan Yatırım Tamamlama Vizesi işlemleridir. Bunların her biri aşağıda detaylı bir biçimde başlıklar halinde aktarılmıştır.


1. Bakanlık Uzmanlarınca Gerçekleştirilecek Yatırım Tamamlama Vizesi

Bu işlemde ekspertiz ve ardından yapılacak işlemlerin tamamı bakanlık uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemlerde genellikle ekspertiz için biraz daha uzun beklenir ancak toplam süre açısından bakıldığında daha kısa sürede işlemler sonuçlanır.


2. Kalkınma Ajansı Personelinde Gerçekleştirilecek Yatırım Tamamlama Vizesi

Bu işlemde, bakanlık tarafından bölgedeki Kalkınma Ajansı görevlendirilir ve ekspertiz işlemi bakanlık uzmanları yerine bölgede yer alan Kalkınma Ajansının personeli tarafından yapılır. Hazırlanan dosya ve ekspertiz raporu bakanlığa iletilir. Bu dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde işlemler tamamlanır. Bu seçenek için genellikle ekspertiz süresi kısalmakta ancak çoğunlukla dosyada çeşitli düzenlemeler, düzeltmeler ya da güncellemeler gerekir. Yatırım Tamamlama Vizesi işlemi tamamlanana kadar geçen toplam süre genellikle daha uzun sürede sonuçlanır.


3. Yeminli Mali Müşavir Raporuyla Gerçekleştirilecek Yatırım Tamamlama Vizesi

Bu defa bakanlıkça uygun görülmesi halinde ilgili Yeminli Mali Müşavir ekspertiz işlemi için görevlendirilir. Dosyanın eksiksiz olarak tamamlanması ve yeminli mali müşavirce düzenlenen ekspertiz raporu bakanlığa iletilir. Dosya üzerinde bakanlık uzmanlarınca yapılan inceleme neticesinde, uygun görüşmesi halinde Yatırım Tamamlama Vizesi işlemleri tamamlanır. Genellikle ekspertiz çok hızlı bir biçimde tamamlanır ve yeminli mali müşavir tarafından ekspertiz raporu oluşturulur. Ancak, dosyada ve raporda bulunan çok sayıda uyumsuzluk ve bakanlık talepleri nedeniyle genellikle işlemlerin tamamlanması oldukça uzun zaman alır. Teşvik mevzuatı ile ilgili detaylı bilgisi ve geçmiş deneyimleri bulunan yeminli mali müşavirlerin raporlarıyla daha hızlı sonuçlanan işlemler, genellikle uzun sürede tamamlanmaktadır.


Yatırım Tamamlama Vizesi İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daha önce de ifade edildiği üzere, Yatırım Tamamlama Vizesi teşvik uygulamaları açısından yapılabilecek en önemli işlemlerden biridir. Bu nedenle, titizlikle yürütülmesi gerekir. Bu işlemin neticesinde uygulanan desteklerin miktar ve süreleri genellikle değişiklik gösterir. Bazı durumlar artış, bazı durumlarda da azalış görülecektir. Bu işlemin usulüne uygun bir biçimde gerçekleşmesi, yararlanılacak teşviklerin gerektiği kadar olması ve teşvik sürecinin sorunsuz bir biçimde tamamlanması bu işlemin doğru yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle, teşvik uygulamalarıyla ilgili işlemler düşünüldüğünde Yatırım Tamamlama Vizesi en yüksek dikkatin verilmesi gereken adımdır.


Yatırım Tamamlama Vizesi öncesinde ekspertiz hazırlıkları yapılmalıdır. Bu hazırlıklar sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar bazıları fiziksel olarak yatırım yerine ilişkin, bazıları da evrak, dosya, bilgi ve belgelere ilişkindir. Yatırım Tamamlama Vizesi ile ilgili eksper heyetinden önce kontrol edilmesi gerekenler;

  • 1. Yatırım yerinde makineleri ve üretim prosesini anlatabilecek bir yetkilinin mutlaka bulunması,
  • 2. Teşvikli tüm makinelerin ekspertiz gününde yatırım yerinde bulunmasıdır. Karmaşık listelerin bulunduğu tesisler için ise makine-teçhizat listesinin sıra numaralarının makinelerin üzerinde işaretlenmesi,
  • 3. Mümkünse üretim hattı çalışır durumda ekspertiz yapılması ve üretim hattında çalışan personelin eksperlerce de görülebilmesi,
  • 4. Teşvikli temin edilen makine ve teçhizat eksiksiz bir listesinin yapılması ve hazır bulundurulması,
  • 5. Dosya, bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması ve teslim edilmesidir.


Yatırım Tamamlama Vizesi Danışmanlığı

Özet olarak, Yatırım Tamamlama Vizesi teşvik uygulamalarıyla ilgili en önemli işlemlerin başında gelir. Bu nedenle, Yatırım Teşvik Belgesi temini sırasında gösterilen özenin çok daha fazlası gerek ekspertiz işlemlerinde, gerekse Yatırım Tamamlama Vizesi sırasında gösterilmelidir. Uygulanan desteklerin birçoğunun gerçekleşmesi ve uygulama detayları bu aşamada netleştirilecektir. Bu nedenle, danışmanlık faaliyetleri de bu dönemde hız kazanmakta ve daha fazla önem taşımaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında öngörülen desteklerden eksiksiz bir biçimde yararlanmak, tüm sürecin sorunsuz bir biçimde yönetilmesi ve işlemlerin en doğru şekilde tamamlanması için Teşvik Merkezi size ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri bir bütün olarak sunacaktır. Teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm ihtiyaçlarınız için uzmanlarımıza danışabilirsiniz.


⦿ Danışmanlık hizmetlerimize ilişkin detaylı bilgi: Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı



Yatırım Tamamlama Vizesi Sık Sorulan Sorular

Yatırım Tamamlama Vizesi, teşvikli işlemler ve süreçler kapsamında yapılacak en önemli işlemlerden biridir. Doğru yapılmaması halinde belgenin kapanışı mümkün olmayacaktır. Bunun neticesinde ciddi yaptırımlar olması muhtemeldir. Öte yandan doğru kapatılan belgeler ise istihdam destekleri başta olmak üzere birçok desteğin tam potansiyeline ulaşılması anlamı taşır. Bu özellikleri nedeniyle çok önemli bir işlem olan Yatırım Tamamlama Vizesi hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını aşağıda yatırımcılara sunarız.


Yatırım Teşvik Belgesi Ne Zaman Kapatılır?

Belgede kayıtlı süreler son bulduğunda veya bu süreden önce yatırım tamamlandığında yatırım teşvik belgesi kapatılır. Belgenin kapanışını gerektiren bu koşullar oluştuğunda en geç 3 ay içerisinde kapanış yani tamamlama vizesi başvurusu yapılmalıdır.

Yatırım Teşvik Belgesi Kapatılmazsa Ne Olur?

Yatırım Teşvik Belgelerinin kapatılması yasal bir zorunluluktur. Yani her yatırımcı bir Yatırım Teşvik Belgesi aldığında belgenin kapanış işlemlerini yapmaya mecburdur. Yatırım Teşvik Belgesi kapatılmazsa bakanlıkça re'sen iptal işlemi başlatılır ve Yatırım Teşvik Belgesi iptal edilir. İptal edilen belgeler kapsamında yararlanılan tüm destekler cezai müeyyide ve yasal faizleriyle birlikte geri alınır.

Yatırım Tamamlama Vizesi Ne Kadar Sürer?

Yatırım Tamamlama Vizesi ile belgenin kapanışının yapılabilmesi için öncelikle ilgili kamu otoritelerince ekspertiz yapılmalıdır. Bakanlık yetkililerinin Türkiye'nin tüm bölgelerindeki yatırımları incelemesi bir programa bağlıdır. Bu program dahilinde yatırım tamamlama vizesi işlemlerinin yapılarak belgenin kapatılması 6 aya kadar sürebilmektedir.

Yatırım Tamamlama Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Yatırım Tamamlama Vizesi başvuruları E-TUYS sistemi üzerinden revize ücreti ödenerek yapılır. 2024 yılında uygulanan belge revizyon ücreti 1.500-TL olarak belirlenmiştir. E-TUYS sisteminde belgenin kapanış başvurusunu bakanlığa iletirken bu bedelin yatırılması zorunludur. Ayrıca ekspertiz ücreti olarak her eksper için 100-TL kadar yatırılması da gerekmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi Kapandıktan Sonra Ne Olur?

Yatırım Teşvik Belgesi kapandıktan sonra artık bu belge kapsamında yatırım yapılamaz. Yatırımların devam etmesi halinde tevsi yani kapasite artışı veya modernizasyon türünde yeni Yatırım Teşvik Belgesi almak mümkündür. Yatırım Teşvik Belgesinin kapanmış olması bu belgeden doğan hakları ve yükümlülükleri sonlandırmaz.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Tamamlama Vizesi" ya da "Tamamlama Vizesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image