Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır

KDV İstisna Yazısı almak, bir Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında yapılması gereken ilk işlemdir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, yerli ve ithal makine teçhizat listeleri ile bina inşaat harcamaları onaylanır. Bu harcama kalemlerinde KDV İstisnası desteği uygulanır. Bu destekten yararlanılabilmesi için onaylanan teşvik işleminin ardından en kısa sürede KDV İstisna Yazısı alınması gerekir. Bu yazı alınmadan KDV tutarından müstesna fatura kesilmesi mümkün değildir.



KDV İstisna Yazısı Nedir?

Bilindiği üzere, Yatırım Teşvik Belgeleri ve diğer teşvikli işlemler E-TUYS sistemi üzerinden yürütülmektedir. Bu sistem ise maliyet ve gümrük birimleri gibi ilgili kurumlarla entegredir. Onaylanan teşvik bilgilerinin tamamı ilgili kurum ekranlarına düşer. Ardından en kısa sürede yatırımcı başvuru yaparak KDV İstisna Yazısı alır. Bu yazıda, onaylanan makine ve teçhizat listesi ve mevzuat hükümleri bulunur. Listelerde ise aşağıdaki detaylar yer almaktadır.

  1. 1. Sıra numaraları: Genellikle faturanın açıklama kısmında sıra numaralarının da belirtilmesi istenir. Bu genel anlamda takip ve kontrolü kolaylaştırır.
  2. 2. Makine ve teçhizat adı: Onaylanan makinenin adı bu listede de yer alır. Buradaki tanımlara birebir uyumlu fatura kesilmesi gerekir.
  3. 3. Miktar: Bir makine veya teçhizatın teşvik kapsamında hangi miktarda alınabileceği belirlenmiştir. Bu miktar adet, set veya takım gibi birimlere sahiptir. Fatura kesileceği zaman miktar ve birim yönünden onaylı listeye uygun hareket etmek, asla onaylı miktardan fazla alım yapmamak gerekir.
  4. 4. GTİP.: Tüm makine ve teçhizata ait 12 haneli bir sayısal kod vardır. Buna gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) adı verilir. Özellikle ithalat sırasında GTİP kodlarına birebir uyumlu olmak şarttır.
  5. 5. Mevzuat maddeleri: KDV Kanunu ve KDV Genel Uygulama Tebliği kapsamında ilgili maddeler ve uyulması gereken kurallar bulunur. Bunlara birebir uyumlu olmak çok önemlidir.

KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır?

KDV İstisna Yazısı internet vergi dairesi üzerinden yapılacak başvuru ile alınır. Detaylı başvuru adımları ise şu şekildedir;

  1. 1. Adım: Yatırım Teşvik Belgesi E-TUYS sistemi üzerinden temin edilir. Entegre sistemlere düşmesi için 24 saat kadar beklenmesinde fayda vardır.
  2. 2. Adım: Şirketin İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır.
  3. 3. KDV İstisna İşlemlerine girilir.
  4. 4. 9A Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflere Verilecek İstisna Belgesi işlemleri seçilir.
  5. 5. Teşvikle ilgili bilgiler doldurularak başvuru iletilir.


Genellikle KDV İstisna Yazısı internet ortamında onaylanır. Ancak, bazı durumlarda vergi dairesine şahsen başvuru yapmak gerekmektedir. Bu durumda, teşvik belgesinin bir suretinin eklendiği dilekçe ile başvuru yapılabilir. Şahsen yapılacak başvurular öncesinde mutlaka internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda başvurunun iletilmiş olması gerekmektedir.


5 Adımda KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır

KDV İstisna Yazısı Ne Zaman Alınır?

Aslında, KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır çeşitli zamanlarda alınması gereken bir yazıdır. Bu durumlar;

  1. a. Yatırım Teşvik Belgesi ilk defa onaylandığında
  2. b. Yerli makine ve teçhizat listesinde bir revizyon yapıldığında
  3. c. İthal makine ve teçhizat listesinde bir revizyon yapıldığında
  4. d. Bina inşaat harcamalarında KDV istisnasından yararlanmak için
  5. e. Bina inşaat harcama listesinde revizyon yapıldığında
  6. f. GTİP değişikliği gibi revizyona ihtiyaç duyulmayan bazı düzeltmeler gümrük ve maliye sistemlerine yansımadığında
  7. g. Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı bir bilginin ilgili kurum veya kuruluş ekranına düşmediği zamanlarda
  8. ilgili işlem E-TUYS sisteminde tamamlandıktan hemen sonra KDV İstisna Yazısı alınması gerekir.


KDV İstisna Yazısı Nereden Alınır?

Katma Değer Vergisi Muafiyeti Belgesi ile İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığından alınır. E-Devlet sistemi üzerinde bulunan KDV Muafiyet Belgesi modülü kullanılarak belge alınır. Bu modül İnternet Vergi Dairesinin bir uzantısıdır. Sisteme erişim için: E-Devlet Katma Değer Vergisi Muafiyet Belgesi



© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image