Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

HİSER Projeleri Destekleri

HİSER Projeleri Destekleri

HİSER Projeleri Destekleri Bakanlıkça belirlenen önemli hizmet sektörleri için uluslararası rekabet gücünü artırıcı projelerdir. HİSER Projeleri işbirliği kuruluşları tarafından ilgili hizmet sektörünün gelişimi ile ilgili yapılacak projelerdir. Ayrıca, HİSER projeleri kümelenme anlayışı temelinde de kurgulanabilmektedir. Oldukça yüksek miktarda destek sağlanan HİSER Projeleri için kümelenme mantığında olanlar için ilave destekler de sağlanmaktadır.


HİSER Projeleri Kapsamında Sağlanan Destekler Nelerdir

HİSER Projelerine Sağlanan Destekler genel anlamda sektörün gelişimi ve uluslararası rekabet gücünü artırma amacıyla oluşturulmuştur. Bu projeler işbirliği kuruluşları tarafından hazırlanır ve yürütülür. HİSER Projeleri kapsamında sağlanan destekler;

  1. 1. Bakanlık tarafından uygun görülen konularda yapılacak projelere ilişkin ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık ve tanıtıma yönelik giderler %75 oranında ve proje başına 4.800.000-6.000.0000-TL üst sınıra kadar desteklenir.
  2. 2. Sektörel ticaret heyeti ve sektörel alım heyeti programları için giderler %75 oranında ve her program için 1.200.000-1.800.000-TL üst sınıra kadar desteklenir.
  3. 3. Kümelenme anlayışı temelinde oluşturulan HİSER Projelerinde işbirliği kuruluşu tarafından istihdam edilecek en fazla 2 uzman personelin brüt maaşları %75 oranında ve kişi başına aylık en fazla 18.000-TL üst sınıra kadar desteklenir.

  4. Toplam Destek Oranı: %75
  5. Toplam Destek Tutarı*: 8.160.000-TL


*Tüm desteklerden her proje kapsamında yararlanılması mümkün olmamakta olup, mevzuata göre ilave 2 yıl süre alınarak 2 personel istihdam edildiğinde yararlanılabilecek maksimum destek hesaplanarak yazılmıştır. Bakanlık tarafından uygun bulunmayan hiçbir harcama için destek verilmeyecektir.


Bilişim Sektörü HİSER Projelerine Sağlanan Destekler Nelerdir

Bilişim hizmetleri sektörü için oluşturulacak HİSER projeleri kapsamında ilave destekler sağlanmakta, üst sınırlar daha yüksek seviyelerdedir. Öte yandan, bilişim sektörü HİSER projeleri kapsamındaki destek oranı %75'tir. Bu kapsamda sağlanan destek unsurları;

  1. 1. İhtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, istihdam, küme tanıtım, kiralama desteği için proje başına %75 oranında ve 9.618.000-TL destek sağlanır.
  2. 2. Yurt dışı pazarlama ve alım heyeti faaliyetleri için 3.607.000-TL faaliyet başına destek sağlanmaktadır. Hedef ve uzak ülkeler için %80, diğer ülkeler için %75 destek verilir.
  3. 3. Kapasite geliştirme faaliyetleri için %100 oranında ve 6.011.000-TL destek verilir. Bu destekten yalnızca TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve ihracatçı birlikleri yararlanabilmektedir.


HİSER Projelerine Destek Verilen Hizmet Sektörleri

HİSER Projelerine Destek verilen hizmet sektörleri;

  1. 1. Bilişim Hizmetleri
  2. 2. Eğitim Hizmetleri
  3. 3. Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri (Film, Yapım, Dağıtım ve Dijital Sanatlar)
  4. 4. Sağlık ve Spor Turizmi Hizmetleri
  5. 5. Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri
  6. 6. Yeşil Hizmetler
  7. 7. Diğer Hizmetler


HİSER Projelerinin Desteklenme Süresi

HİSER Projelerinde Destekler bakanlık tarafından 3 yıl süre için onaylanmaktadır. Ayrıca, performansı bakanlıkça uygun bulunan başarılı HİSER projeleri için ilave 2 yıl süre verilmesi mümkündür. Bu nedenle, HİSER projelerinin süresini azami 5 yıl olarak belirlenmiştir.


HİSER Projeleri Desteklerine İlişkin Danışmanlık Hizmetleri

HİSER Projeleri kapsamlı, uzun soluklu ve sektörel projelerdir. Bu projeler için sağlanan destekler de oldukça yüksektir. Bu nedenle, HİSER projelerindeki faaliyetlerin titizlikle sektöre özgü dinamikler dikkate alınarak hazırlanması gerekir. HİSER Projelerinde sektörel bilgi ve deneyim çok önemlidir. Bu nedenle, sektörel uzmanlıklar dikkate alınarak proje faaliyetlerinin yürütülmesi gerekir. HİSER Projeleri için sunulabilecek danışmanlık hizmetleri;

  1. 1. İhtiyaç Analizi: Projenin ilişkili olduğu sektöre özgü ihtiyaçların analizidir.
  2. 2. Eğitim: Sektörel amaçlı faaliyetlerin ve projenin etkinliği için personel, küme ve paydaşlar için oluşturulacak eğitim faaliyetleridir.
  3. 3. Danışmanlık Hizmetleri: Proje ile ilişkili olabilecek her türlü araştırma, geliştirme ve danışmanlık hizmetleridir.
  4. 4. Tanıtım Faaliyetleri: Kümenin veya projenin paydaşlarının uluslararası tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin etkin ve sistematik bir biçimde yürütülmesidir.
  5. 5. Destek Yönetimi: Yararlanılacak devlet desteklerinin eksiksiz ve hızlı bir biçimde takip edilmesi amacıyla yürütülecek faaliyetlerdir.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "HİSER Projeleri Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image