Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Tasarım Desteği

Tasarım Desteği moda tasarımı ve endüstriyel ürün geliştirme projelerinde firmaları desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu destek, ihracat destekleri içerisinde oldukça özel bir yere sahiptir. Katma değerli moda ve endüstriyel ürün tasarımları elde etme kapasitesini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, istihdam, alet, makine, teçhizat, malzeme, yazılım ve internet sitesi üyelikleri gibi çok çeşitli harcamalar üzerinden destek verilmektedir. Tasarım projelerinin süresi 3 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Birçok giderin yarısı yaklaşık 10 milyon Türk Lirasına kadar desteklenebilmektedir.



Tasarım Desteği Nedir?

Tasarım Desteği hem moda hem de endüstriyel ürün tasarımı ile ilgili sağlanan destektir. Özgün ve kaliteli tasarım yapma yeteneği oldukça zor kazanılan kurumsal bir beceridir. Tasarım konusunda dünyada bazı ülkeler ön plandadır. Ülkemiz üretim potansiyeli ve ürün çeşitliliği oldukça yüksektir. Son dönemde tasarım yapma potansiyelinin ön plana çıkarılmasının önemi anlaşılmıştır. Bu kapsamda, tasarım ve ürün geliştirme projelerine çok ciddi miktarda destek sağlanmaktadır.


Tasarım Desteği kapsamındaki projelerin ön onaya sunulması gerekmektedir. Bakanlık tarafından uygun bulunan projeler destek kapsamına alınmaktadır. Diğer ihracat desteklerinden farklı olarak ön onay gerektiren bu destekten yararlanmak için mevzuata uygun bir projenin oluşturulması ve usulüne uygun bir biçimde bakanlık değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.


Tasarım Desteğinin Kapsamı Nedir?

Tasarım Desteği kapsamında onaylanan bir projede aşağıdaki kalemlere ilişkin giderler desteklenmektedir;

  1. 1. Tasarımcı, modelist veya mühendis maaşlarının %50'si 5.429.000-TL'ye kadar desteklenmektedir.
  2. 2. Makine, teçhizat, alet, malzeme ve yazılım harcamalarının %50'si 2.714.000-TL'ye kadar desteklenmektedir.
  3. 3. İnternet sitesi üyeliklerinin %50'si 904.000-TL'ye kadar destek kapsamına alınmaktadır.


Bir tasarım projesi normal koşullar altında 3 yıl ihtiyaç olması durumunda ise projenin karakteristik özelliklerine göre 5 yıla kadar gerçekleştirilebilmektedir. İstihdam yönünden aynı anda en fazla 10 kişinin destek kapsamına alınması mümkündür. Yukarıda belirtilen üst sınırlar proje başına belirlenen sınırlardır.


Tasarım Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Tasarım Desteğinden Türk Ticaret Kanunu'nun 124. maddesine göre kurulmuş olan kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler yararlanabilir. Bu şirketlerin endüstriyel ürün veya moda tasarımı amaçlı projeleri için destekten yararlanabilmektedir.


Tasarım Desteği Başvuru Süreci

Tasarım Desteği ön onay ile kabul edilen bir destektir. Bazı ihracat destekleri için önce harcama yapılmakta, daha sonra destek başvurusu yapılmaktadır. Ancak, bu destek için ön başvuru yapılmakta, bakanlık değerlendirmesinin ardından kabul edilen projeler destek kapsamına alınmaktadır. Tasarım Desteği başvuru süreci;

  1. 1. DYS (Destek Yönetim Sistemi) yetkilendirmesi yapılmalıdır.
  2. 2. Tasarım projesi oluşturularak DYS üzerinden gerekli belgelerle birlikte iletilmelidir.
  3. 3. İnceleme sırasında ihtiyaç duyulan ilave bilgi ve belgeler sağlanmalıdır.
  4. 4. Gerekli hallerde kurum yetkilileriyle toplantılar yapılarak proje detayları sunulmalıdır.
  5. 5. Onay alınması halinde projenin tüm aşamaları DYS üzerinden yönetilmelidir.


Tasarım Desteği Başvuru Belgeleri

Tasarım Desteğinden yararlanmak için yapılacak başvuru sırasında DYS sistemine eklenmesi gereken belgeler;

  1. 1. SGK Bildirgeleri: Şirketin mevcut çalışan sayısını ve çalışan profilini göstermektedir.
  2. 2. Proforma Faturalar ve Tercümeleri: Proje kapsamında temin edilmesi planlanan makine, teçhizat, alet, malzeme ve yazılımlara ilişkin proforma faturalar ile yabancı kaynaklardan alınan proforma faturaların Türkçe tercümeleri eklenmelidir.
  3. 3. Beyanname: Firmanın geçmiş ihracat bilgilerini gösterir belge temin edilmelidir.
  4. 4. Kapasite Raporu: Güncel tarihli ve şirketin temel bilgilerinin en güncel halini içerir şekilde alınmalıdır.
  5. 5. Ticaret Sicili Gazeteleri: Şirketin kuruluş gazetesi ile unvan değişikliği, sermaye ve ortaklık yapısına ilişkin güncel bilgileri içermeliir.
  6. 6. Sicil Tasdiknamesi: Başvuru ile aynı yıl, tercihen aynı aya alınacak güncel tarihli belge bulunmalıdır.
  7. 7. Ayrıca, tasarım projesinin karakteristik özelliklerini içerir proje tanıtımı eklenmelidir.


Burada belirtilen belgeler projenin onaylanması aşamasında kullanılacak başvuru belgeleridir. Onaylanan projelerin destek ödemeleriyle ilgili belgeler ilgili destek kalemine göre aşağıda yer almaktadır.


Destek Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Tasarım Desteğinden yararlanmak üzere uygun bulunan projeler için destek ödemesi almak için ibraz edilmesi gereken belgeler;

  1. A. İstihdam Desteği Başvuru Belgeleri: Tasarımcı, modelist veya mühendis maaşlarına ilişkin giderlerin desteklenmesi için; iş sözleşmesi, taahhütname, SGK prim ve hizmet belgesi, personelin eğitim durumunu gösterir belge, ücret bordrosu ve maaş ödeme belgesi eklenmelidir.
  2. B. Makine, Teçhizat, Alet, Malzeme ve Yazılım Desteği Başvuru Belgeleri: Proje kapsamında onaylanan makine, teçhizat, alet, malzeme ve yazılımlar için fatura, ödemenin yapıldığını gösterir belge, ilgil ekipmana ilişkin fotoğraflar ve taahhütname eklenmelidir. Yazılım giderleri için ise sözleşme, fatura ve ödemenin yapıldığını gösterir belgenin eklenmesi yeterlidir.
  3. C. İnternet Sitesi Üyelik Desteği Başvuru Belgeleri: İnternet sitesi üyeliğine ilişkin harcamanın desteğinin ödenmesi için fatura, ödeme yapıldığına dair belge ve internet sitesine ait arayüz çıktılarının eklenmesi gerekmektedir.


Başvuru belgelerinin tamamı DYS sistemi üzerinden düzenli olarak girilmelidir. Gerekli belgelerin Türkçe tercümeleri yapılarak sisteme eklenmelidir. Eksik veya proje ile uyumsuz başvurular neticesinde destek ödemesi yapılmayacaktır.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Tasarım Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image