Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Fuar Destekleri

Fuar Destekleri Türk ihraç ürünlerinin yurt dışı pazarlarda tanıtılmasını, geniş pazarlara erişim sağlanmasını ve pazarlanmasını teminen Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş yurt dışı fuarlarına gerek bireysel, gerekse milli katılımı organizatörü ile sağlanan katılımlarda yer kirası, stand ücreti, ulaşım ve nakliye bedelini kapsayacak şekilde belirlenen desteğe esas tutar ile orantılı uygulanan ihracat destek türüdür. Desteğe esas tutar m2 başına birim fiyat olup, kiralanan m2 ile desteğe esas tutarın çarpımı neticesinde yararlanılabilecek toplam fuar katılım desteği belirlenmektedir.



Fuar Katılım Desteğinin Amacı Nedir?

Fuar katılım desteğinin amacı Türk ihraç ürünlerinin dış pazarlarda tanıtılması, pazarlanması ve ihracatının gerçekleşmesine katkı sağlamaktır. Fuarlar ihraç mallarının tanıtılması, yeni pazarlara erişim, marka bilinirliğinin artırılması, yeni işbirliklerinin başlatılması gibi birçok imkan sunmaktadır. Bu nedenle ulusal ve uluslararası fuarlara katılım oldukça önemlidir.


Fuar Katılım Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

Bu destekten Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında kurulmuş, ihracatçı birliklerine üye olmuş ve Türkiye’de yerleşik üretici veya imalatçı firmalar ile ticari işletmeler faydalanabilmektedir. Öte yandan, Borçlar Kanunu kapsamında kurulmuş şahıs işletmelerinin bu destekten yararlanması mümkün değildir.


Fuar Destekleri Kapsamındaki Fuar Türleri

Fuarlar Ticaret Bakanlığı tarafından yurt dışı fuar organizasyonu gerçekleştirme yetkisi verilen organizatörler tarafından yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen uluslararası fuarlar belirlenmektedir. Destek kapsamında katılım sağlanabilecek fuar türleri şu şekildedir;


  1. 1. Yurt Dışı Fuar Organizasyonları
  2. 2. Türk İhraç Ürünleri Fuarı
  3. 3. Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı
  4. 4. Yabancı Firma Katılımlı Sektörel Fuarlar
  5. 5. Milli Katılım Organizasyonu

1. Türk İhraç Ürünleri Fuarları

Yalnızca Türk ihraç ürünlerinin tanıtımının yapıldığı yurt dışı fuarlarıdır. Bu fuarlara katılım sağlanması mümkündür. O yıla ait destek kapsamındaki fuarlar listesinin kontrol edilmesi gerekmektedir.


2. Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarları

Yalnızca sektörel Türk ihraç ürünlerinin tanıtımının yapıldığı yurt dışı fuarlarıdır. Sektöre özel ihtisas gerektiren konularda bu tip fuarlar düzenlenmektedir. Sektörel fuarlar belirli bir ya da birkaç benzer konuya odaklanmış olduğu için oldukça verimli ve olumlu bağlantıların yapılabildiği fuarlardır.


3. Yabancı Firma Katılımlı Sektörel Fuarlar

Türk ve yabancı katılımcılarla organize edilen sektörel yurt dışı fuarlardır. Bu fuarlarda hem Türk firmalar hem de yabancı katılımcılar bir arada bulunmaktadır. Organize edilen fuarların büyük bir bölümü yabancı firma katılımlı fuarlardır.


4. Bireysel Katılım Fuarları

Milli katılım organizasyonunun dışında firma doğrudan ana organizatör ile bağlantı kurarak diğer tüm işlemleri kendisi tamamlayarak katılım sağlayabilmektedir. Bu durumda o yıl için destek kapsamındaki fuarlar listesinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Ardından fuar katılımı sağlanır ve dönüşte destek başvurusu DYS sistemi üzerinden yapılır. Bireysel katılım fuarlarını da destek kapsamında yapmak mümkündür.


5. Milli Katılım Organizasyonu

Fuara ülkemizden katılacak birden çok firmanın işlemlerini tamamlamak, birlikte hareket etmek ve milli katılım adı verilen bu süreci organize etmek üzere yetkilendirilen şirket ya da kuruluşlar bu organizasyonu yaparlar. Firmalara çeşitli konularda yardımcı olur, bazı kolaylaştırıcı hizmetler sunarlar. Bu kapsamda gerçekleştirilecek katılımlarda fuar desteklerinden yararlanılması mümkündür. Fuar katılımları içerisinde en fazla katılım oranına sahip olan katılım türüdür.


Fuar Katılımları Ne Şekilde Desteklenmektedir?

Fuar destekleri yararlanıcı türüne göre iki başlık altında sınıflandırılabilir. Bunlar; katılımcı destekleri ve organizatör destekleridir. Milli katılım organizasyonunu üstlenen tarafın yararlanabileceği destekler ile katılımcı firmaların yararlanabileceği destekler farklıdır.


Organizatörler açısından bakıldığında; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş yurt dışı fuarlar için organizatörler tarafından gerçekleştirilen Türkiye Markası standartlarına ilişkin stand kurulumu, yer kirası ve nakliye giderleri destek kapsamına alınmıştır.


Katılımcı firmalar açısından ise; Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen yurt dışı fuarlarda katılımcıların stand alanının metrekare büyüklüğü dikkate alınarak destek miktarı değişiklik göstermektedir. Desteğe esas tutar adı verilen meblağ m2 stand alanı başına ödenmektedir. Bu tutara, yer kirası, stand, ulaşım ve nakliye gibi masraflar dahil edilmiştir. Her fuar için farklı bir desteğe esas birim fiyat bulunmakta olup, bu tutarlar yıllık bazda Bakanlık web sitesi üzerinden duyurulmaktadır.


Fuar Destek Oranları Nedir?

Türk ihraç ürünlerinin ve sektörlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri ve Genelge ile belirlenen harcamalarının %50’si Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Eğer katılım sağlanacak fuar Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelerden birinde ya da hedef sektörlerden birinde ise %70 oranında, her ikisi koşulu da sağlıyor ise %75 oranında desteklenmektedir. Destek üst limitleri her yıl (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenmektedir.


Yurt Dışı Fuar Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fuar destekleri kapsamında, yurt dışı fuar organizasyonuna veya bireysel katılım desteklenen fuarlara ilgili fuarın öncesinde veya fuar bitiminden sonraki 3 ay içerisinde katılımcı belgelerinin ilgili İhracatçı Birliğine iletilmesi gerekmektedir. Söz konusu başvurularda, imza sirkülerinde yer alan yetki kullanım şekline göre katılımcıyı temsile yetkili kişi ya da kişilerin evrakları imzalaması esastır. DYS üzerinden yapılacak başvurular için ise elektronik imza ile imzalanması yeterlidir.


Destek başvuruları ilgili İhracatçı Birliği tarafından incelenmekte ve sonuçlandırılmaktadır. Başvurular yurt dışı fuar organizasyonlarında İhracatçı Birliği Genel Sekreterliklerine, bireysel katılımlarda ise katılımcının üyesi olduğu İhracatçı Birliğine yapılmalıdır. Bireysel katılımlarda İhracatçı Birliğine üyeliği bulunmaması durumda ise herhangi bir İhracatçı Birliğine üyelik başvurusu yapılabilir.


Daha önce de belirtildiği üzere, fuar bitimini takip eden 3 ay içinde katılımcının gerekli belgeleri Destek Yönetim Sistemi’ne (DYS) kaydetmesi ve ilgili İhracatçı Birliğine de DYS üzerinden başvurması gerekmektedir. Bu başvurular Ticaret Bakanlığınca Gözlemci olarak görevlendirilen kişilerin raporu ile tespit edilmiş bilgiler ile sonuçlandırılır. Gerekli durumlarda gözlemci katılımcılardan veya organizatörlerden sözleşme, fatura gibi ek bilgi ve belge talebinde bulunabilir.


Yurt Dışı Fuarlarda Türkiye Markası Standı Nedir?

Fuar destekleri kapsamında organizatörlerinde destek alması mümkündür. Bu destek genellikle Türkiye Markası ile ilişkili olan stand ve ilave tanıtım faaliyetleri için uygulanmaktadır. Ticaret Bakanlığınca belirlenen yurt dışı fuarlarda Türkiye Markası standının açılması, konsepti, tasarımı, içeriği ve bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyetlerin ön çalışması TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Tanıtım Grubu tarafından düzenlenmiştir. Organizatörler Türkiye Markası Standı başvurusunu DYS üzerinden Bakanlığa iletmelidir. Bakanlık bu başvuranı değerlendirir ve sonucunda onaylar, eksik belge talebinde bulunur veya reddeder.


Organizatörler yurt dışı fuar organizasyonlarında kurmayı planladıkları Türkiye Markası Standı için projelerini, fuarın genel planını, Türk milli katılım yerleşim planını ve planlanan standın metrekare büyüklüğünü TİM’e iletmelidir. TİM koordinasyonunda söz konusu proje incelenerek tahmini bir maliyet tablosu çıkarır ve bu tabloyu Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne iletir. Bakanlık TİM tarafından iletilen proje raporlarının tüm hususlarını inceleyerek gerektiğinde güncelleme isteyebilir. Yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan proje Yurt Dışında Gerçekleştiren Fuarlar Katılımlarının Desteklenmesine ilişkin karar kapsamında desteklenir. Bakanlık Türkiye Markası Standında ülkemizin ve sektörlerin tanıtımının etkin bir şeklide yapılabilmesini teminen organizatörlerin bulunduğu stand görevlilerine ilaveten Bakanlık personelini görevlendirebilir veya TİM veya İhracatçı Birliklerinden personel görevlendirmesini talep edebilir.


Yurt Dışı Fuar Destek Başvurularının İncelenmesi

İhracatçı Birlikleri tarafından talep edilen belgeler bildirim tarihi itibariyle en geç 30 gün içinde Fuara katılacak firmaya ait KEP adresi ile İhracatçı Birliğine ait kep adresine iletilmelidir. KEP adresi aracılığıyla iletilen bilgi ve belgelerin muhataba ait imza sirküleri ile birlikte iletilmesi ve firmayı temsile yetkili kişiler tarafından elektronik imza ile imzalanarak DYS adı verilen Elektronik Belge Yönetim Sistemine yüklenmesi esastır.


Elektronik yolla tebligat yapılması gereken firmaların KEP adreslerini İhracatçı Birliklerine bildirmeleri şarttır. KEP adresi bildirme yükümlülüğü yerine getirmeyenlerin başvuru dosyası işlemden kaldırılmaktadır.


Elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olmayan firmalara yapılacak bildirimler İhracatçı Birlikleri tarafından iadeli taahhütlü mektup ile yapılmaktadır.


Fuar desteklerinden yararlanmak için yapılan başvurularda, İhracatçı birlikleri tarafından ibrazı istenen bilgi ve belgelerin 30 iş günü içinde iletilmemesi durumunda başvuru dosyası işlemden kaldırılır.


Yurt Dışı Fuar Destek Ödemeleri Nasıl Gerçekleşir?

Fuar katılımcılarının tanıtım destek kapsamındaki harcamalarını bankacılık sistemi çerçevesinde belirlenen yöntemlerle gerçekleştirmeleri esastır. Aksi ödemeler destek kapsamında değerlendirilmemektedir. Söz konusu ödemelerim muhasebe kayıtları Yeminli Mali Müşavir (YMM) raporu ile desteklendiği takdirde ödemeler değerlendirmeye alınır.


Ödeme esnasında ibraz edilen belgelerin Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL ile, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Merkez Bankası kurları esas alınarak ABD Doları karşılığı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan ödenir.


Aynı zamanda fuar desteklerinden faydalanacak katılımcıların Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olmadığına dair belge veya sosyal güvenlik borçları yeniden yapılandırıldı ise yapılandırma yapıldığına dair belge ibrazı zorunludur.


Fuar Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fuar desteklerinden yararlanılabilmesi için fuar sırasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Fuar katılımı sırasında bakanlık temsilcileri veya fuarın bulunduğu ülkedeki ticaret müşaviri/ataşesi fuarda gözlemci görevi yürütür. Bu sırada destek almak isteyen tüm katılımcılar sürekli olarak denetim altındadır. Bu denetimler sırasında, firmaya ait tescilli markanın kullanımı, başka ürün veya markaları teşhir edilmemesi ve stand alanında yetkililerin sürekli bulunması gibi çeşitli hususlar kontrol edilir. Fuar desteği ödemesi sırasında sorun yaşamamak için lütfen aşağıdaki yazımızı dikkatle inceleyin.


Fuar Desteklerinden Yararlanmak İçin Fuar Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Fuar Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image