Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Bilişim Sektörü Destekleri

Bilişim Sektörü Destekleri

Bilişim Sektörü Destekleri ülkemiz için çok önemli bir hizmet sektörü olan bilişim ve yazılım sektörüne sağlanan devlet destekleridir. Bu destekler, ihracata hazırlık ve kurumsal kapasite oluşturma aşaması, yurt dışı pazar araştırması ve pazara giriş, yurt dışına yönelik pazarlama ve pazarda tutundurma aşaması ile uluslararası markalaşma aşamalarına göre farklı şekilde yapılandırılmıştır. Bunların yanı sıra, e-turquality ya da diğer adıyla bilişimin yıldızları programı bulunmaktadır. Bu desteklerin tamamı bilişim sektörüne özel ihtiyaçların karşılanması amacıyla oluşturulmuş desteklerdir. Bilişim Sektörü Destekleri T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta, destek ödemeleri ise Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan (DFİF) karşılanmaktadır.


Bilişim Sektörü Desteklerinden Kimler Yararlanabilir

Bilişim Sektörü Desteklerinden Türk Ticaret Kanununun ilgili maddelerine göre kurulmuş şirketler ile işbirliği kuruluşları yararlanabilir. Kısaca bilişim, yazılım ve dijital hizmetlerle iştigal eden tüm şirketler bu kapsamda sayılmaktadır. Bilişim Sektörü Desteklerinden yararlanabilecek konular; yazılım, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, gömülü yazılım, e-spor, finansal yazılım, blok zincir, akıllı şehirler, bilişim hizmetleri, sistem bakım ve destek hizmetleri, dijital aracılık, dijital oyun, yeşil dönüşüm, telekomünikasyon, 5G, bulut ve iletişim teknolojileri ile veri merkezi faaliyetleridir.


Bilişim Sektörüne Sağlanan Destekler

Bilişim Sektörü Destekleri şirketlerin ihracat döngüsünün 3 temel aşamasına göre sınıflandırılmıştır. İhracatın her aşamasına uygun destek unsurları belirlenerek, sektörün ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmıştır. Bu aşamalar;

  1. 1. İhracata Hazırlık ve Kurumsal Kapasite Oluşturma Aşaması Destekleri
  2. 2. Pazarlama ve Pazarda Tutundurma Destekleri
  3. 3. Yüksek Katma Değerli Marka Destekleri (E-Turquality/Bilişimin Yıldızları)


Bilişim Sektörüne Sağlanan Destekler

İhracata Hazırlık ve Kurumsal Kapasite Oluşturma Aşaması Destekleri

Bilişim Sektörü Desteklerinin birinci basamağını ihracata hazırlık ve kurumsal kapasitenin oluşturulması aşamasında sağlanan destekler oluşturmaktadır. İhracata hazırlık ve kurumsal kapasite oluşturma destekleri;

  1. 1. Tekno Hızlandırıcı İhracat Projelerinin Desteklenmesi: Teknoloji hizmet ürünleri üreten şirketler için işbirliği kuruluşları aracılığıyla ihracata hazırlık ve kapasite oluşturma amacıyla 2 yıl süreyle yürütülür. Bu kapsamda; eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama faaliyetleri ve alım heyeti organizasyonları, simülatör, test merkezi ve robotik cihaz kiralama, reklam, tanıtım ve pazarlama, birebir mentörlük, yurtdışı launcpad ve accelerator programları kapsamı danışmanlık giderleri destek kapsamındadır. Bu destek %70 oranında ve proje başına 9.618.000-TL tutara kadar desteklenmektedir. Ancak, bu destekten yararlanılması için Bakanlıktan ön onay alınması gerekir.
  2. 2. Yurt Dışı Tescil ve Koruma Desteği: Yurt içi tescil belgesi bulunan ürün ve hizmetlere ilişkin marka, patent ve fikri mülkiyet haklarının yurt dışında tescili, akreditasyonu, yenilenmesi ve korunmasına yönelik giderler %60 oranında ve yıllık 1.202.000-TL tutara kadar desteklenir. Marka, patent ve tescil bürosu hizmet giderleri, araştırma giderleri, yurt dışı tescil ve koruma giderleri, hukuki danışmanlık ile tescil yenileme giderleri desteklenmektedir.
  3. 3. Rapor ve Veri Analiz Desteği: Pazara giriş stratejilerinin ve eylem planlarının oluşturulabilmesi için temin edilecek raporlar ve satın alınacak verilere ilişkin giderler 5 yıl süreyle, %60 oranında ve yıllık 1.202.000-TL tutara kadar desteklenmektedir. Bu kapsamda sayılan giderler; sektör, ülke, mevzuat, yabancı şirket veya marka odaklı rapor ve analizler, uluslararası platformlarda veya veri tabanlarında münferit veya periyodik üyelikler, veri analitiği, veri madenciliği, veri izleme ve değerlendirme, verinin yönetimi, rapor ve analizler, yurt dışı ihale, sözleşme, şartname hazırlığına yönelik proje ve analiz giderleridir.
  4. 4. Belgelendirme Desteği: Hedef pazarlara giriş için zorunlu olan veya rekabet avantajı sağlayan her türlü belge, sertifika, akreditasyon için yapılacak harcamalar %60 oranında, 5 yıl süreyle ve yıllık en fazla 1.202.000-TL tutara kadar desteklenir.
  5. 5. Yurt Dışı Arama Desteği: Yazılım, mobil uygulama, dijital oyun, dijital aracılık platformları üzerinden yurt dışında yerleşik kişilerden yararlanmak üzere yaptırılacak çalışmalar için ödenecek giderler 5 yıl süreyle %60 oranında ve yıllık 601.000-TL tutara kadar desteklenir.
  6. 6. E-Ticaret Site ve Platformlara Bireysel Üyelik Desteği: Desteklenen e-ticaret sitelerine veya platformlara üyelik bedeli üzerinden %60 oranında ve site başına 96.000-TL tutara kadar destek sağlanır. 5 Yıl süreyle bu destekten yararlanılması mümkündür.
  7. 7. Geliştirme Desteği: Yabancı dilde yazılım, mobil uygulama, dijital oyun geliştirilmesi süreçlerinde çalıştırılacak personelin aylık brüt ücretleri %50 oranında ve personel başına yıllık 601.000-TL'ye kadar desteklenir. Bu destek 5 yıl süreyle ve aynı anda 5 mühendis için uygulanabilmektedir.
  8. 8. Kiralama (Donanım): Test merkezi, robotik teçhizat, endüstriyel ekipman, teçhizat ve donanım kiralama masraflarının %50'si yıllık 1.202.000-TL'ye kadar ve 5 yıl süreyle desteklenmektedir.
  9. 9. Kiralama (Yazılım): Bakanlıkça uygun bulunan yazılımların satın alım veya kiralama bedelleri %60 oranında, 5 yıl süreyle ve yıllık 1.202.000-TL'ye kadar desteklenmektedir.
  10. 10. Pazara Giriş Desteği: Yurt dışı pazarlara erişim amacıyla yapılacak yerelleştirme, barındırma, metaverse entegrasyonu, dijital dosya hazırlama, yabancı dile çevirme, blokzincir entegrasyonu, çoğaltma, artırılmış ve sanal gerçeklik entegrasyonu ile NFT entegrasyonu harcamalarının %50'si 5 yıl boyunca yıllık en fazla 4.809.000-TL tutara kadar desteklenmektedir.
  11. 11. HİSER Projeleri HİSER projeleri kapsamında işbirliği kuruluşlarının küme tanıtım faaliyetleri, ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, yurt dışı ya da yurt içi pazarlama faaliyetleri ile kümenin faaliyetlerine ilişkin istihdam edilecek personel istihdam giderleri %75 oranında ve proje başına 9.618.000-TL üst sınıra kadar desteklenmektedir. 3+2 yıl temelinde onaylanan HİSER projeleri için detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.


Pazarlama ve Pazarda Tutundurma Destekleri

Bilişim Sektörü Desteklerinin ikinci seviyesini ise pazarlama ve pazarda tutundurma aşamasında uygulanan destekler oluşturmaktadır. Bu destekler ise;

  1. 1. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği: Geliştirilen yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, dijital aracılık ve hizmet platformunun Google Playstore, Appstore, Meta reklamları, arama motoru, sosyal medya, blok zincir, e-ticaret, açık hava, bina ve durak, tv, radyo, sinema, dergi, bilboard, pano ve tabela reklamlarına ilişkin giderler %60 oranında, 5 yıl süreyle yıllık yazılım, oyun veya platform başına 9.618.000-TL tutara kadar desteklenir.
  2. 2. Ürün Yerleştirme Desteği: Şirketlerin yurt dışı gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatları ile dijital oyunlarda yer alacak hizmet veya ürün yerleştirmelerine ilişkin masrafların %60'ı yıllı 2.404.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle desteklenir.
  3. 3. Yurt Dışı Etkinlik Bireysel Katılım Desteği: Yurt dışı etkinliklere ilişkin alan ve stant kiralama, tasarım ve dekorasyon, fuar, etkinlik ile ilgili kayıt, elektrik, internet, temizlik, sigorta gibi zorunlu giderler, sanal etkinlik katılım giderleri, fuar alanı tanıtım giderleri ile en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi, otobüs bileti ile transfer giderleri %60 oranında ve etkinlik başına 601.000-TL üst sınıra kadar desteklenir. Bu kapsamda 5 yıl süreyle destek sağlanması mümkündür.
  4. 4. Yurt Dışı Etkinlik Milli Katılım Desteği: Şirketlerin milli katılım organizasyonlarına katılım giderleri ile işbirliği kuruluşları tarafından milli katılım organizasyonu düzenlenmesine yönelik giderler desteklenmektedir.
  5. 5. Yurt İçi Etkinlik Bireysel Katılım Desteği: Yurt içi etkinliklere şirketler veya işbirliği kuruluşlar tarafından yapılacak katılımlar için etkinlik başına 360.000-TL ve %60 destek sağlanır. Bu destek ancak 5 yıl süreyle sağlanır.
  6. 6. Yurt İçi Organizasyonların Desteklenmesi: Yurt içinde bilişim sektörüyle ilgili fiziki veya sanal ortamda düzenlenecek organizasyonlar için %70 oranında ve 4.809.000-TL proje başına destek sağlanmaktadır.
  7. 7. Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti: Bu programlar kapsamında ulaşım, konaklama, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon giderleri %70 oranında ve program başına 3.607.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle desteklenir.
  8. 8. Yurt Dışı Birim Desteği: Yurt dışındaki mağaza, ofis, paylaşımlı ofis, showroom veya Bakanlıkça uygun görülen diğer birimlere ilişkin brüt kiralama, kullanım hakkı, komisyon ve hizmet giderleri %60 oranında, birim başına yıllık 2.885.000-TL tutara kadar desteklenmektedir. Bu destekten her bir hedef ülke için 5 yıl süreyle destek alınmasına imkan vardır.
  9. 9. Komisyon Desteği: Dijital hizmet ve ürünlerin eklendiği platformlar tarafından tahsil edilen komisyon bedellerinin %50'si yıllık 2.404.000-TL tutara kadar ve 5 yıl süreyle desteklenir. Ayrıca, yurt dışı satış ve dağıtıma yönelik acentelere yapılan komisyon ödemeleri de bu kapsamda sayılmaktadır.
  10. 10. Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisi Desteği: Yurt dışında kurulacak uluslararası pazarlama ofislerinin kurulum, mali ve hukuki danışmanlık, birim kira ve kullanım hakkı, komisyon ve hizmet bedeli, eğitim ve danışmanlık giderleri, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri, mali müşavirlik, muhasebe ve işletme, barındırma ve dijital kaynak hizmetleri (sunucu, bulut, güvenlik gibi) ile 3 personel için istihdam giderleri %70 oranında yıllık 24.046.000-TL tutara kadar ülke başına 4 yıl süreyle desteklenmektedir.


Yüksek Katma Değerli Markalar (E-turquality/Bilişimin Yıldızları)

Bilişim Sektörü Desteklerinin en ileri ve üst seviyesi olan yüksek katma değerli markaların oluşturulması aşamasıdır. Bu aşamada e-turquality ya da diğer adıyla bilişimin yıldızları projesi uygulanmaktadır. Bu programın temel amacı uluslararası rekabet gücü olan "unicorn" olarak da adlandırılan şirketlerin oluşturulması, ülkemiz bilişim ve alt sekörlerinin gelişimi, inovasyonun teşvik edilmesidir. Bu programa kabul sırasında şirket ön incelemeden geçirilir. Ön incelemenin arından programa hak kazanan şirketler için stratejik iş planı hazırlanarak uygulamaya konur. E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) programı kapsamında sağlanan destekler;

  1. 1. Stratejik İş Planı Desteği: %75 oranında yıllık 2.404.000-TL ile 5 yıl süreyle desteklenir.
  2. 2. Yurt Dışı Tescil ve Koruma Desteği: %60 oranında yıllık 1.202.000-TL ile 5 yıl süreyle sağlanır.
  3. 3. Geliştirme Desteği: Aynı anda en fazla 10 mühendis için yıllık 1.202.000-TL, %50 oranında ve 5 yıl süreyle verilir.
  4. 4. Kiralama (Donanım) Desteği: %60 oranında yıllık 2.404.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle uygulanır.
  5. 5. Kiralama (Yazılım) Desteği: %60 oranında yıllık 1.202.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle verilir.
  6. 6. Pazara Giriş Destekleri: %60 oranında yıllık 4.809.000-TL üst sınır ile 5 yıl desteklenir.
  7. 7. Rapor ve Veri Analizi Desteği: %60 oranında yıllık 4.809.000-TL'ye kadar 5 yıl süreyle destek verilir.
  8. 8. Belgelendirme Desteği: %60 oranında yıllık 1.202.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle sağlanır.
  9. 9. Yurt Dışı Arama Desteği: %60 oranında, yıllık 1.202.000-TL üst sınıra kadar 5 yıl süreyle uygulanır.
  10. 10. Yurt Dışı Test Desteği: %60 oranında yıllık 2.404.000-TL'ye kadar yıl süreyle desteklenir.
  11. 11. Reklam, Tanıtım, Pazarlama Desteği: %70 oranında yıllık yazılım, oyun veya platform başına 19.237.000-TL'ye kadar 5 yıl verilir.
  12. 12. Ürün Yerleştirme Desteği: %60 oranında yıllık platform başına 9.618.000-TL tutara kadar 5 yıl süreyle sağlanır.
  13. 13. Danışmanlık Desteği: %60 oranında yıllık 7.214.000-TL'ye kadar 5 yıl boyunca verilir.
  14. 14. Platform Komisyon Desteği: %70 oranında yıllık 7.214.000-TL'ye kadar 5 yıl boyunca verilir.
  15. 15. Acente Komisyon Desteği: %60 oranında yıllık 7.214.000-TL'ye kadar yıl süreyle verilir.
  16. 16. Yurt Dışı İhale Desteği: Kademeli destek oranı ile sözleşme başına 24.046.000-TL tutara kadar 5 yıl sağlanır.
  17. 17. Veri Merkezi Desteği: %60 oranında yıllık 48.093.000-TL'ye kadar 2 yıl boyunca verilir.
  18. 18. Yurt Dışı Etkinlik Bireysel Katılım: %60 oranında etkinlik başına 601.000-TL'ye kadar ve 5 yıl boyunca uygulanır.
  19. 19. Yurt İçi Etkinlik Bireysel Katılım: %60 oranında etkinlik başına 360.000-TL'ye kadar 5 yıl süreyle verilir.
  20. 20. Yıldız Teknoloji Ofisleri Desteği: %70 oranında yıllık birim başına 4.809.000-TL'ye kadar 5 yıl boyunca destek uygulanır.
  21. 21. Yurt Dışı Yüksek Katma Değerli Bilişim Yüklenici Proje Desteği: %60 oranında proje başına 4.809.000-TL'ye kadar 2 yıl boyunca desteklenir.
  22. 22. Yurt Dışı Platform Alım Danışmanlık Desteği: %60 oranında yıllık 6.011.000-TL'ye kadar 5 yıl süresince uygulanır.


E-turquality ya da Bilişimin Yıldızları destek programı ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.


Bilişim Sektörü Destekleri Hedef ve Uzak Ülkeler

Bilişim Sektörü Destekleri, hedef ve uzak ülkeler listesinde yer alan ülkelere yönelik yapılan faaliyetler için %10 artırımlı uygulanmaktadır. Bilişim Sektörü Destekleri için oluşturulan hedef ve uzak ülkeler listesi aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


Hedef Ülkeler Listesi Uzak Ülkeler Listesi
Almanya ABD
Azerbaycan Brezilya
Birleşik Arap Emirlikleri Endonezya
Bulgaristan Güney Afrika Cumhuriyeti
Hollanda Japonya
İngiltere Kanada
İspanya Malezya
Katar Nijerya
Kazakistan Pakistan
Rusya Federasyonu  
Singapur  
Özbekistan  

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Bilişim Sektörü Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image