Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Rapor Desteği

Rapor Desteği gerek ihracatçı firmaların gerekse işbirliği kuruluşlarının yararlanabileceği bir destek türüdür. Temel amacı ülkemiz ihracatının ve ihracatçısının desteklenmesidir. Yurt dışına yönelik hedef pazarların daha iyi tanınması amacıyla temin edilecek çeşitli raporların desteklenmesi mümkündür. Ülkemizde uygulanan ihracat desteklerinin bir çoğundan farklı olarak bu destek için ön onay alınması zorunludur.



Rapor Desteği Nedir?

Rpor Desteği pazar araştırmaları kapsamında satın alınan çok önemli bilgilerin yer aldığı raporlara sağlanan devlet desteğidir. Bu raporlar hedeflenen bir pazara giriş imkanlarının sistematik olarak araştırıldığı ve raporlandığı belgelerdir. Satın alınacak rapor sektör bazlı, ülke bazlı yurt dışında yerleşik şirket veya marka odaklı hazırlanabilir. Bunlara ilave olarak veritabanlarından temin edilen raporlar da bu destek kapsamında değerlendirilmektedir. Bu raporlar ile potansiyel müşterilerin tespiti, bir ülke mevzuatının araştırılması veya rakip analizi yapılması mümkündür. Pazar Araştırması Raporları hedef pazarların belirlenmesi ve pazara giriş stratejilerinin tespiti için çok değerlidir. Oldukça yüksek maliyeti olan bu uluslararası düzey raporlar için ülkemizce çok büyük oranda destek sağlanmaktadır.


Rapor Desteğinin Kapsamı

Rapor Desteği yetkin firmalar ve danışmanlardan temin edilecek raporlar için geçerlidir. Yıl içerisinde temin edilecek rapor sayısıyla ilgili bir sınırlama yoktur. Ancak, satın alınacak raporun içeriği ve fiyatı belirlendikten sonra bakanlık ön onayına sunulur. Yetkinliği, içeriği ve fiyatı uygun bulunan raporlar destek kapsamına alınır. Ön onay alınmayan raporlar için herhangi bir destek sağlanması mümkün bulunmamaktadır. Uygun bulunan raporlar için sağlanan destekler;

  1. 1. Şirketler: %60 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.
  2. 2. İş Birliği Kuruluşları: %70 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.


Rapor Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Rapor Desteğinden diğer ihracat desteklerinde olduğu gibi Türk Ticaret Kanunu'nun 124. maddesinde belirtilen kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketleri yararlanabilmektedir. Diğer şekillerde kurulmuş olan firmalar ise bu destek unsurundan yararlanamamaktadır.


Ayrıca, şirketlere ilave olarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve/veya Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Endüstri Bölgeleri (EB), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektör Dernekleri ve Kuruluşları, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ), Ticaret Borsaları, İşveren Sendikaları ile imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatifler işbirliği kuruluşları olarak yararlanabilmektedir.


Rapor desteğinden yararlanabilecek hizmet sektörü kuruluşları;

  1. 1. Sağlık Turizmi Şirketleri: Sağlık turizmi aracılık faaliyetlerinde bulunan ve Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'ne sahip olan şirketler
  2. 2. Sağlık Kuruluşları: İlgili kamu kurumundan ruhsatlı, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'ne sahip tüm sağlık kuruluşları
  3. 3. Bilişim Şirketleri: Yazılım, mobil uygulama, bilgisayar oyunu, bilişim hizmetleri alanında faaliyet gösteren şirketler
  4. 4. Film Yapımcısı Şirketler: Kültür ve Turizm Bakanlığından yapımcı belgesi almış flm şirketleri
  5. 5. Film Dağıtımcısı Şirketler: Türk dizi ve filmlerini yurt dışında dağıtan şirketler
  6. 6. Eğitim Kurumları: Türkiye'de yerleşik devlet üniver


Rapor Desteği Başvuru Süreci

Rapor Desteğinden yararlanılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  1. 1. İhtiyaç duyulan bilgi belirlenir.
  2. 2. Raporu hazırlayacak yetkin firmalar/danışmanlar belirlenir.
  3. 3. Rapora dair içerik ve fiyat bilgisi temin edilir.
  4. 4. Ön onay için bilgi ve belgelerle bakanlığa başvuru yapılır.
  5. 5. Ön onayın ardından rapor temin edilir.
  6. 6. Belgelerle birlikte 6 ay içerisinde başvuru yapılır.
  7. 7. Tüm belgeler mevzuata uygunsa 2 ay içerisinde destek ödemesi alınır.

Rapor Desteğini Kim Verir?

Rapor Desteğinden yararlanılabilmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü altında yer alan Kobi ve Kümelenme Destekleri Dairesine başvurulması gerekmektedir. Ön onay ve değerlendirme süreçleri için aynı kurum ve aynı birim yetkilidir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Pazar Araştırması Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image