Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Pazar Araştırması ve Rapor Desteği

Pazara Araştırması Desteği ihracatçı firmalar ile işbirliği kuruluşlarının yararlanabildiği önemli bir destek unsurudur. İhracata hazırlık aşaması olarak da adlandırılan pazar araştırması ihracat döngüsünün birinci basamağıdır. Bu nedenle, ihracat desteklerinin de birinci basamağını oluşturmaktadır. Bir pazarı tanımak amacıyla araştırma raporları veya veri tabanlarından elde edilen önemli bilgilerin yer aldığı araştırma raporları satın alınmalıdır. Ayrıca çeşitli yollarla tespit edilen potansiyel müşterilerin bir ya da birkaç kez ziyaret edilmesi gerekmektedir. Bu faaliyetler şirketin potansiyel ihraç malının uluslararası düzeyde pazarlanabilmesinin ilk adımlarıdır. Bu aşamadaki yurt dışı ziyaret ve rapor satın alım harcamaları üzerinden nakden sağlanan Pazar Araştırması Desteği ihracatçılara çok önemli avantajlar sağlamaktadır.



Pazar Araştırması Desteği Nedir?

Pazar Araştırması Desteği şirketlerin ihraç pazarlarına yönelik yapacakları veya yaptıracakları araştırma ve görüşme ziyaretleri ile satın alacakları raporlar için sağlanan desteklerdir. Pazar araştırması yeni bir pazara giriş için veya mevcut pazardaki payı artırmak için yapılabilir. Hangi amaçla olursa olsun bir malın ya da bir markanın ihracat potansiyelini artırmak amacıyla yapılmaktadır. Pazar araştırmaları genellikle şu 2 yolla yapılır;

  1. 1. Potansiyel Müşteri Ziyaretleri: Tespit edilen potansiyel müşterilerin ziyaret edilmesi şeklinde yapılır. Yurt Dışı Seyahat Destekleri kapsamında bu faaliyetler için destek alınması mümkündür.
  2. 2. Pazar Araştırma Raporları: Bir ülke, bir marka veya bir ürün ya da bir sektörün sistematik olarak araştırılması amacıyla hazırlanan raporlardır. Pazara giriş stratejileriyle ilgili çok kapsamlı bilgiler içeren bu raporlar için de destek alınması mümkündür.


Pazar Araştırması Destekleri Nelerdir?

Pazar Araştırması Destekleri adından da anlaşılacağı üzere pazara giriş stratejilerinin belirlenmesi, pazar koşullarının analizi, hedef ülkenin ekonomik ve ticari durumu ile potansiyel müşterilerin tespitini ve bu müşterilerle kurulacak temasları içeren faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyetler sırasında çeşitli pazar araştırma raporlarının temin edilmesi gerekmekte, birçok defa müşteri ziyaretleri yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda her iki faaliyet için de sağlanan destekler bulunmaktadır. Pazar Araştırması Destekleri aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır;

  1. 1. Yurt Dışı Seyahat Desteği: Yurt dışına yapılacak ihracat odaklı ziyaretler %70 oranında desteklenmektedir. Ziyaret başına 5.000 ABD Doları sınır ile yıllık 10 ziyaret desteklenmektedir. Yurt dışına yapılacak iş seyahatlerine sağlanan desteklerden nasıl yararlanılacağına ilişkin detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
  2. 2. Rapor Desteği: Hedef ülkeler ve sektörler ile ilgili hazırlanan raporların satın alınması veya veri tabanlarından temin edilecek raporların satın alınması ile ilgili sağlanan rapor destekleri hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.


Pazar Araştırması Desteklerinden Nasıl Yararlanılır?

Pazar Araştırması Desteklerinden yararlanılması için yapılacak tüm başvurular Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden yapılmaktadır. DYS sisteminde işlem yapılabilmesi için öncelikle yetkilendirme yapılır. Yetki tanımlanan kullanıcı mevzuat hükümlerine ve ihracat uygulamalarına uygun bir biçimde başvuru projesini hazırlar. Tüm belgeleri eksiksiz bir biçimde sisteme tanıtır. Bu tanıtma sırasında uygun formatta dosyaların kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bir başka husus da onaylı olması gereken belgelerin ilgili kurum ve kuruluşlardan onaylı suretlerinin temin edilmesidir. Hazırlanan tüm belgeler sisteme yüklendikten sonra başvuru onaya sunulur. Başvurular T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır.


Rapor desteğinden yararlanılabilmesi için kurumdan ön onay alınması gerekir. Tüm raporlar bu kapsamda değerlendirilmemektedir. Temin edilecek rapor satın alım işlemi öncesinde DYS sistemi üzerinden başvuru yapılarak kurum onayına sunulur. Ön onay alınan raporlar için satın alma gerçekleştirildikten sonra destek başvuru yapılarak süreç takip edilir.


Yurt dışı seyahatlere ilişkin desteklerden yararlanılması için bir ön onay mekanizması bulunmamaktadır. Önce seyahate gidilir, seyahat ile ilgili tüm belgeler saklanır. Gerekli belgeler ilgili kurumlara onaylatılır. Seyahatin ihracat odaklı gerçekleştirildiği gerekli bilgi ve belgelerle kanıtlanabilir ise seyahat dönüşü 3 ay içerisinde başvuru yapılır. Başvurular DYS sistemi üzerinden tamamen elektronik ortamda yapılır. Başvurunun değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması yine DYS sistemi üzerinde elektronik ortamda yapılır. Kabul veya reddedilmesi halinde sonuç yine sistem üzerinden bildirilir.


Pazar Araştırması Destekleri Nasıl Ödenir?

Pazar Araştırması Destekleri nakden ödenen bir teşvik unsurudur. İhracatçıların potansiyelini tam kullanmaları amacıyla sağlanır. İlgili harcama kalemleri önce şirket tarafından yapılır, daha sonra nakden şirket hesabına yatırılır. Burada dikkat edilecek husus şirketin vergi borcunun bulunup bulunmadığıdır. Eğer şirketin vergi borcu varsa ödenecek destek miktarı bu bedelden mahsup edilir. Ancak şirketin vergi borcu bulunmuyorsa bu defa başvuru sırasında ibraz edilen banka hesabına destek tutarı nakden ödenir.


Pazar Araştırması Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Pazar Araştırması Desteğinden diğer ihracat desteklerinde olduğu gibi Türk Ticaret Kanunu'nun 124. maddesinde belirtilen kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketleri yararlanabilmektedir. Diğer şekillerde kurulmuş olan firmalar ise bu destek unsurundan yararlanamamaktadır.


Ayrıca, şirketlere ilave olarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve/veya Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Endüstri Bölgeleri (EB), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektör Dernekleri ve Kuruluşları, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ), Ticaret Borsaları, İşveren Sendikaları ile imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatifler işbirliği kuruluşları olarak yararlanabilmektedir.


Pazar Araştırması Desteğini Kim Verir?

Pazar Araştırması Desteklerinden yararlanılabilmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü altında yer alan Kobi ve Kümelenme Destekleri Dairesine başvurulması gerekmektedir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Pazar Araştırması Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image