Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yeşil Pasaport

Yeşil Pasaport ülkemiz ihracatçıları son dönemde sağlanan ilave bir destektir. İhracat ile ilgili işlemler sırasında vize almakla uğraşılmaması için mal ve hizmet ihracatçılarına yeşil pasaport düzenlenmektedir. Ancak bu pasaportu almak için bazı kriterler ve sınırlandırmalar bulunmaktadır. Bu uygulama, 22/03/2017 tarihinde yürürlüğe giren 2017/9962 sayılı İhracatçılara Hususi damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar çerçevesinde yürütülmektedir. Ülkemiz ihracat desteklerinin çeşitlendirilmesi amacıyla uygulanan bu destek ihracatçılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.



Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil Pasaport veya hususi pasaport aslında önceden yalnızca devlet memurlarına verilmekteydi. Üstelik tüm devlet memurlarına değil belirli şartları taşıyan ve uzun süredir kamu görevi devam eden ve yüksek dereceli memurlara verilmekteydi. Yeşil pasaport günümüzde ihracatçılarımıza da verilmeye başlamıştır.


Yeşil pasaport sahibi olan kişiler başta Avrupa Birliği ülkeler ve schengen (şengen) bölgesi olmak üzere dünyanın bir çok bölgesine vize almadan giriş yapma hakkına sahip olmaktadır. Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin vizesiz seyahat edebileceği bazı ülkeler; Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bosna-Hersek, Çekya, Belçika, Danimarka, Fas, Fransa, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Norveç, Romanya, Sırbistan, Yunanistan, Ukrayna, Umman, Ürdün olarak belirlenmiştir.


Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Hem mal hem de hizmet ihracatçıları son 3 yıl ortalama 500.000 ABD Doları ve üzerinde ihracat yapmış olmak kaydıyla, ihracat miktarına bağlı olarak 5 kişiye kadar yeşil pasaport alabilmektedir. Bu pasaportlar 4 yıl süreyle kullanılabilmekte olup, 4 yıl sonunda yeniden başvurarak değerlendirme kriterlerinin sağlanması kaydıyla yeniden alınabilmektedir.


Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

İhracat miktarına göre şirkete tanınan pasaport haklarından yararlanacak kişiler belirlenir. Şirket ortakları veya çalışanları olması mümkündür. Daha sonra ilgili ihracatçı birliğine başvuru yapılır. Gerekli bilgi ve belgeler ile birlikte bölge müdürlüğüne başvuru yapılır. Bölge müdürlüğünden alınacak belgelerle birlikte emniyet pasaport şubeye şahsen başvuru yapılarak yeşil pasaport alınması mümkündür.


İhracatçı birliklerinden alınacak yazı ile birlikte bölge müdürlüklerine ve daha sonra pasaport alımı için emniyete gidilmesi mümkün olacaktır. İlk aşamada ihracatçı birliklerine başvuru yapılması zorunludur. Yeşil pasaport ancak ihracatçı birliklerinden alınacak yazı ile birlikte düzenlenebilecektir.


İhracatçılara Kaç Adet Yeşil Pasaport Verilir?

İhracatçı firmalara son 3 takvim yılı itibarıyla ortalama ihracatına göre;

  1. 500.000 Dolar - 10 Milyon Dolar arası ise 1 (bir) adet
  2. 10 Milyon - 25 Milyon Dolar arası ise 2 (iki) adet
  3. 25 Milyon - 50 Milyon arası ise 3 (üç) adet
  4. 50 Milyon - 100 Milyon Dolar arası ise 4 (dört) adet
  5. 100 Milyon Dolar ve üzerinde ise 5 (beş) adet


yeşil pasaport verilmektedir. Bu tutarların her yıl sağlanması gerekmemekte, burada belirtilen ihracat değerleri son 3 yılın ortalamasıdır. Öte yandan, her yıl ihracat yapılması şartı bulunmamaktadır. Pasaporta hak kazanımı için T.C. Ticaret Bakanlığı resmi dış ticaret istatistikleri esas alınmaktadır. bunun yanı sıra, serbest bölgelerden yurt dışına yapılacak satışlar ihracat istatistiklerinde dikkate alınacaktır ancak yurt içinden serbest bölgelere yapılan satışlar ihracat olarak sayılmayacaktır.


Yeşil Pasaport Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Yeşil Pasaport başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir;

  1. 1. Başvuru Dilekçesi
  2. 2. Talep Formu
  3. 3. Firma sahibi veya ortakları için ortaklık durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri veya Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınacak yazı
  4. 4. Firma çalışanları için başvuru tarihinden önceki 3 ay için alınmış SGK bildirgesi
  5. 5. Firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişileri gösterir noter onaylı imza sirküleri
  6. 6. Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sureti
  7. 7. İhracatçı birlikleri tarafından istenebilecek diğer bilgi ve belgeler


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yeşil Pasaport" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image