Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Hariçte İşleme Rejimi

Hariçte İşleme Rejimi çeşitli nedenlerle hammadde veya ara mallarının önce yurt dışına çıkarılması, yurt dışında işlem gördükten sonra nihai ürünün ülkemize ithal edilmesi şeklindeki sistemdir. Bu kapsamda yapılacak ithalatlarda vergi muafiyeti sağlanmaktadır.



Hariçte İşleme Rejimi Nedir?

Hariçte İşleme Rejimi çeşitli nedenlerle ülkemiz sınırları dışarısında işlenmesi gereken ve yeniden ülkemize getirilmesi gereken mallara avantaj sağlayan sistemdir. Hammadde, yardımcı mamul, yarı mamul, ara malı, mamul veya ambalaj malzemelerinin yurt dışına ya da serbest bölgelere sınırlı bir süre için işlem görmek üzere gönderilmesi temeline dayanır. Daha sonra yeterli seviyede işlem gören malların yeniden ülkemize getirilmesi gerekmektedir.


Hariçte İşleme Rejimi kapsamında uygulanacak gümrük vergisi işlem görmüş eşyanın gümrük vergisinden, işlenmek üzere geçici ihraç edilen malların, ihraç edildiği ülkeden ithal edilmesi halinde uygulanacak gümrük vergisinin düşülmesi şeklinde hesaplanır. Gümrük vergisine esas teşkil edecek ülkenin belirlenmesi sırasında ülkemiz ikili ve çok taraflı anlaşmalarından doğan tercihli rejim uygulamaları da dikkate alınır.


Hariçte İşleme Rejimi Ne Zaman Kullanılır?

Hariçte İşleme Rejimi malın yurt dışında işlenmesinin ve yeniden ülkemize getirilmesinin avantajlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bu sistemin temel amaçları;

  1. 1. Malın işlenmesi ile ilgili yurt dışında daha düşük olan işçilik maliyetinden faydalanmak.
  2. 2. Türkiye'de olmayan teknoloji ve kalite standartlarında yararlanmak.
  3. 3. İthal eşyanın yurt dışında yerleşik üreticisi tarafından tamir edilmesini sağlamak.
  4. 4. Yerli girdi kullanılarak üretilen ürünlerin ithalatında sağlanan avantaj ile yurt dışında üretilen ürünler için yerli girdi kullanımını teşvik etmek.


Hariçte İşleme Rejimi İzinleri

Malların yurt dışında göreceği işlemin niteliğine ve seviyesine göre 2 farklı Hariçte İşleme İzin Belgesi alınması mümkündür. Bunlar;

  1. 1. Hariçte İşleme İzin Belgesi
  2. 2. Hariçte işleme İzni


Hariçte İşleme Rejiminden Kimler Yararlanabilir?

Hariçte İşleme Rejimi ülkemiz yerli üreticilerini olumsuz etkilemeyecek şekilde uygulanmaktadır. Sektörel hassasiyetler gözetilerek yapılacak analiz neticesinde belirli ürünler için izin verilmesi mümkündür.


Bir başka husus da ayniyet tespitinin yapılabilir olmasıdır. Daha açık bir ifadeyle geçici ihraç edilen malların, üretilen üründe kullanıldığının tespitinin mümkün olduğu durumlarda izin verilmektedir.


Hariçte İşleme İzin Belgesi

Hariçte İşleme İzin Belgesi serbest dolaşımdaki eşyanın ileri işlem görmek üzere Türk Gümrük Bölgesi dışına geçici ihraç edilmesi ve işlemler tamamlandıktan sonra nihai ürünün ithal edilmesi için düzenlenmektedir. Hariçte İşleme İzin Belgesini T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü vermektedir. Tüm başvurular DYS (Destek Yönetim Sistemi) üzerinden bakanlığa iletilmekte ve elektronik ortamda değerlendirilmektedir. Hariçte İşleme İzin Belgesi 12 aylık bir süre için düzenlenmektedir. Firma tarafından yapılacak gerekçeli başvuru neticesinde uygun bulunması halinde belgede kayıtlı süresinin yarısı kadar ek süre verilmesi mümkündür.


Hariçte İşleme İzin Belgesinin süre sonu itibarıyla en geç 1 ay içerisinde kapanışının yapılması gerekmektedir. Süresi içerisinde kapatılmayan Hariçte İşleme İzin Belgeleri müeyyideli olarak re'sen kapatılmaktadır.


Hariçte İşleme İzni

Serbest dolaşımdaki malların tamir veya basit işlem görmek üzere ihraç edilmesi ve yeniden ithal edilmesi için ise Hariçte İşleme İzni alınması gerekir. Bu izin gümrük müdürlüklerince verilmektedir. Hariçte İşleme İzni 12 aylık bir süre için verilmekte, gerekçeli firma başvurusunun uygun bulunması halinde 12 aylık bir ek süre daha verilmesine imkan bulunmaktadır. Bu sürenin bitimini müteakip 1 ay içerisinde kapatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Taahhüt verilerek alınan Hariçte İşleme İzninin kapatılması için başvuru yapılması gerekmektedir. Zamanında kapatılmayan Hariçte İşleme İzinleri için cezai yaptırımlarla karşılaşılması muhtemeldir.


Bununla birlikte aşağıdaki hallerde serbest dolaşımdaki eşyanın Türk Gümrük Bölgesi dışında veya serbest bölgelere gönderilmesi için alınacak Hariçte İşleme İzni için maden ihracatçı birliklerinin bağlı olduğu ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine başvurmanız gerekir.


  1. 1. Maden cevheri ve konsantrelerinin izabe edilmesi ya da işlenmesi.
  2. 2. Maden ve metallerden mamul eşyanın izabe ve ayrıştırma işlemlerine tabi tutulması.
  3. 3. Kıymetli maden ve taşların işlenmesi ve yenilenmesi.

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Hariçte İşleme Rejimi" ile "Hariçte İşleme İzin Belgesi" ve "Hariçte İşleme İzni"hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image