Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

İhracatı Geliştirme Danışmanlığı

İhracatı Geliştirme Danışmanlığı bir firmanın, bir markanın veya bir sektör kümesinin ihracat potansiyeline ilişkin mevcut durum analizi, hedef pazarların belirlenmesi, sektöre özel koşulların tespiti, stratejilerin belirlenmesi ve pazara hızlı giriş için yapılacak çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmaların profesyonel ve sistematik bir biçimde yürütülmesi küresel pazardan daha fazla pay alınmasına katkı sağlar. Ayrıca, yeni pazarlara giriş ve pazarda tutunma ile markalaşma faaliyetleri için sağlanan birçok ihracat desteği de bulunmaktadır. Bu desteklerden hem sınai hem de ticari firmalar ile işbirliği kuruluşları yararlanabilmektedir.



İhracatı Geliştirme Faaliyetleri Nelerdir?

İhracatı Geliştirme veya uluslararası iş geliştirme aşağıda belirtilen faaliyetlerden oluşur;

  1. 1. Mevcut Durum Analizi
  2. 2. İhtiyaç Analizi
  3. 3. Hedef Pazarların Tespiti
  4. 4. Pazara Giriş Stratejilerinin Belirlenmesi
  5. 5. Rakip Analizi
  6. 6. Pazara Giriş ve Pazarda Tutunma
  7. 7. Potansiyel Müşterilerin Tespiti
  8. 8. Pazar Eğilimlerinin Ölçülmesi
  9. 9. Marka Oluşturma ve Geliştirme
  10. 10. Uluslararasılaşma ve Uluslararası Marka Geliştirme

İhracatı Geliştirme Danışmanlığının Amaçları

İhracatı Geliştirme Danışmanlığı mikro ölçekte bir firmanın veya bir sektörün ihraç potansiyelini artırmayı, makro ölçekte ise ülke ihracatını artırmayı ve Türk malı algısını geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturularak uygulanır. Bu planların bir çoğu şirketin kurumsal gelişimini de içermektedir. Kurumsal yönetim sistemlerine tam uyum sağlamayan şirketlerin sürdürülebilir gelişim planlarına uyum sağlamaları olası değildir. Bu nedenle, İhracatı Geliştirme Danışmanlığı firma ihtiyaçları doğrultusunda, firma ihtiyaçlarına özel bir biçimde oluşturulmaktadır.


İhracatı Geliştirme Aşamaları

İhracatı Geliştirme faaliyetleri kapsamında çalışmalar planlanarak aşamalar halinde uygulanır. Bu aşamaların uygulanma biçimi ve kapsamı bütçe ile orantılıdır. Firmanın ve ihracatı geliştirme projesinin durumuna göre bütçe ve nakit akışı ayarlanabilir. Firmaya özel ihtiyaçlar doğrultusunda uygulanacak İhracatı Geliştirme faaliyetleri şu aşamalardan oluşur;

  1. 1. İhracata Hazırlık: Bu aşamada firmanın mevcut durumu, ihtiyaç analizi yapılır. İhtiyaçlar ve firmanın mevcut durumuna uygun bir plan belirlenir. Ürünün veya sektörün ihracat potansiyeli detaylı bir biçimde araştırılarak ortaya konur.
  2. 2. Hedef Pazarların Tespiti: Bir ürün veya sektör için hedef pazarların belirlenmesi çok kritik bir işlemdir. Belirlenen pazarlara hızlı penetrasyon sağlanması halinde çok hızlı nakit akışı sağlanır. Bunun için ülkenin birçok kritere göre değerlendirilmesi gerekir. Ülkenin ithalata açıklığı, üretim profili, Türk malı algısı gibi çok sayıda kriter dikkate alınarak en hızlı, en büyük ya da en sürdürülebilir pazarlar tespit edilir.
  3. 3. Hedefler: Hedefler doğrultusunda belirlenen potansiyel pazarlara giriş koşulları, ihtiyaç duyulan belgeler, potansiyel müşteriler ve rakip analizi yapılır. Üründe ve markada yapılması gereken iyileştirmeler ortaya konur.
  4. 4. Aksiyon: Pazara giriş stratejileri doğrultusunda uygun bir biçimde (yavaş, kontrollü, ortalama veya agresif) pazar penetrasyonu yapılır. Bu aşamada, pazardaki tüm etkinlik artırılır. Yerel ve uluslararası tanıtım ve pazarlama faaliyetleri en üst seviyeye çıkarılır.
  5. 5. Pazar Çeşitlendirme ve Geliştirme: Hedef pazarda yeterli etkinlik ve nakit akışı sağlandıktan sonra pazar çeşitlendirmesi ve geliştirmesi yapılır. Bunun amacı girilen pazardaki dinamiklerin değişmesi halinde kazanç kayıpları olmaması için pazar çeşitlendirmektir. Ayrıca, girilen pazardaki etkinliğin geliştirilmesi ve sürdürülebilir seviyede kalması amaçlanmaktadır.
  6. 6. Pazar Eğilimleri: Pazardaki etkinliğin düzenli bir biçimde analiz edilmesi gerekir. Bu analizler doğrultusunda üründe, hizmet koşullarına veya markada bazı değişiklikler yapılması mümkündür. Hedef pazardaki kültürel unsurlar tasarımlar üzerinde etkili olmalıdır. Hedef pazardaki eğilimlerin iyi analizi neticesinde tanıtım faaliyetleri optimize edilir.
  7. 7. Markalaşma: Hedef pazara uygun bir biçimde güçlü bir marka oluşturulması amaçlanır. Bu aşamada markanın hedef pazar dinamikleri ile uyumlu olması sağlanır.
  8. 8. Uluslararasılaşma: Çeşitli pazarlarda ve yerel düzeyde yeterli potansiyele ulaşan firmalar için sürdürülebilirliği bozmadan uluslararası marka olma yolunda adımlar atılır. Günümüzde düzenli ve optimal büyümenin sağlanması için sürekli sistematik çalışmalar yürütülmesi gerekir.
  9. 9. Kontrol ve Gözden Geçirme: İlerlenen tüm süreç boyunca düzenli olarak adımlar takip edilir, mevcut çalışmaların etkinliği test edilir. Varsa gerekli iyileştirmeler yapılır. Planlar yeniden düzenlenerek revize planlar üzerinden aksiyona devam edilir. Projeksiyonlar ile uyuma bakılır, uyumsuzluk veya mevcut durumun farklı ilerlemesi halinde projeksiyonlar revize edilir.


İhracatı Geliştirme Danışmanlığını Kimler Sunabilir?

İhracatı Geliştirme Danışmanlığı bilgi, deneyim ve yetkinlik gerektiren multidisipliner karmaşık bir işlemdir. Aynı zamanda farklı alanlarda deneyimli bir ekip gerektirir. Bu nedenle, deneyimli danışmanlar aracılığıyla sağlanan gelişim faaliyetleri çok büyük avantajlar sağlayacak olup, konuya hakimiyeti zayıf kişilerin yürüteceği faaliyetler para ve zaman kaybı ile sonuçlanacaktır. Hatta mevcut durumda sahip olunan pazar payından kayıplar dahi görülebilmektedir. Teşvik Merkezi, İhracatı Geliştirme Danışmanlığı konusunda sistemli ve kapsamlı faaliyetler yürütmektedir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "İhracatı Geliştirme Danışmanlığı" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image