Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Markalaşma Destekleri

Markalaşma Destekleri ülkemiz yerli firmaların küresel pazarlara daha fazla erişimini, pazarlarda tutunma gücünü ve marka değerini artırmak amacıyla sağlanmaktadır. Markalaşma Destekleri hem Türk malı imajını güçlendirme hem de yerli firmaları güçlü markalar oluşturabilmesini amaçlamaktadır.



Markalaşma Destekleri Nedir?

Markalaşma Destekleri günümüzde küresel markaların güçlü algısının ne derece önemli olduğu anlaşılmış, tüm ülkeler markaların desteklenmesi amacıyla bazı program yürürlüğe koymaktadır. İhracat destekleri içerisinde Turquality programı ile birlikte çok önemli bir yere sahiptir. Turqulity programına kabul şartlarını yerine getiremeyen firmalar Markalaşma Destek programı kapsamında çok önemli desteklerden yararlanabilmektedir.


Kimler Markalaşma Desteklerinden Yararlanabilir?

Markalaşma Destek programına 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan şirketler, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ), Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDŞ), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulmuş ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan kooperatifler ve birlikler başvuruda bulunabilmektedir.


Markalaşma Destekleri Kapsamında Uygulanan Destek Unsurları

Markalaşma Destekleri programı kapsamında uygulanan destek unsurları markaların ihtiyaç duyduğu yurt içi ve yurt içi birçok faaliyete sağlanmaktadır. Markalaşma Destekleri destek unsurları;

  1. 1. Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescili desteği (yurt içi ve yurt dışı)
  2. 2. Pazara giriş belgeleri, ruhsatlandırma giderleri desteği
  3. 3. Kurumsal altyapı geliştirmeye yönelik danışmanlık desteği
  4. 4. Pazar araştırması çalışmaları ve raporları desteği
  5. 5. Test/klinik test işlemleri desteği
  6. 6. Danışmanlık, gelişim yol haritası çalışmaları desteği
  7. 7. İstihdam desteği
  8. 8. Tanıtım desteği
  9. 9. Fuar katılım desteği
  10. 10. Depolama hizmeti desteği
  11. 11. Birim kira, temel kurulum, konsept ve mimari çalışmalar ile franchise giderlerine ilişkin destekler


Markalaşma Programı Destek Oranları ve Üst Sınırları

Markalaşma Destekleri kapsamında sağlanan destek unsurlarına ilişkin oranlar ve üst sınırlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


Destek Türü Destek Konusu Desten Oranı ve Üst Sınırı
Tanıtım Desteği Destek kapsamındaki markaların yurt dışı tanıtım faaliyetleri %50 (3.032.000TL/Yıl)
Marka Patent Tescil Desteği Marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamalar %50 (377.000-TL/Yıl)
Danışmanlık Desteği Kurumsal altyapıyı geliştirmeye ve hedef pazarlara yönelik danışmanlık hizmetleri %50 (2.275.000-TL/Yıl-Pazar Başına)
İstihdam Desteği İstihdam edilen moda/endüstriyel ürün tasarımcısı ile ürün geliştirme mühendisleri %50 (Kişi Sınırı Yok - 1.515.000-TL/Yıl)
Sertifikasyon Desteği Pazara girişte gerekli olan çevre, kalite, sağlık ve teknik düzenlemelere ilişkin belgeler %50 (1.895.000-TL/Yıl-Pazar Başına)
Birim Kira/Dekorasyon Desteği Kira, kurulum/kosept/mimari/dekorasyon harcamaları ve depolama hizmetleri Kira: %50 (9.855.000-TL/Yıl)
Franchise Desteği Franchise verilmesi halinde birimin kira, dekorasyon ve konsept mimari harcamaları Dekorasyon: 757.000-TL/Birim (Yıllık Azami 10 Birim)
Pazar Araştırması Desteği Pazar araştırma çalışması ve rapor satın alım giderleri %50 (757.000-TL/Yıl)
Fuar Desteği Yurt dışı fuar katılımı ve tanıtım faaliyetleri %50 (Tanıtım Desteği Limitine Dahildir.)
Gelişim Yol Haritası Çalışmaları Mevcut durum analizi ve gelişim stratejileri için yapılacak çalışmalar %50 (800.000-TL) - 1 Defaya Mahsus

Marka Destek Programı Destek Süresi Ne Kadardır?

Markalaşma Destek programına kabul edilen markalar hedef ülke başına en fazla 4 yıl süreyle desteklenmektedir.


Markalaşma Destekleri Başvuruları Nereye Yapılır?

Markalaşma Desteklerine ilişkin başvurular T.C. Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğüne yapılmaktadır. Tüm başvurular DYS (Destek Yönetim Sistemi) aracılığıyla yapılmaktadır. Programa kabul gerçekleştikten sonra yine tüm süreç DYS üzerinden yürütülmektedir.


Markalaşma Destekleri Danışmanlığı

Markalaşma Destekleri de Turquality programı gibi hazırlık, değerlendirme ve uygulama döneminde önemli çalışmalar gerektirir. Bu işlemlerin mevzuat uyumunun sağlanması gerekir. Harcamalar ve destek ödemelerinin düzenli takibi de danışmanlık hizmetlerinin önemli bir parçasıdır. Kısaca, Markalaşma Destekleri kapsamında sağlanacak danışmanlık hizmetlerinin eksiksiz bir bütün olması esastır.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Markalaşma Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image