Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği

Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği ülkemizde yerleşik şirketlerin stratejik hedefleri doğrultusunda yabancı şirketler veya markaların satın alım sürecinde ihtiyaç duyulan nakdi desteklerdir. Bu destekler satın alınacak varlığının değerinin doğru belirlenmesi için ihtiyaç duyulan hukuki ve finansal analiz ve danışmanlık hizmetleri ile kredi faiz desteğinden ibarettir. Diğer ihracat desteklerinden bir çoğundan farklı olarak bu destek unsurundan yararlanmak için bakanlık ön onayı alınması ve ardından işlemlere başlanması gerekmektedir.



Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği Kapsamı

Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği kapsamında sağlanan avantajlar;

  1. Şirketin veya markanın satın alım sürecinde ihtiyaç duyulan finansal ve hukuki danışmanlık hizmetleri için yapılacak harcamaların yarısı yıllık 5.429.000-TL'ye kadar desteklenmektedir. Satın alınacak şirket ileri teknolojiye sahip nitelikte ise destek limiti 13.5774.000-TL'ye kadar yükselmektedir.
  2. Yurt dışındaki ileri teknolojiye sahip şirketin satın alımı sırasında kullanılacak kredinin faiz giderleri TL cinsi krediler için 5 puan, döviz ve dövize endeksli kredilerde 2 puan desteklenmektedir. Faiz desteğinin üst limiti 81.447.000-TL olarak belirlenmiştir.


Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Öncelikle yurt dışında yerleşik şirket ve marka tespit edilir. Ardından bu şirketin ileri teknolojiye sahip şirket statüsü taşıyıp taşımadığına emin olunur. Satın alım işlemlerinde gerekli hukuki ve finansal danışmanlığı sağlayacak şirket belirlenir. Tüm bu bilgiler ile birlikte bakanlığa başvurulur. Ön değerlendirmenin ardından uygun bulunması halinde aşağıdaki adımlar izlenerek Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği başvurusu yapılır.

  1. 1. Yurt dışı şirket ve danışman tespit edilir.
  2. 2. Satın alım işlemlerinde kredi kullanılacaksa bankalardan teklifler toplanır.
  3. 3. Satın alım bedeli belirlenir ve belgelendirilir.
  4. 4. DYS (Destek Yönetim Sistemi) üzerinden başvuru yapılır.
  5. 5. Bakanlık ile gerekli görüşmeler, toplantılar ve sunumlar yapılır.
  6. 6. Ön onay alınır.
  7. 7. DYS sistemi üzerinden gerekli bilgi ve belgeler iletilir. Ödemeler elektronik ortamda DYS üzerinden takip edilir.


Yurt Dışı Şirket Satın Alım Danışmanlık Desteği

Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği kapsamında danışmanlık hizmeti alınmadan önce, danışman ön onayı gerekmektedir. Bunun için;

  1. 1. Danışmanın daha önce benzer nitelikte sağladığı danışmanlık hizmetleri, raporlar ve örnekleri ile yetkinliği ortaya konmalıdır.
  2. 2. Danışmanlık faaliyetlerinin içeriği, kapsamı ile birlikte ayrıntılı çalışma planı ve maliyet çizelgeleri oluşturulur.
  3. 3. Danışmanlık şirketinin daha önce kamu veya özel sektöre yönelik deneyim düzeyini gösterir referans mektupları, iş bitirme belgeleri veya çalışma tecrübesine ilişkin diğer dokümanlar hazırlanır.


Bu belgelerle birlikte ön onay alındıktan sonra, şirket satın alım işlemine ilişkin hizmetleri yürütecek danışmanlık şirketine ödenen bedel ile ilgili destek ödemesi almak için gerekenler;

  1. 1. Danışmanlık hizmeti ile ilgili sonuç raporu
  2. 2. Fatura ve ödeme yapıldığına ilişkin belge
  3. 3. Banka onaylı ödeme belgesi
  4. 4. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak borç durum belgesi
  5. 5. Danışmanlık şirketi ile yapılan sözleşmenin sureti
  6. 6. Ticaret Sicili Gazeteleri
  7. Bakanlık tarafından talep edilecek ilave bilgi ve belgeler


Bunlara ilave olarak eğer yurt dışındaki satın alınacak şirket ileri teknolojiye sahipse, teknoloji transferinin nasıl ve ne şekilde yapılacağı ile bu transferin şirket ve ülkemiz için sağlayacağı kazanımları gösterir rapor ve proje tanıtım dosyası sunulmalıdır.


Yurt Dışı Şirket Satın Alımı Faiz Desteği

Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği kapsamında kredi kullanımı buluyorsa, faiz desteği alınması mümkündür. Faiz desteğinden yararlanılabilmesi için;

  1. 1. Satın alınacak şirketin finansmanında kullanılacak krediye ait maliyet planı
  2. 2. Teknoloji transferinin nasıl ve ne şekilde yapılacağı ile bu transfer neticesinde şirketin ve ülkemizin kazanımlarına ilişkin rapor
  3. 3. Danışmanlık şirketine ait bilgi ve belgeler


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yurt Dışı Şirket Satın Alım Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image