Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Pazara Giriş Desteği

Pazara Giriş Desteği ülkemiz ihracatçıları ve döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine uygulanan İhracat Desteklerinin altında yer alan bir destek unsurudur. Bu destekler, ihracatçıların desteğe ihtiyaç duyacağı çeşitli aşamaları hedeflemektedir. Olağan bir ihracat döngüsü genellikle hedef pazarların araştırılması, pazara giriş, pazarda tutunma ve uluslararası markalaşma olarak tanımlanmaktadır. Pazara Giriş Desteği de adından anlaşılacağı üzere yeni pazarlara giriş sırasında ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin temin süreciyle ilgilidir.



Pazara Giriş Desteği Nedir?

Pazara Giriş Desteği ihracat döngüsü içerisinde firmanın çeşitli özellikleri doğrultusunda belirlenen hedef pazarlara girişi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Hedef pazarlara giriş için ülke dinamiklerinin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca, ülkenin mevzuatı ve teknik düzenlemeleri bulunmaktadır. Bunların sistematik bir biçimde araştırılması için pazara giriş bilgilerini içeren çok detaylı raporlar temin edilir. Bu raporlar malların ülkeye girişi sırasında dikkat edilmesi gereken her türlü teknik düzenlemeyi içerir. Bu düzenlemelerle uyumlu hale gelmek için çok sayıda test, analiz ve sertifikaya ihtiyaç duyulur. Bu belgelerin temin süreçleri çok maliyetlidir. Bu aşamada firmaların ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanan devlet desteklerinin önemli bir bölümü Pazara Giriş Destekleridir.


Pazara Giriş Destekleri Nelerdir?

Pazara Giriş Destekleri en temel sınıflandırma ile 3 başlık altında sınıflandırılabilmektedir. Bunlar;

  1. 1. Pazar Araştırması Desteği
  2. 2. Pazar Araştırma Raporları
  3. 3. Pazara Giriş Belgeleri Desteği


Pazara Giriş Desteği Nasıl Alınır?

Pazara Giriş Desteklerinden yararlanılması için tüm başvurular elektronik ortamda DYS (Destek Yönetim Sistemi) üzerinden yapılır. Pazara Giriş Desteklerinden yararlanma adımları;

  1. 1. DYS sisteminde yetki alınır.
  2. 2. DYS sistemine giriş yapılır.
  3. 3. İlgili destek modülüne giriş yapılır.
  4. 4. Yeni belge başvurusu bağlantısına tıklanır.
  5. 5. Proje bir bütün olarak sisteme tanıtılır.
  6. 6. Proje ile uyumlu belgelerin tamamı sisteme elektronik ortamda kaydedilir.
  7. 7. Başvuru takip edilerek gerekli hallerde ilave bilgi ve belgeler temin edilir.


Başvuru olumlu sonuçlanması için genellikle akreditasyon, rapor koşulları ve diğer harcamalara ilişkin dikkat edilmesi gereken çok sayıda kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin uygulanabilir olanlarının tamamı yerine getirilmelidir. Aksi halde eksikliklerin giderilmesi için yeterli bir süre verilecek, bu süre içerisinde tamamlanmayan başvurular için herhangi bir destek ödemesi yapılmayacaktır.


Pazara Giriş Destekleri Nasıl Ödenir?

Pazara Giriş Destekleri diğer birçok teşviğin aksine nakden uygulanan bir destek mekanizmasıdır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki vergisel avantajlar yerine bu defa doğrudan nakdi destek sağlanmaktadır. Pazara Giriş Destekleri aşağıdaki gibi ödenir;

  1. A. Eğer firmanın vergi borcu varsa bu destek tutarı doğrudan vergi borcundan mahsup edilir.
  2. B. Firmanın vergi borcu bulunmuyorsa başvuru sırasında beyan edilen hesap numarasına nakden destek tutarı yatırılır.


Pazara Giriş Desteklerinden Kimler Yararlanabilir?

Pazara Giriş Desteklerinden hem mal ihracatçıları hem de döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar yararlanmaktadır. Projenin, pazara giriş faaliyetlerinin ve tüm harcamaların mevzuat hükümlerinde yer alan kriterler ile tam uyumlu olması esastır.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Pazara Giriş Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image