Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yurt Dışı Seyahat Desteği

Yurt Dışı Seyahat Desteği firmalarımızın yurt dışında potansiyel iş bağlantıları kurmaları amacıyla gerçekleştirecekleri seyahatlere ilişkin masrafların %70'i devlet tarafından desteklenmektedir. Bu desteğin amacı ülkemiz ihracat potansiyelini artırmaktır. Bir ürün veya hizmetin uluslararası ölçekte pazarlanması için çok sayıda temasta bulunmak gerekir. Bu temaslar da oldukça masraflıdır. Bu noktada ülkemizde uygulanan ihracat destekleri ihracatçılarımıza yardımcı olmaktadır.



Yurt Dışı Seyahat Desteği Nedir?

Yurt Dışı Seyahat Desteği yalnızca iş amaçlı olduğu kanıtlanabilen seyahatler için uygulanır. Bu seyahatlerle ilgili harcamalar %70 oranında desteklenir. Yani, yurt dışı müşterilere veya potansiyel müşterilere yapılacak seyahatlere ilişkin masrafların %70'i devlet tarafından desteklenmektedir. Bu destek nakdi bir unsur olarak uygulanmakta doğrudan ödenmektedir.


Bu destek ile yeni ihraç pazarlarına erişim sağlamak isteyen veya mevcut pazarlardaki payını artırmak isteyen ihracatçılarımızın yurt dışı pazar araştırması ve pazara giriş gezilerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.


Hangi Harcamalar Desteklenmektedir?

Yurt Dışı Seyahat Desteği kapsamında desteklenen harcamalar;

  1. 1. Ulaşım Masrafları
  2. 2. Konaklama Masrafları
  3. 3. Araç Kiralama Masrafları


Yurt Dışı Seyahat Destekleri Kapsamı

Yurt Dışı Seyahat Destekleri kapsamında sağlanan desteğin üst sınırı seyahat başına 5.000 ABD Dolarıdır. Üstelik yılda 10 adet iş seyahati destek kapsamında değerlendirilebilmektedir.


Yurt Dışı Seyahat Destekleri
Destek Türü Destek Oranı Destek Limiti Süre/Adet Faydalanıcı
Yurt Dışı Seyahat Desteği %70 5.000 $ 10 Adet/Yıl Şirketler

 

Açıklamalar:

1- En fazla 2 şirket çalışanı için, uluslararası ve şehirlerarası ulaşım için ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri desteklenir.

2- Araç kiralama için günlük 50 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla destek sağlanır.

3- Kişi başına günlük 150 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla oda kahvaltı konaklama ücreti destek kapsamında değerlendirilir.


Yurt Dışı Seyahat Desteği Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt Dışı Seyahat Desteğinden yararlanılması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

  1. 1. Uçak biletinin ekonomi sınıfı olması gerekir.
  2. 2. Görüşmeler en az 2 gün sürmelidir.
  3. 3. Tüm ödemeler kredi kartı veya banka aracılığıyla yapılmalıdır.
  4. 4. Tüm belgeler saklanmalıdır.
  5. 5. Görüşmelere ilişkin bilgi ve belgeler temin edilmelidir.


Yurt Dışı Seyahat Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt Dışı Seyahat Desteklerine başvuru yapılması için öncelikle DYS sisteminde yetki alınması gerekir. DYS sisteminde yetkisi bulunan kullanıcılar başvuru yapabilecektir. Tüm başvurular elektronik ortamda yapılır takip edilir. Uygun bulunması halinde gereken işlemler yine elektronik ortamda yapılmaktadır.


Şirketin ortakları veya SGK'lı çalışanları bu destekten yararlanabilmektedir. Ayrıca, en fazla bir seyahat kapsamında 2 kişi için destek ödemesi yapılmaktadır. Başvurular son 3 ay içerisinde gerçekleştirilen seyahatler ile ilgili yapılabilmektedir.


Bunun için öncelikle seyahat edecek kişiler tespit edilir. Ardından herhangi bir ön bildirime gerek bulunmaksızın seyahate gidilir. Biniş kartı dahil tüm ulaşım belgeleri saklanır. Araç kiralama ve konaklama ile ilgili ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılır ve tüm belgeler saklanır. Görüşmeler tamamlanır. Bu görüşmelere dair bilgi ve belgeler sisteme tanıtılır. Başvuru en geç 3 ay içerisinde yapılır. Yaklaşık 2-3 aylık bir değerlendirme sürecinin ardından ödeme yapılır.


Yurt Dışı Seyahat Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Yurt Dışı Seyahat Desteklerinden Türk Ticaret Kanunu'nun 124. maddesinde belirtilen sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler yararlanabilir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yurt Dışı Seyahat Desteği" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image