Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Dahilde İşleme Rejimi

Dahilde İşleme Rejimi ülkemiz ihracatçılarına ilave avantajlar sağlamak için uygulanan ihracat desteklerinin çok önemli bir parçasıdır. Bu rejim sayesinde çok avantajlı koşullarda hammadde veya aramalı tedarik etmek ve üretilen ihraç malını fiyat ve rakabet avantajı ile ihraç etmek mümkündür. İthalat aşamasında uygulanan KDV, gümrük vergisi gibi her çeşit vergi ve fonlardan muafiyet sağlanır. Ayrıca, bu rejim kapsamında ithal edilecek mallar ticaret politikası önemlerine de tabi değildir. Teminata bağlanan tüm vergiler ihracat taahhüdü tamamlanmadığında iade edilmektedir. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılacak ticaret için Dahilde İşleme İzin Belgesine sahip olmak gerekmektedir.



Dahilde İşleme Rejimi Nedir?

Dahilde İşleme Rejimi genel bir tanım olarak ihraç malının üretiminde kullanılacak hammadde, ara malı, yardımcı maddeler, yarı mamul veya ambalaj malzemelerinin ithalat vergileri ve ticaret politikası önemlerinden muaf bir biçimde ithal edilmesini sağlayan sistemdir. Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması suretiyle bu ihracat teşviğinden yararlanılmasına imkan tanınmıştır. İthalat sırasında uygulanan birçok vergiden muafiyet sağlanmaktadır. Dahilde İşleme Rejimi yalnızca ihraç malının üretiminde kullanılan mallar için uygulanır. İhracat ve ihracat sayılan haller dışında iç piyasaya satışı yapılacak malların üretiminde kullanılan mallar ile ilgili bir uygulama değildir.


Dahilde İşleme Rejiminin Avantajları

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracatçılara sağlanan avantajlar;


  1. 1- Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi (İGV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve diğer ithalat vergilerinden muafiyet
  2. 2- Vergi, Resim ve Harçlardan İstisna
  3. 3- Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) İstisnası
  4. 4- KDV Tecil-Terkin Sistemi Kapsamında Yurt İçi Alım İmkanı
  5. 5- İhracat Dışında Yurt İçi Satış ve Teslim İmkanları

Dahilde İşleme Rejimi Sistemleri

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sağlanan muafiyetlerden yararlanma usulüne göre iki farklı sistem bulunmaktadır. Bunlar;


  1. 1. Şartlı Muafiyet Sistemi: İthalatta doğan vergilerin teminata bağlanması ve ithal malların kullanımı ile elde edilen eşyanın ihraç edilmesini müteakip alınan teminatların iade edilmesidir.
  2. 2. Geri Ödeme Sistemi: İthalatta doğan tüm vergilerin ve ticaret politikası önlemlerinin uygulanmasının ardından elde edilen malın ihracının gerçekleşmesi halinde alınan vergilerin geri ödenmesidir.

Her iki sistem kapsamında da Dahilde İşleme Rejimi kapsamında serbest dolaşıma giren eşyanın ihraç malının üretiminde kullanılması esastır. Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki her iki sistemin de asıl amacı ihraç mallarının desteklenmesi ve teşvik edilmesidir.


Kimler Dahilde İşleme Rejiminden Yararlanabilir

Dahilde İşleme Rejimi yararlanabilecek kişi ve kuruluşlar mevzuat hükümlerinde tanımlanmıştır. İlgili desteğin tanımlandığı mevzuatta aksi belirtilmemiş ise Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketleri yararlanıcı olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, sektörel dış ticaret şirketleri (SDŞ), dış ticaret sermaye şirketleri (DTSŞ) de başvuru yapabilmektedir. Tarım ve tarımsal şirketler ile tarım kooperatiflerinin şirketleri de yararlanıcı olarak başvuru yapma hakkına sahiptir.


Dahilde İşleme Rejimi Kapsamındaki İzinler

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sağlanan avantajlardan yararlanabilmek için alınması gereken 2 belge ve 2 farklı sistem bulunmaktadır. Bunlar;


  1. 1. Dahilde İşleme İzin Belgesi
  2. 2. Dahilde İşleme İzni

1. Dahilde İşleme İzni

Dahilde İşleme İzni (Dİİ) genel anlamda daha basit işlemlerin yapılması için verilir. Bir eşyanın tamir, boyama, yenileme, monte edilmesi, birleştirilmesi, ambalajlanması gibi temel işlemlere tabi tutulması amacıyla verilmektedir. Dahilde İşleme İzni gümrük idarelerince verilmektedir. Ayrıca, izin şartlarına göre ithal edilen eşyanın ihraç edildiğine ilişkin taahhüdün kapatılması da yine ilgili gümrük idaresi tarafından yapılmaktadır. Dahilde İşleme İzninin 12 ay süresi bulunur ve bu sürenin sonunda çeşitli durumlarda ek süre alınması mümkündür. Bunun yanı sıra mücbir sebep halinde ilave sürenin yeniden alınması da mümkündür.


2. Dahilde İşleme İzin Belgesi

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sayılan ve yukarıda sayılan basit işlemlerin ötesinde daha karmaşık üretim süreçlerine tabi tutulan eşya için Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) alınması gerekir. Dahilde İşleme İzin Belgesi T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Dahilde İşleme İzin Belgesi de 12 ay süre için verilmektedir. Bu sürenin yeterli olmadığı durumlarda ilave süre alınması, mücbir sebep haline yeniden ilave süre alınması mümkündür.


Dahilde İşleme İzni Verilmeyecek Eşya

Her ürün için Dahilde İşleme İzni alınması mümkün değildir. Dahilde İşleme İzni verilmeyecek eşya;

  1. 01 - 04 Fasıllar: Canlı hayvanlar, etler ve sakatat, balıklar, süt ürünleri, yumurtalar
  2. 05 Fasıl: Diğer hayvansal menşeli ürünler
  3. 06.01: Çiçek soğanları, yumrular, yumrulu kökler, küçük soğanlar, sürgün başları ve rizomlar
  4. 07-15 Fasıllar: Sebzeler, meyveler, kahve, çay, baharatlar, malt, nişasta, inülin, buğday gluteni, yağlı tohumlar, saman ve kaba yem, lak, sakız ve reçine, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar
  5. 16. Fasıl: Et, balık ve diğer hayvanların konserveleri
  6. 17-24 Fasıllar: Şeker, şeker mamulleri, kakao ve kakao müstahzarları, hububat, un, nişasta, pastacılık ürünleri, meyve ve sebze müstahzarları, meşrubat, alkollü içkiler, sirke, tütün ve tütün yerine geçen maddeler
  7. 4203.10: Tabii veya terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden giyim eşyası
  8. 43. Fasıl: Kürkler
  9. 8481.80.91.00.11: Musluklar
  10. 8528.72.31.00/8528.73.00.00: Televizyonlar


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Dahilde İşleme Rejimi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image