Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yatırım Teşvik Belgesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yatırım Teşvik Belgesi hakkında sık sorulan sorular bulunmaktadır. Bunlar birçok yatırımcı tarafından sorulmakta ve cevap aranmaktadır. Bu nedenle, yatırımcıların ihtiyaç duyduğu cevapların tek sayfada sunulabilmesi için Yatırım Teşvik Belgesi hakkında sık sorulan sorular sayfamız hazırlanmıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi ülkemizde uzun süredir uygulanan yatırım desteklerinden yararlanmak için alınacak belgedir. Yatırım yerine, tutarına ve konusuna göre düzenlenecek belgenin türü, kapsamı ve niteliği de değişmektedir. Farklı belgeler kapsamında farklı destek unsurları uygulanmaktadır. Ayrıca, aynı belge türü farklı bölgelerde ya da farklı yatırım konularında düzenlenmesi halinde aynı kapsama da sahip olmamaktadır.
Detaylar için: Yatırım Teşvik Belgesi


Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Çıkarılır?

Yatırım Teşvik Belgesi çıkarmak için öncelikle yatırım projesinin detayları belirlenir. Proje tanıtımı ve gerekli belgeler hazırlanır. Yatırım projesi E-TUYS sisteminde oluşturulur. Projeye gerekli tüm belgeler eklenir. Bu belgeler yalnızca teşvikle ilgili değildir. Aynı zamanda diğer kurumlardan alınması gereken çeşitli izinler de vardır. Bir bütün olarak proje ve ekindeki belgeler Bakanlık onayına sunulur. Uygun bulunan projeler için Yatırım Teşvik Belgesi çıkarılır.


Yatırım Teşvik Belgesi Ne İçin Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi, yatırımlara devletin sağladığı yardımlar ve katkılardan faydalanmak için alınır. Yatırım Teşvik Belgesi alınmazsa bu yardımların hiçbirinden faydalanmak mümkün olmaz. Yatırım Teşvik Belgesi ülkemizde yatırımcılara sunulan tüm desteklerden eksiksiz yararlanmak için alınır.


Yatırım Teşvik Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?

Yatırım Teşvik Belgesi almak yaklaşık 3 ile 10 iş günü arasında sürer. Bu süreyi başvurunun ne kadar düzgün yapıldığı, projenin mevzuata ne kadar uyumlu olduğu ve belgelerin eksiksiz olması belirler. Doğru yapılan işlemlerde Yatırım Teşvik Belgesi almak çok kısa sürer. Ancak, düzgün yapılmayan başvurularda süre uzayacağı gibi belgenin hiç alınamaması da mümkündür.
Detaylar için: Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır


Yatırım Teşvik Belgesi Hangi Yatırımlara Verilir?

Yatırım Teşvik Belgesi komple yeni, tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirme, entegrasyon, çevre ve ar-ge yatırımlarına verilir.


Yatırım Teşvik Belgesini Hangi Kurum Veriyor?

Yatırım Teşvik Belgesi veren kurum T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Bu bakanlık altında bulunan ilgili birim ise Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.


Yatırım Teşvik Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?

Yatırım Teşvik Belgesi almak yaklaşık 3 ile 10 iş günü arasında sürer. Bu süreyi başvurunun ne kadar düzgün yapıldığı, projenin mevzuata ne kadar uyumlu olduğu ve belgelerin eksiksiz olması belirler. Doğru yapılan işlemlerde Yatırım Teşvik Belgesi almak çok kısa sürer. Ancak, düzgün yapılmayan başvurularda süre uzayacağı gibi belgenin hiç alınamaması da mümkündür.


Yatırım Teşvik Belgesi Kimler Alabilir?

Gerçek kişiler, sermaye şirketleri, şahıs şirketleri, adi ortaklıklar, kooperatifler, dernekler, vakıflar, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları, odalar ve yurt dışındaki şirketleri ülkemizdeki şubeleri Yatırım Teşvik Belgesi alabilir. Yatırım Teşvik Belgesi alabilecek kişi ve kurumlar hakkında detaylı bilgi almak için ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir


Yatırım Teşvik Belgesi İçin Neler Gerekli?

Yatırım Teşvik Belgesi için kep adresi, e-imza, vergi levhası, imza sirküleri, çed belgesi, ticaret sicili gazeteleri ve sgk borcu yoktur belgesi gerekir. Ayrıca proje bazında ilgili kurumlardan alınacak izinler, belge ve yazılar da istenebilir. KEP adresi ve E-İmzanız yoksa veya teşvik uygulamalarında kep ve e-imza nasıl kullanılır bilmiyorsanız rehberlerimizi inceleyebilirsiniz.
KEP Kullanım Rehberi
E-İmza Rehberi


Yatırım Teşvik Belgesi Aldıktan Sonra Ne Yapılır?

Yatırım Teşvik Belgesi aldıktan sonra yapılması gereken ilk iş KDV İstisna Yazısı temin etmektir. Bu yazıyı aldıktan sonra KDV'den muaf teşvikli fatura kesmek ve makine temin etmek mümkündür. Teşvikli makinelerin faturaları vakit kaybetmeden E-TUYS sistemine işlenmelidir. Ayrıca, her revizeden sonra mutlaka KDV İstisna yazısını da revize etmek gerekir.


Belge kapsamında mevzuatta açıkça belirtilen süre kısıtlarına dikkat etmek şarttır. Süreye bağlı işlemleri vaktinde yapmak çok önemlidir. Aksi halde belge iptali yoluna gidilebilir. Bu durumda, bazı durumlar iptal kaldırma yapılabilirken bazı durumlarda yapılması mümkün değildir. Bu durumda iptal edilen belge kapsamında ciddi cezaların ödenmesi gerekebilir.


Yatırım Teşvik Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?

Yatırım Teşvik Belgesi ilk başvurunun yapıldığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere 3 yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda talep edilmesi halinde 1,5 yıl kadar süre uzatımı yapılır. Talep edilmezse belgenin geçerlilik süresi 3 yılın sonunda tamamlanır.
Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı


Yatırım Teşvik Belgesi Süre Uzatımı Ne Zaman Yapılır?

Yatırım Teşvik Belgesi süre uzatımı belgenin verildiği 3 yıllık süre son bulduğunda yapılır. Bu süre bitmeden yapılacak süre uzatımı başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca yatırım süresi olan 3 yılın üzerinden 1,5 yıl kadar süre geçtikten sonra yapılacak süre uzatımı başvuruları da kabul edilmez.


Yatırım Teşvik Belgesi Tamamlama Vizesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi belirli bir süre için verilir. Bu sürenin sonunda bakanlığa sunulan projenin gerçekleşme şartlarının kontrol edilmesi gerekir. Yatırım yerinde yapılan inceleme neticesinde belgenin kapanışı yapılır. Bu işleme yatırım tamamlama vizesi adı verilir. Her yatırım tamamlandığında mutlaka yatırım tamamlama vizesi yapılmalıdır. Aksi halde belgenin iptaline kadar gidilebilir. Bu durumda ciddi yaptırımlar uygulanır.


Yatırım Teşvik Belgesi Ne Zaman Kapatılır?

Yatırım Teşvik Belgesi 3 yıllık yatırım süresi ve buna ilave 1,5 yıllık süre uzatımı tamamlandığında yapılır. Süre uzatımı da dahil toplam yatırım süresi son bulduktan sonra mutlaka en hızlı şekilde kapatma başvurusu yapılmalıdır. Süresının dışında belgenin kullanılması yasaktır. Ayrıca, kapanışı vaktinde yapılmayan belgeler için ceza uygulanır.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapatılmazsa Ne Olur?

Yatırım Teşvik Belgesi Kapatılmazsa öncelikle bakanlıktan yatırımcıya uyarı yazısı iletilir. Bu yazıda verilen süre içerisinde kapatma işlemi başlatılmazsa takit yazısı adı verilen yineleme yazısı iletilir. Buna karşılık da kapatma işlemleri yatırımcı tarafından başlatılmazsa belge bakanlık tarafından re'sen iptal edilir. Re'sen iptal edilen tüm belgeler için destekler geri alınır. Geri alım sırasında yasal faizler ve bir kat müeyyide de uygulanır.


Yatırım Teşvik Belgesini Kim Kapatır?

Yatırım Teşvik Belgesini bakanlık uzmanları veya bakanlıkça görevlendirilecek kamu personeli kapatır. Yatırım Teşvik Belgesinin kapatılması için bakanlık sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi il müdürlüğü, kalkınma ajansı ya da yeminli mali müşavir görevlendirebilir.


Yatırım Teşvik Belgesi Makine ve Teçhizat Harcamaları Nelerdir?

Yatırım Teşvik belgesi makine ve teçhizat harcamaları, söz konusu yatırım kapsamında temin edilecek yerli ve ithal makine teçhizatın toplamıdırç Ancak bu tutara yalnızca makinelerin bedeli dahil, makinelerle ilgili inşaat harcamaları, makine yerleşimi, nakliye, sigorta gibi giderler dahil değildir.


Yatırım Teşvik Belgesi Bina İnşaat Harcamaları Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak bina inşaat harcamaları ana bina tesisler, yardımcı bina ve tesisler, stok sahası ve depo inşası, idari bina ve ofisler ile ilgili harcamalardır. Belge kapsamında inşa edilecek binalara ilişkin mal ve hizmetlerin tamamı bina inşaar harcamalarını oluşturur.


Yatırım Teşvik Belgesi Diğer Harcamalar Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında diğer harcamalar yardımcı işletme makine ve teçhizat giderleri, ithalat e gümrükleme giderleri, taşıma ve sigorta giderleri, etüd ve proje giderleri, yatırımla ilişkili diğer giderlerden oluşmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi Toplam Sabit Yatırım Tutarı Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan makine, teçhizat, bina, inşaat ve diğer harcamaların toplamına sabit yatırım tutarı adı verilir. Belgeye konu yatırım ile ilişkili tüm harcamalar dahil, farklı yatırımlarla ilişkili harcamalar bu tutara dahil değildir.


Yatırım Teşvik Belgesi Asgari Sabit Yatırım Tutarı Nedir?

Bir bölgede Yatırım Teşvik Belgesi alabilmek için taahhüt edilen toplam sabit yatırım tutarına asgari sabit yatırım tutarı adı verilir. 2023 yılında asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. bölgeler için 3 milyon, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde ise 1,5 Milyon Türk Lirasıdır.


Yatırım Teşvik Belgesi ile Fatura Nasıl Kesilir?

Yatırım Teşvik Belgesi ile fatura KDV'den muaf kesilir. Öncelikle E-TUYS üzerinden makine bildirimi alınır. Daha sonra gelen bildirimdeki barkod kullanılarak makine sorgulama yapılır. Daha sonra söz konusu fatura KDV tahsil edilmeden kesilir. Fatura üzerine 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 13/d maddesine istinaden Yatırım Teşvik Belgesi nedeniyle KDV tahsil edilmediğine dair şerh düşülür.


Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Kullanılmış Makine Alınabilir Mi?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılmış yerli makine ve teçhizat alınamaz. Ancak, ilgili bakanlıktan izin alınmak kaydıyla kullanılmış makine ithal etmek mümkündür. Uygun bulunanlar için gümrük vergisi muafiyeti ve kdv istisnası da uygulanır.


Yatırım Teşvikle Alınan Makineler Satılabilir Mi?

Hayır, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında alınan makineler temin tarihi itibarıyla 5 yıl süreyle satılamaz. Özel durumlar halinde satılması gerektiğinde ancak bakanlıktan yazılı ön izin alınması kaydıyla makinelerin bir bölümü satılabilir. İzin alınmaksızın satılması ise mümkün değildir.


Yatırım Teşvik Belgesi Ücreti Ne Kadar?

2024 mali yılında Yatırım Teşvik Belgesi Ücreti, 5 milyon TL altı yatırımlar için 6.000-TL, 5 - 25 milyon TL arası yatırımlar için 15.000-TL, 25 milyon TL ve üzeri yatırımlar için 29.000-TL olarak uygulanır.


► E-TUYS hakkında sık sorulan sorular ve cevapları için: tesvikmerkezi.net/e-tuys-hakkinda-sik-sorulan-sorular


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yatırım Teşvik Belgesi Hakkında Sık Sorulan Sorular"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image