Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Hakkında Sık Sorulan Sorular

E-TUYS hakkında sık sorulan sorular bulunmaktadır. Bu sistem çeşitli mevzuat hükümleri kapsamında işlem yapılan karmaşık bir yapıdır. Yekilendirme, firma tanımlama, başvuru, revizyon ve kapanış çeşitli aşamalardan oluşur. Bu nedenle, sistemin kullanımı beraberinde birçok soruyu da getirmiştir. E-TUYS sistemini kullanan ya da kullanmak isteyen tüm yatırımcılara güncel ve doğru bilgiler sunmak amacıyla E-TUYS hakkında sık sorulan sorular sayfamız hazırlanmıştır.


E-TUYS Sistemi Nedir?

E-TUYS, Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemidir. Bu sistem, Yatırım Teşvik Belgesi almak ve kullanmak için işlem yapılabilecek tek sistemdir. Bununla beraber yabancı sermaye işlemleri de yine E-TUYS sistemi üzerinde yapılmaktadır.


E-TUYS Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

E-TUYS Sistemine giriş yapılabilmesi için E-Devlet Entegrasyonundan yararlanılır. Bakanlık E-TUYS portalına girilir. Daha sonra E-Devlet şifresi ve kimlik bilgileriyle doğrulama yapılır. Kimlik doğrulamanın ardından yeniden E-TUYS sistemine dönülür. Artık giriş yapılmıştır. E-TUYS giriş ekranına doğrudan erişim için: E-TUYS E-Devlet Girişi


E-TUYS Sistemini Kimler Kullanabilir?

E-TUYS sistemini yalnızca usulüne uygun bir yetki alan gerçek kişiler kullanabilir. Adına yetki tanımlayan kişilerin E-TUYS sistemini kullanmaları mümkün değildir.


E-TUYS Yetkilendirme Nasıl Yapılır?

E-TUYS Yetkilendirme şirketin KEP adresinden bakanlık KEP adresine yetkilendirme evraklarının iletilmesi yoluyla yapılır. Yetkilendirme evrakları; dilekçe, kullanıcı yetkilendirme formu ve taahhütnamedir.
Detaylar için: E-TUYS Yetkilendirme


E-TUYS Yetkisi Kaç Yıllığına Verilir?

E-TUYS yetkisinin süresini yatırımcı belirler. Bu süre 1 yıl da olabilir 10 yıl da olabilir. Taahhütnamede kaç yıl belirlenirse E-TUYS yetkisi o kadar sürer. Bir Yatırım Teşvik Belgesi süre uzatımıyla birlikte 4,5 yıl kadar sürmektedir. Genel uygulama E-TUYS yetkisinin 5 yıl süreyle verilmesi yönündedir.


E-TUYS Yetkisini Hangi Kurum Verir?

E-TUYS yetkisini veren kurum T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır. Bu bakanlık altında bulunan ilgili birim ise Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.


E-TUYS Firma Tanımı Nasıl Yapılır?

E-TUYS Firma Tanımı, E-TUYS sistemine giriş yapıldıktan sonra "Yatırımcı Bilgileri" ekranındaki firma bilgileri, sermaye bilgileri ve ortaklık yapısı kısımlarının doldurulması yoluyla yapılır. Bu bilgilerin tamamı MERSİS sistemi ile uyumlu olmalıdır. Aksi halde firma tanımlama işlemi onaylanmayacaktır.


E-TUYS Belgesi Nedir?

E-TUYS Belgesi, elektronik ortamda E-TUYS sistemi üzerinde düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesidir. Bu kopya yalnızca E-TUYS sisteminde görüntülenir ve tüm işlemler yine bu sistem üzerinde yapılır.


E-TUYS Kullanmak İçin Neler Gerekir?

E-TUYS sistemini kullanmak için yatırımcının KEP adresi ve elektronik imzası bulunması gerekir. Ayrıca, sisteme erişim sağlamak için bir bilgisayar ve internet erişimi de gereklidir.
Detaylı bilgi: KEP Kullanım Rehberi
E-İmza Rehberi


E-TUYS Avantajları Nelerdir?

E-TUYS sisteminin önemli avantajları vardır. Öncelikle E-TUYS tüm teşvik sistemine bütüncül bir yaklaşımdır. İşlemlerin daha hızlı ve etkin yönetimine imkan verir. Yatırım Teşvik Belgesi yönetiminde zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Başvuru sürecini şeffaf ve yansız bir hale getirir. Ayrıca, idarenin daha verimli denetim yürütmesini sağlar.


E-TUYS Dezavantajları Nelerdir?

E-TUYS sisteminin dezavantajları ise karmaşık bir sistem olması, tüm işlemlerin sorumluluğunun yatırımcı üzerinde olması, yanlış işlem halinde ciddi yaptırımlarla karşılaşılmasıdır. Bunların yanı sıra internet tabanlı olması nedeniyle erişim zorluğu ve sistem yönetim maliyeti getirir. Yatırımcının güvenli bağlantı için dikkat etmesi de diğer bir dezavantajdır.


E-TUYS Sistemi Ne Zaman Yapıldı?

E-TUYS sistemi 02/07/2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önceki belgelerin işlemleri fiziksel olarak devam ederken 02/07/2018 itibarıyla tüm işlemler elektronik ortama taşınmıştır.


E-TUYS E-Devlet Sistemine Entegre Midir?

Günümüzde E-TUYS E-Devlet Entegrasyonu tamamlanmış durumdadır. Bu sayede, E-TUYS sistemindeki birçok işlev için E-Devlet kimlik doğrulaması kullanılır. Aynı zamanda bir kişi E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra E-TUYS işlevlerinin bir çoğunu görebilecektir.


E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi Nedir?

Bilindiği üzere ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler her yıl mayıs ayının sonuna kadar yabancı sermaye faaliyet bildirimi ve sermaye hareketleri bildirimi yapmak zorundadır.


E-TUYS Bildirimi Zorunlu Mu?

Yabancı sermayeli şirketlerin her yıl periyodik olarak yapmakla yükümlü oldukları faaliyet ve sermaye hareketleri için E-TUYS Bildirimi zorunludur.


E-TUYS Sisteminde Hangi İşlemler Yapılır?

E-TUYS sisteminde Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu, revizyonlar, liste değişikliği, süre uzatımı, tamamlama vizesi, devir, satış ve ihraç izni, belge iptali ve iptal kaldırma işlemi yapılır. Ayrıca, yabancı sermaye bildirimleri de yine E-TUYS sisteminde yapılır.


E-TUYS Kullanmak Ücretli Mi?

E-TUYS sistemini kullanmak ücretsizdir. Ancak, bazı işlemler için bakanlığa harç ödenir. Yatırım Teşvik Belgesi ve revizyon başvurularında harç ödemesi yapılır. Bunun dışında E-TUYS sistemine kayıt olmak ve sistemi kullanmak ücretsizdir.


E-TUYS Hangi Bakanlığa Bağlı?

E-TUYS Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlıdır. Sistemi kuran ve yöneten birim Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.


E-TUYS Başvuru Yapıldı Ne Demek?

E-TUYS Başvuru Yapıldı, bakanlığa iletilen başvurunun henüz değerlendirmeye alınmadığı, bakanlığın ilgili birimine ulaştığı ancak değerlendirmeye alınmak için sıra beklediği anlamına gelir.


E-TUYS Uzman Onayladı Ne Demek?

E-TUYS Uzman Onayladı, bakanlığa iletilen başvurunun uzman değerlendirmesinin tamamlandığı ve onaylanmak üzere bir üst amire sevk edildiği anlamına gelir. Orta ve küçük ölçekli yatırımlar için uzman onayının ardından daire başkanı onayı, büyük ölçekli yatırımlarda genel müdür yardımcısı onayı, çok büyük yatırımlar için ise genel müdür onayı gereklidir.


► Yatırım Teşvik Belgesi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları için: tesvikmerkezi.net/yatirim-tesvik-belgesi-hakkinda-sik-sorulan-sorular


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Hakkında Sık Sorulan Sorular"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image