Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri, günümüzde yaygınlaşan elektrik arabalar ile birlikte uygulamaya konmuştur. Bu teşviklerin temel amacı elektrik araçların ihtiyaç duyduğu şarj ağının kurulmasını hızlandırmaktır. Bu teşvikler özel sektör tarafından birçok bölgede yapılacak elektrik araç şarj ağı kurulumu ile ilgili harcamalar için verilmektedir. Temiz, ucuz ve yeni nesil elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte her geçen gün şarj istasyonu gereksinimi de artmaktadır. Bu gereksinimle birlikte artış gösteren Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına verilen yatırım teşvikleri bu sayfamızda tüm yönleriyle ele alınmıştır.



Elektrik Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu tamamen elektrik enerjisi ile çalışan araçların bataryalarını şarj eden sistemleri barındıran istasyonlardır. Bunlar şehir içi veya şehir dışı birçok alanda konumlandırılır. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu nedenle, elektrik araçların şarj ihtiyacını karşılamak için çok farklı alanlarda birçok şarj istasyonu kurulumu gerekir. Şarj istasyonları evlerde, işyerlerinde, plazalarda, otoyollarda, otoparklarda, AVM'lerde ve daha birçok kamusal alanda konumlanmaktadır.


Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırımları Nelerdir?

Elektrikli araçları şarj eden üniteler ihtiyaç doğrultusunda gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Genel amaç daha kısa sürede kayıpsız bir şarj sağlamaktır. Elektrikli araçların şimdilik sınırlı bir menzile sahip olmaları nedeniyle şarj süresi çok önemlidir. Günümüzde elektrik araç şarj üniteleri teknik olarak 2 farklı türde sınıflandırılır. Bunlar alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) sistemlerdir.


  1. 1. Alternatif Akım (AC) Araç Şarj Üniteleri: Şebeke elektriği gibi şarj ünitesi de alternatif akım ile çalışır. Genellikle şarj üniteleri alternatif akım teknolojisini kullanır. Evlerde, işyerlerinde ve diğer kamusal alanlarda kullanımı yaygındır. Kurulum maliyeti daha düşüktür ancak şarj süresi genellikle uzundur. Bu ünitelere standart şarj ünitesi adı da verilir. Enerji dönüşümü fazla olduğu için kayıplar fazla, enerji verimliliği de düşüktür.
  2. 2. Doğru Adım (DC) Araç Şarj Üniteleri: DC şarj üniteleri genellikle hızlı şarj üniteleri olarak bilinir. Daha gelişmiş ve karmaşık teknoloji içerdiği için kurulum maliyeti yüksektir. Fakat doğru akım ile bataryayı şarj ettikleri için çok daha hızlı bir şarj deneyimi sunarlar. Enerji dönüşümleri az olduğu için kayıplar düşük, enerji verimliliği yüksektir.

Elektrik Araç Şarj İstasyonu Yatırımları

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Karşılaştırması

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının sınıflandırıldığı iki temel başlığa göre teknolojilerin avantajları ve dezavantajları aşağıda karşılaştırılmıştır.


Elektrik Araç Şarj Teknolojilerinin Karşılaştırması
Karşılaştırma Kriteri Doğru Akım (DC) Alternatif Akım (AC)
Çalışma Akımı Doğru Akım Alternatif Akım
Teknoloji Yoğunluğu Karmaşık Teknoloji Basit Teknoloji
Kurulum Maliyet Yüksek Maliyet Düşük Maliyet
Enerji Dönüşümü Düşük Dönüşüm Fazla Dönüşüm
Enerji Dönüşüm Kaybı Düşük Enerji Kaybı Yüksek Enerji Kaybı
Enerji Verimliliği Yüksek Verim Düşük Verim
Şarj Süresi Hızlı Şarj Yavaş Şarj
Yaygınlık Daha Az Yaygın Çok Daha Yaygın

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri

Elektrik Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri bir ya da birden çok bölgede şarj ağı kurulması için devletin sağladığı teşviklerdir. Şarj ağı kurulumuna Genel Yatırım Teşvikleri uygulanır. Ülkemiz tüm illerinde yapılacak yatırımlar için genel nitelikli teşvikler sağlanır. Birden çok bölgede yapılacak yatırımlar için yalnızca 1 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Elektrik araç şarj ağı yatırımlarına verilen teşvikler şunlardır;


  1. 1. KDV İstisnası: Şarj istasyonunda kullanılacak AC ve DC şarj üniteleri, bağlantı elemanları, AC ve DC kablolar, konnektörler, paneller, panolar, invertör, trafo, enerji çevirim üniteleri ve enerji izleme sistemleri KDV ödenmeden temin edilir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthal edilecek her türlü makine ve ekipman için gümrük vergisi ve ilave gümrük vergisi ödenmeyecektir.

Şarj İstasyolarının Teşvik Alma Kriterleri Nelerdir?

Elektrik Araç Şarj İstasyonlarına Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi için aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekir.


  1. 1. Toplam Yatırım Tutarı: 1. ve 2. bölgelerde kurulacak şarj istasyonu ağının toplam yatırım tutarı 3 milyon TL, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerdeki şarj ağı yatırımının toplam tutarının ise 1,5 milyon TL ve üzeri olması gerekir. Hem 1-2 bölgelerde hem de diğer bölgelerde yapılacak yatırımlari çin uygulanan asgari sabit yatırım tutarı 3 milyon TL olarak belirlenir.
  2. 2. Şarj Ağı Kapsamı: Elektrik elektrikli araç şarj istasyonunun birden çok adreste şarj ağı oluşturacak şekilde yapılması gerekir. Tek adreste kurulacak şarj istasyonları için teşvik verilmez.

Şarj Ağı Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

Şarj Ağı Yatırım Teşviklerini almak için aşağıdaki adımların takip edilmesi gerekir.


  1. 1. Adım: Şarj ağını oluşturmak için en azından iki yatırım adresi belirleyin. Buralarda şarj ünitelerini yerleştirmek için yeri satın alın veya yeterli bir süre için kiralayın.
  2. 2. Adım: Şarj ünitelerinin teknolojisine karar verir. Standart şarj veya hızlı şarj üniteleriyle donatılmış istasyonlar kurmak mümkündür. Ayrıca, her iki teknolojiyi de barındıran karma istasyonlar da kurulmasına imkan vardır.
  3. 3. Adım: Teknolojiye uygun makine ve teçhizat ile altyapı yatırımlarının fizibilitesini hazırlayın. Kurulum süresi boyunca yapılacak inşaat, altyapı, makine ve teçhizat ile mühendislik harcamalarını belirleyin.
  4. 4. Adım: E-TUYS sistemi üzerinden yatırım projesini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunun. Bakanlık değerlendirmesinin ardından uygun bulunan projeler için Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir.
  5. 5. Adım: Elektrik ortamda düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesini inceleyin. Destekleri ve diğer şartları analiz edin. Varsa özel koşulları mutlaka dikkate alın. Teşvikle ilgili tüm prosedürlere dikkat ederek yatırım sürecine başlayın.

Şarj Ağı Yatırımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şarj ağı yatırımlarında teşviklerden yararlanmak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.


  1. 1. Bir ya da birkaç yatırım bölgesinde konumlandırılacak birden çok şarj istasyonu ile elektrik araç şarj ağı oluşturulması gerekir. Tek şarj istasyonu için teşvik verilmez. Birden çok şarj istasyonundan oluşan bir şarj ağına teşvik verilir.
  2. 2. Birden çok yatırım teşvik bölgesinde yapılacak yatırımlar için de tek bir Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir.
  3. 3. Yatırım yeri belirlendikten sonra en kısa sürede Yatırım Teşvik Belgesi almak gerekir. Belge öncesi harcamaların teşvik dışı kalacağı unutulmamalıdır.
  4. 4. Tüketici tercihlerine göre AC veya DC şarj istasyonu alternatiflerini değerlendirin. Daha fazla tüketiciye hitap etmek için AC ve DC şarj ünitelerinin kombine sunulduğu karma şarj istasyonları iyi bir alternatiftir. Bu istasyonların teşvikler açısından herhangi bir farklı bulunmaz.
  5. 5. Teşvikli kurulan şarj istasyonlarına ait makine ekipmanların 5 yıl süreyle satışı yasaktır. Ayrıca, bu makinelerin ihracı, devri, kiralanması veya yatırım yeri dışına çıkarılması yasaktır. 5 yıl boyunca faaliyet zorunluluğu şartı gereğince tüm tesislerin yatırım yerinde bulunması gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Şarj istasyonları günümüzde gelişen bir teknolojidir. Bu yatırımlar her geçen gün hızla artış göstermektedir. Şarj ağı yatırım teşvikleriyle ilgili sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda derlenmiştir. Ayrıca, bunların dışındaki tüm sorularınız için bize danışabilirsiniz.


Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarına Teşvik Verilir Mi?

Elektrikli araç şarj ağı kurulumu için genel nitelikli yatırım teşvikleri uygulanır. Şehir içi veya şehir dışı herhangi bir bölgede kurulacak elektrikli araç şarj istasyonu ağı için yatırım teşvikleri verilmektedir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri Hangi İllerde Uygulanır?

Ülkemiz tüm bölgelerinde, her il ve ilçede yapılacak elektrikli araç şarj istasyonu yatırımı için teşvik verilmektedir. Üstelik aynı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında birden çok il veya ilçede entegre yatırım yapılmasına imkan tanınmıştır.

Hangi Tip Şarj İstasyonları Yatırım Teşviklerinden Yararlanabilir?

Hızlı şarj, standart şarj, şehir içi, şehir dışı ve otoyollar, AC, DC veya karma şarj istasyonları yatırım teşviklerinden eşit şartlarda yararlanabilir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelerde Kurulabilir?

Elektrikli araç şarj istasyonları evler, ofisler, iş merkezleri, otoparklar, alışveriş merkezleri, şehir merkezleri, kamusal alanlar, restoran ve kafeler, otoyollar, şehirlerarası yollar, otel ve konaklama tesisleri, havaalanları, eğlence spor alanları gibi çok çeşitli yerlerde kurulabilir.

Mevcut Şarj Ağına Yeni İstasyon İlave Edilmesi Durumunda Teşvik Alınabilir Mi?

Halihazırda kurulu şarj ağının genişletilmesi amacıyla yapılacak ilave yatırımlar için genel nitelikli yatırım teşvikleri alınabilir. Mevcut şarj ağına yeni istasyon ekleme yatırımlarına KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destekleri uygulanır.

Güneş Enerji Santraline (GES) Dayalı Şarj İstasyonu Yatırımlarına Teşvik Verilir Mi?

Elektrikli araç şarj istasyonları şebeke elektriğini kullanabilir veya çeşitli yollardan elektrik enerjisi üretimi ile entegre yapılabilir. Günümüzde şarj istasyonları yaygın biçimde güneş enerjisi ile üretilen elektrik ile şarj hizmeti sunmaktadır. Bu durumda, GES kısmı için ayrı bir belge almak ve bölgesel teşviklerden yararlanmak mümkündür.

Elektrikli Araç Şarj Ağı Yatırımları Kaç Yılda Tamamlanmalıdır?

Yatırım Teşvik Belgesi tipik olarak 3 yıl süreyle verilir. Talep üzerine 1,5 yıl ilave süre ile birlikte 4,5 yıl yani 54 aylık bir yatırım süresi bulunur. Şarj istasyonları genellikle daha hızlı tamamlanan yatırımlardır. 54 aylık bu süreyi beklemeden ortalama bir şarj ağı yatırımı 6 ay ile 1 yıl içerisinde tamamlanmaktadır.

Otonom Şarj İstasyonu Robotları Teşvik Kapsamında Değerlendirilir Mi?

İnsansız tam otomasyona dayalı robotik teknolojilerle donatılmış otonom şarj istasyonu yatırımları da teşviklerden aynı şartlarda yararlanır.

 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yatırım Teşvikleri" ve "Elektrikli Araç Şarj Ağı Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image