Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Tamamlama Vizesi

E-TUYS Tamamlama Vizesi bitmiş bir yatırımın ardından yapılması gereken önemli bir işlemdir. Yatırımlar tamamlandığında en kısa sürede usulüne uygun bir biçimde tamamlama vizesi başvuru yapmak ve belge ile ilişkili taahhütleri kapatmak önemlidir. Tamamlama vizesi işlemleri günümüzde E-TUYS sistemi üzerinden yapılır. Konuya ilişkin tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.



E-TUYS Tamamlama Vizesi Nedir?

E-TUYS Tamamlama Vizesi elektronik ortamda alınan belgenin kapanış işlemleridir. Mevzuat gereği bir yatırım tamamlandığında veya yasal süresi tamamlandığında ekspertiz yapılmalıdır. Bu ekspertiz neticesinde uygun bulunduğunda tamamlama vizesi yapılarak belgenin kapanışı gerçekleştirilir. Usulüne uygun tamamlama vizesi yapılmayan belgelerin re'sen iptal edilmesi olasılığı bulunmaktadır. Bu durumda yararlanılan tüm destekler cezai müeyyide ve yasal faizleriyle birlikte geri alınır. Tamamlama Vizesi E-TUYS üzerinden başlatılan çok önemli bir işlemdir.


E-TUYS Tamamlama Vizesi Nasıl Yapılır?

Günümüzde tüm işlemler E-TUYS sistemine entegre edilmiş durumdadır. Bir Yatırım Teşvik Belgesi başvuru aşamasından başlayarak yatırım dönemi sonuna kadar tüm işlemler için E-TUYS sistemi kullanılır. Genel bir kural olarak teşvikli bir yatırım tamamlandığında mutlaka ekspertiz ve tamamlama vizesi işlemleri yapılır. E-TUYS Tamamlama Vizesi işlemlerini başlatmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir;


  1. 1. Adım: E-TUYS sistemine giriş yapılarak tamamlama vizesi başvurusu yapılacak belge seçilir.
  2. 2. Adım: E-TUYS yan menüden Belgeye Yönelik Münferit Başvurular modülünde yer alan Tamamlama Vizesi butonuna tıklanır. Bu ekran E-TUYS Tamamlama Vizesi başvurusunun yapılacağı ekrandır.
  3. 3. Adım: Açılan E-TUYS Tamamlama Vizesi ekranında revize başvurusuna ilişkin açıklama girilir, SGK Sicil Numarası işlenir ve kredi bilgileri kaydedilir. Bu bilgilerin girileceği E-TUYS Tamamlama Vizesi başvuru ekranı aşağıdaki görseldeki gibi olacaktır.

  4. E-TUYS Tamamlama Vizesi Başvuru Ekranı

  5. 4. Adım: Bu işlemler tamamlandığında, başvuru Belge Değişiklik Taleplerini Onaya Sunma ekranına düşmüş olacaktır. Bu ekrana giderek tamamlama vizesi başvuru evraklarını eksiksiz bir biçimde girmek gerekir.
  6. 5. Adım: Son adımda ise revize ücretinin ödemesi yapılarak başvuru onaya sunulur.

Başvuru Evrakları Nelerdir?

Tamamlama Vizesi başvuruları için ihtiyaç duyulan evraklar yatırım konusuna göre farklılık göstermektedir. Bazı yatırım konuları için ilave bilgi ve belgeler talep edilmektedir. Tüm belgeler eksiksiz bir biçimde E-TUYS Tamamlama Vizesi başvuru ekranına girilecektir. E-TUYS Tamamlama Vizesi başvuru evrakları aşağıdaki gibidir;


  1. 1. Kapasite Raporu
  2. 2. Kredi kullanımına ilişkin Taahhütname. Eğer kredi kullanımı varsa kredinin detaylarına dair banka yazısı.
  3. 3. SGK Tahakkuk Fişleri: Tamamlama vizesi başvurusuna ya da ekspertiz tarihine yakın en az 3 aylık tahakkuk fişi
  4. 4. Tevsi yatırımlarda mevcut çalışan sayısını gösterir yazı (Yatırım Teşvik Belgesi başvuru tarihi öncesi 6 aylık)
  5. 5. SGK Borcu Yoktur Belgesi
  6. 6. Faturalar, Gümrük Giriş Beyannameleri ve Yevmiye Kayıtları
  7. 7. Satış izni verilerek satılan mallara ilişkin belgeler (Varsa)
  8. 8. İhraç izni verilerek ihraç edilen mallara ilişkin belgeler (Varsa)
  9. 9. Devredilen mallara ilişkin bilgiler (Varsa)
  10. 10. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi veya Görüş Yazısı (Yatırım konusuna ve kapasitesine göre ihtiyaç olması halinde)
  11. 11. Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden alınacak yazı (Yalnızca OSB yatırımlarında)
  12. 12. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi suretleri (Eğer şirketin nevi, unvanı, sermaye veya ortak yapısı değişimi varsa)
  13. 13. Vergi Levhası: Güncel bilgileri gösterir vergi levhası sureti
  14. 14. Yeminli Mali Müşavir Raporu: Yatırım konusu, kapasitesi veya tutarına göre ihtiyaç olması halinde YMM Raporu
  15. * Ekspertiz ücretinin yatırılması ve ayrıca revizyon ücreti olarak tamamlama vizesi başvuru ücretinin sistemden yatırılması gerekir.

Tamamlama Vizesi Başvurusunun Önemi

Yatırım Tamamlama Vizesi belirli bir zamanda yapılması gereken önemli bir işlemdir. Yapılmadığı durumlarda mevzuat gereği ciddi yaptırımlarla karşılaşılacaktır. Tamamlama vizesi iki durumda yapılır;

  1. 1. Yatırım harcamaları tamamlandığında
  2. 2. Yatırım Teşvik Belgesinde öngörülen yatırım süresi tamamlandığında (süre uzatımı dahil)

Başvuruda yaşanan gecikmeler belgenin iptali ya da müeyyidelerle karşılaşılmasına neden olacaktır.


Tamamlama Vizesi Ekspertizi

Yatırım Tamamlama Vizesi sırasında 2 ya da 3 uzmandan oluşan bir eksper heyeti yerinde inceleme yaparak teşvikli tüm makinelerin denetimini, yatırım kapsamı çalışan personelin tespiti, bina inşaat harcamalarının uygunluğu gibi birçok inceleme yapar. Bu incelemeler neticesinde SGK Prim Destekleri ve bazı durumlarda Vergi İndirimi uygulaması başlar. Ayrıca, tamamlama vizesi Faiz Desteği ve Finansman yönünden de önemli bir denetimdir.


Gerek bu denetimlerin tamamlanması, gerek belge iptali ya da ceza müeyyideleri ile karşı karşıya kalınmaması, gerekse tüm teşviklerden yararlanmaya başlamak için E-TUYS Tamamlama Vizesi işlemi mutlaka zamanında ve usulüne uygun bir biçimde yapılmalıdır. Tamamlama vizesi, ekspertize dayalı tesis edilir.



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Tamamlama Vizesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image