Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Başvurusu

E-TUYS Başvurusu, çeşitli teşvik işlemleri için elektronik ortamda yapılacak başvurulardan uygun olan birini ifade eder. Bir Yatırım Teşvik Belgesinin alınması, revize edilmesi, kapatılması veya başka nedenlerle E-TUYS Başvurusu yapılır. Başvuru çeşitleri nelerdir, nasıl yapılır gibi sorular eşliğinde detaylarıyla açıklanmıştır.



E-TUYS Başvuruları Nelerdir?

E-TUYS Başvuruları sırasıyla E-TUYS Yetkilendirme başvuruları, Yatırım Teşvik Belgesi başvuruları ya da teşvik uygulamaları ile ilgili yapılabilecek revizyon başvurularını kapsar. Bunlara ilave son olarak tamamlama vizesi başvurusu bulunur. Belirtilen tüm işlemler için başvurular E-TUYS sisteminde elektronik ortamda yaılır. Ancak, her başvurunun kendime has bir yöntemi ve hazırlanması gereken evrakları bulunmaktadır. E-TUYS Başvuru işlemlerine dair detaylar aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.


1. E-TUYS Yetkilendirme Başvurusu

E-TUYS başvurularının ilki yetkilendirme başvurularıdır. Daha önce de belirtildiği üzere E-TUYS ancak yetkilendirilen kişilerce kullanılabilir. Bu nedenle yapılması gereken ilk işlem E-TUYS Yetki Başvurusudur. Bunun için şirketin KEP adresi ve e-imzanın hazır bulunması gerekir. Hazırlanacak yetkilendirme evraklarının tamamı şirket KEP adresi üzerinden Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne ait [email protected] KEP adresine elektronik imzalı yazışma paketi seçilerek iletilir. Tüm paket nitelikli elektronik sertifika ile imzalanarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletilir.


E-TUYS Yetkilendirme Başvurusu için gereken evrakları;


  1. 1. E-TUYS Dilekçe: Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalı ve kaşeli hazırlanır.
  2. 2. E-TUYS Taahhütname: Noter onayı bulunması gerekir.
  3. 3. E-TUYS Kullanıcı Yetkilendirme Formu: Şirket yetkililerince imzalı ve kaşeli düzenlenir.
  4. 4. İmza Sirküleri: Noter onaylı ve güncel imza sirküleri.

2. E-TUYS Yatırım Teşvik Belge Başvurusu

E-TUYS Başvurularından en önemlisi süphesiz Yatırım Teşvik Belgesi başvurusudur. Günümüzde tüm yatırımcılar devlet desteklerinden en üst seviyede yararlanmak istemektedir. Bu nedenle, E-TUYS sistemi çok yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Mevzuatta yer alan usulde yetki ve firma bilgileri girişi tamamlandığında Yatırım Teşvik Belgesinin ETUYS Başvurusu ile alınması mümkündür. Yatırım projesi sistemde tanımlanır. E-TUYS Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusunda hazırlanması gereken bilgiler şunlardır;


  1. 1. Yatırımın künye bilgileri
  2. 2. Yatırım cinsi
  3. 3. Yatırımın varsa mevcut ve ilave kapasiteleri
  4. 4. Yerli ve/veya ithal makine ve teçhizat listeleri
  5. 5. Sabit yatırım tutarı ve yatırımın finansmanı tabloları
  6. 6. Destek unsurları ve oranları
  7. 7. Özel şartlar
  8. 8. Yatırım Teşvik Belgesi başvuru evrakları
  9. 9. Proje tanıtımı

3. E-TUYS Revize Başvuruları

E-TUYS Revize Başvuruları ise sistemde yatırım dönemi boyunca yapılacak diğer tüm başvurulardır. Yatırım döneminde projede birçok değişiklik olur. Bu değişikliklerin her birinin Bakanlığa sunulması gerekir. Bunlardan bazıları bildirim niteliğinde, bazıları ise izin niteliğindedir. Revizyona dair başvurular şunlardır:


  1. 1. Belge revizeleri
  2. 2. Yatırımcı bilgileri revizeleri
  3. 3. Finansal bilgiler revizeleri
  4. 4. Makine ve teçhizat liste revizeleri
  5. 5. Yatırım tutarı ve finansman revizeleri
  6. 6. Destek unsuru revizeleri
  7. 7. Yatırım yeri revizeleri
  8. 8. Özel şart revizeleri

4. E-TUYS Tamamlama Vizesi Başvuruları

Yatırım dönemi tamamlandığında belgenin kapanışı yapılmalıdır. Bunun için E-TUYS sisteminde münferit belge başvuruları ekranı kullanılır. Buradan belgenin kapanışı ile ilgili tüm değerler işlenir. Gerekli kapanış evrakları kaydedilir. Başvuru dosyası imzalanarak Bakanlığa sunulur. Ön onay alan başvurular için yatırım yerinde ekspertiz yapılır. Tüm koşulları sağlayan yatırımlar için tamamlama vizesi yapılır, belge kapatılır. Bu işlem ise E-TUYS Tamamlama Vizesi başvurusu olarak adlandırılır.


E-TUYS Başvuruları Nasıl Yapılır?

E-TUYS Başvurularının yapılabilmesi için izlenecek yol adım adım anlatılmıştır. Detaylar şu şekildedir:


  1. 1. Adım: Yetkilendirme yapılır. Başvurunun içeriği ne olursa olsun E-TUYS sisteminin kullanımı yetkiye bağlıdır. Alınmış bir yetki olmaksızın şirket yetkilileri dahi hiçbir işlem yapamaz. Birinci adımda yatırımcı teşvik uygulamaları ve yabancı sermaye mevzuatlarına hakim, E-TUYS sisteminde deneyimli bir kişi belirleyerek yetkilendirme işlemlerine başlamalıdır. Yetkilendirme için şirketin mutlaka aktif bir KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi ve geçerli bir Nitelikli Elektronik Sertifika (e-imza) sahibi olması gerekir.
  2. 2. Adım: Firma kaydı yapılır. Yetkilendirme tamamlandıktan sonra yatırımcı firma bilgileri sisteme kaydedilir. Sisteme girilecek bilgilerin bir kısmı MERSİS sisteminden çekilir, bir kısmı ise yetkili kullanıcı tarafından girilir. Yatırımcının kurumsal bilgileri, iletişim bilgileri, sermaye yapısı, ortaklık bilgisi kaydedilir. Yabancı sermayeli şirketler için yabancı sermaye faaliyet bilgi formu ve sermaye bilgi formu ile bağlı iştirakler hazırlanır. Tüm bilgiler bakanlık onayına sunulur ve kabul edildiğinde sistem tümüyle aktif hale gelir. Bu işleme ise E-TUYS Firma Tanımlama adı verilir.
  3. 3. Adım: Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılır. Tanımlanan firma bilgilerinin arından tam anlamıyla aktifleşen E-TUYS'ta başvuru yapmak mümkün hale gelecektir. Bu adımda, yatırım projesi hazırlanarak, gereken tüm belgeler ile birlikte onaya sunulur.
  4. 4. Adım: Takip ve izleme yapılır. Yapılan başvurunun sorgulama, görüntüleme ve başvuruya ilişkin diğer tüm işlemlerin takibi yine E-TUYS ekranları aracılığıyla yapılacaktır.

E-TUYS Başvuruları Nereye Yapılır?

E-TUYS ile ilgili tüm başvurular istisnasız Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılır. Bu bakanlık dışında hiçbir kurum ya da kuruluş E-TUYS başvurularını almaya, değerlendirmeye ya da uygulamaya yetkili değilir.


E-TUYS Başvuru Evrakları Nelerdir?

E-TUYS Başvuru Evrakları, başvuru türüne göre şu şekildedir;


  1. 1. Yetkilendirme Başvuru Evrakları: Yetkilendirme başvurularında dilekçe, kullanıcı yetkilendirme formu, taahhütname ve imza sirküleri gerekir. Yetkilendirme ile ilgili süreç ve başvuru evrakları hakkında detaylı bilgi için tıklayın: E-TUYS Yetkilendirme
  2. 2. Firma Tanımlama Başvuru Evrakları: Şirkete ilişkin bilgilerin sisteme kaydı için Ticaret Sicili Gazeteleri, vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi, sanayi sicil belgesi, şirket ortakları bilgilerine ihtiyaç vardır.
  3. 3. Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Evrakları: Bu aşamada gerekli belgeler; proje tanıtımı, SGK borcu yoktur, taahhütnameler, çed belgesi, kapasite raporu, sgk istihdam yazısıdır. Bunlara ilave olarak proforma faturalar ve makine teçhizat listelerine ihtiyaç vardır. Son olarak sektör özellinde alınması gereken izin ve belgeler bulunur.
  4. 4. Tamamlama Vizesi Başvuru Evrakları: Tamamlama aşamasında gelindiğinde ise bir üst maddedeki evraklara ilave faturalar, beyannameler ve yevmiye kayıtları gereklidir. Ayrıca, yatırım tamamlandığında ilgili kurumlardan alınabilecek işletme izni, lisans veya işletme belgesi gibi sektöre özel belgeler gereklidir.

E-TUYS Başvuru Durumu Nasıl Sorgulanır?

E-TUYS Başvuru Durumu Sorgulamaları yine E-TUYS sistemi üzerinden yapılır. Tüm başvurular bu sistem üzerinden hazırlanır ve onaya sunulur. Kurum tarafından aynı sistem üzerinden incelenir ve sonuca bağlanır. Eğer ilave bilgi ve belge talebi olursa başvuru sistem üzerinden reddedilir. Başvuruların sorgulanması için giriş ekranında bulunan mesajlar takip edilir.


Eğer başvuru olumlu değerlendirilir ve bir Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir ise bu durumda yetkili kişinin e-posta adresine onay maili iletilir. Ayrıca düzenlenen belgeler de yine E-TUYS sisteminde görüntülenebilmektedir.



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Başvurusu" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image