Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Sistemi

E-TUYS Sistemi ülkemiz yatırımcılarının Teşvik Belgesi başvurularını, teşvikli işlemlerini ve yabancı sermaye bildirimlerini yapabildiği portal sistemidir. Bu sistem 2018 yılından itibaren yürürlüktedir. E-TUYS sisteminin açılmasıyla birlikte tüm işlemler elektronik ortama taşınmıştır. E-TUYS sistemi nedir, nasıl kullanılır, hangi işlemler yapılır tüm yönleriyle sayfamızda açıklanmıştır.



E-TUYS Sistemi Nedir?

E-TUYS Sistemi isim olarak elektronik teşvik uygulama ve yabancı sermaye sisteminin kısaltmasıdır. "ETUYS" ya da "E TUYS" olarak da kısaltılabilen bu sistemin doğru yazımı "E-TUYS" olmalıdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilen bu sistem vergi ve gümrük idareleriyle entegre çalışır. Bu sayede, Yatırım Teşvik Belge ve teşvik uygulamalarıyla ilgili işlemlere hız ve kolaylık sağlar. Önceden fiziksel ortamda yürütülen tüm işlemler günümüzde elektronik ortamda kolayca yönetilir. Hem yatırımcı hem de Bakanlık için etkin bir denetim mekanizması da sunar.


E-TUYS Yürürlük Tarihi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 02/07/2018 tarihi itibarıyla E-TUYS sistemi yürürlüğe konmuştur. Bu tarihten itibaren teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm iş ve işlemler kademeli olarak E-TUYS sistemine aktarılmıştır. E-TUYS E-Devlet entegrasyonunun da tamamlanması ile birlikte tüm işlemlerin sisteme aktarımı tamamlanmıştır. Sistemin aktifleşmesi ile birlikte yatırımcılara fiziki belge düzenlenmesine ve teslim edilmesine dair uygulama da son bulmuştur. Günümüzde bir Yatırım Teşvik Belgesi elektronik ortamda alınır ve yalnızca elektronik ortamda görüntülenir.


E-TUYS Sisteminin Kapsamı Nedir?

E-TUYS sistemi yürürlüğe girdikten sonra teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm işlemler bu sisteme taşınmıştır. Bu tarihten itibaren Yatırım Teşvik Belgesinin alınması, görüntülenmesi, sorgulanması, kullanılması, revize edilmesi, teşvikli harcamaların yapılması, desteklerden yararlanılması, belgenin kapatılması ve yabancı sermaye bildirimlerinin yapılması E-TUYS sisteminin kapsamına alınmıştır.


E-TUYS Sisteminde Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?

Aslında en basit ifadeyle teşvik uygulamaları yönünden yapılabilecek tüm işlemler E-TUYS Sisteminde mevcuttur. Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyen veya aldıktan sonra yararlanmak isteyen tüm yatırımcılar ihtiyaç duydukları işlemlerde E-TUYS Sistemine başvurmak durumundadır. E-TUYS Sisteminde yapılabilecek işlemler;

  1. 1. Yatırım Teşvik Belge başvurusu
  2. 2. Yerli makine ve teçhizat liste değişikliği
  3. 3. İthal Makine ve Teçhizat liste değişikliği
  4. 4. Süre uzatımı
  5. 5. Belge revizyon işlemleri
  6. 6. Yatırım tamamlama vizesi
  7. 7. Satış izni
  8. 8. İhraç izni
  9. 9. Devir
  10. 10. Belge iptali
  11. 11. İptal kaldırma
  12. 12. Kullanılmış makine ithalatı
  13. 13. Kullanılmış komple tesis ithalatı


E-TUYS Sistemine Nasıl Girilir?

E-TUYS Sistemine girişler için e-devlet sistemi üzerinden erişim mümkündür. Bunun yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sitesi üzerinden erişim sağlanabilen E-TUYS uygulamasının bağlantısı kullanılarak da yapılabilmektedir. E-TUYS sistemine en hızlı şekilde erişim sağlamak için buraya tıklayabilirsiniz.


e-tuys sistemine giriş

E-TUYS Sistemi Nasıl Kullanılır?

E-TUYS Sisteminin kullanımı kesin bir biçimde E-TUYS Yetkilendirme işlemine bağlıdır. Yetkilendirme yapılmadan sistem üzerinde herhangi bir görüntüleme yapılması mümkün değildir. Bir şirketin tek yetkilisi ve hatta gerçek kişiler dahi kendi adına yetkilendirme olmaması durumunda E-TUYS Sisteminde hiçbir bilgi görüntüleyememektedir.


Yetkilisi olunan firmanın ekranına giriş yapıldıktan sonra eğer tam yetki verilmiş ise tüm işlevler açılmış olacaktır. Bu durumda gereken tüm işlemlerin bu ekran üzerinden yapılmasına imkan bulunmaktadır. Ancak, dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yapılacak tüm işlemlerin mevzuata uyumlu olması gerektiğidir. Ayrıca, yetkilendirme sırasında verilen E-TUYS Taahhütname nedeniyle tüm süreç boyunca yapılacak işlemlerden yetkilendirilen kişi doğrudan sorumlu olacaktır. Bu sistem üzerinde işlem yapmak genellikle kolay görünse de sonuçları karmaşıktır. Bazı durumlarda çok büyük cezalarla karşı karşıya kalınması imkanı vardır. Bu nedenle, tüm işlemleri mutlaka mevzuat ve uygulamalara hakim kişiler yürütmeli, tüm sürecin sorumluluğunu bu konunun uzmanları üstlenmelidir.


E-TUYS Sistemine İlişkin Mevzuat

E-TUYS Sistemi mevzuatı yürütülecek tüm işlemlerin yasal dayanağını oluşturur. Hem yetkilendirme hem giriş hem de kullanım yönünden yapılan yasal düzenlemeleri içerir. İlgili mevzuat aşağıda maddeler halinde verilmiştir.


  1. 1. E-TUYS Yetkilendirme Tebliği: 31/5/2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliği"
  2. 2. E-TUYS Uygulama Tebliği: 10/6/2018 tarihli ve 30447 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2012/1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No:2018/2)"
  3. * Bunlara ilave olarak E-TUYS Sisteminde yapılacak tüm işlemler 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile bu Karar'ın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların yer aldığı 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2012/1 sayılı Tebliğ hükümlerine tabidir.

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Sistemi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image