Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Başvuru Evrakları

Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemi (E-TUYS) üzerinden Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunda bulunacak yatırımcılar öncelikle E-TUYS Başvuru Evraklarını temin etmelidir. Bu evraklar yetkilendirme, firma tanımlama, belge başvurusu ve revizyonlar için farklıdır. Her durumda ihtiyaç duyulabilecek evraklar başlıklar halinde sayfamızda incelenmiştir.



E-TUYS Başvuru Evrakları Nelerdir?

E-TUYS Başvuru Evrakları elektronik ortamda Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyen yatırımcıların sistem üzerinden oluşturacakları proje ekinde bakanlığa iletmeleri zorunlu olan evraklardır. Bu evraklar başvurunun türüne göre değişiklik göstermektedir. Bazı evraklar mevzuat hükümlerine göre zorunlu iletilmesi gereken evraklardır. Bazıları ihtiyaç olması halinde ilgili uzman tarafından ilave bilgi ve belge talep edilmesine izin veren mevzuat hükümlerine dayanarak kamu personelince talep edilmektedir. Proje detaylarını belgeler nitelikteki tüm bilgi ve belgelerin kuruma sunulması işlemlerin daha doğru ve hızlı tamamlanması sağlayacaktır.


1. E-TUYS Yetkilendirme Başvuru Evrakları

E-TUYS Başvuru Evraklarından ilki ve başvurunun ilk basamağını oluşturan adımı yetkilendirmedir. Bu adımda belirlenecek bir ya da birden çok kişiye sistem üzerinde işlem yapma yetkisi verilir. Bunun için gereken evraklar; dilekçe, kullanıcı yetkilendirme formu ve taahhütnamedir. Önceden imza sirkülerinin de gönderilmesi gerekirken günümüzde bu zorunluluk kaldırılmıştır. Yetkilendirme işlemi amacıyla hazırlanan E-TUYS Yetkilendirme Başvuru Evrakları;


  1. 1. E-TUYS Dilekçe: Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalı ve kaşeli olarak düzenlenir ve kuruma PDF formatında iletilir. Dilekçenin örneği için tıklayın.
  2. 2. E-TUYS Kullanıcı Yetkilendirme Formu: Yetkilendirilen kişinin bilgilerinin yer aldığı formun kaşeli ve imzalı hazırlanması gerekir. Formun bir örneğini indirmek için tıklayın.
  3. 3. E-TUYS Taahhütname: Noter onaylı düzenlenmesi gereken bir belgedir. Örneğini indirmek için buraya tıklayın.
  4. 4. İmza Sirküleri: Şirketin imza yetkililerinin temsil şeklini gösterir imza sirkülerinin noter onaylı sureti taranarak PDF formatında hazırlanır.

E-TUYS Yetkilendirme Başvuru Evrakları

2. E-TUYS Firma Bilgileri Tanımlama Evrakları

Yetkilendirmenin ardından yapılması gereken ikinci adım da firma tanımla işlemidir. Bunun için gereken E-TUYS Firma Tanımlama Başvuru Evrakları da şirket ortaklarının bilgileri, vergi levhası ve ticaret sicili gazeteleridir. Burada yer alan bilgilere göre gerekli kısımlar doldurularak onaya sunulur. Bakanlık yetkililerince onaylanmasının ardından da başvuru ekranı aktifleştirilmiş olur. Bu aşamanın tamamlanması başvuru sürecine girildiğini göstermektedir.


E-TUYS Firma Tanımlama Başvuru Evrakları

3. E-TUYS Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Evrakları

Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılması için gereken evraklar günümüzde tamamen E-TUYS sistemi üzerinden sunulmaktadır. Bu sistem üzerinde ilgili kısımlar doldurularak yatırım projesi tanımlanır. Makine ve teçhizat listeleri ve liste kapsamındaki tüm ekipmanların adı, adedi, birimi ve tutarı girilir. Yatırım projesinin detayları da uygun kısımlara işlenir. Eklenmesi gereken diğer evraklar ise bu adımda eklenecektir. Proje tanıtımı, SGK borcu yoktur yazısı, vergi levhası, çed belgesi, proje özelinde belirlenecek her çeşit izin, lisans ve belgeler, yatırım yerine ilişkin bilgiler ve gerekli ise OSB arsa tahsis yazısı, kapasite raporu, mevcut istihdamı gösterir yazı gibi belgelerdir. Bunlara ilave olarak talep edilmesi durumunda makine ve teçhizata ilişkin açıklamalar, hesaplamalar, özel amaçlı beyan ve taahhüt yazıları, proforma faturalar, diğer kurumların görüş yazılarının da eklenmesi gerekebilmektedir. Proje bazında istenen çeşitli evraklar haricinde tüm başvurular için talep edilen evraklar vardır. E-TUYS Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Evrakları aşağıdaki gibidir:


  1. 1. Başvuru Dilekçesi
  2. 2. Beyan ve Taahhüt
  3. 3. Proje Tanıtımı
  4. 4. SGK Borcu Yoktur
  5. 5. SGK Mevcut İstihdam Yazısı (Yalnızca tevsi ve modernizasyon yatırımlarında)
  6. 6. Kapasite Raporu (Yalnızca tevsi ve modernizasyon yatırımlarında)
  7. 7. Makine ve Teçhizat Listeleri
  8. 8. ÇED Belgesi veya Görüş Yazısı
  9. 9. OSB yatırımlarında OSB yönetiminden tahsis yazısı
  10. 10. Makine ve teçhizata ilişkin açıklama, bilgi notu, taahhütname ve hesaplamalar

4. E-TUYS Revizyon Başvuru Evrakları

Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili ya da makine ve teçhizat listesinde revizyon yapılması gerektiği durumlarda ihtiyaç duyulan E-TUYS Revizyon Başvuru Evrakları diğerlerinden farklıdır. Belge revizyonu durumunda projenin veya şirket bilgilerinin değişiğe uğrayan kısmını gösterir belgelerin eklenmesi gerekir. Söz konusu revizyon makine ve teçhizat listesi değişikliği ise bu defa makine ve teçhizata ilişkin bilgiler, sgk borcu yoktur ve bazı durumlarda ekipmanla ilgili açıklama, bilgi notu, hesaplama, özel amaçlı bir taahhütname ve proforma fatura gerekebilmektedir.


E-TUYS Başvuru Evraklarının Hazırlanması

E-TUYS Başvuru Evraklarının hazırlanması yatırımın türüne, başvuru işlemine ve karakteristik özelliklere göre farklılık gösterir. Bu nedenle, işlem özelinde düzenlenmeli ve eksiksiz bir biçimd hazırlanmalıdır. Teşvik Merkezi, tüm işlemlerle ilgili durumu öncelikle analiz eder ve en uygun biçimde işlemleri tamamlar. Bu işlemin tamamlanması sırasında ihtiyaç duyduğunuz her türlü bilgi, belge ve başvuru dosyası da tarafımızca hazırlanır ve eksiksiz bir paket olarak bakanlığa sunulur.


E-TUYS Başvuru Evrakları

E-TUYS Başvuru Evrakları Nereye Verilir?

E-TUYS Başvuru Evrakları arasında ilk aşamada yer alan yetkilendirme evrakları T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne [email protected] KEP adresi üzerinden iletilmelidir.


Yatırım Teşvik Belge başvurusu sırasında ise E-TUYS Giriş yapılarak tüm belgeler proje ekine elektronik ortamda gönderilir. Firma bilgileri girişi ve revizyon işlemlerinde de aynı şekilde E-TUYS sistemi kullanılır. KEP Gönderimi yalnızca yetkilendirme aşamasında yapılacak olup, E-TUYS Yetkilendirme işlemi tamamlandıktan sonra KEP gönderimi yapılmayacaktır. Ayrıca fiziksel hiçbir belgenin gönderimi de kabul edilmemektedir.



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Başvuru Evrakları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image