Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Yabancı Sermaye İşlemleri

E-TUYS Yabancı Sermaye İşlemleri ülkemizde yabancı sermaye hareketlerinin izlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Yabancı sermayeli tüm şirketlerin ülkemizde faaliyetleri ve sermaye hareketleri her yıl düzenli olarak bakanlığa bildirilmektedir. Bu bildirimler her yıl mayıs ayı sonuna kadar yapılmak durumundadır. Yabancı Sermaye Bildirimlerinin de E-TUYS sistemine entegre edilmesiyle birlikte bu konu daha önemli ve sık araştırılan bir konu halini almıştır. Bildirimler nelerdir, ne zaman ve nasıl yapılır tüm yönleriyle açıklanmıştır.



E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi Nedir?

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi ülkemizde faaliyette bulunan yabancı sermayeli şirketlerin gerek faaliyetlerine gerekse sermaye hareketlerine ilişkin bildirim formlarının bakanlığa iletilmesidiri. Ülkemizde yerli ve yabancı sermayeli şirketlerin faaliyetlerine ayrım yapılmaksızın izin verilmektedir. Doğrudan yabancı yatırımların ülkemizde gerçekleştireceği yatırımlar ve diğer sermaye hareketleri serbesttir. Yerli şirketlerle aynı şartlarda Yatırım Teşvik Belgesi alma ve tüm devlet desteklerinden yararlanma hakkına sahiptir. Ancak Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu kapsamında yabancı sermayenin ülkemizdeki hareketleri izlenmekte ve istatistiki amaçlı kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtlar ve bildirim işlemleri ise tamamen E-TUYS sistemi üzerinden yapılmaktadır.


E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi Nasıl Yapılır?

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi yapılabilmesi için öncelikle ETUYS yani Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sisteminde işlem yapma yetkisi alınmalıdır. Bu yetki yerli veya yabancı sermayeli şirketler için aynı şekilde yapılmaktadır. Buna E-TUYS Yetkilendirme adı verilmekte olup, E TUYS Yabancı Sermaye Bildirimlerinin ilk adımıdır. Sistem yetkisini haiz bir kullanıcı E-TUYS Giriş yaparak bildirim ekranlarını doldurur. Yabancı Sermaye Formları eksiksiz bir biçimde doldurulduktan sonra başvuru elektronik imzalı bir biçimde kuruma iletilir. Eğer bir eksiklik ya da yanlışlık tespit edilirse başvuru iade edilerek eksikliklerin tamamlanması istenir.


Yabancı Yatırımcı Kimdir?

Yabancı Yatırımcı ya da Doğrudan Yabancı Yatırımcı kendi ülkesi dışında bir başka ülke ekonomisinde yer alan bir işletme ya da iştiraktir. 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'na göre Türkiye'de yatırım yapan yabancı ülkelerin vatandaşlığına ship olan gerçek kişiler ile yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları ve yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler ile uluslararası kuruluşlar yabancı yatırımcı sayılmıştır. Aynı Kanun kapsamında sayılan faaliyetler ve sermaye hareketleri ETUYS sistemi üzerinden Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne bildirilmelidir.


Doğrudan Yabancı Yatırımlar Mevzuatı

Yabancı sermayeli gerçek kişi ya da tüzel kişilerin hak ve yükümlülükleri ülkemiz yabancı sermaye mevzuatında yer almaktadır. Bu mevzuat aynı zamanda uluslararası standartlar ve genel kabul görmüş ilkelerle uyumludur. Yabancı sermayeli şirketlerin tabi olduğu mevzuat;


  1. 17/06/2003 tarihli ve 25141 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu
  2. 20/08/2003 tarihli ve 25205 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği
  3. 16/10/2020 tarihli ve 31276 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirim Formları

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimi sırasında yapılması gereken 2 temel bildirim vardır;


  1. 1. E-TUYS Yabancı Sermaye Faaliyet Bildirimi
  2. 2. E-TUYS Yabancı Sermaye Hareketleri Bildirimi

Bu formların her ikisi de elektronik ortamda ETUYS sisteminden doldurulmak ve e-imzalı biçimde sistemden gönderilmek zorundadır. Fiziksel ya da elden gönderilen formlar kabul edilmemektedir. Bu formların içeriğine ve nasıl doldurulacağına ilişkin detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.


1. E-TUYS Yabancı Sermaye Faaliyet Bildirimi

Yabancı Sermaye Faaliyet Formu ya da Yabancı Sermaye Faaliyet Raporu, yabancı sermayeli şirketin ülkemizdeki faaliyetlerine ilişkin bazı bilgiler içerir. Bu form bildirime esas döneme ait güncel bilgilere göre doldurulmalıdır. Yabancı Sermaye Faaliyet Raporunun içeriği;


  1. 1. İstihdam Verileri: Şirketin bünyesinde çalışan yerli ve yabancı personel ile toplam personel sayısı bildirilir.
  2. 2 Kar Transferi: Yurt dışına transfer edilen kar miktarı, farklı bir para birimi ile yapılan transferler için ABD Doları Karşılığı ve transfer edilen ülke bilgilerinin bildirimi gerekir.
  3. 3. Dış Ticaret Verileri: Bu şirketin ülkemizde gerçekleştirdiği ithalat ve ihracat değerler mutlaka ABD Doları cinsinden bildirilmelidir.
  4. 4. Şirket Gelir Tablosu: Yabancı şirketin ülkemizdeki faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar; brüt satışlar ve dönen net kar ve zarar olarak bildirilir.
  5. 5. Şirket Bilançosu: Şirketin önemli birçok bilgisini gösteren bilanço değerlerinin bir bölümü E-TUYS sistemine girilmelidir. Burada genel olarak bilanço değerlerinden; dönen ve duran varlıklar, aktifler toplamı, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar, ödenmiş ve yedek sermaye, kar yedekleri, geçmiş yıllar karı ve zararı, cari dönem karı ve zararı ve pasifler toplamı bildirilir.

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirim ekranından Faaliyet Raporu doldurulurken dikkat edilmesi gereken husus geçerli yılını belirtmek ve tüm bilgileri bir önceki takvim yılı bilgilerine göre doldurmaktır. E-TUYS Yabancı Sermaye Faaliyet Bildirim Ekranının nasıl kullanılacağı aşağıdaki görselde yer almaktadır;


E-TUYS Yabancı Sermaye Faaliyet Bildirim Ekranı

2. E-TUYS Yabancı Sermaye Hareketleri Bildirimi

Yabancı Sermayeli Şirketlerin ülkemizdeki sermaye hareketlerine ilişkin bilgiler de yine ETUYS sistemi üzerinden iletilecektir. Ülkemizde yerleşik yabancı sermayeli bir şirketin ülkemizdeki faaliyetleri ile sermaye hareketleri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce izlenmektedir. Bunun için E TUYS sisteminde Yabancı Sermaye Bilgi Formunun doldurulması gerekir. Yabancı Sermaye Hareketleri Bilgi Formunun içeriği;


  1. A. Sermayesi Nakdi Ödenmiş Şirketler İçin: Sermaye ödemesine ilişkin döviz cinsi, transfer edilen döviz tutarı, Türk Lirası karşılığı, ABD Doları karşılığı, transferin yapıldığı ülke, banka adı ve bankanın şubesi, transfer tarihi, ödeme yapan yabancı ortak ve gerekli açıklamalar bildirilir.
  2. B. Sermayesi Nakit Dışı Araçlarla Ödenmiş Şirketler İçin: Dağıtılmayan karlar, Ayni - Menkul Mallar, Alacaklar, Fonlar ve Yedekler hem Türk Lirası (TL) hem de ABD Doları cinsinden bildirilmelidir. Aynı zamanda ödeme tarihi açıkça kaydedilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken önemli nokta tutarların hem TL hem de ABD Doları olarak kaydedilmesi ve işlem tarihlerinin doğru girilmesidir. Bu defa cari dönem değil ödemenin yapıldığı tarih esas alınmalıdır. E-TUYS Yabancı Sermaye Hareketleri Bildirim Ekranının nasıl kullanılacağı aşağıdaki görselde yer almaktadır;


E-TUYS Yabancı Sermaye Hareketleri Bildirim Ekranı

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimleri Ne Zaman Yapılır?

E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimleri her yıl mayıs ayının sonuna kadar yapılmak zorundadır. Ayrıca, yabancı ortakların sermaye hesabına yaptıkları ödemeler, yapıldığı tarihi müteakip en geç bir ay içerisinde, yabancı yatırımlar için gerçekleşecek hisse devir bilirimleri de aynı şekilde işlem tarihini takip eden bir ay içerisinde yapılmak zorundadır.


Yabancı Sermayeli Şirket İrtibat Bürolarının E-TUYS Bildirimleri

İrtibat büroları, yabancı ülke kanunlarına göre kurulmuş şirketlerin ticari faaliyette bulunmamak kaydıyla, temsil ve ağırlama, araştırma, denetim ve izleme, haberleşme ve koordinasyon, veri alışverişi gibi çeşitli idari ve teknik operasyonları yürütmek amacıyla ülkemizde kuracağı bürolardır. Benzer biçimde irtibat bürolarının da bildirimleri E-TUYS sisteminden mayıs ayında yapılır. E-TUYS İrtibat Bürosu Bildirimlerinde beyan edilmesi gereken bilgiler;

  1. 1. İrtibat bürosunun kayıtlı olduğu vergi dairesi ve kayda ilişkin resmi belge
  2. 2. Büronun kira kontratı


* İrtibat bürosunun yetkilisi, yasal bilgileri, unvanı, sermaye yapısı, yasal adresi ve diğer resmi bilgilerinde güncelleme yapılması durumunda 1 ay içerisinde bildirilmelidir. Durumu tevsik eder belgelerle birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Yabancı Sermaye Bildirimleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image