Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Fatura Girişi

E-TUYS Fatura Girişi, teşvikli kesilen bir faturanın E-TUYS sistemine kaydedilmesidir. Bu kayıt hem yatırımcı hem de satıcı firma için gereklidir. Yatırımcı için bu kayıt satın alınan teşvikli makinenin gerçekleşmesi anlamı taşır. Satıcı için ise KDV İstisnası uygulanarak faturalandırılan makineden doğan KDV iadesinin alınabilmesini sağlar. E-TUYS sistemine fatura nasıl kaydedilir, ne zaman yapılır, bu işlemi kim yapar gibi sorular eşliğinde konu tüm yönleriyle ele alınmıştır.



E-TUYS Fatura Girişi Nedir?

E-TUYS Fatura Girişi teşvikli faturaların E-TUYS sistemine kaydedilmesi için izlenmesi gereken adımları tanımlar. Bilindiği üzere, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan en yaygın ve en önemli desteklerden biri KDV İstisnasıdır. Bu destek unsuru belge kapsamında temin edilecek yerli ve ithal makine teçhizatın Katma Değer Vergisi ödenmeksizin temin edilmesine imkan tanır. Ancak, bu makine teçhizatın tedarikçileri KDV'siz fatura kesmeleri halinde, söz konusu makinenin imali sırasında ödemiş oldukları KDV tutarını mahsup etmek durumundadır. Buna KDV İadesi adı verilmektedir. KDV iade işleminin sorunsuz bir biçimde yürümesi için E-TUYS Fatura Girişi mutlaka usulüne uygun bir biçimde yapılmalıdır.


E-TUYS Fatura Girişi Nasıl Yapılır?

E-TUYS Fatura Girişinin yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar aşağıda açıklanmıştır.


  1. 1. Adım: E-TUYS sistemine e-imza ile giriş yapılır. Fatura işlenecek yatırımcının hesabına geçiş yapılır.
  2. 2. Adım: Ana ekran üzerinde bulunan E-TUYS Fatura Modülü kullanılarak Fatura Girişi butonuna tıklanır.
  3. 3. Adım: Açılan Fatura Giriş Ekranı üzerinde E-Fatura veya E-Arşiv Fatura tercih edilir. PDF belge üzerinden ilgili kısımların bilgisi alınır ve E-TUYS sistemine girilir. Fatura tarihi, satıcı unvanı, vergi numarası ilgili kutulara yazılır. Aynı yerde bulunan dosya ekle kısmı kullanılarak XML Formatındaki Fatura kaydedilir.
  4. 4. Adım: Fatura Kaydet butonuna basıldığında faturanın girişi yapılmış olur. Ancak bu aşamada faturanın hangi satırla ilişkili olduğu henüz tanımlanmamış durumdadır.
  5. 5. Adım: Fatura ilgili makine satırı ile ilişkilendirilir. Ardından fatura onaylı tuşuna basıldığında E-TUYS Fatura Girişi tamamlanmış olur.
  6. * Fatura onaylandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılması mümkün değildir.

E-TUYS Fatura Giriş Ekranı

E-TUYS Fatura Girişini Kim Yapar?

E-TUYS Fatura Girişini Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yapar. Yatırımcı adına bu işlemi yapabilecek olan kullanıcılar ancak E-TUYS Yetkilendirme yapılarak sistem yetkisi tanımlanan kullanıcılardır. E-TUYS yetkilisi e-imza ile sisteme giriş yaparak faturanın kaydını yapar. Bu işlem için tedarikçilerin yapabileceği bir işlem yoktur, E-TUYS Fatura Girişinin tüm sorumluluğu yatırımcıya bırakılmıştır.


Kayıtlı Fatura Nasıl Revize Edilir?

E-TUYS Fatura Girişi yapılarak onaylanan bir fatura üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması gerektiğinde revizyon için başvuru yapmak gerekir. Bunun için yine E-TUYS Fatura Modülü altında yer alan Fatura Revize Başvurusu kullanılır. Değişik yapılacak fatura seçilerek revize başvurusu yapılır. İlgili sektör dairesinin uzmanına iletilen başvuru uygun bulunduğunda bu fatura açık hale getirilir. Açılan fatura üzerinde şu işlemlerin yapılması mümkündür;


  1. 1. Fatura silinebilir.
  2. 2. Faturada yer alan bilgilerde değişiklik yapılabilir.
  3. 3. Onaylı fatura yerine bir başka faturanın sisteme girişi yapılabilir.

E-Faturanın Kontrolü

Teşvikli bir faturanın hem XML hem de PDF formatlarında temin edilmesi gerekir. E-TUYS sistemine faturanın XML formatlı versiyonu yüklenecektir. Eğer faturanın XML versiyonunda bir hata varsa ETUYS sistemine yüklenmesi de mümkün olmayacaktır. Faturanın kontrol edilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan e-fatura görüntüleyicinin kullanımı önerilmektedir. Bu programı yükleyip kullanmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.


GİB E-FATURA GÖRÜNTÜLEYİCİ


İçerik ve imza/mali mühür yönünden hata bulunmayan XML formatlı faturanın sisteme işlenmesi, kaydedilmesi ve onaylanması gerekir. Bir başka önemli husus ise onaylı makine teçhizat listesindeki satırlar ile mutlaka faturanın ilişkilendirilmesi gerekir.


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Fatura Girişi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image