Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

E-TUYS Revizyon İşlemleri

E-TUYS Revizyonlar alınmış Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili yapılacak tüm revizyonlar yani değişikliklerdir. Her revizyonun usulüne uygun biçimde bakanlık onayına sunulması şarttır. Belge revizyonları, makine ve teçhizat liste revizyonları, yatırımcı bilgileri revizyonu gibi birçok türü bulunur. Her biri nedir, nasıl yapılır, hangi revizyonlar vardır tüm yönleriyle açıklanmıştır.



E-TUYS Revizyonları Nelerdir?

E-TUYS Revizyonları bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılabilecek her türlü değişiklik veya revizyon işlemidir. Yatırıma başlamadan önce henüz planlama aşamasında yapılacak bir projeye istinaden Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Uzun ve çeşitli belirsizliklerin yer aldığı yatırım dönemi boyunca projede çok sayıda değişiklik yaşanır. Bu değişiklikler sonucunda onaylı yatırım projesinde de revizyonlar yapılması gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili tüm işlemler E-TUYS sisteminden yapıldığından revizyonlar da yine E-TUYS sistemi üzerinden yapılır.


E-TUYS Revizyon Türleri Neledir?

E-TUYS Revizyonları en genel ifadeyle 3 başlık altında toplanabilir. Bunlar;


  1. 1. E-TUYS Belge Revizyon İşlemleri
  2. 2. E-TUYS Makine ve Teçhizat Liste Revizyon İşlemleri
  3. 3. E-TUYS Yatırımcı Bilgileri Revizyon İşlemleri

Her üç revizyon işlem grubu altında yapılabilecek birden çok işlem bulunmaktadır. Bu işlemlerin her biri için gerekli bilgi ve belgeler farklıdır. Aynı zamanda bu revizyonların uygulanma prosedürleri de farklıdır. Bunun için başlıklar altında aşağıda detaylı biçimde E-TUYS Revizyon işlemleri açıklanmıştır.


1. E-TUYS Belge Revizyon İşlemleri

E-TUYS Belge Revizyon işlemleri sahip olunan Yatırım Teşvik Belgesiyle ilgili yapılmasına ihtiyaç duyulan tüm değişikliklerdir. Yatırım Teşvik Belgesi, yatırım ile ilgili birçok karakteristik özelliğin kayıtlı olduğu bir belgedir. Tüm yatırım dönemi düşünüldüğünde bu bilgilerde birçok kez değişiklik olması muhtemeldir. E-TUYS sistemi üzerinden yapılabilecek belge revizyon işlemleri aşağıda sıralanmıştır.


  1. 1. Yatırım Yeri Revizyonu: Herhangi bir nedenle yatırım yeri değiştiğinde yapılır. Yatırımın bölgesini ya da destek unsurlarını etkileyen durumlarda ilave belge istenebilir.
  2. 2. İstihdam Revizyonu: Mevcut istihdam ya da ilave istihdamın değiştirilmesine ilişkin taleptir. Genellikle ilave bilgi ve belge gerektirir.
  3. 3. Sabit yatırım Tutarı Revizyonu: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılacak kredi, leasing işlemi ya da finansman hareketlerinde belgede kayıtlı sabit yatırım tutarının ve bunun alt bileşenlerinin revize edilmesi gerekir.
  4. 4. Destek Unsurları Revizesi: Yatırım projesine uygun destek unsurlarını belirleyen bazı kriterler bulunur. Bu kriterde değişiklik olduğunda destek unsurlarında artış ya da azalış yaşanacaktır. Genellikle ilave bilgi ve belge sunulması gerekir.
  5. 5. Yatırım Türü Revizyonu: Komple yeni, tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirme yatırım türlerinden bir ya da birkaçını barındıran belgelerde yatırımın türünde değişiklik yapılır. Genellikle ÇED Belgesiyle ilgili kısıtlar nedeniyle modernizasyon türünde düzenlenen belge ÇED revizyonu ardından tevsi türüne revize edilir.
  6. 6. Yatırımın Finansman Revizesi: Özkaynak ya da kredi olarak belirtilen finansman türünde değişiklik olduğunda yapılır. Genellikle kredi ihtiyacı oluştuğunda belgede kayıtlı kredi tutarının de değiştirilmesi gerekir.
  7. 7. Özel Şart Revizesi: Belgede kayıtlı özel şartlar ve şerhlerin yerine getirilmesi durumunda bu şartın vize edilmesi için gerekli bilgi ve belgelerle başvuru yapılır.
  8. 8. Süre Revizyonu: Normal koşullarda bir belge kapsamında 3 yıl yatırım süresi öngörülmektedir. Çok büyük ölçekli veya özellikli yatırımlar için farklı süreler de uygulanabilmektedir. Bu sürenin sonunda talep edilecek süre uzatımı için revize ihtiyacı doğar. Ayrıca, süre uzatımından sonra mücbir sebeple yeniden süre uzatımı talebi de mümkündür. Her iki durum da belge kapsamındaki süre revizyon işlemleri kapsamında sayılır.

E-TUYS Belge Revizyon işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin ek açıklamalar aşağıdaki görselde yer almaktadır. Burada görülen kısımdan ilgili başlığa tıklayarak revizyon işlemlerini yürütmek mümkündür.


E-TUYS Belge Revizyonu Nasıl Yapılır

2. E-TUYS Makine Teçhizat Liste Revizyon İşlemleri

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilecek makine ve teçhizatın yerli ya da ithal temin edilmesi mümkündür. Temin edilme biçimine göre bu makineler yerli ya da ithal listeler kapsamında onaylanır. Yatırım başlangıcında öngörülen bazı makine teçhizat listeye eklenir. Ancak yatırım dönemi boyunca çok kez listelere yeni makinelerin eklenmesi ya da mevcut makinelerin bilgilerinin güncellenmesi gerekir. Bu durumda liste değişikliği ya da revizyonu yapılması gerekir. Yatırım dönemi boyunca yapılması muhtemel E-TUYS Makine ve Teçhizat Liste Revizyon işlemleri şunlardır;


  1. 1. Listelere bir makine teçhizatın ilave edilmesi.
  2. 2. Mevcut bir satırın onaylı listelerden çıkartılması.
  3. 3. Mevcut listede bulunan bir makinenin adı, adedi, birimi ya da tutarının değiştirilmesi
  4. 4. İlk kez ithal ya da yerli listenin belge kapsamına alınması.

Yerli ve/veya İthal Makine Teçhizat listeleriyle ilgili revizyon işlemleri aşağıdaki görselde yer aldığı şekilde yapılmaktadır.


E-TUYS Makine Liste Revizyonu

3. E-TUYS Yatırımcı Bilgileri Revizyon İşlemleri

Yatırımcı bilgileri gerek MERSİS sisteminden gerekse diğer belgelere dayalı olarak E-TUYS sisteminde eksiksiz bir biçimde kaydedilir. Bu işlem Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılmadan önce tamamlanır. Yatırım dönemi boyunca yatırımcı bilgilerinde yaşanabilecek değişiklikler de diğer revizyonlar ile benzer şekilde yapılır. Sıklıkla gerçekleştirilen E-TUYS Yatırımcı Bilgileri Revizyon işlemleri ise aşağıdaki gibidir:


  1. 1. Şirketin nevi değişikliği
  2. 2. Şirket birleşmeleri
  3. 3. Şirket merkez adresi, iletişim bilgileri ya da temsilci değişikliği
  4. 4. Ortaklık yapısı revizyonu
  5. 5. Sermaye revizyonları
  6. 6. Ortaklar kurulu kararları nedeniyle yapılacak revizyonlar
  7. 7. Belgenin bütün olarak devredilmesi nedeniyle yatırımcının revize edilmesi

Her koşulda revizyon işlemi gerekli bilgi ve belgeler eşliğinde E-TUYS sistemi üzerinden yapılır. Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri ve noter onaylı ortaklar kurulu kararları ile birlikte başvuru yapılır. Yatırımcı bilgilerinde E-TUYS Revizyonunun nasıl yapılacağı aşağıdaki görselde gösterilmiştir.


E-TUYS Yatırımcı Bilgileri Revizyonu Nasıl Yapılır

E-TUYS Revizyonları Nasıl Yapılır?

E-TUYS Revizyonları için öncelikle sisteme giriş yapılması ve ilgili yatırımcının hesabına geçiş yapılması gerekir. Daha sonra yukarıda izah edilen işlemlerden uygun olan için gereken belgeler PDF formatında hazır edilir. Ardından ilgili E-TUYS Revizyon ekranına tıklanır ve gerekli bilgiler kaydedilir. Daha sonra yapılan işlem taslak olarak Belge Değişikilk Taleplerini Onaya Sunma ekranına düşer. Bu ekrana geçiş yapılarak revizyon işlemini destekleyici belgeler eklenir.


E-TUYS Revizyon Ücreti Ne Kadardır?

E-TUYS Revizyon ücreti 2022 yılı itibarıyla hayatımıza giren bir kavramdır. Yapılacak işlem ne olursa olsun işlem başına ödenmesi gereken standart bir ücret bulunur. Bu ücret E-TUYS sistemi üzerindeki "Ödeme Yap" butonu kullanılarak bakanlık ödeme sayfası üzerinden ödenir. Daha sonra e-imza ile imzalanan başvuru onaya sunularak revizyon süreci tamamlanır.


2024 Yılı E-TUYS Revizyon Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı için Bakanlıkça belirlenen revizyon ücreti KDV dahil 1.500-TL'dir.



© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "E-TUYS Revizyonlar" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image